Datum objave: 14. srpanj 2020.

U vrućim ljetnim danima spoznati da klima uređaj i ne radi baš najbolje ili ne radi uopće, i nije baš ugodno. Također, i ako se grijete na klimu, kada se pojavi problem, više nije ugodno boraviti u prostoriji ili stanu koji se ovako klimatiziraju

Nekada je problem do njenog lošeg održavanja pa zato treba biti upućen kako sami možemo voditi računa o klimi, a kada je potrebno i nužno zvati ovlaštenog servisera. Često i oni uređaji koji se redovito održavaju, znaju imati probleme pa ćemo pobrojati neke od njih uz napomenu koje možete riješiti sami, a za koje probleme je isključivo nužno pozvati ovlaštenog servisera.

Prvo što treba napomenuti - klima uređajem treba znati rukovati. To nije nikakva mudrost, ali se često, zbog nedostatka vremena ili u brzini, nedovoljno unosimo u problem, a itekako je važno znati upravljati klimom. Dosta problema dolazi zbog nepravilne ugradnje, loše izvedenog servisa i neadekvatnog održavanja. Nepravilna ugradnja može uzrokovati curenje iz jedinice ili slab protok zraka. Česta je situacija da količina rashladnog sredstva ne odgovara uputama proizvođača klime. Ako se klima nepravilno napuni rashladnim sredstvom, učinkovitost uređaja je smanjena.

Najčešći problemi koji se mogu javiti prilikom korištenja klima uređaja:

 

Problem 1. - Voda curi iz unutarnje jedinice

Ovo je vrlo čest problem u ljetnim mjesecima i najčešće se odnosi na crijevo za odvod kondenzata ili na kadicu za kondenzat unutarnje jedinice.  Ovo se može događati kada je vrh crijeva potopljen u vodi, a rješenje je da crijevo uvijek ima slobodan pad iz unutarnje jedinice. Može se dogoditi da je crijevo koje izbacuje vodu iz unutarnje jedinice van puklo ili je začepljeno. To se događa ako u crijevo uđe kukac ili se jednostavno začepilo od mulja. Mogući razlog može biti i oštećena ili začepljena kadica koja skuplja vodu u unutrašnjoj jedinici.  

Nedostatak rashladnog sredstva je još jedan od razloga. U slučaju curenja vode, samo dodavanje rashladnog sredstva nije rješenje. Serviser bi trebao popraviti bilo kakvo kapanje vode iz jedinice, provjeriti te tek onda napuniti dovoljnom količinom rashladnog sredstva. Treba zapamtiti da je učinkovitost klima uređaja najbolja ako je ona napunjena količinom rashladnog sredstva koju je propisao proizvođač.

Problem 2. - Voda curi iz vanjske jedinice

Kada je zimi klima uređaj na opciji grijanja, često se događa da voda (kondenzat) curi s vanjske jedinice. Voda bi se trebala skupljati u dnu kućišta vanjske jedinice i kroz kondenzacijsko crijevo usmjeriti u oluk ili neki drugi odvod, ali je to često neizvodivo zbog samog položaja vanjske jedinice. Problem se može stvoriti i ako majstor nije dobro izveo odvod za vodu pa se tako događa da je negdje izveden samo odvod iz unutarnje jedinice. Bitno je pratiti količinu vode koja izlazi iz vanjske jedinice, a ona ovisi i o vlažnosti zraka i jačini uređaja. Ako je veća količina vode ili je uopće nema, potrebno je pozvati servisera.

Ako se klima uređaj koristi i za grijanje, važno je spojiti odvod kondenzata iz vanjske jedinice

Problem 3. - Klima ne hladi/ne grije

Jedan od najčešćih problema je upravo ovaj, klima uređaj radi, ali ne hladi ili ne grije. Nažalost, uzroka za ovaj problem ima više, od onih najbanalnijih koje možete sami riješiti do kompleksnih za koje je potrebno pozvati servisera.

Prvo što možete sami učiniti jest da provjerite izabrani način rada, odnosno zadanu temperaturu. Ako se grijete na klimu i željena temperatura je niža od one u prostoriji, klima neće raditi. Ako želite zagrijati prostoriju, podesite željenu temperaturu za pet stupnjeva veću od trenutačne u prostoriji. Što se tiče opcije hlađenja, temperatura treba biti podešena na minimalno pet stupnjeva niže od one u prostoriji. Pričekajte desetak minuta kako bi kompresor mogao ohladiti ili zagrijati plin. Na taj način možemo vidjeti je li klima uređaj ispravan ili nije. Još jedna stvar koju možete sami napraviti je da provjerite jesu li filtri prljavi. Ako ste ih zaboravili očistiti prije početka sezone hlađenja ili grijanja, vrlo je moguće da se nakupilo prljavštine. Jednostavno otvorite kućište, izvadite filtere, operite ih, pustite da se osuše i vratite natrag.

Ako klima i nakon ovoga ne radi, treba pozvati ovlaštenog servisera jer ostale provjere na klima uređaju treba napraviti stručna osoba.

Drugi razlog što klima ne hladi ili ne grije je možda nedostatak rashladnog sredstva u instalaciji što će utvrditi serviser te je napuniti neophodnom količinom rashladnog sredstva. Serviser također može utvrditi druge razloge, izvor napajanja električnom energijom, kvar na elektronici, neispravna sonda na isprarivaču ili neki drugi nedostatak.

 

Problem 4. - Klima ne počinje s radom

Prvo treba provjeriti napajanje električnom energijom. U utičnicu u kojoj je bio uključen klima uređaj, uključite neki drugi uređaj te tako provjerite njenu ispravnost. Drugi korak je da provjerite ispravnost daljinskog upravljača. Ako se na displeju daljinskog ništa ne prikazuje, vjerojatno su istrošene baterije pa ih samo treba zamijeniti. Često se zna dogoditi da na displeju daljinskog stoje zadane funkcije, ali se signal s klimom ne može uspostaviti. U tom slučaju, na unutarnjoj jedinici podignite poklopac i sa desne strane pronađite mali prekidač pomoću kojega možete pokrenuti klimu. Ako ni tada klima ne radi, treba pozvati servisera.

 

Problem 5. - Iz klime se širi neugodan miris

Razlog za ovo su prljavi filtri ili izmjenjivač topline, kadica za odvod kondenzata ili turbina ventilatora, odnosno nakupine bakterija na njima.  Za filtere smo već rekli da ih sami možete izvaditi i očistiti, dok za izmjenjivač topline, kadicu za odvod kondenzata ili turbinu ventilatora treba pozvati servisera. On će rastaviti unutarnju jedinicu, napraviti servis i dezinficirati izmjenjivač topline. Na internetu se mogu naći upute kako očistiti ovaj dio klime, ali s obzirom da treba rastavljati unutarnju jedinicu, najbolje je pozvati stručnu osobu kako bismo bili sigurni u ispravnost.

Redovito čišćenje klime, svih filtera i isparivača, nužno je za ispravan rad uređaja i svježi, mirišljavi zrak u prostoru

Problem 6. - U unutarnjoj jedinici se stvara led

Pri otvaranju poklopca unutarnje jedinice, nakon skidanja filtera, ugledali ste led. Led se stvorio na isparivaču unutarnje jedinice vrlo vjerojatno kao rezultat nedostatka rashladnog sredstva, a ovo se događa kada je klima u režimu hlađenja. Osim toga, razlog mogu biti prljavi filteri, sužen protok plina ili nedovoljna otvorenost krilaca na unutarnjoj jedinici. Također, jedan od razloga može biti prljavi isparivač ili turbina ventilatora na unutarnjoj jedinici može biti razlog. Ako ugledate led u jedinici, pozovite servisera.

 

Problem 7. - Bučna vanjska ili unutarnja jedinica

Ako je, nakon same ugradnje, vaša vanjska jedinica jako bučna, vjerojatno nije dobro postavljena, odnosno nije ugrađena prema instalacijskim uputama proizvođača. Ako se nakon određenog vremenskog razdoblja dogodi da klima počne brujati, u pitanju je nekoliko razloga: ventilator se pomaknuo iz osi rotiranja pa se zato jače čuje ili su se istrošili ležajevi na motoru ventilatora, a uzrok može biti i zapinjanje cijevi te nedostatak rashladnog sredstva. U slučaju da je sam kompresor bučan, stručnjaci se slažu da je to prvi znak dotrajalosti klime.

Ako je unutarnja jedinica previše bučna, najčešći je razlog kvar na motoru ventilatora. U svakom od ovih slučajeva potrebno je kontaktirati ovlaštenog servisera koji će utvrditi uzrok buke i otkloniti kvar.

 

Svaki uređaj zahtijeva održavanje radi kvalitetnijeg i dužeg trajanja. Proizvođači klima uređaja preporučuju redovito čišćenje klima uređaja, kako ono koje možemo uraditi samostalno tako i od strane ovlaštenih servisera. Potrebno je jednom mjesečno čistiti filtre ili češće u zavisnosti od: vremena korištenja samog uređaja, broja osoba koje borave u klimatiziranoj prostoriji, pušenju te prisutnosti kućnih ljubimaca. Pregled i čišćenje koje rade serviseri bi trebalo raditi jednom ili dvaput godišnje, prije početka sezone hlađenja ili grijanja, u zavisnosti od učestalosti korištenja. A zašto je to potrebno? Iz dva vrlo važna razloga. Prvo, čistoća zraka u prostoriji nam je najvažnija, a drugo je da protok zraka i rad uređaja treba biti nesmetan, a to zahtijeva čist uređaj.

Što redovitije održavate svoj klima uređaj, on će učinkovitije raditi te samim tim i duže trajati!