Datum objave: 04. ožujak 2019.

Bez hrane i vode možemo živjeti, ali bez kisika ne. Za život i funkcioniranje on je najvažniji, stanice bez njega odumiru. Kada njega nema, nema ni života

Svi smo s ovim upoznati, ali možda ne znamo da njegova kvaliteta varira te da vrlo često udišemo onečišćeni zrak koji samim time nije dobar za zdravlje ljudi. Ako, pritom, imamo neke tegobe, astmu, bronhitis, probleme s disanjem i slično, onda ćemo i prije osjetiti da zrak koji udišemo nije na zavidnoj razini te će nam stvarati još veće probleme. Njegova čistoća za zdravlje čovjeka je jako važna i vrlo često o tome slušamo u medijima kada se govori o razinama zagađenosti. Međutim, većinom se priča o vanjskom zraku, a onaj koji udišemo u zatvorenim prostorima se i ne spominje, a on je vrlo često zabrinjavajuće zagađen.

Bili na poslu ili u svom domu, kvaliteta zraka koji udišemo ne utječe samo na našu udobnost ili produktivnost nego i na kratkoročno i dugoročno zdravlje. Loša kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima može se povezati s glavoboljama, umorom, manjkom koncentracije, iritacijom očiju, nosa, osjetljivom kožom. Može jako pogoršati alergije i respiratorne bolesti. Europska agencija za okoliš radi ispitivanja zraka te upozorava na štetne čimbenike u zatvorenim prostorima koji mogu narušiti zdravlje te ga rangira kao jedan od najrizičnijih za zdravlje ljudi. Istraživanja o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorijama navode kako se sve promijenilo sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se promijenio koncept gradnje i dizajniranja stambenih i poslovnih zgrada i kada je fokus stavljen na veću zatvorenost prostorija što podrazumijeva PVC prozore, toplinsku izolaciju, izolaciju stiroporom itd. S gledišta energetske učinkovitosti, to je itekako dobro, ali i s financijskog stajališta, ta nepropusnost zgrada prouzročila je povećanje sadržaja kemijskih spojeva u zatvorenom prostoru. Kvaliteta unutarnjeg zraka do 1980. godine nije bila tema akademskih proučavanja, no do otprilike 1985. to područje je došlo u sferu zanimanja znanstvenika te počelo predstavljati veliku prijetnju.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) čak u svojim istraživanjima povezuje lošu kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima i s težim oboljenjima kao što je karcinom pluća. Prostorije u kojima boravimo postale su pravi mali rasadnici zagađivača te većinu vremena udišemo loš zrak jer se generalno sve manje krećemo u prirodi, a sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Ono što udišemo su dim, bakterije, virusi, plijesan, grinje, kemijski onečišćivači, a već odavno postoji naziv za bolesti uzrokovane udisanjem takvog zraka, a to je “sindrom bolesne zgrade”.  Kada govorimo o udisanju zagađenog zraka, najpogođenija su djeca jer udišu dvostruko više od odraslih zbog veće frekvencije disanja.

Naravno, svi ljudi, životinje i biljke ugroženi su zagađenim zrakom, ali najugroženija i najosjetljivija skupina su djeca.

Dakle, glavni uzročnici loše kvalitete zraka u zatvorenom prostoru su:

  • prašina, osobito tijekom renoviranja
  • proizvodi za čišćenje, uključujući osvježivače zraka
  • aktivnosti koje uključuju bojenje, brušenje, skidanje boje
  • radon, prirodni plin koji može imati dugoročne posljedice po zdravlje

Razina zagađivača u zatvorenim prostorima može biti i nekoliko puta veća od onih na otvorenom, a utvrđeno je kako postoji više od 1500 bakterija i onečišćivača u zraku, na zavjesama, presvlakama, tapetama i zidovima prostorija. Sada je pitanje kako tu kvalitetu zraka u našim domovima i uredima poboljšati te kako klima uređaji utječu na sve to i mogu li popraviti situaciju. Na kraju ćemo popisati savjete koje biste trebali slijediti u zatvorenim prostorima, a sada ćemo se pozabaviti klima uređajima jer, stručnjaci se slažu, njihovim korištenjem i pravilnim održavanjem kvaliteta zraka se može značajno popraviti jer imaju sustave filtriranja koji pročišćavaju zrak i smanjuju neugodne mirise.

Klima uređaji i kvaliteta zraka

Vrijeme klima uređaja počinje kada krenu prve vrućine, no neki dijelovi zemlje klime koriste i za grijanje tako da je ovaj način klimatizacije prisutan u domovima i uredima tijekom cijele godine. Kada su klime u pitanju, najčešće je u uredima teže odrediti temperaturu koja bi odgovarala većoj skupini ljudi jer znamo da previše topao ili hladan zrak utječe na produktivnost. Također, mikroklime ureda ili naših domova, ako su neadekvatne, mogu utjecati na nervozu, depresiju, izazivati glavobolje, osjećaj umora itd. Klime nove generacije su više od običnih uređaja za reguliranje topline u vašem domu ili uredu, a proizvođači kvalitetnih klima vode računa o kvaliteti zraka te imaju više vrsta filtera. Pri kupovini klima uređaja nećete pogriješiti ako odaberete bilo koji od japanskih proizvođača jer osim što slove za najkvalitetnije, imaju dodatke koji čine da udišete svjež i zdrav zrak. Ovoga puta ćemo spomenuti Mitsubishi Electric uređaje koji imaju odličan sustav za pročišćavanje zraka. Svi imaju plastične perive filtre te se zrak već na ulazu čisti od krupnijih nečistoća. Top modeli su opremljeni plazma filterom koji je deset puta učinkovitiji od filtra za prašinu. Sitne čestice se izlažu elektrostatičkom naboju i tako ostaju prilijepljene za filtar.

Nano filterski sustav ugrađuje se u brojne modele proizvođača Mitsubishi Electric

 

Neki od Mitsubishi Electric klima uređaja, imaju i nano filtar koji djeluje na poseban način i neutralizira 99% najsitnijih čestica u vidu virusa, mikroba i bakterija. Ovaj sustav koristi tvari iz prirode za pročišćavanje zraka, a to su srebro i enzimi mliječne kiseline koji se učinkovito bore protiv prljavštine, virusa i bakterija. Zbog grijanja zimi, zrak je u prostorijama suh pa su se tako neki proizvođači dosjetili integriranih ovlaživača koji povećavaju vlažnost zraka koji se ubacuje u prostoriju. Voda se uvlači preko ovlaživača pomoću kapilarnog efekta. Zagrijan zrak struji iz izmjenjivača topline s izravnim isparavanjem preko ovlaživača pri čemu apsorbira vlagu. Zbog brzine strujanja zraka i nezasićenosti vodenom parom, zrak upija vlagu. Na taj način se povećava apsolutna i relativna vlažnost pripremljenog zraka koji je zbog toga ugodniji.

Dakle, svaki klima uređaj ima filterski sustav, no neke kvalitetnije klime imaju poboljšane verzije koje se stalno i iznova nadograđuju kako bi kupci u konačnici bili zadovoljni. Pogodnosti koje osim grijanja i hlađenja dobivate uz klima uređaj su:

  • stalna i odgovarajuća ventilacija
  • filtriranje i ubacivanje čistog zraka u prostoriju
  • ubacivanje zraka očišćenog od alergena i zagađivača
  • ovlaživanje zraka

 

Vrlo je važno upamtiti da sustav za filtraciju treba redovito održavati kako bi njegovi benefiti biti optimalni. Klima-uređaji mogu biti izvor štetnih supstancija ako se nedovoljno i neredovito održavaju: začepljeni filtri, vlaga u kanalima za zrak ili voda u posudama za kondenzat mogu pospješiti rast mikroorganizama. Već smo ranije pisali o pravilnom održavanju klima uređaja, sada ćemo samo naglasiti da filtere možete sami prati, a za sve ostalo zovite servisera. Samo pravilnim i redovitim održavanjem od klima uređaja možete dobiti maksimum.

Savjeti za kvalitetniji zrak u zatvorenom prostoru

Osim redovitog čišćenja klime, evo nekoliko savjeta za ugodniji zrak u vašem domu.

  1. Izbjegavajte preparate za čišćenje pune kemikalija, insekticide i osvježivače zraka
  2. Ako ste u mogućnosti, birajte prirodne materijale za svoje pokućstvo
  3. Prozračujte prostoriju, ali ne držite pritvoren prozor stalno nego nekoliko puta dnevno otvorite širom prozor na 2-3 minute. Tako se neće u potpunosti rashladiti prostorija, a ući će svjež zrak
  4. Nabavite biljke. Odaberite i postavite u stanu biljke kao što su kućna paprat, bršljan, zeleni ljiljan itd., a oko kuće ili na balkonu održavajte vanjske biljke jer one sprečavaju prodor neželjenih čestica te pročišćavaju zrak

 

O zagađivačima zraka se puno piše i govori i samim tim čini da mislimo kako je to doslovno izvan našeg doma, no istina je drugačija i kaže da smo u našim domovima često izloženi još većem riziku od onečišćenog zraka nego vani. Benefiti koje pružaju klima uređaji novije generacije mogu pomoći da osjetimo razliku u kvaliteti zraka u našem domu te se osjećamo zdravije, a samim time i ugodnije. Uz pravilno održavanje klima uređaja te pridržavanja savjeta koje smo popisali, neće više biti brige o udisanju čistog zraka. Neka “every breath you take” puni pluća zdravljem.