Datum objave: 09. ožujak 2023.

Od povećanja vrijednosti nekretnine do uštede na računu za struju, vlasnici kuća diljem zemlje okreću se fotonaponskim panelima kako bi ispunili veći dio energetskih potreba svojih domova. A ako ste novi vlasnik kuće, možda razmišljate o prednostima dodavanja fotonaponskog sustava u svoj dom. Možda ih već dugo planirate instalirati i konačno imate vremena i novca za to.

Možda je ovo prvi put da razmišljate o ideji napajanja vašeg doma solarnom energijom. Gdje god se nalazite u spektru, važno je saznati sve činjenice o obnovljivoj energiji prije nego što se posvetite instalaciji fotonaponskih panela kako biste bili sigurni da dobivate pravu vrijednost za svoj novac. Donosimo vam sve što trebate znati o fotonaponskim panelima, njihovoj cijeni i tko bi trebao uzeti u obzir ovaj popularni izvor obnovljive energije za dom.

 

Fotonaponski paneli

Fotonaponski paneli se koriste za proizvodnju električne energije izravno iz sunčeve svjetlosti. Fotonaponski paneli se sastoje od niza pojedinačnih ćelija povezanih zajedno za proizvodnju električne energije željenog napona. Fotonaponski paneli su inherentno istosmjerni uređaji. Za proizvodnju izmjenične struje moraju se koristiti zajedno s pretvaračem.

Većina fotonaponskih ćelija izrađena je od kristalnog silicija. Fotonaponske ćelije proizvode struju proporcionalno razini sunčevog zračenja (do određenog napona). Budući da je snaga proporcionalna umnošku struje i napona, snaga iz fotonaponske ćelije nastavit će se povećavati sve dok struja ne počne padati.

Budući da je maksimalni napon iz pojedinačnih ćelija oko 1 V, više ćelija je povezano zajedno u seriju na fotonaponskom panelu. Odnosno, kako bi se povećala izlazna snaga fotonaponskih ćelija, one se povezuju u lance kako bi formirale veće jedinice poznate kao moduli ili paneli. Fotonaponski paneli se mogu koristiti zasebno ili se nekoliko njih može povezati u nizove. Jedan ili više polja se zatim spajaju na električnu mrežu kao dio cjelovitog fotonaponskog sustava. Zbog ove modularne strukture, fotonaponski sustavi mogu se izgraditi da zadovolje gotovo sve potrebe za električnom energijom, male ili velike.

Fotonaponski paneli samo su jedan dio fotonaponskog sustava. Sustavi također mogu uključivati strukture za montiranje koje usmjeravaju ploče prema suncu, zajedno s komponentama koje uzimaju istosmjernu električnu energiju koju proizvode paneli i pretvaraju je u izmjeničnu električnu energiju koja se koristi za napajanje svih uređaja u vašem domu.

 

Razumijevanje fotonaponskog sustava

U principu je jednostavno utvrditi ima li financijskih smisla instalirati fotonaponski sustav za vaš dom.

Morat ćete izračunati:

  • cijenu fotonaponskog sustava
  • koliko će energije proizvesti
  • što biste inače platili za istu količinu energije
  • koliko će godina trebati da se vaša početna investicija isplati u ušteđenim troškovima energije
  • hoće li se sustav isplatiti za 6 do 10 ili više godina

fotonaponski sustav paneli

Prednosti ugradnje fotonaponskih panela

  • Doprinos čistoj energiji. U ovoj proizvodnji energije nema izgaranja. Nema neželjenih emisija plinova u atmosferu.
  • Postoje popusti i poticaji za kretanje u ovom smjeru.
  • Obilje zaliha energije sve dok ima sunca.
  • Sustav je tih, tiho proizvodi električnu energiju za vaš dom.
  • Većina mjesta u Hrvatskoj ima dobre solarne resurse, što proizvodnju energije čini ekonomski isplativom opcijom.
  • Vrlo malo održavanja.
  • Prosječno povećanje vrijednosti kuće od 4,1%.
  • Troškovi materijala i ćelija nastavljaju padati, čineći fotonaponske panele još pristupačnijim i isplativijim.
  • Isplati se, s prosječnim razdobljem povrata od 6 do 10 godina.

 

Nedostaci ugradnje fotonaponskih panela

  • Ako se isključi iz mreže napajanja električnom energijom neke firme, napajanje se prekida prirodnim slučajem nestanka energije noću.
  • Unaprijed su troškovi znatni, pogotovo ako morate biti odgovorni za vlastito skladištenje energije - troškovi baterije mogu lako dodati tisuće kuna za osnovnu opciju skladištenja energije.
  • Zimski mjeseci rezultirat će s manje generirane energije zbog nižeg kuta okrenutog prema suncu i manjeg dnevnog svjetla. Nadalje, obično je energija za grijanje, ta koja je više potrebna tijekom zimske sezone.
  • Isto tako, ako su fotonaponski paneli prekriveni velikim snijegom, to će ometati proces proizvodnje električne energije u sustavu, osim ako se snijeg uspješno ne očisti.
  • Neki vlasnici kuća mogu smatrati da krovne ploče nisu estetski ugodne ili čak nekarakteristične za susjedstvo.
  • Nisu svi domovi, lokacije i krovovi ili orijentacije krovova prikladni za fotonaponske sustave.
  • Proizvodnja panela stvara zagađenje, kao i zbrinjavanje starih panela.
  • Ne zna se pravo vrijeme za kupnju jer bi troškovi mogli još više pasti ili bi bolja tehnologija mogla izaći ranije nego što se očekivalo.

 

Cijena fotonaponskih panela prema vrsti

Monokristalni fotonaponski paneli

U prosjeku, monokristalni paneli (energetski najučinkovitija opcija panela) koštaju 7 do 11 kn po vatu, što znači da opremanje sustava fotonaponskih panela od 6kW košta između 44000 i 65500 kn.

Polikristalni fotonaponski paneli

Manje energetski učinkoviti od monokristalnih panela, polikristalni paneli koštaju od 6 do 8 kn po vatu, tako da bi opremanje sustava fotonaponskih panela od 6kW koštalo između 39000 i 44000 kuna, što ga čini pristupačnijom opcijom.

Fotonaponski paneli od tankog filma

U prosjeku, tankoslojni paneli koštaju između 7 do 11 kuna po vatu, što znači da opremanje sustava fotonaponskih panela od 6 kW košta između 44000 i 65500 kuna. Tankoslojni solarni paneli su jeftiniji od svojih pandana, ali zahtijevaju veliku količinu prostora i stoga se prvenstveno koriste u industrijskim okruženjima.

 

Troškovi fotonaponskih panela

Prosječna cijena panela je od 30 do 80 kuna po kvadratnom metru. Ali što objašnjava tu razliku u cijeni između panela različitih sustava fotonaponske energije? Sljedeći faktori su neki od detalja koji će utjecati na cijenu koju plaćate za svoj sustav fotonaponskih panela.

Učinkovitost

Energetska učinkovitost mjeri se potrošnjom energije potrebnom za obavljanje određenog zadatka. Fotonaponski panel je učinkovitiji ako koristi manje energije za opskrbu iste količine električne energije u vašem domu nego drugi panel. Što je panel učinkovitiji, to više košta.

Jamstvo

Dobavljači fotonaponskih panela daju vam otprilike najmanje 25 godina jamstva za vaš panel. Međutim, neka od ovih jamstava su ograničena, ako je bilo kakva šteta ili kvar uzrokovan ljudskom pogreškom, to čini ta jamstva ništavnim. Neka su, međutim, neograničena desetljećima, što znači da će tvrtka izvršiti sve popravke i održavanje potrebno na vašem sustavu. Ako kupite sustav panela s dužim ili robusnijim jamstvom, platit ćete više za svoj sustav panela.

Materijali

Cijena sirovina potrebnih za proizvodnju fotonaponskih ćelija i litijevih baterija za fotonaponske sustave varira ovisno o tržišnim čimbenicima koji su izvan naše kontrole. Ako u jednoj godini proizvođači budu teško nabavili materijale, to će povećati cijenu panela.

fotonaponski sustav isplativost povrat

Trošak instalacije fotonaponskih panela

Osim cijene stvarnih panela koji čine vaš fotonaponski sustav, morate biti spremni i na troškove instalacije. Koji faktori utječu na cijenu ugradnje vaših fotonaponskih panela? Sljedeći čimbenici će igrati ulogu u cijeni koju tvrtke naplaćuju za instaliranje vaših ploča nakon kupnje.

Dizajn krova

Što je vaš krov složeniji za navigaciju, to će vas više koštati instaliranje vašeg sustava fotonaponskih panela. Ako je teren pod nezgodnim kutom za one koji moraju ići gore, sigurno će vam naplatiti više. Ako na vašem krovu postoje prepreke, poput krovnih prozora, to će povećati troškove instalacije.

Starost krova

Ako je vaš krov spreman za zamjenu, najbolje je da to učinite prije nego što na njega postavite sustav fotonaponskih ploča. To je zato što ako i kada odlučite zamijeniti svoj krov, solarna tvrtka koja je postavila panele morat će ih ukloniti s vašeg krova dok je krov u popravcima ili zamjeni. Ovaj će proces imati dodatne troškove, zbog čega je dobra ideja tražiti popravke ili zamjene krova prije nego počnete istraživati ​​potencijal solarne energije.

Ostali dijelovi sustava

Ako želite imati mogućnost pohranjivanja viška energije koju proizvodi vaš sustav, morate kupiti barem jednu bateriju, a to znači da vam je potreban i inverter. Ovaj pretvarač održava protok energije u vaš elektroenergetski sustav na razini, bez skokova i padova. Baterije vam omogućuju korištenje električne energije čak i kada sustav ne skuplja puno, primjerice za oblačnih ili kišnih dana.

 

Ušteda novaca ugradnjom sustava fotonaponskih panela?

Ovisno o tome gdje živite, koliko energije koristite i možete li biti plaćeni za prodaju električne energije će odrediti koliko vam je vremena potrebno da ostvarite potpuni povrat ulaganja. U idealnom slučaju, trebali biste saznati svoju prosječnu potrošnju električne energije mjesečno/godišnje, trenutnu stopu električne energije i koliko električne energije uštedite i izvozite natrag u mrežu kako biste dobili procjenu povrata ulaganja.

Na praktičnom primjeru, kući s potrošnjom od 4 kW može trebati od 15 do 26 godina da vrati početnu investiciju. Za nekoga tko je kod kuće pola dana i ima umjerenu potrošnju električne energije, procijenjena stopa vlastite potrošnje iznosila bi 27 %, a to bi značilo da bi uštedjeli približno 1000 kWh godišnje.

 

Neki ključni čimbenici i razmatranja kod profesionalne instalacije fotonaponskih panela uključuju:

Provjera orijentacije krova vašeg doma, sposobnosti izdržavanja dodatne težine i orijentacije ploča prvi je korak koji može potrajati. Pogotovo ako su uključene dodatne dozvole i naknade.

Utvrđivanje je li tvrtka prava osoba za posao:

  • Imaju li instalateri iskustva s instalacijama na mreži?
  • Mogu li dati primjere svog rada?
  • Koliko godina posluju?
  • Koliko iskustva imaju u instaliranju fotonaponskih sustava?
  • Jesu li ispravno licencirani i certificirani?
  • Jesu li propisno osigurani, uključujući krovno osiguranje i radničko osiguranje za instalatere i radnike?
  • Koja jamstva mogu pružiti? I razumijete li doista što jamstvo pokriva?
  • Što uključuje održavanje nakon ugradnje? Tko je za to odgovoran?
  • Nakon svih informacija, štedite li stvarno novac tijekom, recimo, 10-godišnjeg razdoblja?

važno je znati o fotonaponskim panelima

Koliko fotonaponskih panela trebam?

Ako imate prosječnu veličinu kuće i krova, tada ćete vjerojatno moći uzeti fotonaponski sustav od 6 kW koji će zahtijevati prosječno 24 konvencionalna panela snage 250 W ili 30 panela snage 200 W.

Međutim, ako vaš krov ima ograničen prostor i ne postoji način na koji možete smjestiti 30 ili čak 24 panela na južnu stranu krova za fotonaponski sustav od 6 kW, tada razmislite o visokoučinkovitim panelima u rasponu od 350 do 400 W.

Još jedna prednost panela visokih performansi je njihova sposobnost da zadrže kapacitet proizvodnje dulje od konvencionalnih panela. Na primjer, konvencionalna ploča može degradirati od 0,5 % do 1 % godišnje u kapacitetu proizvodnje energije, dok će visokoučinkovite ploče izgubiti manje od 0,5 % kapaciteta proizvodnje energije.

 

 

Zaključak: Isplate li se fotonaponski paneli?

S obzirom da živimo u državi koja ima malo ograničenja na solarnu energiju i dovoljno sunčanih dana, sustavi fotonaponskih panela velika su prednost, pogotovo kada se koriste u kombinaciji s dizalicama topline. Ako sami možete priuštiti instalaciju, nećete biti vezani za nikakvu tvrtku i možete biti sigurni da će se nakon desetljeća vaš sustav isplatiti.

Ako imate kapital ili dobru kreditnu sposobnost da osigurate zajam za fotonaponski sustav, ako su vam ekološka održivost i prestanak korištenja fosilnih goriva važni i ako živite negdje gdje svoj dom možete učinkovito opskrbljivati ​​energijom koristeći sunce, tada fotonaponski paneli to definitivno i vrijede. Međutim, mnogi vlasnici kuća jednostavno ne mogu pokriti početni trošak. Ako tražite dugoročni projekt poboljšanja doma, ali još ne možete uložiti u fotonaponski sustav, svakako pratite stalne promjene u poticajima kako biste bili sigurni da ulažete u najbolje moguće vrijeme.