Datum objave: 07. svibanj 2024.

Kad čujete "onečišćenje", vjerojatno ne pomislite na zrak u vlastitom domu, ali loša kvaliteta zraka u zatvorenom može utjecati na vaše zdravlje poput gradskog smoga.

 

Moderni domovi izgrađeni su ili naknadno opremljeni imajući na umu energetsku učinkovitost. To znači čvrsto zatvorene zidove i vrata koja ne propuštaju mnogo vanjskog zraka, što zadržava hladni zrak iz klima uređaja ili grijani zrak unutra. Ovaj pristup štedi energiju i novac, ali može uzrokovati druge probleme kada vanjski zrak ne može ući, a unutarnji ne može izaći.

Brojni su izvori onečišćenja u zatvorenom prostoru; kuhanje, čišćenje, prašina, umjetni mirisi i još mnogo toga. A to pridonosi činjenici da je koncentracija nekih onečišćujućih tvari dva do pet puta veća u zatvorenom nego na otvorenom. Svaka soba ima najmanje jedan izvor onečišćenja zraka; čovjeka, koji izdiše ugljični dioksid koji, pri povišenim razinama, može izazvati pospanost i otežati donošenje odluka. Kućne aktivnosti pogoršavaju problem, posebno kuhanje može biti ozbiljna opasnost za kvalitetu zraka, potencijalno šaljući kvalitetu zraka duboko u ljubičasto ili "nezdravo" područje na nekoliko sati.

Neki od najboljih savjeta je jednostavno provjetravanje s više vanjskog zraka, ali to može uzalud trošiti energiju utrošenu na održavanje zraka hladnim, toplim ili na odgovarajućoj vlažnosti. Srećom, postoji uređaj poznat kao rekuperator zraka za rješavanje upravo ovog problema. Ovi uređaji mogu unijeti više svježeg zraka i kontrolirati vlažnost dok istovremeno štede energiju utrošenu na kontrolu klime. Pogledajmo kako ga koristiti i može li rekuperator zraka poboljšati kvalitetu života.

 

Znate li što je rekuperacija?

To je vrsta mehaničke ventilacije s povratom topline ili temperature zraka. Rekuperator vam omogućuje kontrolu protoka zraka koji se dovodi u prostoriju i povrat topline iz onečišćenog zraka unutar kuće. Budući da je srce kuće, rekuperator vraća toplinu i koristi je za zagrijavanje svježeg zraka. Filteri ugrađeni u rekuperator dodatno pročišćavaju zrak od onečišćenja, alergena i smoga.

U kontekstu ventilacijskih sustava, posebno onih koji se koriste u zgradama, rekuperacija uključuje hvatanje i prijenos topline ili vlage iz ispušnog zraka u dolazni svježi zrak. Ovaj proces pomaže u predkondicioniranju ulaznog zraka, bilo zagrijavanjem tijekom hladnijih sezona ili hlađenjem tijekom toplijih sezona.

Mitsubishi Electric rekuperator

Postoje dvije glavne vrste mehanizama za rekuperaciju

Povrat topline

Povrat topline uključuje prijenos toplinske energije (topline) iz izlazne struje zraka u ulaznu struju zraka. To se postiže pomoću rekuperatora topline, koji omogućuje prijelaz topline iz jedne struje zraka u drugu bez miješanja dvije struje zraka. Rekuperatori s povratom topline obično se koriste u tu svrhu u stambenim i poslovnim zgradama.

Regeneracija vlage

Rekuperacija vlage, također poznata kao rekuperacija entalpije, uključuje prijenos i topline i vlage iz ispušnog zraka u struju ulaznog zraka. Ovo je osobito korisno u podnebljima gdje se razina vlažnosti znatno razlikuje tijekom godine. Rekuperatori s povratom energije dizajnirani su za povrat topline i vlage i koriste se u regijama s vrućim, vlažnim ljetima i hladnim zimama.

 

Čemu služe rekuperatori?

Rekuperatori služe za uklanjanje ustajalog zraka i dovođenju svježeg. Za razliku od starijih zgrada, koje mogu biti propusne kao sito, moderni su domovi čvrsto zatvoreni i ne dopuštaju kruženje zraka. Rekuperatori zraka pomažu vašem domu "disati" odvođenjem ustajalog zraka i zagađivača van i uvlačenjem svježeg zraka unutra.

Reguliranje vlažnosti

Rekuperatori zraka eliminiraju višak vlage, što pomaže da vaš dom bude udoban – ni prevlažan ni presuh.

Uklanjanje mirisa

Rekuperatori zraka uklanjaju mirise kućnih ljubimaca, kuhanja i druge mirise iz kućanstva dok kruže zrakom.

 

Kako rade rekuperatori?

Rekuperatori zraka obično se koriste u stambenim, poslovnim i institucionalnim zgradama kako bi se zadovoljili zahtjevi ventilacije, poboljšala kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru i povećala energetska učinkovitost. Osobito su korisni u čvrsto zatvorenim zgradama gdje je prirodna ventilacija ograničena, budući da pružaju kontrolirani i učinkovit način izmjene unutarnjeg i vanjskog zraka.

kako rade rekuperatori

Evo kako funkcionira proces rada rekuperatora:

Izmjena zraka

Rekuperator zraka kontinuirano dovodi svježi vanjski zrak u zgradu dok istovremeno ispušta ustajali unutarnji zrak prema van. Ovaj proces pomaže u uklanjanju unutarnjih onečišćenja, alergena, mirisa i viška vlage, poboljšavajući kvalitetu unutarnjeg zraka.

Povrat topline

Tijekom procesa izmjene zraka, rekuperator zraka hvata i prenosi toplinu s odlaznog ustajalog zraka na ulazni svježi zrak. Ovaj mehanizam povrata topline pomaže u predkondicioniranju ulaznog zraka, smanjujući energiju potrebnu za grijanje ili hlađenje unutarnjih prostora. U hladnijim klimama pomaže zadržati toplinu u zatvorenom prostoru, dok u toplijim klimama pomaže u održavanju unutarnjih prostora hladnijim.

Kontrola ventilacije

Mnogi modeli rekuperatora zraka dolaze s kontrolama koje korisnicima omogućuju podešavanje stope ventilacije na temelju razine popunjenosti, kvalitete vanjskog zraka i drugih čimbenika. To osigurava optimalnu kvalitetu unutarnjeg zraka i energetsku učinkovitost, a istovremeno omogućuje fleksibilnost u radu.

 

Rekuperacija zraka ne funkcionira isto kao i klima uređaj

olimpia splendid rekuperator

Rekuperatori zraka rade na jednostavnim principima, ali njihov dizajn nije jednostavan. Osnovna ideja je da se unutarnji zrak vrtloži kroz izmjenjivač topline zajedno s vanjskim zrakom. Temperatura unutarnjeg zraka prenosi se na vanjski zrak i obrnuto. Obje struje zraka se filtriraju dok ulaze u uređaj, a rekuperator služi i kao odvlaživač uklanjajući vlagu iz zraka.

U hladnim zimskim mjesecima topli unutarnji zrak sadrži puno više vodene pare od hladnog vanjskog zraka. Kad god taj unutarnji zrak udari u prozor ili drugo hladno mjesto, para se kondenzira u tekuću vodu, što može oštetiti drvo ili metal, a također predstavlja stanište za rast plijesni. Stoga je tijekom tog vremena važno održavati odgovarajuću relativnu vlažnost zraka (oko 30% do 50%).

 

Prednosti rekuperatora zraka

Rekuperatori zraka nude nekoliko prednosti:

Poboljšana kvaliteta unutarnjeg zraka

Rekuperatori zraka kontinuirano mijenjaju ustajali unutarnji zrak sa svježim vanjskim zrakom, uklanjajući zagađivače, alergene i višak vlage, čime se poboljšava kvaliteta unutarnjeg zraka. Ovo je posebno korisno u dobro zatvorenim domovima gdje se mogu akumulirati zagađivači zraka u zatvorenom prostoru.

Energetska učinkovitost

Rekuperatori zraka vraćaju toplinu iz odlaznog ustajalog zraka i prenose je na dolazni svježi zrak tijekom procesa izmjene. To pomaže u održavanju unutarnje temperature uz smanjenje energije potrebne za grijanje ili hlađenje, što dovodi do potencijalne uštede energije.

Kontrola vlage

Izmjenom vlažnog unutarnjeg zraka sa sušim vanjskim zrakom tijekom zime i obrnuto tijekom ljeta, rekuperatori zraka pomažu u kontroli razine unutarnje vlažnosti. To sprječava nakupljanje vlage, što može dovesti do rasta plijesni i stvara ugodnije unutarnje okruženje.

Smanjena kondenzacija

Kontroliranje razine vlage pomoću rekuperatora zraka pomaže u smanjenju kondenzacije na prozorima, zidovima i drugim površinama, smanjujući rizik od oštećenja građevine i namještaja uzrokovanog vlagom.

Uklanjanje mirisa

Rekuperatori zraka pomažu u uklanjanju mirisa iz unutarnjih prostora kontinuiranim uvođenjem svježeg vanjskog zraka i ispuštanjem ustajalog unutarnjeg zraka, što dovodi do ugodnijeg životnog okruženja.

uklanjanje mirisa

Udobnost

Omogućujući stalni dovod svježeg zraka, izmjenjivači zraka pomažu u održavanju ugodnog i zdravog unutarnjeg okruženja, smanjujući zagušljivost i osiguravajući odgovarajuću ventilaciju u cijelom domu.

Smanjenje buke

Neki modeli rekuperatora zraka dizajnirani su za tihi rad, doprinoseći mirnom unutarnjem okruženju bez ometanja stanara.

Svježiji zrak

Ne možete ga izbjeći – neki zagađivači prirodno će iscuriti u zrak vašeg doma. Tipični dom proizvodi sve vrste zagađivača u zraku. Svaki put kada kuhate, tuširate se, koristite grijanje ili hlađenje, čistite ili čak dišete, ispuštate zagađivače u zrak. Zapravo, zrak u zatvorenom prostoru često je zagađeniji od zraka na otvorenom, čak i u velikim gradovima! Zagađenje zraka u zatvorenom prostoru uvijek je veliko, ali zapravo postaje zdravstveni rizik ako vašem domu nedostaje odgovarajuća ventilacija. Rekuperatori zraka pomažu osigurati tu ventilaciju.

Kućni rekuperatori zraka pomažu u rješavanju problema onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru na najizravniji mogući način. Jedan od dva ventilatora izmjenjivača kontinuirano usisava unutarnji zrak kroz vaše ventilacijske otvore. Rekuperator doslovno gura zrak prije nego što ima priliku postati ustajao. U međuvremenu, druga polovica rekuperatora kontinuirano pumpa svježi zrak u vaše zračne kanale izravno izvana. Rezultat je svježiji i čišći zrak sve dok vaš rekuperator radi.

Čistiji zrak

Naravno, unutarnji zrak se lako zaprlja – posebno tijekom zime – ali je li vanjski zrak doista toliko čišći? Uz sve zagađivače u vašem domu, sigurno ih više mora vrebati vani. Je li doista tako dobra ideja uvijek iznova tjerati vanjski zrak u svoj dom? To je pošteno pitanje, a također i ono koje bi dobar rekuperator zraka mogao uzeti u obzir.

Prije nego što vanjski zrak koji dovodi uđe u vaše zračne kanale, rekuperator zraka ga propušta kroz filtar. Filter rekuperatora zraka hvata zagađivače, zadržavajući ih na mjestu dok zrak ulazi. Samo svježi vanjski zrak prolazi kroz vaš dom; čestice koje je nosio ostaju iza sebe. Rekuperatori zraka filtriraju sav zrak koji dovode. Samo ne zaboravite s vremena na vrijeme isključiti filtar, a rekuperator će opskrbljivati ​​zrakom koji je svjež i čist.

Spriječite alergije

Razmislite o tome: najčešći  alergeni se prenose zrakom. Prašina, plijesan, pelud, perut – sve to smeće lebdi zrakom! Često se brinemo o alergenima vani, ali često zanemarujemo one u našim domovima. Alergije koje se prenose zrakom mogu biti ozbiljan problem – posebno za one među nama koji boluju od  astme  ili drugih respiratornih bolesti. Baš kao i drugi zagađivači, alergeni to više utječu na vlasnike kuća što im je duže dopušteno lebdjeti u zraku. Srećom, rekuperatori zraka nude rješenje.

alergije i rekuperatori

Kada izmjenjivači zraka istiskuju ustajali zrak iz vašeg doma, istiskuju i alergene. Sva pelud, perut i prašina koja vam visi u oblacima nad glavom izlazi van. Kako vanjski zrak ulazi u dom, filtar zraka u izmjenjivaču hvata sve alergene koje sadrži. Vaš dom postaje očišćen od alergena, umjesto utočište za njih.

Kontrola vlažnosti

Već smo puno govorili o vlazi u vašem domu, pa vas nećemo zamarati detaljima. Dovoljno je reći da nekontrolirana vlaga u zatvorenom prostoru može uzrokovati razne probleme. Vlaga se nakuplja u domovima iz raznih razloga – uključujući neadekvatnu ventilaciju. Ako proizvodite vrući zrak i taj vrući zrak nema kamo otići, sjedit će u vašem domu. Što duže stoji, skupit će više vlage, a vaš će dom biti vlažniji.

Rekuperatori zraka ne mogu riješiti razlog zašto se u vašem domu stvara vlaga, ali mogu potisnuti vlažan zrak. Kad zrak postane previše vlažan, vaš rekuperator zraka će ga zamijeniti manje vlažnim zrakom. Hladan, vanjski zrak općenito ima niži tlak i vlažnost od zraka u zatvorenom prostoru. Kontinuiranim kruženjem zraka u vašem domu, vaš vam rekuperator može pomoći u održavanju ravnoteže vlažnosti.

 

Zašto su rekuperatori zraka posebno bitni u novijim zgradama?

U novijim zgradama potreba za izmjenjivačima zraka posebno je izražena zbog nekoliko čimbenika:

Povećana zrakonepropusnost

Moderne građevinske tehnike često daju prioritet energetskoj učinkovitosti stvaranjem čvršćih ovojnica zgrade. Iako je to korisno za smanjenje troškova grijanja i hlađenja, ono također ograničava prirodni protok zraka, zadržavajući unutarnje zagađivače i vlagu. Rekuperatori zraka neophodni su u ovim čvrsto zatvorenim zgradama kako bi se osigurala odgovarajuća ventilacija i održala kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru.

Građevinski materijali i namještaj

Novije zgrade često sadrže materijale i namještaj koji ispuštaju hlapljive organske spojeve (VOC), formaldehid i druge zagađivače. Bez odgovarajuće ventilacije, ovi unutarnji zagađivači mogu se akumulirati, što dovodi do zdravstvenih problema kao što su respiratorni problemi i alergije. Rekuperatori zraka pomažu u uklanjanju ovih zagađivača neprekidnom izmjenom ustajalog unutarnjeg zraka sa svježim vanjskim zrakom.

Upravljanje vlagom

rekuperatori i vlaga

Uske ovojnice zgrada također mogu dovesti do nakupljanja vlage u zatvorenom prostoru, posebno u područjima kao što su kuhinje, kupaonice i praonice. Višak vlage može pospješiti rast plijesni, oštetiti građevinske materijale i ugroziti kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Rekuperatori zraka pomažu u kontroli razine vlage izbacivanjem vlažnog unutarnjeg zraka i dovođenjem sušeg vanjskog zraka, čime se sprječavaju problemi povezani s vlagom.

Usklađenost s građevinskim propisima

Mnoge su jurisdikcije ažurirale građevinske kodove i standarde koji nalažu minimalne zahtjeve ventilacije za novogradnju. Ovi propisi imaju za cilj osigurati odgovarajuću kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i zdravlje stanara. Rekuperatori zraka često su potrebni kako bi se ispunili zahtjevi ventilacije i bili u skladu s građevinskim propisima.

Zdravlje i udobnost stanara

Pravilna ventilacija ključna je za održavanje zdravog i ugodnog unutarnjeg okruženja. Neadekvatna ventilacija može dovesti do zagušljivosti, neugodnih mirisa i nakupljanja alergena i zagađivača, što utječe na dobrobit stanara. Rekuperatori zraka pomažu u promicanju zdravijeg unutarnjeg okoliša stalnim dovodom svježeg vanjskog zraka i izbacivanjem ustajalog unutarnjeg zraka.

Razmatranja energetske učinkovitosti

Dok rekuperatori zraka troše energiju za rad, oni također doprinose energetskoj učinkovitosti vraćanjem topline iz izlaznog zraka i njezinim prijenosom na dolazni zrak. Ovaj proces povrata topline smanjuje energiju potrebnu za grijanje ili hlađenje unutarnjih prostora, što dovodi do potencijalnih ušteda energije i koristi za okoliš.

 

Kako koristiti rekuperator zraka za najbolju kvalitetu zraka

rekuperator i kvaliteta zraka

Rekuperatori zraka imaju funkciju kontrole vlažnosti koja se naziva dehumidistat, a postavljen je za relativnu vlažnost točno kao što bi termostat bio za temperaturu. Kad god vlaga prijeđe zadanu razinu, aktivirat će se izmjenjivač zraka. Trebalo bi ga postaviti oko 40% kako bi se spriječio rast plijesni.

Pravilno dimenzioniranje i ugradnja

Osigurajte da je rekuperator zraka odgovarajuće veličine za kvadraturu zgrade i razinu popunjenosti. Pravilna instalacija od strane kvalificiranog stručnjaka ključna je za maksimalnu učinkovitost i učinkovitost.

Uravnotežena ventilacija

Održavajte uravnotežen sustav ventilacije osiguravajući da je stopa izmjene zraka dovoljna da zadovolji zahtjeve ventilacije zgrade bez uzrokovanja prekomjernog gubitka energije. Balansiranje dovodnog i odvodnog protoka zraka pomaže u sprječavanju neravnoteže tlaka i osigurava dosljednu distribuciju zraka u cijeloj zgradi.

Filtriranje zraka

Ugradite visokokvalitetne filtre za zrak u rekuperator zraka kako biste uhvatili čestice u zraku, alergene i zagađivače. Redovito mijenjajte ili čistite filtre prema preporukama proizvođača kako biste održali optimalnu kvalitetu zraka.

Praćenje vlažnosti

Instalirajte sustav za praćenje vlažnosti kako biste pratili unutarnju razinu vlažnosti i osigurali da ostanu unutar preporučenog raspona (obično između 30% i 50% relativne vlažnosti). Neki rekuperatori zraka dolaze s ugrađenim senzorima vlažnosti i kontrolama za automatsko podešavanje stope ventilacije na temelju razine vlažnosti.

Sezonske prilagodbe

Sezonski prilagodite postavke ventilacije rekuperatora zraka kako biste uzeli u obzir promjene u vanjskoj temperaturi i razinama vlažnosti. Tijekom hladnijih mjeseci pojačajte ventilaciju kako biste uklonili višak vlage i spriječili kondenzaciju. U toplijim mjesecima smanjite ventilaciju kako biste smanjili dovod vlažnog vanjskog zraka.

Redovito održavanje

Obavite rutinsko održavanje rekuperatora zraka, uključujući čišćenje, podmazivanje i pregled komponenti kao što su ventilatori, filtri i izmjenjivači topline. Redovito održavanje pomaže u osiguravanju optimalnih performansi, energetske učinkovitosti i kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Preporuka je da se filteri provjeravaju, čiste, a po potrebi i mijenjaju dva do tri puta godišnje.

Praćenje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima

pracenje kvalitete zraka u interijeru

Razmislite o instaliranju monitora kvalitete zraka u zatvorenim prostorima za kontinuirano praćenje razina onečišćujućih tvari, uključujući hlapljive organske spojeve (VOC), ugljični dioksid (CO2) i čestice. Upotrijebite podatke s ovih monitora za podešavanje postavki ventilacije prema potrebi za održavanje idealne kvalitete zraka.

 

Zaključak: Jesu li rekuperatorti vrijedni vaših novaca?

Da! Rekuperatori zraka djeluju na nekoliko načina kako bi osigurali da kvaliteta unutarnjeg zraka u vašem domu nije samo svježa nego i čista. Prvo, rekuperator zraka radi na uravnoteženju razine vlažnosti u domu. Sve unutarnje aktivnosti u kojima sudjelujemo dok smo u zatvorenom prostoru, uključujući kuhanje, pranje suđa, tuširanje i disanje, dovode do vlažnog zraka.

Dakle, naš unutarnji zrak ima tendenciju nakupljanja vlage. Kada je višak, ta se vlaga može kondenzirati na unutarnjim površinama, što dovodi do propadanja i oštećenja. Nadalje, nakupljanje vlage može dovesti do rasta i nakupljanja plijesni, prašine i bakterija. Budući da se rekuperator zraka bavi prekomjernom vlagom u domu, vlasnici kuća mogu biti sigurni da će raditi na uravnoteženju razine vlage.

Osim viška vlage, zrak u vašem domu mogu zagaditi uređaji koji koriste izgaranje, jer stvaraju ugljični monoksid, kao i druge zagađivače. Uobičajeni izvori štetnih plinova uključuju grijače vode, grijače prostora, dimnjake, kao i uređaje na drva.

Da ne spominjemo, ako živite u novom domu, površine i materijali koji su korišteni za njegovu izgradnju mogu emitirati plinove koji nisu kompatibilni s prihvatljivim životnim uvjetima. Jedinice rekuperatori zraka rade na borbi protiv ovih štetnih plinova, poput ugljičnog monoksida, i guraju ustajali nakupljeni zrak prema van, čime se smanjuju zdravstveni rizici. Osim očitih zdravstvenih prednosti, rekuperator zraka je dobra ideja, koja uvijek radi na stvaranju ugodnijeg, svježijeg i boljeg životnog okruženja za vas i vaše najmilije.