Datum objave: 12. ožujak 2024.

Veći računi za režije ljeti mogli bi vas natjerati da se zapitate kako svoj klima uređaj učiniti učinkovitijim. Od učina jedinice pa do načina na koji je koristite, može utjecati na količinu energije koju klima uređaj koristi u radu.

 

Ispravna briga o klimatizacijskoj jedinici vašeg doma osigurat će da ona radi učinkovito i nastavi raditi onako kako bi trebala tijekom svog očekivanog životnog vijeka.

Bez obzira na model ili učin vaše klimatizacijske jedinice, očekujete da će trajati godinama.

Slijedeći savjete za produljenje vijeka trajanja vašeg klima uređaja možete osigurati da nadolazeća ljeta provedete na hladnom i ugodnom zraku.

 

Kako radi klima uređaj?

Prije savjeta za povećanje učinkovitosti, važno je upoznati se s načinom rada klimatizacijskog sustava. Klima uređaj koristi radnu tvar (freon) za oduzimanje toplinske energije iz zraka u vašem domu. Ta toplina prolazi kroz isparivač unutarnje jedinice, rashladno sredstvo mijenja agregatno stanje (tekućina/plin) te na taj način hladi prostor. Toplina se preko rashladnog sredstva prenosi dalje te tlak rashladnog sredstva pada. Da bi se povećao tlak rashladnog sredstva, obrađuje ga kompresor. Kompresor je projektiran za povećanje temperature rashladnog sredstva prije nego što se dođe na vanjsku jedinicu (kondenzator). Nakon što vruće rashladno sredstvo dođe do kondenzatora vanjske jedinice, aktivira se ventilator koji se nalazi u vanjskoj jedinici kako bi ispuhao topli zrak u okolinu. Kako protok zraka dolazi do kondenzacijske zavojnice, višak topline iz rashladnog sredstva se oslobađa. Preostalo hladno rashladno sredstvo pretvorit će se iz plina u tekućinu prije nego što se vrati u sustav isparivača na unutaranjoj jedinici. Ovaj proces se ponavlja dok se ne postigne željena temperatura u vašem domu.

 

Trebam li nabaviti noviji klima uređaj za poboljšanje učinkovitosti?

Odluka o tome trebate li nadograditi svoj klima uređaj uvelike ovisi o njegovoj starosti i učinkovitosti. Što je vaš klima uređaj stariji, to općenito slabije radi. Vjerojatno će vam trebati dosta vremena da nadoknadite investiciju u novi klima uređaj, no isto tako možete uštedjeti na troškovima popravka ako vaš trenutni klima uređaj zahtijeva česte popravke.

novi klima uredaj

 

Poboljšanje učinkovitosti klima uređaja

Odaberite odgovarajući učin klima uređaja

Kupnja klima uređaja odgovarajućeg učina važan je čimbenik energetske učinkovitosti. Ako je klima uređaj podkapacitiran za klimatizirani prostor, radit će neprestano kako bi postigao zadanu temperaturu. U nekim slučajevima možda nikad neće biti dovoljno hladno. Konstantan rad povećava potrošnju energije i može preopteretiti jedinicu, uzrokujući njezin brži prestanak rada. Prevelika jedinica može se često pokretati i zaustavljati jer je prejaka, što također može narušava bilancu energetske učinkovitosti.

Provjerite je li vaš klima uređaj ispravno instaliran

Možda ne razmišljate o prosječnom vijeku trajanja jedinice klima uređaja u trenutku postavljanja, ali to može značajno utjecati na trajanje. Od velike je važnosti da za posao angažirate kvalificiranog izvođača.

Profesionalni izvođač se brine da su sve komponente vaše klimatizacijske jedinice pravilno postavljene. To ostavlja manje prostora za nepredviđene štete produžujući životni vijek vaše klimatizacijske jedinice.

Očistite ili zamijenite filtre

Klima uređaji uključuju filtere za zrak koje je potrebno povremeno mijenjati radi učinkovitog rada. Ako preskočite ovaj korak održavanja, filteri za zrak se začepe, što otežava prolaz zraka. Zbog toga jedinica radi jače i troši više energije.

Očistite klima uređaj

Ne zaboravite očistiti i ostatak klima jedinice. Ako imate centralni klima uređaj, očistite vanjsku jedinicu koja se može začepiti lišćem i drugim otpadom. Provjerite je li odvodna cijev čista i bez zapreka kako bi kondenzacija mogla slobodno teći.

filter klime

Zatvorite svoj dom

Hladan zrak koji vaša klima uređaj proizvodi može izlaziti kroz prozore ili vrata, uzrokujući da klima uređaj radi jače i dulje kako bi vaša kuća bila udobna za boravak. Držite vrata i prozore zatvorenima dok klimatizacijski uređaj radi te tako ostvarite veću učinkovitost uređaja.

Podesite svoj termostat

Možda biste više voljeli da vam je soba hladnija, ali povećanje željene temperature za nekoliko stupnjeva može uštedjeti energiju. Također možete programirati svoj termostat da radi na višoj temperaturi dok vas nema.

Protok zraka na vanjskoj jedinici

Zaštičena vanjska jedinica od vremenskih utjecaja može povećati učinkovitost klima uređaja te isto tako zatvaranjem vanjske jedinice na neadekvatan način, može uzrokovati manji kapacitet i smanjiti učinkovitsot jedinice. Vanjska jedinica mora imati prostora za kvalitetnu izmjenu zaraka preko kondenzatora vanjske jedinice.

Dogovorite kvalitetan servis

Ako imate centralnu jedinicu za klimatizaciju, neka je stručnjak za klimatizaciju pregleda barem jednom godišnje. Serviser može dubinski očistiti jedinicu i potražiti potencijalne probleme koje možete popraviti prije nego što postanu veliki problemi.

Ugradite sustav visoke učinkovitosti

Visokoučinkoviti klima uređaji često su opremljeni dvostupanjskim kompresorima. Uz uštedu vaše energije, značajke poput ovih manje opterećuju vaš klima uređaj, što rezultira manjim trošenjem i dužim radnim vijekom. Visokoučinkoviti sustavi u pravilu su opremljeni kvalitetnijim komponentama u odnosu na jedinice niže učinkovitosti.

visoka ucinkovitost

Radite s kvalificiranim izvođačem

Pravilna instalacija vašeg klima uređaja ključna je za produljenje njegovog vijeka trajanja. Zato je izuzetno važno raditi s kvalificiranim izvođačem kao što je Klimatizacija.hr koji ne samo da vam može pomoći odabrati pravu vrstu klima uređaja, već ga i profesionalno instalirati te servisirati cijelog životnog vijeka.

 

Prednosti redovitih servisiranja klima uređaja uz osiguranu udobnost

Niži računi za energiju

Dobro održavani sustavi ne moraju raditi tako naporno kao sustavi koji se ne održavaju kako bi postigli istu temperaturu. Stoga, troše manje energije i sustav radi puno stabilnije.

Povećana izdržljivost

Baš kao i mijenjanje ulja u vašem automobilu, redovito održavanje će produžiti životni vijek vašeg sustava udobnosti i može pomoći odgoditi troškove zamjene jedinice prije nego što je potrebno.

 

Provjerite znakove da vaš sustav možda ne radi učinkovito

Jednog dana ćete se možda pitati kako prepoznati koliko je učinkovit Vaš klima uređaj. Ovo su neki znakovi koji mogu ukazivati da je Vaš klima sustav neučinkovit i da je potrebna zamjena.

skupo hladenje

Hlađenje je skuplje

Jedan od najčešćih znakova neučinkovitosti klima uređaja je ako su vam troškovi režija visoki. Kada klima uređaj ne radi učinkovito, treba mu električna energija.

Ako ste primijetili porast u korištenju i troškovima, bilo bi bolje jednom provjeriti sustav. Stručnjaci vam mogu pomoći da se riješite ovih visokih troškova i učinite da vaš klima uređaj radi učinkovito.

Često paljenje i gašenje

Termostat je poznat kao "mozak" klimatizacijskog sustava. Ako rasporedi uključivanja i isključivanja postanu prečesti, to može biti znak zamjene termostata kako bi vaš klima uređaj bolje radio.

Kompresor može biti još jedan razlog zbog kojeg vaš sustav često radi. Pozvati stručnjaka da provjeri problem bit će najbolja opcija koju možete imati.

Led na kompresoru

Led na klima jedinici znak je potrebe za profesionalnim popravkom. Led se može početi nakupljati zbog curenja u cjevovodu rashladne tekućine.

Prljavi filtar također može uzrokovati ovaj problem. Ako ima leda, možete biti sigurni da vaša jedinica ne radi učinkovito kako bi trebala.

zismki i ljetni uvjeti

Neobični zvukovi

Svaki uređaj u vašem domu ima svoj jedinstveni zvuk za koji znate. Ako ste čuli neobičan zvuk, onda je bolje isključiti sve, kako se problem ne bi pogoršao, i zvati servisera.

 

Zaključak

Sada kada znate kako poboljšati učinkovitost klima uređaja, počnite s promjenama već danas. Ako imate bilo kakvih pitanja o tome kako produžiti životni vijek vašeg klima uređaja, ili ako želite servis ili ugradnju rashladnog sustava u svom domu, obratite nam se s povjerenjem.