Datum objave: 26. veljača 2024.

Tri milijuna prodanih dizalica topline u 2022. predstavljaju rast prodaje od gotovo 40%, a najveće europsko tržište proguta više od pola milijuna jedinica godišnje.

 

Tržište dizalica topline u 2022. godini srušilo je sve postojeće rekorde. Europski kontinent 'progutao' je više od tri milijuna dizalica topline, što predstavlja porast prodaje od čak 38% u odnosu na prethodnu godinu. Time se ukupan broj ugrađenih dizalica topline na starom kontinentu popeo na otprilike 20 milijuna komada, što bi značilo da se 16% europskih kućanstava koristi dizalice topline za grijanje.

broj dizalica topline u EU 2022

Dizalice topline koje su prodane u 2022. godini zamijenile su 4 milijarde kubnih metara zemnog plina, odnosno uštedile su nevjerojatnih 8 milijuna tona CO² emisija. Ako bi pogledali ekološki učinak svih ugrađenih dizalica topline u Europi, dolazimo do čak 54 milijuna tona CO², što je ekvivalent godišnjem zagađenju jedne države veličine Grčke. Sve to daje snažan vjetar u leđa svim akterima koji provode REPowerEU strategiju.

Ovaj uspjeh je još veći ako se uzme u obzir činjenica da je dobavljivost dizalica topline kod svih vodećih proizvođača bila ograničena, prvenstveno zbog nedostatka ključnih komponenti kao što su izmjenjivači topline, ventilatori, poluvodiči i kompresori. Vjerujemo kako će ove brojke još dodatno rasti uslijed stabilizacije nabavnih i proizvodnih procesa, pa možemo očekivati nastavak ili čak dodatno povećanje ovog uzlaznog trenda.

Najpopularnije su svakako dizalice topline zrak-voda (air to water) zbog svoje jednostavnosti ugradnje i cijene kompletnog sustava. Većina europskih država subvencionira nabavku takvih uređaja, koje drže oko 80% tržišta svih dizalica topline, a subvencije će biti dostupne i hrvatskim kupcima. Pred nama je, kao vodećim distributerima dizalica topline, zadatak da izgradimo i dodatno ojačamo mrežu ovlaštenih instalatera koji mogu ponuditi i izvesti sve radove vezane uz sustave grijanja i hlađenja koji se baziraju na dizalicama topline.

broj prodanih dizalica topline u 2022

Najveći rast prodaje dizalica topline prošle je godine zabilježen u Poljskoj, gdje je tržište raslo više od 100%, a puno nisu zaostajale Češka sa 99% i Nizozemska sa 80%. Ako gledamo količine, najveće je tržište Italije sa 502.349 komada, slijedi Francuska sa 462.672 prodane dizalice topline, dok treće mjesto pripada Njemačkoj sa prodanih 236.000 primjeraka.

Dizalice topline svakako su 'gorivo' budućnosti koje ima snažan potencijal. Upravo je zato naša ponuda asortimana za 2024. godinu bitno povećana, a osim samih dizalica topline renomiranih proizvođača poput Mitsubishi Electrica, Fujitsua, Toshibe i Hyundaija, u ponudi imamo vrlo širok asortiman vezanih proizvoda – cijevi i regulacija za podno grijanje, spremnici i akumulacijski spremnici, filteri, ventilokonvektori.

Posjetite našu najbližu poslovnicu i provjerite našu ponudu!