Datum objave: 21. listopad 2022.

Nekada su električni radijatori bili samo za one s najvećim budžetom. Ipak, razvoj tehnologije i energetske učinkovitosti znači da opremanje vašeg doma najboljim električnim sustavom grijanja sada može biti vrijedno pažnje.


Vrste električnih radijatora

Akumulacijski električni radijatori

Ovi radijatori tehnički su termoakumulacijski radijatori ili radijatori s pohranom topline. Naime, oni se pretežno zagrijavaju tokom noći kada je struja jeftinija i potreba za grijanjem najveća te distribuiraju toplinu kada se napune. Energija proizvedena ovim radijatorima može se pohraniti na jedan od dva načina: u toplinskoj tekućini (tj. radijatoru punjenom uljem) ili u čvrstom materijalu kao što je keramika ili kamen. Samu toplinu stvara grijaći element prije nego što se pohrani u tekućinu ili materijal jezgre, te se tada grijači element gasi kako bi se uštedila električna energija. Trenutno se ovaj tip radijatora i dalje koristi ali se na tržištu sve više pojavljuje interes za iduća dva tipa: konvektorski i "moderni".

Konvektorski električni radijator

Ovaj tip radijatora je jednostavno rečeno metalna kutija koja sadrži grijači element koji zagrijava zrak koristeći princip Jouleovog efekta, odnosno konvekciju. Zrak se zagrijava prolaskom kroz radijator te postaje lakši od hladnog zraka, stvarajući time kontinuiranu cirkulaciju za podizanje sobne temperature. Vrlo brzo se zagrijava, ali ima nedostatak isušivanja okolnog zraka. Postoji i izvedba s manjim pločama za pohranu topline koja je štedljivija i dodaje udobnost kroz isijavanje pohranjene topline. Generalno su lakši od ostalih radijatora te time predstavljaju optimalno rješenje za situacije gdje postoji potreba za pomicanjem ili čak promjenom prostorije u kojoj se nalazi. U tome svakako pomaže dodatna oprema poput kotačića. Postoje i manji modeli koji mogu poslužiti za dogrijavanje prostorija kada vam nisu potrebni uvjeti slični onima centralnog grijanja.

Moderan električni radijator

Moderni radijatori mogli bi se opisati kao najbolje iz oba svijeta (akumulacijski i konvektorski). Prednost ovih uređaja je ta da efektivno nude sve najbolje karakteristike ostalih tipova. U jednom uređaju dobiva se efekt konvekcije koja pokriva 50% grijanja dok se time ne isušuje zrak u mjeri čistog konvektorskog radijatora te efekt direktnog isijavanja koji pokriva drugih 50% grijanja te time pruža ugodan osjećaj koji nude plinske peći i radijatori na vodu. Zapravo, proizvode sličnu vrstu topline kao tipično centralno grijanje. Nadalje, bitno je spomenuti da zahvaljujući činjenici da su grijači elementi unutar termoakumulacijskih ploča, ovaj tip radijatora također vrlo efikasno iskorištava potrošenu električnu energiju. Tipično nakon početnog zagrijavanja rade po sistemu 10-20 minuta zagrijavanja, zatim 40-50 minuta otpuštanja topline. Moglo bi se reći da za 6 sati potrošnje električne energije dobijete 24 satno grijanje.
moderni električni radijator tt-ks

 

Veličina

Veličina i snaga električnih radijatora koja će vam trebati ovisi o veličini vaše sobe, kvaliteti izolacije i lokaciji vašeg posjeda. Snaga mjeri maksimalnu izlaznu snagu vašeg radijatora i određuje koju površinu može grijati. Morat ćete pronaći radijator ili kombinaciju radijatora koji zbrajaju potrebnu snagu u vatima. Na primjer: ako je vaša potrebna snaga 1250 W, svoju sobu možete grijati pomoću radijatora od 450 W i 800 W. Ako je izbor između ići više ili niže, uvijek idite na više. Određeni radijatori će raditi neučinkovito kada pokušavate zagrijati veći prostor. Snažniji radijatori će jednostavno koristiti manje energije kada soba postigne temperaturu. Imajte na umu da je ovaj izračun dizajniran za izračun snage u vatima za sobe sa standardnom stopom gubitka topline. Ako želite zagrijati zimski vrt, sobu s visokim stropovima, hodnik, višekatnicu, prenamjenu garaže ili bilo koji drugi prostor koji zahtijeva veću toplinsku snagu, trebali biste razgovarati prodajnim timom za stručne konzultacije o grijanju.

Posljednja stvar koju treba uzeti u obzir pri odabiru radijatora je fizička veličina. Na primjer: možda biste mogli koristiti radijator od 1000 W za grijanje dnevnog boravka, ali možda ćete otkriti da dva radijatora od 500 W bolje funkcioniraju s raspoloživim prostorom. Dubinu radijatora koju odaberete također je važno uzeti u obzir, pogotovo ako grijete manje prostorije. Odabir tankog radijatora smanjit će stupanj do kojeg vaši radijatori ulaze u prostoriju.

 

Energetska učinkovitost električnih radijatora

Svi električni radijatori nude sljedeće prednosti uštede energije u odnosu na tradicionalno centralno grijanje:

Električni radijatori su 100% učinkoviti na mjestu korištenja, za razliku od plinskih sustava centralnog grijanja koji gube energiju putem topline koja zrači kroz cijevi dok se voda kreće od kotla do vaših radijatora.

Modularnost sustava električnih radijatora omogućuje vam grijanje samo onih prostorija koje trebate – ne morate slati toplu vodu po cijeloj kući da biste zagrijali jednu prostoriju.

Budući da svaka jedinica ima vlastitu elektroniku, električni radijatori vam daju potpunu kontrolu nad svakom zonom grijanja u vašoj kući. Svaki radijator ima vlastiti termostat i kontrole za programiranje, tako da ćete energiju koristiti samo kada morate. Time se električni radijatori razlikuju od akumulacijskih grijača i centralno kontroliranog grijanja.

 

Visina stropa

Radijatori griju ravnotežom direktne topline isijavanjem i konvekcijske topline. Konvekcija isporučuje toplinu kruženjem toplog zraka. Topli zrak se diže, zagrijavajući prostorije od stropa prema dolje. To znači da će sobama s visokim stropovima trebati više vremena da osjete dobrobit konvekcijske topline i bit će potrebni snažniji radijatori za postizanje ugodnih temperatura. Ako želite grijati prostoriju sa standardnom visinom stropa manjom od 2,7 metara, možete upotrijebiti gornji vodič za dimenzioniranje kako biste izračunali koji će radijatori najučinkovitije grijati vaš prostor. Međutim, ako su vam stropovi viši, morat ćete odabrati jače radijatore ili radijatore posebno prilagođene prostorijama s visokim stropovima. Radijatori sa suhozidnim elementima bolji su izbor za prostorije s visokim stropovima jer mogu izbaciti toplinu većim intenzitetom od konvencionalnih radijatora, čime se prostorije s visokim stropovima brže i učinkovitije zagrijavaju. Viktorijanske terase, zaštićene zgrade, uredi otvorenog plana, zajednička stubišta, društvene dvorane i drugi prostori s visokim stropovima mogu imati koristi od radijatora s elementima od suhog kamena ili sličnih materijala.

 

Ugradnja

Jedno od prvih pitanja koje biste si trebali postaviti kada kupujete novi električni radijator je: kako ga želite ugraditi? Zidni ili samostojeći?

zidni električni radijator

Zidni radijatori

Zidni radijatori prikladni su za DIY utičnicu. Također ih može ožičiti u zid od strane ovlaštenog električara. Zidni radijatori zauzimaju manje prostora od samostojećih radijatora. Ovisno o vitkosti radijatora koji odaberete, radijator koji se montira na zid ulazit će u prostoriju samo 10 cm kada je montiran na zid. I dalje možete odabrati zidni radijator ako vaše sobe imaju pregradne zidove od gipsanih ploča, ali u tom slučaju obavezno odaberite lagani električni radijator i postavite nosače na zidne nosače. Montaža na zid je najbolji izbor ako želite diskretnu montažu bez labavih kabela ili utičnica. Ako ste voljni platiti instalaciju, profesionalni električar može spojiti vaš zidni električni radijator i direktno u osigurač. Odlična stvar kod električnih radijatora je da ih doslovno možete sami postaviti, dovoljno je znati izbušiti rupe u zidu i postaviti nosače, a u večini slučajeva dovoljno je samo uključiti ih u utičnicu. Upravo radi toga, električni radijatori nazivaju se i "uradi sam" sistemima, što definitivno predstavlja financijsku uštedu naspram montaže tipičnih centralnih sustava.

Samostojeći radijatori

Radijatori dostupni sa setom nožica ili kotačića mogu se montirati slobodno stojeći. Noge jednostavno kliknu na svoje mjesto i radijator se uključi u najbližu utičnicu, što vam omogućuje pomicanje radijatora po prostoriji. Samostojeći radijatori najbolji su izbor ako imate ograničen prostor na zidovima – primjerice u radionicama, hodnicima i sličnim prostorijama. Samostojeći radijatori mogu se lako premjestiti. To ih čini savršenim izborom:

  • Ako želite premjestiti grijalicu između prostorija.
  • Ako želite preusmjeriti protok topline u jednoj prostoriji. Na primjer, ako radite sami u kući tijekom dana, možda ćete poželjeti radijator koji možete primaknuti svom radnom mjestu – bio to radni stol ili fotelja!
  • Ako ne možete ili ne želite ugraditi radijator.
  • Ako ste u iznajmljenom stanu.
  • Ako planirate redovito premještati svoj radijator, pobrinite se da odaberete lagani radijator koji možete lako podići.

Mnogi naši radijatori kompatibilni su sa samostojećom i zidnom ugradnjom, pa ako niste sigurni kako želite ugraditi svoje radijatore, preporučujemo kupnju modela sa setom nožica kako biste imali mogućnost samostojeće ugradnje dok ne spreman za montiranje na zid.

Zimski vrtovi, vrtne sobe, prenamjene garaža, hodnici, stubišta, podesti i sobe s velikim prozorima mogu biti podjednako teški za grijanje konvencionalnim radijatorima. Ako želite zagrijati prostoriju s ovim svojstvima, razmislite o radijatorima s elementima suhog kamena i sličnih ploča za pohranu topline, ili alternativno istražite infracrveno grijanje.

 

Montaža i održavanje

Montaža

Većina električnih radijatora prikladna je za ugradnju vlastitim rukama. Ovo je jednostavan zadatak koji zahtijeva minimalno DIY vještine. Radijatori se jednostavno pričvrste vijcima za zid i uključe u najbližu utičnicu – baš kao TV. Ako svoj radijator želite montirati samostojeći, provjerite je li radijator dostupan sa setom nožica ili kotačića. Ako ne želite sami montirati radijatore, možete platiti električaru da obavi posao. Električari će vam montirati radijator, a mogu ga i učvrstiti u zid. Ovo se preporučuje ako želite diskretnu montažu bez labavih kabela ili utičnica. Profesionalna montaža je najekonomičnija ako morate montirati veliki broj radijatora. Dobar izbor za velike kuće i poslovne objekte. Ugradnja električnih radijatora brz je i jednostavan zadatak koji ne zahtijeva radove kao na vodoinstalaterskim radovima. To je jeftinije, brže i manje ometajuće od ugradnje centralnog grijanja. Radijatore za kupaonice, tuš kabine i druge mokre prostorije mora montirati stručni električar; međutim, ne preporučamo električne radijatore za korištenje u ovim prostorima jer većina nije prikladna za sušenje ručnika. Lako je biti nepažljiv i bez razmišljanja ostaviti ručnik na električnom radijatoru, ali to može uzrokovati ozbiljnu opasnost ako blokira termostat ili bilo koji otvor za ventilaciju. Često je najbolje biti oprezan i umjesto toga odabrati držač za ručnike.

Održavanje

Jedna od velikih prednosti električnih radijatora je niska razina održavanja koju zahtijevaju: ne gube pritisak, ne treba im odzračivanje, ne stvaraju talog – sve što trebate učiniti je održavati ih čistima, doslovno samo obrisati prašinu. Električni radijatori ne mogu proizvesti ugljični monoksid. To je zato što ne koriste elemente koji izgaraju gorivo. To ih čini vrlo sigurnim izborom i izvrsnim rješenjem za zaboravne; ako vam je zakazivanje termina za servis bojlera nešto što vam lako smakne s uma, električni radijatori mogli bi biti savršen izbor! Sustav grijanja koji se sastoji isključivo od električnih radijatora ne zahtijeva iste sigurnosne provjere koje zahtijeva sustav centralnog grijanja na gorivo, tako da se možete oprostiti od posjeta plinara. Niska razina održavanja čini električne radijatore idealnima za osobe smanjene pokretljivosti. Također su izvrstan izbor u domovima za starije i nemoćnim osobama gdje je odgovornost za sigurnost grijanja podijeljena.

konvektorski električni radijator

 

Stil i estetika

Uvijek je vrijedno razmotriti učinak na vaš dizajn interijera kada kupujete novi set radijatora. Uz širok raspon dostupnih dizajna trebali biste moći pronaći električne radijatore koji izgledaju kao kod kuće u svemu, od najtradicionalnijih do najsuvremenijih stilova uređenja interijera.

Suvremeni radijatori

Budući da električni radijatori koriste potpuno zatvorene grijaće elemente, proizvođači električnih radijatora imaju veliku slobodu pri dizajniranju oblika i stila svojih proizvoda. Zbog toga mnogi električni radijatori imaju elegantan suvremeni dizajn s glatkim zavojima i svijetlo bijelim površinama. Danas uz nadoplatu i čekanje od nekoliko tjedana možete naručiti radijator u praktički bilo kojoj boji, jer u tvornici će ga samo za vas obojati u vama željenu boju. Ovi radijatori prirodno se uklapaju u moderne i suvremene domove i predstavljaju diskretan izbor za starinske nekretnine. 

Tradicionalni radijatori

Električni radijatori također su dostupni u tradicionalnim stilovima. Ako više volite konvencionalne izvedbe grijanja, pronaći ćete niz električnih radijatora koji se ne razlikuju od običnih radijatora za centralno grijanje. Tradicionalni radijatori mogu biti najbolji izbor ako vaš dom ima retro dizajn ili dodajete električne radijatore postojećem sustavu centralnog grijanja. Električni radijatori tradicionalnog stila kreću se od običnih sličnih centralnom grijanju do dizajnerskih radijatora od lijevanog željeza koji ne bi izgledali neprikladno u veličanstvenom domu.

 

Trošak

U većini kućanstava, električni radijatori su jeftiniji za rad od akumulacijskih grijača. Akumulacijski grijači mogu raditi po jeftinijim noćnim tarifama. Međutim, električni radijatori su učinkovitiji: kako u načinu na koji isporučuju toplinu tako i u mogućnosti upravljanja. Električni radijatori isporučuju toplinu kroz kombinaciju konvekcije i zračene topline; akumulacijski grijači isporučuju toplinu samo putem konvekcije. Električni radijatori su vrlo upravljivi, s inteligentnim 24/7 programatorima koji vam omogućuju podešavanje temperature grijanja iz sata u sat.

Za usporedbu, akumulacijski grijači vam daju vrlo malo kontrole. Oni se zagrijavaju preko noći i oslobađaju toplinu tijekom dana, što zahtijeva od vas da unaprijed predvidite svoje potrebe za grijanjem - rasipanje topline ako vrijeme postane toplo, ostavljajući vas hladnim ako vrijeme postane hladno. Akumulacijske grijalice otpuštaju nisku razinu topline od trenutka kada se počnu puniti, grijući vaš dom tijekom cijele noći, tijekom dana i do večeri. Osim ako ne želite ili trebate ovu razinu grijanja, uštedjet ćete novac smanjenjem potrošnje energije s električnim radijatorima.

 

Zimski vrtovi, kupaonice i hodnici

moderni električni radijator u kupaonici

Zimski vrtovi

Velika količina stakla u zidovima zimskih vrtova čini ih osjetljivima na gubitak topline. To znači da ćete trebati snažniji radijator nego što biste trebali za standardnu ​​sobu istih dimenzija. Staklene stijene u vašem stakleniku također mogu značiti da imate ograničen prostor za postavljanje električnih radijatora. Ako je to slučaj, preporučamo kupnju samostojećeg radijatora ili radijatora za zimski vrt koji je posebno dizajniran da odgovara patuljastim zidovima staklenika.

Kupaonice

Električni radijatori u pravilu nisu najbolji izbor za grijanje kupaonice jer se velikom većinom ne mogu sušiti ručnici ili vlažna odjeća. Ako ručnik začepi termostat ili bilo koji ventilacijski otvor, može uzrokovati nepotrebno pregrijavanje radijatora i potencijalnu opasnost od požara. Nepotrebno je reći da je ovo najbolje izbjegavati! Držač za ručnike gotovo će uvijek biti bolji izbor i pruža praktično rješenje za pohranu, kao i učinkovito grijanje kupaonice. Ako ipak želite radijator, najbolje je potražiti proizvod za koji je proizvođač izričito naveo da se može koristiti za sušenje ručnika. Odlučite li se za električni radijator, vrlo je važno provjeriti ima li odabrani proizvod odgovarajuću ocjenu za kupaonicu na kojoj će biti postavljen. Električne radijatore za kupaonice mora ožičiti kvalificirani električar u spoj s osiguračem. Ako vaša kupaonica ima ograničen prostor, dobro će vam doći tanak električni radijator koji će što manje zadirati u prostoriju. Alternativno, možete razmisliti o električnoj držaču za ručnike ili infracrvenoj kupaonskoj grijalici. Oni će vam pomoći da bolje iskoristite prostor pružajući više funkcija. Uvijek provjerite smjernice proizvođača kada se radi o ugradnji proizvoda u kupaonicama kako biste bili sigurni da su ugrađeni u odgovarajuću kupaonsku zonu. Iako nisu tipični izbor za kupaonice, postoje modeli koji zadovoljavaju te potrebe i odlično odrađuju taj posao.

Hodnici

Zagrijavanje hodnika, stubišta ili odmorišta može biti teško jer zapravo pokušavate zagrijati više soba u isto vrijeme. Ako vaš hodnik izlazi na višeetažni prostor, morat ćete odabrati jače radijatore od onih koji su propisani za jednokatne prostorije istih dimenzija. Ovi prostori s visokim stropovima ne samo da trebaju više energije – oni također zahtijevaju pažljivo postavljanje radijatora. Budući da se toplina diže, radijator na dnu stepenica će svu svoju toplinu poslati na podest na katu. Slično tome, radijator na vrhu stepenica uopće neće grijati hodnik ispod. Preporučamo postavljanje radijatora na oba kraja vašeg hodnika – jedan iznad, jedan ispod – kako biste osigurali jednake razine topline u cijelom prostoru.

 

Savjet za kraj

Ako niste sigurni hoćete li prijeći na električne radijatore, preporučujemo da prvo pokušate zamijeniti sustav grijanja u spavaćoj sobi. Većina nas toplinu treba samo u svojim spavaćim sobama kada navečer idemo spavati i kada se ujutro probudimo. Previše topline tijekom noći može otežati spavanje. To vašu spavaću sobu čini glavnim mjestom za testiranje prednosti potpuno kontroliranog grijanja. Ovdje moderni radijatori posebice dolaze do izražaja jer vam pružaju veliku razinu upravljanja.