Datum objave: 07. lipanj 2018.

Ove sezone kupci mogu odabrati velik broj klima uređaja sa R32 rashladnim medijem. Kakav je to medij i koje su njegove prednosti i nedostaci saznajte u ovom tekstu

Kao da izbor novog klima uređaja nije bio dovoljno kompleksan proces, kupci od nedavno mogu birati i između dva rashladna medija – dobro poznati R-410A i novi, ekološki medij R32. Koji medij odabrati prilikom kupovine, često je pitanje od strane kupaca.

Odgovor je jednostavan – oba rashladna medija su dobra. Puno veći naglasak bi stavili na nužnost odabira kvalitetnog instalatera klima uređaja koji će osigurati da na klima uređaju prilikom montaže ne bude nikakvog propuštanja ili otjecanja rashladnog medija! U slučaju da sav rashladni medij ostane u zatvorenom sustavu, sasvim je svejedno koji medij koristi vaš novi klima uređaj. 

Kratka povijest razvoja ekološki prihvatljivih rashladnih medija

Za uvid u cjelovitu sliku o rashladnim medijima, potrebno se vratiti malo u prošlost, kada su klima uređaji koristili rashladni medij R-22, popularno nazvan 'freon'. Od ovog se rashladnog medija odustalo jer je imao negativan utjecaj na ozon, pa ga je zamijenio R-410A koji je u upotrebi i danas. Rashladni medij R-410A nije štetan za ozon, no ima reletivno visok GWP koeficijent (Global Warming Potential) od 2088.

Upravo je zato napravljen novi 'ekološki' rashladni medij pod oznakom R32. Njegov GWP iznosi 675, te riječ o još jednom mediju koji slijedi trend smanjenja GWP-a prema broju 1 (iznos za plin CO2) čemu teži industrija klimatizacije.

Uz to, rashladni medij R32 omogućuje nešto bolji prijenos topline čime je postignuta veća energetska efikasnost. Iz navedenog razloga, klima uređajima je lakše ispuniti zahtjeve za A+++ energetskim razredom, a proizvođačima su troškovi rashladnog medija niži u ukupnim troškovima proizvodnje klima uređaja.

 
Rashladni medij R-410A R32
GWP 2088 675
Štetnost za ozon 0 0
Zapaljivost nije zapaljiv niska zapaljivost