Datum objave: 05. siječanj 2024.

Japanski proizvođači klimatizacijske opreme spadaju u sam vrh tržišta kada su u pitanju dizalice topline za rezidencijalnu, pa čak i profesionalnu upotrebu.

 

Klimatizacija.hr grupa vam nudi promptnu isporuku kompletne palete dizalica topline Fujitsu i Mitsubishi Electric, počevši od jedinica učina 4 kW pa sve do 25 kW.

-20⁰C vs -28⁰C

Oba proizvođača u ponudi imaju pregršt modela, a glavna podjela odnosi se na temperaturni raspon rada jedinica. 'Regularne' serije dizalica topline kod oba proizvođača imaju raspon rada u režimu grijanja do -20⁰C, što je sasvim dovoljan raspon za gotovo sva područja Republike Hrvatske, naročito ako promatramo zimske temperature na kontinentu, a pogotovo u priobalnom području.

No, japanci su otišli korak dalje, te su razvili posebnu seriju uređaja koja radi na vanjskim temperaturama od -25⁰C u slučaju jedinica Fujitsu, odnosno čak -28⁰C u slučaju jedinica Mitsubishi Electric. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da Fujitsu jedinice mogu bez problema sustav opskrbljivati toplom vodom temperature od 60⁰C pri vanjskoj temperaturi od -20⁰C. Mitsubishi Electric još je napredniji. Zubadan serija može raditi na čak -28⁰C, a puni kapacitet zadržava do temperature od čak -15⁰C.

R32 vs R410A

Iduća podjela kod dizalica toplina jest radna tvar koju sustav koristi. Iako je većina novih modela koncentrirana oko novije i ekološki usmjerenije tvari R32, gotovo svi proizvođači u ponudi imaju više modela koji koriste radnu tvar R410A.

Hydrobox vs hydrotank

Sustav dizalice topline uz vanjsku jedinicu ima i unutarnju jedinicu. Dva su tipa unutarnjih jedinica, hidrobox i hidrotank. Razlika je u tome što hidrotank ima ugrađen spremnik PTV-a, dok hidrobox zahtijeva ugradnju vanjskog spremnika za PTV. U ponudi je nekoliko zapremnina spremnika PTVa. Kod Fujitsu jedinica svi spremnici imaju 190 litara, dok su kod Mitsubishi Electric jedinica dostupni spremnici zapremnine 170, 200 i 300 litara.

Monoblock vanjske jedinice

Kako bi se zadovoljite sve veće potrebe tržišta obnovljivih izvora energije te privukli i 'tradicionalno' orjentirane majstore za grijanje, te ponudili jednostavnije i povoljnije rješenje za zamjenu sustava grijanja na starim objektima, japanski proizvođači svoju su ponudu proširili monoblock vanjskim jedicama. Riječ je o sustavima koji u vanjskoj jedinici imaju ugrađen cijeli hidraulični sklop te iz jedinice izlazi direktno topla voda koja se koristi u vašem objektu.

mitsubishi electric vs fujitsu

Seminari Grijanje 2023.

500 profesionalaca na edukaciji

Jesen je idealno vrijeme za edukaciju za segment grijanja. Klimatizacija.hr grupa organizirala je sedam seminara u gradovima diljem Hrvatske, kako bi velikom broju instalatera profesionalca prezentirala sve novitete u prodajnom programu brendova koje distribuiramo u Hrvatskoj. Na poludnevnim predavanjima u Osijeku, Zagrebu, Opatiji, Solinu, Zadru, Poreču i Varaždinu prezentiramo dizalice topline, spremnike PTVa, incercijske spremnike, pumpne grupe, podno grijanje, rashladnike vode, ventilokonvektore i razan potrošni materijal.

seminari grijanje 2023

Sastavni dio seminara su novosti, trendovi i regulative u industriji grijanja i hlađenja, a dodatnu vrijednost za sve polaznike pripremili smo u vidu 'male škole' hidraulike, u kojoj se razgovara o tlaku u sustavu grijanja i hlađenja, tlaku u ekspanzijskoj posudi, postavkama cirkulacijske pumpe, dimenzioniranju cjevovoda, armatura i hidrauličkim shemama.