Datum objave: 06. srpanj 2023.

Ljeto je napokon tu a dolaskom ljeta stigle su nesnosne vrućine i sparine. Odlučili ste se na kupnju klima uređaja ali želite to napraviti na pametan način i dobiti što više za svoj novac? Saznajte što to jedan klima uređaj čini BEST BUY izborom.

Što su Best Buy klima uređaji?

Po samoj definiciji, Best Buy proizvod je onaj koji daje najviše vrijednosti za uložen novac. To u startu znači da ne možemo samo uzeti najjeftiniji proizvod i prozvati ga najboljom kupnjom. Kod klima uređaja je to i više izraženo radi većeg broja faktora koji uređaju daju „vrijednost“.

Kada govorimo o vrijednosti klima uređaja, ona se dobiva zbrajanjem faktora poput: početne cijene, dobivenih tehnologija, duljine ponuđenog jamstva, energetske učinkovitosti i tekućih troškova. Brand proizvoda će nekima uvijek biti startna i najbitnija točka, no to sa sobom ne nosi nikakve garancije. Ovisno o brandu, neki će ponuditi Top i Best Buy uređaje u ulaznom segmentu, dok će drugi u srednjem ili višem. Svakako se prije kupnje treba dobro informirati i u obzir uzeti savjete stručnjaka.

 

Važni faktori prilikom izbora klima uređaja

Cijena

U pravilu su japanski klima uređaji (Mitsubishi Electric, Toshiba, Fujitsu…) najbolji izbor, dok se u posljednjih nekoliko godina korejski div Hyundai kvalitetom, pristupačnom cijenom i produljenim jamstvom probio na tržištu i predstavio kao odličan izbor. No, neovisno o brandu, postoje određene grupacije cijena unutar ponude svih brandova koje ovise o snazi uređaja i dodatnim funkcionalnostima. Upravo zato i uređaj od 1000 eura može biti Best Buy jer se radi o modelu snage 5.0 kW, dok bi za onaj od 3.5 kW ista cijena bila opravdana samo ako tražimo premium proizvod s vrlo naprednim funkcijama.

Funkcionalnosti

Prije svega ovi uređaji moraju nuditi više od osnovne filtracije zraka (filter grube prašine). Zato Best Buy modeli nude dodatne razine filtracije poput antialergijskog filtra, filtra visoke gustoće ili višekomponentnog filtra. Kvaliteta zraka je više nego ikad bitna i smatramo da je ovaj faktor itekako bitan pri izboru.

Nastavno, dodatne funkcionalnosti poput brojnih programa automatizacije rada klima uređaja olakšavaju njihovo korištenje, podižu ugodu boravka u prostoriji, smanjuju brigu i u nekim slučajevima čak i potrošnju. Neke od popularnijih i vrlo korisnih su: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Automatsko ponovno pokretanje, Automatsko podešavanje brzine ventilatora, Režim snažnog rada i Econo Cool. Ovisno o brandu neki od njih će biti pod drugim imenom, iako je funkcija ista ili gotovo ista.

best buy klima 2023 uređaji uloženo i dobiveno energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost

U današnje vrijeme je energetski razred A++ postao vrlo dostupan i mnogi ga smatraju zlatnom sredinom koja opravdava inicijalnu višu cijenu uređaja kroz uštede postignute nižim tekućim troškovima u narednim godinama korištenja. Ovi uređaji su iznimno efikasni i štedljivi, dok su pri tome i ekološki prihvatljiviji radi korištenja R32 rashladnog sredstva. Uređaji razreda A+++ u praksi sa sobom nose i brojne inovativne tehnologije, napredne sustave filtracije i kontrole, pa su ujedno i u višem cjenovnom razredu.

Jamstvo

Kad god ulažemo svoj vrijedno zarađeni novac u kupnju proizvoda poput klima uređaja, tražimo i određenu dozu sigurnosti u narednim godinama korištenja. Naš izbor klima uređaja zato dolazi s minimalno 3 godine jamstva, a kod Hyundai klima uređaja i do 5 godina produljenog jamstva i 10 godina na kompresor. Ako se uzme u obzir dostupnost rezervnih dijelova (imamo najveće zalihe u Hrvatskoj) i stručnost servisnog osoblja, izabrani Best Buy uređaji pouzdano će hladiti i grijati vaš dom godinama, bez straha i praznog džepa.

Uloženo i dobiveno

Kako bi vam olakšali izbor, dodali smo jednostavni prikaza odnosa uloženog i dobivenog iznad svake slike klima uređaja niže u članku.

 

Kako odabrati pravi klima uređaj za svoj dom?

Izum klimatizacijskih uređaja olakšao je život, dajući nam uzdah olakšanja od velike vrućine. Postojalo je vrijeme kada se ugradnja klima uređaja smatrala luksuzom, ali danas je to postalo više potreba. Ustvari, moderni klimatizacijski uređaji čine više nego samo čine okoliš ugodnim; smanjuju mogućnost napadaja astme, tjeraju insekte i parazite, sprječavaju pregrijavanje elektroničkih uređaja u domu, smanjuju rizik od dehidracije te toplinskog udara i još mnogo toga.

Sve rečeno i učinjeno, odabir pravog klima uređaja za vaš dom vrlo je važan. To će omogućiti pravilno hlađenje prostorije, kao i pomoći u osiguravanju da nema prekomjerne potrošnje energije, čime ćete uštedjeti troškove i održati svoju kuću energetski učinkovitom. Uz poboljšanje kvalitete zraka, pouzdanost i trajnost klima uređaja jednako su imperativ.

Što biste trebali znati prije kupnje klimatizacijskog sustava

Pitate se kako odabrati klima uređaj? Prije nego što izađete i odaberete prvi klimatizacijski sustav koji ugledate, potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Morate osigurati da izvučete maksimum iz svog sustava i da odgovara postavkama vašeg doma.

Vaša soba i veličina sustava

Vjerojatno najvažniji čimbenik pri odabiru klima uređaja je veličina vaše sobe i nove klima jedinice. Ako odaberete klima uređaj koji je premalen za prostoriju, nećete osjetiti veliku razliku u temperaturi, ako je uopće bude. Ako je vaš klima uređaj prevelik za prostoriju, potrošit ćete puno energije jer će se vaš sustav stalno uključivati ​​i isključivati ​​kako bi pokušao regulirati temperaturu.

best buy klima uređaji 2023 veličina sobe i udobnost

Postavke brzine

Brzina ventilatora u vašem klimatizacijskom sustavu trebala bi biti podesiva kako biste mogli kontrolirati koliko će čistog zraka strujati prostorijom. Ako je soba posebno vruća i zagušljiva, na primjer, viša postavka omogućit će vam da rashladite svoju sobu mnogo brže. Također ćete moći pronaći savršenu, tišu postavku za noćno korištenje, ako je potrebno.

Ostale dodatne značajke

Od daljinskih i do postavki za uštedu energije, vaš klimatizacijski sustav može se prilagoditi točno vašim zahtjevima. Ako je potrebno, možete se odlučiti za daljinski termostat, na primjer, što znači da možete prilagoditi postavke temperature pomoću zasebnog regulatora. Možda čak možete uštedjeti struju i novac na računima odabirom opcije uštede energije na nekim modelima.

 

Vrste klima uređaja

Pronalaženje pravog sustava klimatizacije za vas u potpunosti ovisi o vašim potrebama. Ovdje su glavne vrste klimatizacijskih sustava, od kojih neki mogu bolje odgovarati vašem domu ili imanju od drugih:

Split sustavi klimatizacije 

Ova vrsta klimatizacije je najčešća. Podrazumijeva postavljanje zidne jedinice u zatvorenom prostoru i vanjske jedinice spojene na nju. Ova vrsta klimatizacijskog sustava odličan je izbor iz više razloga. Ne samo da zahtijevaju samo malu rupu koja se probija kroz zid kako bi se spojile dvije jedinice, eliminirajući potrebu za bilo kakvim velikim građevinskim radovima, već također dolazi s mogućnošću da sami kontrolirate sobnu temperaturu i grijete svoj dom kada to želite.

Ako ste sretni što u svom domu imate i brinete o učinkovitosti svog sustava, onda je split sustav pravi izbor za vas.

Zašto odabrati ovu vrstu klima uređaja?

  • Energetski učinkovit.
  • Prednosti hlađenja i grijanja.
  • Jednostavna instalacija.

Centralna klima

Centralni klimatizacijski sustavi češći su u novijim domovima ili novogradnjama. To je obično zato što će se  morati postaviti kroz postojeće zidove. Ako imate stariju kuću, to će rezultirati rezanjem postojećih zidova - veliki posao i nešto što je bolje izbjegavati. Iako su stope energetske učinkovitosti visoke, početni troškovi su visoki. To je zbog instalacije kanala i vremena potrebnog za završetak. Također ćete morati instalirati vanjski kompresor.

Zašto odabrati ovu vrstu klima uređaja?

  • Dobro za novogradnje.
  • Energetski učinkovit.
  • Učinkovit i tih u radu.

Prijenosni klima uređaji

Prijenosni klima uređaji prikladna su alternativa većem klimatizacijskom sustavu i savršeni su za kretanje radi hlađenja manje sobe ili prostora. Iako prijenosni sustav nije tako učinkovit kao centralni ili split sustav klima uređaja, oni mogu biti odlična opcija za one koji iznajmljuju nekretninu ili se često sele. Prijenosni klima uređaj obično ima elegantniji dizajn kako bi se uklopio u dekor vašeg doma. Ugrađeni kotači olakšavaju transport iz sobe u sobu, a također ih je vrlo lako kontrolirati.

Ako trebate praktičnu opciju i nešto što možete prenijeti iz sobe u sobu, onda je prijenosni klima uređaj za vas. 

best buy klima uređaji 2023 mobilni i prijenosni klima uređaji

Zašto odabrati ovu vrstu klima uređaja?

  • Jednostavan za kretanje i kontrolu.
  • Izvrsno za one koji iznajmljuju ili se često sele.
  • Jeftiniji od većeg sustava.

 

Obrnuti ciklus u odnosu na samo hlađenje

Klima uređaj s obrnutim ciklusom može grijati jednako kao i hladiti, zapravo to je jedan od najjeftinijih načina grijanja vašeg doma zimi.

Većina modela samo za hlađenje i modela s obrnutim ciklusom ne razlikuju se mnogo po učinkovitosti hlađenja, ali modeli koji postižu najbolje rezultate u našem testu učinkovitosti hlađenja su modeli s obrnutim ciklusom.

Možda zato što je obrnuti ciklus najpopularnija vrsta klima uređaja, tržište za njih je konkurentnije i moguće je da proizvođači ulažu više u razvoj učinkovitih modela obrnutog ciklusa.

Ako vam je klima uređaj potreban samo za hlađenje ljeti (na primjer, ako živite u području s blagim zimama ili već imate drugi sustav grijanja), tada bi klima uređaj samo za hlađenje mogao biti pravi izbor za vas. Općenito su jeftiniji od modela s obrnutim ciklusom, ali obično imaju sve iste značajke.

Ali čak i ako samo povremeno koristite grijanje, u većini slučajeva bolje je nabaviti model s obrnutim ciklusom.

 

Best Buy klima uređaji u 2023.

Fujitsu Standard Eco Inverter linija

best buy klima uređaji 2023 Fujitsu Standard Eco Inverter linija

Klimatizacija.hr omogućava pogodnost od ukupno 5 godina (3 godine osnovne + 2 godine produljene) garancije na cijeli uređaj iz stambene serije zidnih uređaja Fujitsu.

Ulazni Fujitsu Standard Eco Inverter model koji koristi rashladni medij R32 oduševit će vas jednostavnim, nenametljivim dizajnom koji skriva brojne tehnološke novitete. Uređaji ove linije postižu A++ energetski razred u hlađenju, podržavaju opcionalno WiFi upravljanje koje se kupuje zasebno, te mogu grijati sve do -15 ºC.

Uređaj posjeduje odličan filterski sustav za svjež i čist zrak, kao i veliku lamelu za tihi rad. Osim toga, prednji panel lako je ukloniv za jednostavno čišćenje filtra, a uređaj obavještava kada je vrijeme za čišćenje.

Jednostavna kontrola odvija se pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i brojnih funkcija.

Funkcija „Sleep“ koristi se za potrebe klimatizacije pre ili za vrijeme spavanja, dok se u odsustvu možete poslužiti funkcijom „Programski timer“ ne brinete o paljenju i gašenju uređaja. Na taj način dodatno štedite na vremenu i potrošnji električne energije.

Za udobnost svakodnevnog korištenja tu su i sve najbitnije programske značajke poput: Ekonomski režim rada, Režim snažnog rada, Automatska brzina ventilatora i Automatsko ponovno pokretanje.

 

Hyundai Performance Inverter Plus linija

best buy klima uređaji 2023 Hyundai Performance Inverter Plus linija

Klimatizacija.hr omogućava dodanu pogodnost za zidne Hyundai klima uređaje stambene serije, a to je garancija od 5 godina na cijeli uređaj i 10 godina na kompresor.

Osnovni model Hyundai klima uređaja hladi vrući zrak u prostorijama na željenu temperaturu i pritom odlično izgleda. Istovremeno filtrira zrak u prostoriji pomoću filterskog sustava koji se sastoji od filtera visoke gustoće, aromatizirajućeg filtera i filtera s aktivnim ugljenom, a kvaliteti zraka doprinosi i ionizator zraka. Također, ova serija koristi ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 koji pomaže pri očuvanju okoliša i pridonosi energetskoj učinkovitosti uređaja.

Ovaj moderno dizajnirani klima uređaj ima mogućnost odvlaživanja zraka, kao i dogrijavanja. Pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente.

Klima uređaj radi potpuno automatski i nudi svojim mikroprocesorskim reguliranjem veliki broj opcija: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Slijedi me, 5 brzina ventilatora vanjske jedinice, Noćni način rada.

Upravljanje uređaja omogućeno je pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i WiFi modula (upravljanje putem aplikacije) koji su uključeni u cijenu proizvoda, a namješteni radni parametri ostaju zapamćeni pri sljedećem uključivanju.

Savjet za uštedu! Opcije ventilacije i odvlaživanja mogu samostalno raditi bez funkcije hlađenja, što omogućuje korištenje uređaja kroz cijelu godinu i uštedu energije.

 

Hyundai Elite Inverter linija

best buy klima uređaji 2023 Hyundai Elite Inverter linija

Klimatizacija.hr omogućava dodanu pogodnost za zidne Hyundai klima uređaje stambene serije, a to je garancija od 5 godina na cijeli uređaj i 10 godina na kompresor.

Uz svoj inovativni dizajn i moćne performanse Hyundai Elite Inverter pobrinut će se za sve, bilo to hlađenje, odvlaživanje ili grijanje, a koristi i rashladni medij R32 koji pomaže pri očuvanju okoliša te spada u uređaje visoke energetske učinkovitosti razreda A+++.

Elite Inverter serija očarava izuzetnom filtracijom uz filter visoke gustoće te dodatnim kompleksnim sustavom filtracije koji se sastoji od filtera s aktivnim ugljikom, vitaminom C te filtera s hladnim katalizatorom. Dolazi i s ionizatorom koji osigurava još bolju kvalitetu zraka te pomaže pri sprječavanju bolesti pluća, poput astme.

Klima uređaj radi potpuno automatski i nudi svojim mikroprocesorskim reguliranjem veliki broj opcija: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Slijedi me, 5 brzina ventilatora vanjske jedinice, Noćni način rada, Automatski restart...

Upravljanje uređaja omogućeno je pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i WiFi modula (upravljanje aplikacijom) koji su uključeni u cijenu proizvoda.

Pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora te dodatni grijači kompresora i kadice u vanjskoj jedinici osiguravaju ispravno grijanje, očuvanje vanjske jedinice i smanjenje potrošnje energije.

 

 

Zaključak: Koji je klima uređaj najbolji za vas?

Pa, jedini način da to budete sigurni je da istražite vrste sustava koje smo već spomenuli i odlučite koji imaju najveće prednosti za vas i vaš dom. Uzmite u obzir prednosti i odlučite što je moguće postići za vaš dom.

Ako se mučite odlučiti, uvijek nas možete kontaktirati. Potrudit ćemo se odgovoriti na sva pitanja i dati preporuke na temelju vaših potreba.

Najprikladniji klima uređaj za vas može ovisiti o nizu stvari, uključujući veličinu prostora koji želite hladiti, vaš proračun i uključene značajke.

No, koji god klima uređaj odabrali s naše Best Buy liste, ne možete pogriješiti. Svaki od njih nudi vrhunske performanse i često su birani od strane kupaca.