Datum objave: 10. listopad 2018.

Tržište zaista nudi puno mogućnosti za svačiji džep, ali, oni koji gledaju dugoročno, imaju svijest o životnoj sredini najčešće se odlučuju za inverter klima uređaje

Sigurno ste puno puta čuli da su ovakve klime cjenovno višeg ranga nego standardne fix-speed, ali da se dugoročno isplate jer manje troše. Idemo se malo bolje upoznati s ovim kućnim pomagalima i vidjeti kako funkcioniraju. Činjenica jest da je na domaćem tržištu moguće kupiti isključivo invertersku klimu, te da su fix-speed uređaji stvar prošlosti te im je zabranjen uvoz u sve države EU.

ŠTO JE INVERTER KLIMA I KOJE SU OSNOVNE KARAKTERISTIKE?

U osnovi su to napredniji klima uređaji koji i hlade i griju, punom snagom rade samo dok ne dostignu željenu temperaturu, kasnije je samo održavaju i u pravilu su izuzetno tihi.

Rade na principu razmjene topline. Iz zraka rashladno sredstvo oduzima toplinu te se ona preko kompresora, koji radi na promjenjivom broju obrtaja, prenosi na kondenzator u kojemu se oduzima toplina od rashladnog sredstva i prenosi u prostoriju.

Inverteri imaju kompresor promjenjive frekvencije rada i oni u zavisnosti od željene temperature pojačavaju ili smanjuju broj obrtaja motora. Upravo na takav način se u stanu jeftinije grijemo, a vani je debeli minus.

Što to znači? To znači da ako je velika razlika između temperature prostorije od one koju želimo, uređaj radi maksimalnom snagom. Kako se temperatura približava željenoj, tako se snaga smanjuje, brzina rada se smanjuje, te se isto tako smanjuje potrošnja struje. Kada se postigne željena temperatura, uređaj je jednostavno samo održava.

IMATE LI DODATNIH PITANJA?

Dvostruki rotacijski kompresor sastavljen je od dva protusmjerna kompresora, osigurava poboljšanu efikasnost i dulji životni vijek te visoku mehaničku stabilnost uz minimalne vibracije

 

Dakle, rekli smo da je ušteda električne energije veliki plus ovih klima uređaja, također se i manje kvare. Prema nekim istraživanjima 10 – 12 godina rade besprijekorno, nakon čega se mogu dogoditi određeni kvarovi i ovi uređaji nastavljaju rad bez problema.

CIJENA INVERTERSKIH KLIMA UREĐAJA

Prema komentarima korisnika u svijetu, japanski proizvođači drže vrh, dok su korejski odmah iza. Mi ćemo predstaviti neke invertere koji su dostupni na našem tržištu, a dobro kotiraju u svijetu i korisnici su veoma zadovoljni.

Mitsubishi Electric Super Inverter Plus 4,2 kW – „postaviš je na zid i zaboraviš na nju“ – ovako komentiraju ovu klimu korisnici misleći na to da je jako izdržljiva i kvalitetna. Ova klima japanskog proizvođača je skuplja od svih ostalih navedenih, ali na duge staze korisnici smatraju i najkvalitetnija. Jako je tiha, ima Wi-fi upravljanje, može rashladiti i zagrijati prostor od 45 kvadrata, ima energetski razred A ++, jačina hlađenja je 4,2 kW, a grijanja 5,4 kW, antialergijski i katehinski filter. Mitsubishi inverterski uređaji imaju i do 60% uštede električne energije, a tajna je u dva protusmjerna kompresora što osigurava duži vijek i mehaničku stabilnost uz minimalne vibracije. Ova klima će, ako je velika razlika između temperature prostorije i željene temperature, u vrlo kratkom vremenu dostići željeni stupanj.

U cjenovnoj sredini za naše standarde nalazi se Hyundai Performance Inverter 3,5 kW koji je jako hvaljen te se ljudi često odlučuju za njega. Može rashladiti prostor do 35 kvadrata, a učinak hlađenja je 3,5 kW. Uređaj ima 3 godine jamstva i mogućnost produljenja za dodatne 2 godine + 10 godina na kompresor, a može se pohvaliti štedljivošću u svim načinima rada. Inače klima uređaji marke Hyundai mogu hladiti na vanjskim temperatura do + 50 i grijati ako je vani -15 ⁰C. Moguće ga je povezati s Wi-fi sučeljem te je moguća kontrola klime uz pomoć kompjutera ili pametnog telefona.

Hyundai Advance Inverter 4,2 kW cjenovno je jeftiniji od Mitsubishi klime, ali skuplji od gore navedene Hyundai klime jer je i većeg učina. Namijenjen je prostorima do 45 kvadrata, što znači da u zavisnosti od rasporeda prostorija, može ohladiti ili ugrijati cijeli stan srednje veličine. Hladi i kada je vani +46, a grije i kada se temperatura spusti na 15 stupnjeva ispod nule. Ima timer pa je moguće podesiti uključivanje i isključivanje što je velika prednost za uštedu struje. Potpomognut je Wi-fi upravljanjem, ionizatorom zraka te je jedan od najtiših invertera srednje cijene.

Inverterski klima uređaji generalno su u startu skuplji od standardnih klima, a puno više od prijenosnih klima uređaja. Neki inverteri su više nego dvostruko skuplji od standardnih zidnih klima. Međutim, dugoročno gledano, ove klime imaju duži vijek trajanja, izuzetno su štedljive, jako dobro i hlade i griju veće prostorije te možemo reći da smo s inverterima riješili klimatizaciju u stanu ili kući.

 

POTROŠNJA INVERTERSKIH KLIMA

Koliko troši? – najčešće je pitanje kada su u pitanju uređaji na struju.

Uvijek tražite klime većeg energetskog razreda: A +, A ++ ili A +++ ako je moguće. Veći energetski razred znači da je potrošnja električne energije minimalna. No, veći energetski razred ne znači nužno i veću cijenu klima uređaja, ali znači manju potrošnju, a samim time i manje račune. Potrošnja inverterskih klima je oko 40 posto manja nego ostalih klima uređaja, a kod nekih uređaja i više od 40%. Kod grijanja, potrošnja je otprilike 8 kWh na dan kada je vanjska temperatura oko nule ili malo iznad. Kada pada ispod nule, potrošnja je oko 15 kWh. Može se uzeti neki prosjek od 12 kWh za 30 dana u mjesecu i tako izračunati okvirnu potrošnju.

Ušteda u potrošnji električne energije između 'Fix-speed' uređaja i modernih inverterskih klima uređaja A+++ energetskog razreda može biti čak i 60%

 

Solarni paneli mogu biti priključeni na invertere te je tako potrošnja minimalna jer se koriste obnovljivi izvori energije. No, solarni paneli su priča za sebe i potrebno ih je 4-12 za jedno prosječno kućanstvo u zavisnosti od toga za što će se koristiti. Ali i to je jedna od opcija.

INSTALACIJA I ODRŽAVANJE

Ugradnju inverterskih klima uređaja rade stručnjaci zaposleni kod prodavača gdje je kupljena klima. Klimu ne treba postavljati nitko nestručan ili improvizirati jer se pogrešnim postavljanjem gubi garancija, a također se tako klima često kvari. Ugradnja je otprilike ista kao i kod standardnih zidnih klima uređaja. Osnovno bi bilo da uređaj mora biti 15 cm udaljen od plafona kako bi bio bolji protok zraka. Instalacioni vod između unutrašnje i vanjske jedinice kod nekih klima mora biti najmanje tri metra i kada su unutrašnja i vanjska jedinica jedna iza druge. Ako bi bilo manje, klima bi se ponašala kao da je prepunjena.  Ono o čemu korisnik može voditi računa jeste da radi redoviti servis. Poželjno je čišćenje što češće jer čist uređaj osigurava učinkovitost, a i zrak je čišći što je za ukućane na prvom mjestu. Nekada se zna dogoditi da iz klime izlazi neugodan miris. Ništa čudno, već samo upozorenje da uređaj treba očistiti jer se nakupila prljavština i bakterije. Zato klima uređaje treba redovito servisirati jer se posebnim sredstvom kojim se čiste klime uklanjaju i neugodni mirisi.

Sva pamet inverterske klime krije se u elekronici koja upravlja radom kompresora

GRIJANJE

Inverteri i hlade i griju, i to oni dostupni na našem tržištu i kada je vanjska temperatura 15 stupnjeva ispod nule. Kvalitetna klima cjenovnog ranga oko 700 eura može zagrijati prostor od 60 kvadrata. Rad klime je izuzetno tih, a može se podesiti uključivanje i isključivanje klime po potrebi što je za zimskih mjeseci preporučljivo jer inverteri tako samo održavaju temperaturu pa samim time i manje troše, a i u stanu je toplo u svakom trenutku. Korisnici se slažu da kod grijanja na struju, treba birati invertere jer su dugoročno najisplativiji.

NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

  • Na što obratiti pozornost pri kupovini invertera?

Definitivno obratiti pozornost na energetsku učinkovitost! Svaki klima uređaj mora imati naljepnicu na kojoj je jasno naznačena potrošnja pri hlađenju i grijanju.

  • Je li bolja standardna zidna klima ili inverter?

I za jedne i za druge postoje kupci što znači da je vrlo važno znati što od klime želimo i za koliki prostor nam je potrebna. Ono što najviše ide u prilog inverterima jest da i hlade kada su vanjske temperature u velikom plusu i griju kada su i 15 stupnjeva ispod nule. Kada se sve stavi na papir ispada da su u startu skuplji, ali tek se na računima za struju vidi isplativost.

  • Zašto se iz klime osjete neugodni mirisi?

Neugodni mirisi su posljedica nakupljanja prljavštine i bakterija te kada se nakupe u klima uređaju, iz njega izlazi neugodan miris. Klimu treba čistiti i raditi redoviti servis da se ovo ne bi događalo.

OSTAVLJATI UKLJUČENU KLIMU PO NOĆI ILI NE?

Ako je potrebno, kada je u pitanju grijanje, onda je odgovor da. Inverter se može ostaviti po noći da radi do temperature od 15-17 stupnjeva što je i najugodnije za spavanje. Kod hlađenja je to isto moguće, ali željenu temperaturu također treba prilagoditi vanjskoj.

Fujitsu je jedan od pionira inverterske tehnologije u klima uređajima, na slici je prikazan model - Fujitsu Advance Inverter

ZAKLJUČAK

Što možemo zaključiti… inverter klimama možemo najpovoljnije grijati i hladiti stanove, a ušteda je ogromna. Pri odabiru klime, nemojte da vas zavaraju početne cijene. Ovakvi uređaji moraju u startu biti skuplji jer će vam u godinama koje dolaze uštedjeti znatno više. To je najjeftiniji i najkomforniji način grijanja na struju.