Datum objave: 14. srpanj 2020.

Postaviti klima uređaj na zid ne znači da je sve riješeno oko klimatizacije stana. Korištenje klima uređaja zahtijeva periodičko čišćenje i servisiranje klima uređaja kako bi isti funkcionirao besprijekorno i bio energetski učinkovit

Korisnici vrlo često kažu kako kada za vrijeme ljetnih vrućina pokrenu klimu, ona nije toliko učinkovita kao ranije, zrak se ne ispušta istim intenzitetom, a oni se i dalje znoje iako je klima uređaj u punom pogonu. Iako postoji čitav niz razloga za ovakve probleme, u većini slučajeva klimu treba temeljito očistiti, odnosno napraviti servis. Kada radimo proljetno pospremanje, sumnjamo da se itko sjeti čišćenja klime, a to je važan korak u osiguravanju kvalitetnijeg zraka i manjih troškova. Pogotovo ako netko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja. Isto tako, ako ste zdravi, neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva ili za neke reakcije u organizmu koje nisu bezazlene. Sigurno ste čuli za legionarsku bolest koja vreba iz klima uređaja. To je atipična upala pluća uzrokovana aerosolom onečišćenim koncentriranim legionelama koje se udišu i kao posljedica nastaje ova bolest.  Najčešće se legionele nalaze u uređajima za klimatizaciju, ali i nekim drugim uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (instalacije za hidroterapiju, ovlaživači zraka, ledomati…).

Plijesan može uzrokovati kronični kašalj te iritaciju očiju i kože.  Iz ovog razloga treba klima uređaje redovito održavati i servisirati jer samo redovitom brigom klima uređaj može besprijekorno funkcionirati i duže trajati. Osim legionele, klima uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni.

Servis klima uređaja preporučljivo je prepustiti profesionalcima kako bi bili sigurni da je posao napravljen temeljito a vaš klima uređaj savršeno čist i ispravan

 

Ako znamo na kojem principu radi klima uređaj, nije teško zaključiti zašto dolazi do onečišćenja. Ovisi to o uvjetima u kojima klima radi, ali prvenstveno ovisi o samom njenom načinu rada. Zrak koji je klima uvukla iz prostorije u njoj se filtrira, hladi i odvlažuje te se kao takav on ponovno upuhuje u prostoriju. Tim cirkuliranjem zraka kroz klima uređaj može doći do zagađenja jer uvučeni zrak prvo prolazi kroz filtre na kojima se zadržavaju mikroorganizmi, a dio toga svega što nije zaostalo na filtrima zadržava se na izmjenjivaču topline stvarajući naslage pogodne za razmnožavanje bakterija. Mikroklima unutar uređaja tada omogućava da ti mikroorganizmi rastu i razmnožavaju se. Drenažnu tavu, ili posudu za odvod kondenzata, također treba održavati kako bi se uklonile naslage mulja i plijesni.

Osim unutarnje, treba održavati i vanjsku jedinicu. U zavisnosti od toga na kojem se mjestu nalazi, održavajte je čistom od nakupina lišća i trave te je čistite od prašine. Također, ako je na dohvat ruke, možete je očistiti i usisivačem. 

Filtri, ventilatori i izmjenjivači topline klima uređaja zahtijevaju redovito održavanje kako bi jedinica učinkovito funkcionirala za vrijeme svog vijeka trajanja. Ako se zanemaruju neophodna održavanja, učinak klimatizacije opada, a povećava se potrošnja.

Kako očistiti filtre?

Filtri unutar klima uređaja su dizajnirani da skupljaju prljavštinu i mikrobe, ali ako se redovito ne održavaju, mogu se začepiti i skupljati vlagu i plijesan. To nije dobro ni za vas ni vaš klima uređaj. Upravo najvažniji zadatak koji će osigurati učinkovitost vašeg klima uređaja je redovito čišćenje ili zamjena filtra. Začepljeni, prljavi filtri blokiraju normalan protok zraka i smanjuju učinkovitost klima uređaja. Spriječenošću normalnog protoka zraka kroz filtar, prljavština se izravno prenosi do izmjenjivača topline i smanjuje se kapacitet apsorpcije topline. Čišćenjem filtra ili njegovom zamjenom potrošnja klima uređaja se može smanjiti za 5 do 15%.

Neki filtri u klima uređajima se ne mogu čistiti, dakle treba ih se zamijeniti, dok se većina njih može čistiti. Kod sobnih klima uređaja filtri se nalaze odmah iza poklopca unutarnje jedinice. Kako ga očistiti? Ovo možete uraditi sami. Prvo isključite klima uređaj iz struje, skinite poklopac jedinice, izvadite filtre i operite ih u toploj vodi. Neki stručnjaci savjetuju da se filtri potope tridesetak minuta u toploj vodi uz mogući dodatak nekog sredstva za čišćenje. Prije vraćanja u jedinicu trebate ih dobro posušiti i vratiti poklopac koji se također treba oprati jer se mogu zaprljati otvori za prolaz zraka. Ovo se sve odnosi na filtre koji se mogu prati, upitajte svog servisera imate li perivi ili zamjenjivi filtar. Tijekom sezone hlađenja, filtre čistite svakih mjesec ili dva u zavisnosti od toga koliko često koristite klima uređaj, imate li kućne ljubimce itd.

Kako očistiti izmjenjivač topline?

Ovaj dio unutarnje jedinice bavi se, kako mu i ime kaže, izmjenom topline s freona na zrak i obratno. Izmjenjivači topline unutarnje i vanjske jedinice skupljaju nečistoće tijekom godina korištenja, a čisti filtri sprečavaju da se izmjenjivač topline unutarnje jedinice brzo isprlja. Ipak, vremenom će se izmjenjivač topline isprljati te će se tako smanjiti učinkovitost, tj. protok zraka pa se smanjuje sposobnost izmjene topline.

Jednom godišnje treba pregledati izmjenjivač topline unutarnje jedinice i očistiti ga

 

Ovo je najbolje da radi serviser jer se cijelo vanjsko kućište mora ukloniti te se izmjenjivač topline tretirati odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Na internetu ima dosta uputa kako i ovaj dio možemo očistiti sami, ali da ne bismo riskirali i nepravilno vratili pojedine dijelove na svoje mjesto, najbolje je pozvati servisera jednom godišnje. Ovo se odnosi na kućne klime, čišćenje izmjenjivača topline unutarnje jedinice se radi češće u većim tvrtkama, hotelima, domovima zdravlja, bolnicama.

Što učiniti prije početka sezone hlađenja ili grijanja?

Prije početka sezone treba provjeriti jesu li filtri očišćeni nakon prošle sezone hlađenja ili grijanja i pozvati servisera ako godinu dana nije odrađeno održavanje drugih dijelova klima uređaja. Treba pregledati vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata te ukloniti sva začepljenja i prepreke. Ako klima uređaj ne koristite za grijanje, a živite u sjevernijim krajevima, vanjska jedinica se može prekriti i tako zaštititi od utjecaja vremenskih nepogoda. Kada se klima ne koristi, to se svakako može učiniti gdje god je mjesto stanovanja, ako je vanjska jedinica pristupačna.

Što činiti dok traje sezona?

Već smo rekli da ono što treba redovito činiti, a to možemo mi sami, jeste čistiti filtre. Jednom mjesečno bi bilo optimalno. Periodično treba dezinficirati unutarnju jedinicu i vizualno provjeriti vanjsku jedinicu te ukloniti nakupine lišća, granja i sl. te pozvati servisera ako se primijeti nešto u nepravilnom radu klima uređaja.

Održavanje i čišćenje klima uređaja je vrijedno truda. Vaše zdravlje je najvažnije pa će s pravilnim održavanjem klime biti ugodnije i zdravije boraviti u prostoriji. Osim toga, sam uređaj će biti učinkovitiji, neće biti prepreka da radi u punom pogonu, a to znači da će i potrošnja biti optimalna, a vaši računi za struju manji. Zato se za komfornije življenje isplati održavati vaš klima uređaj.

S čime možete očistiti klima uređaj?

Servis klima uređaja je kompleksan zahvat za kojeg je potrebno angažirati profesionalnog servisera, naročito dok je vaš uređaj pod tvorničkim (osnovnim ili produljenim) jamstvom. No, postoji 'jednostavna razina čišćenja' koju možete odraditi i sami, i to periodički. O učestalosti jednostavnog čišćenja zavisi koliko radnih sati odradi vaš klima uređaj, pa primjerice ako klima uređaj koristite svaki dan, onda bi zračni filter vaše klime trebalo i češće čistiti. Pod pojmom češće, smatramo da bi jednom mjesečno bilo uputno očistiti filter i isparivač vašeg klima uređaja.

Što je potrebno za čišćenje klime?

S lijeva na desno: sredstvo za čišćenje - LINK, sredstvo za dezinfekciju - LINK (može biti i sprej) te voda za ispiranje

  • Sredstvo za čišćenje klime - biorazgradivo, bezkiselinsko pjeneće sredstvo za čišćenje zračnih filtera, isparivača i zrakom hlađenih kondenzatora
  • Sredstvo za dezinfekciju klime - namijenjeno je za klima uređaje i opremu za filtriranje zraka. Djeluje na široki spektar bakterija i virusa, uzročnika gripe te može spriječiti razvoj plijesni i neugodnih mirisa
  • Sprej za dezinfekciju klime - osim dezinfekcije, ima i ulogu dezodoransa i osvježivača zraka

Kako sam očistiti klima uređaj?

Još jednom moramo napomenuti da je godišnji servis klima uređaja svakako posao za ovlaštenog servisera, no to ne znači da vi ne možete napraviti periodičko čišćenje filtera zraka i isparivača klima uređaja, kako bi vaša klima bila uvijek savršeno čista i dezinficirana. Za više informacija, pogledajte kratki video:

Koraci pri jednostavnom čišćenju klima uređaja:

  • Izvadite zračni filter
  • Temeljito ga operite toplom vodom i sredstvom za čišćenje
  • Nakon što se filter posuši, najšpricajte ga sredstvom za dezinfekciju ili sprejem za dezinfekciju
  • Vratite zračni filter u uređaj
  • Usisivačem usišite svu prašinu i nečistoću sa ispravača
  • Isparivač operite sredstvom za pranje
  • Ostavite da se sredstvo za pranje ocijedi i posuši na isparivaču (u ovom koraku možete upaliti klima uređaj kako bi proces sušenja bio brži)
  • Isparivač našpricajte sredstvo ili sprejem za dezinfekciju
  • Za sve ostale korake obratite se ovlaštenom serviseru klima uređaja