Datum objave: 05. lipanj 2018.

Kad je briga za zdravlje u pitanju, dobro je početi od mjesta na kojemu provodimo najviše vremena – našeg doma

Stoga je 2016. godine provedena Healthy Homes Barometer analiza koja mjeri percepciju faktora važnih za zdrav život u vlastitom domu. Prema tom istraživanju, provedenom na 14.000 ispitanika diljem Europe, dobar san i kvalitetan zrak u životnom prostoru zauzeli su prva dva mjesta.

Život u zdravom okruženju vlastitog doma tako osigurava zdravlje ukućana, puno energije i izbjegavanje malih svakodnevnih prehlada i bolnog grla. Naime, čak i u skandinavskim zemljama, 50% domova je ispod ventilacijskih standarda. Rezultat toga je dvostruko veća vjerojatnost razvoja raznih respiratornih oboljenja te 50% veća šansa razvoja simptoma alergije. Sve to vodi do velikih socijalnih troškova – procjenjuje se kako je loša kontrola astme odgovorna za europske gubitke u produktivnosti u iznosu od 9,8 milijardi eura godišnje.

Na kraju, istraživanje predlaže pet koraka za zdraviji dom. Oni uključuju osiguravanje dobrih uvjeta za spavanje, ugodnu temperaturu zraka, redovno provjetravanje soba, puno prirodnog dnevnog svjetla i izbjegavanje vlažnog zraka. Srećom, mi se možemo pobrinuti za većinu s našim naprednim klima uređajima. Oni se automatski prilagođavaju željenoj temperaturi zraka uz značajne energetske uštede te reguliraju vlažnost i filtriraju zrak. A rolete ćete zasad ipak morati podizati sami.

Za kraj, da ponovimo. Faktori zdravog života u vašim domovima su:

  • dobri uvjeti za spavanje
  • ugodna temperatura zraka
  • redovno provjetravanje soba
  • puno prirodnog svjetla
  • izbjegavanje vlažnog zraka