inverter klima uređaji | inverter klima
Datum objave: 10. svibanj 2022.

Kada se odlučite uložiti u novu klimu za vaš dom ili poslovni prostor, važno je razumjeti različite tehnologije kako bi svi vaši zahtjevi bili ispunjeni. Klima uređaj s inverterom jedan je od najpopularnijih odabira kada su klime u pitanju. Povezane prednosti su mnogobrojne, a pomoću njih možete odlučiti je li to najprikladniji izbor za vašu primjenu.

 

Što je to inverter?

Inverter je tehnologija za uštedu energije koja eliminira gubitak rada u klima uređajima učinkovito kontrolirajući brzinu motora. Pojednostavljeno, inverterski klima uređaji su napredni mehanizmi koji koriste kontrolirani kompresor. Sustav klimatizacije s inverterskom tehnologijom radi na principu prilagođavanja snage hlađenja i grijanja kako bi pružao odgovarajuću temperaturu prostorije. Koristi kompresor s promjenjivom brzinom na način da se temperatura precizno prilagođava na željenu. Ne samo da će to povećati razinu komfora u prostoriji, već će također poboljšati ukupnu energetsku učinkovitost jer se sustav prilagođava temperaturi okoline, što znači da se troši manje energije.

Inverterski način rada

Inverter kontrolira frekvenciju napajanja motora kompresora u jedinici klima uređaja. Motor kompresora radi na održavanju i kontroliranju brzine vrtnje kompresora, koji pokreće protok rashladnog sredstva unutar sustava i određuje potrebni učinak grijanja ili hlađenja u vašem prostoru. Tokom procesa hlađenja, inverterski klima uređaj uzima zrak u zatvorenom prostoru i hladi ga, a zatim provodi hladan zrak kroz isparivač i vraća ga natrag u prostoriju. Inverterski klima uređaji ne rade na principu uključivanja i isključivanja kompresora te ne rade na svom punom kapacitetu i samim time štede energiju. Jednostavnije rečeno, inverter radi kao akcelerator u automobilu što znači da koristi manje i više snage po potrebi ili u zavisnosti od temperature ulaznog zraka. Inverter klima uređaj nikada ne isključuje kompresor ili motore, on konstantno hladi ili zagrijava prostoriju održavajući brzinu motora prilagođavanjem opterećenja prostorije. Zahvaljujući mehanizmu inverzije, ovaj proces može početi na niskom naponu bez dodatnog pritiska na motore ili na elektroenergetske sisteme, a značajno štedi energiju tako što radi pod djelomičnim kapacitetom.

inverter tehnologija klima uređaj
 

Razlike između klasične klime i inverter klime

Glavna razlika između dva sustava je jedinica kompresora jer klima uređaj s inverterom ima drugačiji motor kompresora koji pokreće svoj sustav od klima uređaja bez invertera.  Kompresor se odnosi na dio klima uređaja koji komprimira rashladni plin u tekući oblik. Kada se to dogodi, rashladno sredstvo se počinje hladiti, stvarajući hladan zrak koji regulira temperaturu u prostoriji. Inverterski sustavi mijenjaju brzinu kompresora prema preciznoj potrebnoj snazi ​​hlađenja ili grijanja. Ako je potrebna veća snaga, brzina kompresora i količina rashladnog sredstva će se povećati, i obrnuto ako je potreban manji kapacitet hlađenja i grijanja. Međutim, za klima uređaj bez invertera nema načina za upravljanje kompresorom pa će klima uređaj bez invertera hladiti prostoriju na način da isporučuju fiksni učinak pri zadanoj brzini.

Što se tiče samog izvođenja, inverter klima uređaj je svestranija i fleksibilnija jedinica zbog kontroliranog sustava kompresora. Prilagodit će se temperaturi koju ste postavili za prostoriju i prilagoditi svoje procese na temelju onoga što termostat osjeti. Ova svestranost obično čini inverterske klima uređaje pobjednicima u pogledu performansi jer klima uređaji bez invertera rade na fiksnoj razini rashladne snage. I inverterski i neinverterski klima uređaji dobro rashlađuju prostoriju, tako da prilikom donošenja odluke treba uzeti u obzir druge čimbenike.

Inverter klima je mnogo tiša od standardne klime zbog neprekidnog rada kompresora. Jednom kada podesite temperaturu neće vam smetati nikakav zvuk. Ali u standardnim klimama možete slušati on-off zvuk u pogledu prilagođavanja sobne temperature.

Bitna  razlika odnosi se na funkcionalnost i učinkovitost klima uređaja. Inverterski klima uređaji štede i ograničavaju potrošnju električne energije, dok klime bez invertera mogu uzrokovati prekomjernu i nepotrebnu potrošnju energije, o čemu ćete detaljnije pročitati u nastavku.
 

Inverter klima štedi struju

Kako klima uređaj s inverterom kontrolira brzinu kompresora i mijenja temperaturu prema potrebi, inverterski klima uređaj je vjerojatniji izbor kada trebate uštedjeti električnu energiju jer ograničava njenu potrošnju. Način na koji neinverterski tip funkcionira može uzrokovati prekomjernu i nepotrebnu potrošnju energije i često će nenamjerno povećati vaš račun za struju. Inverterski klima uređaji su sami po sebi energetski učinkovitiji i pomoći će vam uštedjeti na mjesečnim računima. Također, zbog ove energetski učinkovite značajke, inverterski klima uređaji smatraju se ekološki prihvatljivim sustavom jer koriste 30-50% manje energije od neinverterskog tipa.

inverter klima uređaj grijanje i hlađenje doma

 

Može li se grijati na inverter klimu?

Inverter klime i griju i hlade. Ako ste netko tko želi uštedjeti i troškove i prostor u svom domu, u vašem je interesu nabaviti klima uređaj koji dobro radi u oba godišnja doba. Klima uređaj koji dobro radi u oba vremenska uvjeta štedi ne samo novac već i cjelokupni nered u kućanstvu.

Toplinska pumpa je svaki uređaj koji se koristi za premještanje topline iz jednog prostora u drugi. Postoji niz toplinskih pumpi koje su vam možda poznate, a to su hladnjaci, zamrzivači i klima uređaji. U svim tim uređajima termostat se održava hladnim premještanjem topline na drugo mjesto. U praktičnom smislu, i grijač u klima uređaju radi na potpuno isti način kao i klima uređaj kada se hladi, samo što je ciklus obrnut. Taj proces prijenosa topline može se preokrenuti samo dodavanjem jedne komponente - reverznog ventila. Kada je klima uređaj u načinu grijanja, obrnuti ventil se okreće. Time se mijenja smjer protoka rashladnog sredstva.

 

Prednosti i nedostaci

Popularni zbog svog ekološki prihvatljivog rada, klima uređaji s inverterom idealni su za poboljšanje zelenih uvjeta poslovanja, kao i za povećanje razine udobnosti i smanjenje računa za energiju. Iako početni trošak klima uređaja s inverterom može biti nešto veći od tradicionalnog sustava za uključivanje/isključivanje, uštede energije čine ga izvrsnim omjerom cijene i kvalitete.

U usporedbi s klimama s fiksnom brzinom, prednosti inverterskog klima uređaja uključuju:

  • tijekom rada se troši manje energije pa je 30% – 50% jeftinija za rad,
  • mnogo brže postiže željenu temperaturu,
  • daleko tiši tijekom rada,
  • kada postavite temperaturu, ona ostaje konstantna,
  • smanjeno vrijeme pokretanja za brži izlaz hlađenja,
  • snaga grijanja i hlađenja znači da se može koristiti tijekom cijele godine,
  • inverter klima uređaj uključuje proces filtracije koji oslobađa prašinu, alergene i mirise iz prostorije,
  • niski troškovi električne energije.

Nedostaci inverter klima:

  • inverter klime su skuplji od standardnih klima zbog nove unaprijeđene tehnologije,
  • dodatni troškovi kao što su veća naknada za instalaciju, a imaju i dijelove koje je skuplje zamijeniti.

 

Cijene inverter klima

Troškovi povezani s inverterskom jedinicom treba smatrati investicijom, budući da je inverterski tip svestraniji i napredniji model klima uređaja u usporedbi s ne-inverterom. Prema komentarima korisnika u svijetu, japanski proizvođači drže vrh, dok su korejski odmah iza. Mi ćemo predstaviti neke invertere koji su dostupni na našem tržištu, a dobro kotiraju u svijetu i korisnici su izrazito zadovoljni.

Mitsubishi Electric Super Inverter Plus „postaviš je na zid i zaboraviš na nju“ – ovako komentiraju ovu klimu korisnici misleći na to da je jako izdržljiva i kvalitetna. Ova klima japanskog proizvođača je skuplja od svih ostalih navedenih, ali na duge staze korisnici smatraju i najkvalitetnija. Jako je tiha, ima Wi-fi upravljanje te ovisno o modelu može rashladiti i zagrijati prostor od 15-75 kvadrata, ima energetski razred A+++/A++, učin hlađenja u rasponu od 2,5 do 7,1 kW, a grijanja od 3,2 do 8,1 kW, antialergijski i katehinski filter. Mitsubishi inverterski uređaji imaju i do 60% uštede električne energije, a tajna je u dva protusmjerna kompresora što osigurava duži vijek i mehaničku stabilnost uz minimalne vibracije. Ova klima će, ako je velika razlika između temperature prostorije i željene temperature, u vrlo kratkom vremenu dostići željeni stupanj.

mitsubishi electric super inverter plus klima uređaj ap42
Mitsubishi Electric Super Inverter Plus
 

U cjenovnoj sredini za naše standarde nalazi se Hyundai Performance Inverter Plus koji je jako hvaljen te se ljudi često odlučuju za njega. Ovisno o modelu, može rashladiti prostor od 15 do 75 kvadrata, a učinak hlađenja je od 2,6 do 7,0 kW. Uređaj ima 3 godine jamstva i mogućnost produljenja za dodatne 2 godine + 10 godina na kompresor, a može se pohvaliti štedljivošću u svim načinima rada. Inače klima uređaji marke Hyundai mogu hladiti na vanjskim temperatura do + 50 i grijati ako je vani -15 ⁰C. Moguće ga je povezati s Wi-fi sučeljem te je moguća kontrola klime uz pomoć pametnih uređaja (telefon, tablet)

Hyundai Performance Inverter 3,5 kW klima uređaj bmv
Hyundai Performance Inverter
 

U sličan cjenovni rang spada i Fujitsu Standard Eco Inverter koji će vas oduševiti jednostavnim, nenametljivim dizajnom koji skriva brojne tehnološke novitete. Ovi uređaji postiže A++ energetski razred u hlađenju, podržavaju opcionalno WiFi upravljanje koje se kupuje zasebno, te mogu grijati sve do -15 ºC. Ovisno o modelu, snagom od 2.5 do 5,2 kW zadovoljit će sve potrebe hlađenja u prostorijama od 15 do 55 m². U slučaju potrebe klimatizacije pred ili za vrijeme spavanja možete koristiti funkciju „Sleep“, dok se recimo u odsustvu možete poslužiti funkcijom „Programski timer“ i ne brinuti o tome da li je vaš klima uređaj ostao upaljen ili ugašen. Za udobnost svakodnevnog korištenja tu su i sve najbitnije programske značajke poput: Ekonomski režim rada, Režim snažnog rada, Automatska brzina ventilatora i Automatsko ponovno pokretanje.

fujitsu standard eco inverter klima uređaj 2,5 kw kpca
Fujitsu Standard Eco Inverter
 

Zaključak

U današnje vrijeme ekološke i energetske osviještenosti, sve više poduzeća odlučuje se za klimatizacijske jedinice koje su ekološki prihvatljive za rad.

Zamjena vašeg zastarjelog sustava jednom od naših klimatizacijskih jedinica s inverterskom tehnologijom znači da biste potencijalno mogli smanjiti svoj račun za energiju do polovice onoga što sada plaćate.