Datum objave: 09. listopad 2019.

Razmišljate o grijanju, odlučili ste se za električnu energiju ali niste sigurni koji uređaj odabrati?

Uzmite u obzir sve parametare kako biste donijeli najefikasniju, ali i najpovoljniju odluku te osigurali toplinu vašeg doma.

Na početku, bez obzira koji uređaj odaberete, bitno je provjeriti izolaciju. Eliminirajte taj nepotrebni gubitak energije - uz minimalan trošak postavite izolir trake oko otvora i time ćete već znatno uštedjeti. U dobro izoliranom prostoru, grijanje na struju je povoljnije od grijanja na loživo ulje, te mu je jedni ozbiljan konkurent zemni plin.

IMATE LI DODATNIH PITANJA?

Uvriježeno je mišljenje da je grijanje na struju komotno ali i najskuplje no da li je to uistinu tako? Europske zemlje, skoro stopostotno, za grijanje koriste električnu energiju, čak i oni hladniji dijelovi poput skandinavije i alpskih skijališta. Ograničeni prirodni resursi i stalna poskupljenja nafte i plina, nesigurnost opskrbe, potencijalne restrikcije, sve su to razlozi koji električnu energiju čine najoptimalnijim ali i najprikladnijim izborom.

Saznajte više o prednostima i nedostacima grijanja na klima uređaj.

Još jedna bitna prednost je činjenica da platite upravo onoliko koliko potrošite, ne ovisite o oscilacijama na tržištu i raspoloživosti samog energenta. Također, sama instalacija grijalica na struju ne iziskuje ogromna financijska ulaganja, bušenje i instalaciju sustava kao kod drugih energenata.

Fujitsu Nocria X - jedan od najboljih klima uređaja na svijetu za grijanje zahvaljujući snažnom kompresoru, ugrađenim ventilatorima te pomičnim turbinama na bočnim stranicama unutarnje jedinice

 

Razmotrimo ponudu na tržištu - vodite računa o učinkovitosti i energetskom razredu uređaja te odaberite onaj koji je u skladu s vašim potrebama, ali i financijskim sredstvima kojima raspolažete.

Grijanje na klima uređaj

Najjednostavniji oblik kojim rješavate problem i grijanja i hlađenja je onaj na klima uređaj. Obratite pozornost na energetsku efikasnost, proučite naljepnice i odaberite onaj koji troši najmanje električne energije. Razmislite o investiciji u skuplji uređaj s inverterom koji vam omogućuje podizanje i spuštanje temperature prilagođavanjem brzine kompresora stvarnim životnim uvjetima u prostoriji. Dakle, vaš klima uređaj će raditi maksimalnom snagom samo onoliko koliko je to potrebno te će se čim postigne optimalne uvjete smanjiti. Primjerice, najbolji klima uređaju za svaki 1kW utrošene električne energije mogu proizvesti više od 5kW toplinske energije. Osim izrazitog komfora, gdje je za početak grijanja/hlađenja potrebno tek pritisnuti gumb na daljinskom upravljaču, grijanje putem klima uređaja spada u najjeftinije oblike grijanja. U direktnom srazu sa grijanjem na lož ulje, klima je jeftinija četiri puta, a u odnosu na elektičnu grijalicu čak pet puta! Pomnožite li tu uštedu s brojem mjeseci u kojima imate potrebu za grijanjem, jasno je da klima uređaj vrlo brzo sam sebe isplati kroz uštedu električne energije. Kao što smo na početku spomenuli, visoke uštede na računima za struju osigurat će vam napredni inverterski kompresori ugrađeni u vanjske jedinice. Dakle, prilikom odabira provjerite koliko iznosi COP (Coefficient of Performance) koji vam govori koliko je pojedini model energetski efikasan, odnosno koliko kW topline moože predati iz jednog kW utrošene električne energije.

Cijene klima uređaja od 3,5 kW s montažom se kreću u rasponu od 3.600,00 kuna kao vrlo niska cijena, preko 7.600,00 kn za proizvode srednjeg cjenovnog ranga te više od 10.000,00 kn za najskuplje proizvode na tržištu.

Usporedba troškova grijanja na klima uređaj / električnu grijalicu / lož ulje / plin / drva

 

Električni radijatori

Električni radijatori predstavljaju poprilično ekonomičan vid grijanja zahvaljujući visokoj energetskoj efikasnosti te osobito niskoj početnoj investiciji.  No, obzirom da je električna energija na našem području poprilično skupa, električni radijatori su dobar izbor za prijelazne periode ili eventualno dogrijavanje po potrebi.

Za razliku od sustava grijanja s više faza izmjene topline, električni radijatori posjeduju veliku površinu grijača koja je u direktnom kontaktu sa zrakom u prostoriji te na taj način direktno i brzo zagrijavaju prostor. Također, radijatori nemaju proizvod sagorijevanja, dodatne pumpe i kotlove, ali ni cijevi - pa samim tim ni vodu koja može iscuriti. Okvirna cijena radijatora od 1500 W iznosi oko 500 kuna po komadu ali jako varira ovisno o proizvođaču i dodatnoj opremi. 

Električni konvektori

Električni konvektori rade na principu konvekcije, zagrijavaju hladan zrak pri dnu i on se zakonom fizike diže gore. Samim tim kao rezultat imate hladne noge. Međutim ovaj princip grijanja, iako poprilično skup, ima i svoje prednosti, brzo zagriju prostor te lako se premještaju iz prostorije u prostoriju. Često se upotrebljavaju za dodatno grijanje prostora ali i kao primarni izvor topline. Ne akumuliraju nepotrebnu energiju i direktno zagrijavaju zrak u prostoriji.

Još jedna prednost im je da ne isušuju zrak te ih često koriste osobe koje imaju poteškoće s disanjem. Cijena konvektora snage 1500 W, koji zagrijava prostor od 8-12 m2 je u prosjeku 800 do 1000 kuna po komadu, ovisno o proizvođaču.

Električni radijator i grijalica

 

Centralno grijanje na struju

Najnoviji radijatori za centralno grijanje na struju u dobro izoliranom prostoru su postali veliki konkurent centralnom grijanju na loživo ulje te primarni izbor u područjima u kojima ne postoji izgrađena mreža plinovoda. Današnji sustavi centralnog grijanja su iznimno jednostavni, povezuje ih kabel ili čak bežični signal koji ih vežu na centralni sobni termostat, a koji djeluje kao jedinstven sustav. Nema gubitaka na peći, dimnjake ili pumpe. Sva energija se utroši unutar radijatora zagrijavajući prostor. Moguće je također programirati vrijeme rada te tako iskoristiti noćnu tarifu, kada je struja upola jeftinija i tako zagrijati zidove, akumulirati energiju te skuplju tarifu koristiti samo za dogrijavanje.

Cijene same ugradnje i radijatora jako variraju od proizvođača do proizvođača te ovise o optimalnim potrebama samog prostora pa je najbolje zatražiti personaliziranu ponudu.

Podno grijanje

Osnovna prednost podnog grijanja je da ne postoji opasnost od istjecanja vode kao kod radijatora, ali uvijek postoji opasnost od požara ali i pucanja keramičkih pločica ispod kojih je grijanje. O podnom grijanju nemojte razmišljati ukoliko nemate dobro izoliran prostor. Naime, gubljenjem topline kroz zidove povećava se temperatura grijanja u podu a to potencijalno može prouzročiti štetu u vidu pucanja sloja koji se nalazi iznad grijalica. Također, kad se odlučite instalirati podno grijanje, pazite da dobro izolirate grijače kako ne biste gubili toplinu i povećavali cijenu grijanja. Postoji jednostavan test kako biste provjerili da li je podno grijanje uopće rješenje vas. Činjenica je da u temperatura u podu treba biti 22-24 da bi sobna temperatura bila 20 stupnjeva. Da li vam se 22 stupnja čine dovoljna kako biste se ugrijali?

Cijena nabave i ugradnje podnog grijanja sa polaganjem sistemskih ploča, razvodnim ormarima i priključkom te tlačnim testerom podnog grijanja se kreće u rasponu od 450,00 kn/m2 kao vrlo niska cijena, preko 700,00 kn/m2 za proizvode srednjeg cjenovnog ranga do 900,00 kn/m2 za najskuplje proizvode na tržištu.

Da bi podno grijanje bilo efikasno, objekat mora biti iznimno dobro izoliran a cijevi usko namotane kako bi sustav mogao funkcionirati sa što nižom temperaturom vode u cijevima za podno grijanje

 

Stropno grijanje na struju

U okviru modernizacije grijanja u ponudi raličitih proizvođača se nalazi i površinsko grijanje: podno, zidno i stropno. Iako ne toliko zastupljeno na našim područjima, stropno grijanje ima i svoje prednosti. Uz smanjenje potrošnje energije i ugodnog zračenja topline iznimno je pogodno za alergičare jer smanjuje protok zraka i sprječava podizanje prašine. Pogodno je isključivo za prostore koji su iznimno dobro izolirani i imaju visoke stropove, jer se na taj način smanjuje gubitak energije. Toplina se prenosi putem tople vode, koje se upumpava kroz cijevi u strop. Udaljenost samih cijevi grijanja u stropu je mala, tako da emitiraju ugodno zračenje topline. Sama ugradnja stropnog grijanja ne iziskuje dodatna sredstva ukoliko je u tijeku adaptacija prostora, jednostavno se postavlja te ga je moguće koristiti ljetu, kao sustav hladjenja, naravno uz upumpavanje hladne vode kroz cijevi.

Cijena zidnog/stropnog grijanja sa namotavanjem fi 16 mm cijevi ali bez žbukanja i povezivanja u ormarić jednaka je instaliranju podnog grijanja: 450,00 kn/m2 kao vrlo niska cijena, preko 700,00 kn/m2 za proizvode srednjeg cjenovnog ranga do 900,00 kn/m2 za najskuplje proizvode na tržištu.

Ploče za grijanje na struju

Često proizvođači ploča za grijanje na struju ističu kako su ploče najzdraviji način grijanja koji ne isušuje zrak u prostoriji, nema štetnih zračenja i vibracija te ne postoji bojazan od opeklina i strujnog udara. Temperatura se regulira termostatom za svaku prostoriju zasebno te svoj optimalan odnos potrošnje i topline postižu ukoliko su uključene 24 sata na dan. Međutim iskustva samih potrošača i nisu tako obećavajuća, tvrde da im treba jako dugo da zagriju prostorije te da griju samo na udaljenosti od oko 50 cm iako iznimno lijepo izgledaju. Također, po tvrdnjama samih potrošača, ploče su isplativ oblik grijanja samo u priobalnim područjima gdje je potreba za grijanjem manja ili iznimno niska.

Sama cijena ploče za grijanje se kreće u rasponu od 600,00 do 800,00 kuna po komadu.