Datum objave: 28. veljača 2020.

Živimo u vremenu kada klima uređaji više nisu luksuz već standard u opremanju apartmana, pa je sukladno tome korisno iskoristiti ih za nadopunu ponude i podići smještaj na novu razinu.

Bilo da iznajmljujete apartmane na primorju ili u kontinentalnom dijelu zemlje, jedno od dvije najvažnije stavke je pitanje hlađenja ili grijanja. I iznajmljivači apartmana su nekada negdje gosti pa i sami znaju koliko je važno biti na odmoru na udobnom ležaju i ugodnoj temperaturi.

Vrlo su česte primjedbe gostiju da je sustav za klimatizaciju slab te da, najčešće u primorju, ne može rashladiti apartman, što dovodi do nemogućnosti potpunog odmora, gosti se ne mogu naspavati jer je vruće pa su samim tim i nervozni te zato mogu i skratiti boravak u vašem apartmanu. Na kontinentu je slična situacija. Ako odaberete klima uređaj i za grijanje, i ako ga niste dobro odabrali ili je dotrajao, gotovo je sigurno da ćete dobiti negativne recenzije i primjedbe gostiju te će ih u budućnosti biti manje. Iznajmljivači, učinite sve da vaši gosti budu zadovoljni jer, u konačnici, vi ovisite o njima.

Izbor klima uređaja je veliki i ima ih za svačiji džep, više vrsta i namjena. Mi ćemo pokušati pronaći idealne klima uređaje koji će zadovoljiti i vas kao iznajmljivače i goste koji će ih koristiti.

 

Klima uređaji u apartmanima na primorju

Ponuda apartmana na moru je zaista velika, i stalno raste, tako da gosti pažljivo biraju gdje će odsjesti. Jedan od savjeta koji se daje iznajmljivačima jeste da u apartmanu mora biti ugodna temperatura jer ona znači i ugodan boravak. Vrlo je važno svojim gostima omogućiti temperaturu koja im odgovara. Na primorju se apartmani najčešće izdaju ljeti, iako ima i određeni, doduše dosta manji, postotak apartmana koji se izdaju i zimi pa je tako kod kupovine klima uređaja za ovo podneblje primarno hlađenje. Prvo je važno znati kolika je kvadratura apartmana te onda i vidjeti što želimo i koliko se možemo uklopiti u cijenu. Ako smo se odlučili za jedan klima uređaj u apartmanu, onda je za veličinu prostorije do 25 četvornih metara, dovoljna klima jačine 2,5 kW, a za one do oko 40 kvadrata klima od 3,5 kW. Ako se apartman ne sastoji od jedne prostorije i ako vam financije ne dopuštaju postavljanje više jedinica, savjet je da postavite klimu u najveću središnju prostoriju. Iako, za apartmane od 40 kvadrata, postojanje dva klima uređaja diže cijenu iznajmljivanja. Multi-split sustav je dobro rješenje ako iznajmljujete više apartmana ili ako želite dvije klime u jednom apartmanu.

Multi-split sustav može imati nekoliko unutarnjih jedinica, dvije, tri ili četiri, i one su povezane na jednu vanjsku jedinicu. To je odlično rješenje kada vam u stanu treba više unutarnjih jedinica, a i za apartmane je pravo rješenje jer trebate mjesto samo za jednu vanjsku jedinicu. Svakom unutarnjom jedinicom se zasebno upravlja, dakle svaka ima svoj upravljač, a ukupna snaga svih unutarnjih jedinica određena je snagom vanjske.

Ovaj Hyundai Elite Inverter klima uređaj idealan je za apartmane od dvadesetak kvadrata. Ima veliki učinak hlađenja i izuzetno tihi način rada što gostima itekako pogoduje. Perivi antialergijski filtar čini uređaj laganim za održavanje, a upravljanje putem Wi-Fi-ja nudi mogućnost kontrole putem mobilnog telefona. 

Japanski proizvođači izuzetno su cijenjeni jer imaju karakteristike koje kupci najviše traže. Tihi su, funkcionalni i za onoliko koliko se od njih dobije, dosta povoljni. To su uređaji većinom energetskog razreda A ++ ili A +++ pa se odlikuju izuzetnom energetskom učinkovitošću. Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 3.5 kW ima visok energetski razred za hlađenje te mjesto za ugradnju Wi-Fi sučelja pa svojim gostima možete s udaljenosti podesiti rashlađivanje apartmana, a oni sami će biti jako zadovoljni što sami mogu, dok su izvan apartmana, podesiti da ih dočeka ugodna temperatura u apartmanu.  Spomenuti Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter jačine je 3,5 kW te je pogodan za prostorije veličine do 35 kvadrata. Samim tim što ima energetski razred A ++ čini ga izuzetno energetski učinkovitom pa ćete, ako na samom početku cijena premašuje vaš budžet, na koncu ipak shvatiti da se isplati na računima za električnu energiju. Pročitajte više o energetskim certifikatima.

 

Klima uređaj više nije luksuz

Klima uređaji su nekada bili luksuz i cijene iznajmljivanja apartmana su bile veće ako posjeduju ovaj uređaj. Danas je klima uređaj standard i sumnjamo da će ijedan gost koji je došao na odmor pristati na apartman koji nema ugrađen klimatizacijski sustav. Što je još važno kod odabira klima uređaja za apartmane? ­– dobar filtarski sustav, razina buke i način održavanja.

Kako se povodite za tim da je zdravlje vaših ukućana na prvom mjestu te da imate klimu čiji će filtri biti dobro rješenje za dišne probleme, tako se odnosite i prema svojim gostima. Sve klime imaju antialergijski filtar, no one bolje imaju plazma filtre koji do 99 posto uklanjaju štetne čestice te tako smanjuju rizik od dobivanja alergijskih reakcija. Ovaj uređaj ima plazma filtar te je idealan za veće apartmane, do 55 kvadrata.

Što se tiče buke, gostima sigurno neće odgovarati buka koju stvara klima uređaj zato uvijek birajte klime s tihim radom. Većina novijih klima i jeste takva, no ima kineskih proizvođača čiji uređaji i dalje stvaraju neprimjerenu buku.

Kada ste već odabrali klima uređaj za svoj apartman, njega bi trebalo i održavati. Najosnovnije je održavati filtre čistima kako bismo održali svjež zrak u apartmanu te osigurali pravilan rad uređaju. Čistimo ih u ovisnosti o tomu koliko često se koristi klima, neki općeniti savjet je dvaput mjesečno. Filtri se jednostavno skidaju, operu u toploj vodi, dobro osuše te suhi vraćaju natrag u klimu. Mogu se pošpricati i nekim sredstvom za dezinfekciju, ali se u tom slučaju ne ispiru. Za većinu ostalog održavanja klima uređaja, trebalo bi se obratiti serviseru. Pročitajte više o čišćenju klima uređaja na našem blogu..

 

Klima uređaji u apartmanima u kontinentalnom dijelu

U kontinentalnom podneblju i na planinama klima uređaji s učinkom hlađenja se koriste minimalno, ali neki apartmani imaju klime kako bi bile podrška već postojećem sustavu grijanja, a u nekim dijelovima gdje zime i nisu toliko oštre, mogu biti i jedini uređaji za grijanje. Već smo ranije pisali o dobrobitima grijanja na klimu, a sada ćemo samo ponoviti da su klima uređaji izuzetno učinkoviti i da je ovaj princip rada za jednu trećinu jeftiniji od drugih načina grijanja. Inverteri jako dobro rade u zimskim uvjetima i mogu zagrijati prostoriju ako je vanjska temperatura do 20 Celzijevih stupnjeva ispod nule. Oni se isključuju kada dostignu željenu temperaturu te tako ne pregrijavaju prostoriju i ujedno štede električnu energiju. Postoje parapetni modeli koji se smještaju bliže podu uz zid pa je strujanje zraka ugodnije. Za klimatizaciju u stanu ili, u ovom slučaju apartmanima za iznajmljivanje, su zaista isplativi i učinkoviti jer u jednom uređaju imate i grijanje i hlađenje. Ovaj Fujitsu uređaj ima visoku učinkovitost pri grijanju, a opcija grijanja na 10°C, 24-satni timer i kontrola ispuha zraka povećavaju komfor korištenja. Parapetni model Mitsubishi ima energetski razred A ++ i izuzetno je učinkovit iako se smješta u viši cjenovni rang. Zbog otvora na donjoj strani, ova jedinica do izražaja dolazi u režimu grijanja jer topli zrak ispuhuje na donjoj prednjoj strani uređaja pa je i osjećaj topline veći i svakako je ugodnije kada toplina ne “udara u glavu”.

 

Kvalitetan klima uređaj za ugodniji boravak

Problem s klima uređajem jedan je od najčešćih razloga koje gosti navode u negativnim recenzijama na online platformama Booking i AirBnb. S obzirom da živimo u vremenu kada klima uređaj više nije luksuz već standard u opremanju apartmana, potrudite se da klima uređaj u vašem apartmanu ne bude izvor frustracija i negativnih kritika gostiju koji tu borave. Kada iznajmljujete apartmane, osigurajte vašim gostima ugodan boravak. Dotrajale klima uređaje zamijenite novima jer stari osim što nemaju dovoljno učinka, troše puno električne energije i bučni su. Nemogućnost korištenja uređaja koji se nalaze u apartmanu stvaraju frustracije kod gostiju koji će to teško zaboraviti na dugo očekivanom odmoru.