Datum objave: 10. siječanj 2024.

Kada cijena plina skoči, vrijedi razmisliti o prijenosnoj električnoj grijalici (ponekad poznatoj kao grijač prostora). Ako se pravilno koriste, uz razumnu upotrebu termostata, mogu biti ekonomične – posebno za grijanje spavaćih soba i za povremenu upotrebu u najhladnijim dijelovima kuće.

 

Važno je biti svjestan naše potrošnje energije – to nam pomaže da brinemo o planetu i svojim računima.

Potraga za idealnim električnim grijalicama može biti zastrašujuća, s toliko dostupnih varijanti. Važno je odabrati onu koja je prilagođena vašim specifičnim potrebama i ima visoku ocjenu energetske učinkovitosti.

Ako ste u potrazi za energetski učinkovitom grijalicom za održavanje topline u vašem domu ili ako jednostavno želite istražiti dostupne mogućnosti električnog grijanja, donosimo vam detaljan pregled svake vrste električnih grijalica.

 

Što su električne grijalice?

Električne grijalice su električni uređaji za grijanje koji koriste električnu energiju kao ulazni izvor energije i pretvaraju tu energiju u toplinsku energiju za zagrijavanje zraka ili objekata u određenom prostoru. Svi električni grijači koriste jedan ili više temeljnih mehanizama prijenosa topline –  konvekciju, kondukciju ili zračenje.

Električne grijalice razlikuju se od ostalih vrsta grijača prostora čiji je ulazni izvor energije zapaljivo gorivo (poput propana, prirodnog plina, drva ili kerozina) po tome što grijalice sa zapaljivim izvorima goriva zahtijevaju otvor za ispuštanje plinova koji nastaju izgaranjem. Potreba za pravilnim odzračivanjem tih jedinica znači da su one po dizajnu namijenjene za trajnu ugradnju umjesto da se koriste kao prijenosni grijači prostora za privremenu ili povremenu upotrebu.

Električne grijalice, budući da ne zahtijevaju ispušni otvor, jedini su tip grijača bez ventilacije koji je siguran za korištenje u napučenim prostorima kao što su dom ili ured. Općenito su sigurne za rad, ali je potrebno poduzeti mjere opreza kako bi se smanjio rizik od izbijanja požara ili opeklina od slučajnog kontakta s grijaćim elementima ili vrućim površinama električne grijalice. Treba obratiti pažnju na postavljanje grijalice dalje od zapaljivih predmeta kao što su zastori ili zavjese, djecu držati podalje od kontakta s grijačem i izbjegavati korištenje grijalice tijekom spavanja ili kada u prostoru nema ljudi. Jedinice s termostatima, senzorima za zaštitu od pregrijavanja, hladnim površinama na dodir i sigurnosnim prekidačima koji isključuju jedinicu u slučaju da se prevrne, također vrijedi razmotriti.

Iz perspektive troškova, električne grijalice su relativno jeftine za kupnju iako su obično skuplje za rad u usporedbi s grijačima na izgaranje, ovisno o cijeni električne energije u području i profilu korištenja. Mnoge električne grijalice dizajnirane su kao dopuna primarnom sustavu grijanja u stanu kako bi se povećala sobna temperatura na ograničeno vrijeme ili za specifične potrebe kao što je poboljšanje razine udobnosti djeteta ili starije osobe koja je osjetljiva na hladnoću. Međutim, postoje neke koje funkcioniraju kao primarni sustav grijanja.

 

Vrste grijalica

Primarni tipovi električnih grijalica koji se koriste uključuju:

Konvektorske grijalice

Konvektorske grijalice su vrsta grijača prostora koja radi na principu konvekcije za zagrijavanje prostorije. Konvekcija je proces prijenosa topline kretanjem medija (tekućina ili plin). U slučaju konvektorskih grijača tekućina je zrak.

konvektorske grijalice

Evo kako konvektorske grijalice općenito rade:

Grijaći element

Konvektorske grijalice obično imaju grijaći element, koji može biti električna grijaća spirala ili sustav koji koristi ulje. Električni konvektorski grijači imaju metalna rebra koja okružuju grijaći element kako bi se povećala površina za prijenos topline.

Kruženje zraka

Grijač zagrijava zrak u neposrednom kontaktu s grijaćim elementom. Kako zrak postaje topliji, postaje lakši i počinje se dizati. Ovo stvara prirodnu cirkulaciju zraka unutar prostorije, jer se hladniji zrak uvlači na dnu grijača kako bi zamijenio topli zrak koji se diže.

Konvekcijske struje

Topli zrak se diže, a kako se udaljava od grijača, počinje se hladiti. Kako se hladi, postaje gušći i počinje se spuštati. Ovo uspostavlja konvekcijsku struju, gdje se topliji zrak neprestano diže, a hladniji spušta.

Grijanje cijele prostorije

Konvekcijske struje učinkovito raspoređuju zagrijani zrak kroz prostoriju, pružajući relativno ujednačenu toplinu. To je u suprotnosti s radijacijskim grijačima koji prvenstveno zagrijavaju predmete i ljude izravno u svom vidokrugu.

Upravljanje termostatom

Mnoge konvektorske grijalice dolaze opremljene termostatom za održavanje postavljene temperature u prostoriji. Nakon što se postigne željena temperatura, grijač se može automatski isključiti i zatim ponovno pokrenuti kada temperatura padne ispod zadane razine.

Prijenosni ili zidni

Konvektorske grijalice dostupne su u prijenosnim ili zidnim modelima. Prijenosne jedinice lako se premještaju i uključuju u standardne električne utičnice. Zidne jedinice su vrlo često spojene izravno u električni sustav.

Konvektorske grijalice poznate su po svojoj učinkovitosti u brzom podizanju temperature okoline u prostoriji. Međutim, može im trebati malo više vremena da zagriju prostoriju u usporedbi s radijacijskim grijačima, koji izravno zagrijavaju predmete. Osim toga, konvektorske grijalice punjene uljem imaju dužu sposobnost zadržavanja topline čak i nakon što su isključene, omogućujući postupnije otpuštanje topline tijekom vremena.

Infracrvene grijalice

Infracrvene grijalice su vrsta grijača prostora koje zagrijavaju predmete i ljude izravno putem emisije infracrvenog zračenja. Za razliku od konvekcijskih grijača koje zagrijavaju zrak u prostoriji, infracrvene grijalice emitiraju infracrveno zračenje koje putuje kroz zrak i zagrijava površine na koje nailazi.

infracrvene grijalice

Evo kako infracrveni grijači općenito rade:

Infracrveni elementi

Infracrveni grijači sadrže grijaće elemente koji su obično izrađeni od materijala poput kvarca, keramike ili metala. Ovi elementi stvaraju toplinu kada kroz njih prolazi električna struja.

Infracrveno zračenje

Kada su grijaći elementi pod naponom, oni emitiraju infracrveno zračenje, što je vrsta elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama dužim od valnih duljina vidljive svjetlosti. Infracrveno zračenje nije vidljivo ljudskom oku, ali se može osjetiti kao toplina.

Usmjereno grijanje

Za razliku od konvekcijskih grijača, koji zagrijavaju zrak i oslanjaju se na cirkulaciju zraka za zagrijavanje prostora, infracrveni grijači emitiraju toplinu u određenom smjeru. Infracrveno zračenje putuje ravnomjerno i zagrijava predmete i površine s kojima dolazi u dodir. To uključuje namještaj, zidove i ljude u blizini.

Trenutačna toplina

Infracrveni grijači pružaju gotovo trenutnu toplinu jer je toplina usmjerena na određene objekte, a ne zagrijava cijeli volumen zraka u prostoriji. Čim infracrveno zračenje dopre do predmeta ili osobe, oni apsorbiraju energiju, a vi možete osjetiti toplinu.

Učinkovito i izravno

Infracrveni grijači često se smatraju energetski učinkovitijima od nekih drugih vrsta grijača jer isporučuju toplinu izravno objektima bez potrebe da prethodno zagriju zrak. To može rezultirati kraćim vremenom zagrijavanja i potencijalno manjom potrošnjom energije.

Bez gubitka topline                     

Tradicionalne metode grijanja mogu rezultirati gubitkom topline kroz čimbenike kao što su propuh, ventilacija ili izlazak toplog zraka kroz prozore i vrata. Infracrveni grijači izbjegavaju te gubitke izravnim ciljanjem objekata i ljudi.

Raznolikost dizajna

Infracrveni grijači dolaze u različitim dizajnima, uključujući prijenosne modele, zidne jedinice, pa čak i vanjske grijače. Prikladni su za različite primjene, od točkastog grijanja u određenim područjima do pružanja dodatne topline u velikim prostorima.

Važno je napomenuti da iako infracrveni grijači nude prednosti u smislu brzog i izravnog grijanja, oni možda neće biti tako učinkoviti u ravnomjernom grijanju velikih, zatvorenih prostora jer se ne oslanjaju na cirkulaciju zraka. Osim toga, ljudi ili objekti koji nisu u izravnoj liniji vidljivosti infracrvenog zračenja možda neće osjetiti istu razinu topline.

Keramičke grijalice

Keramičke grijalice su vrsta grijača prostora koji koriste keramičke grijaće elemente za stvaranje topline. Ovi su grijači poznati po svojoj učinkovitosti, sigurnosnim značajkama i mogućnostima brzog zagrijavanja.

keramicke grijalice

Evo kako keramički grijači općenito rade:

Keramički grijaći element

Glavna komponenta keramičkog grijača je keramički grijaći element, često izrađen od keramičkih ploča ili diskova. Ovi elementi imaju električne zavojnice ugrađene unutar njih. Kada električna struja prolazi kroz ove zavojnice, one se zagrijavaju.

Prijenos topline

Keramičke ploče ili diskovi jako se zagrijavaju i zauzvrat prenose toplinu na aluminijske pregrade ili rebra smještena ispred grijaćeg elementa. Aluminijske komponente apsorbiraju toplinu i brzo se zagrijavaju.

Konvekcija s ventilatorom

Većina keramičkih grijača koristi ventilator za olakšavanje distribucije toplog zraka. Vrući zrak koji stvaraju grijane aluminijske komponente ventilator upuhuje u okolni prostor. Ovaj proces je poznat kao ventilatorska konvekcija.

Brzo zagrijavanje

Keramičke grijalice cijenjene su zbog svoje sposobnosti brzog zagrijavanja. Keramički grijaći element može brzo postići visoke temperature, a ventilator pomaže u učinkovitom raspršivanju toplog zraka, osiguravajući brzo i ravnomjerno zagrijavanje okolnog prostora.

Upravljanje termostatom

Mnogi keramički grijači opremljeni su termostatom koji korisnicima omogućuje postavljanje i održavanje određene temperature. Termostat regulira rad grijača, uključuje ga ili isključuje prema potrebi za održavanje željene temperature.

Sigurnosne značajke

Keramičke grijalice često uključuju sigurnosne značajke kao što su zaštita od prevrtanja i zaštita od pregrijavanja. Zaštita od prevrtanja automatski isključuje grijač ako se slučajno prevrne, dok zaštita od pregrijavanja isključuje jedinicu ako dosegne nesigurnu temperaturu.

Prijenosni dizajn

Keramičke grijalice dostupne su u različitim veličinama i tipovima, uključujući prijenosne modele s ručkama za jednostavno premještanje. To ih čini prikladnima za korištenje u različitim sobama ili područjima doma ili ureda.

Energetska učinkovitost

Keramičke grijalice smatraju se relativno energetski učinkovitima jer se mogu brzo zagrijati i pružiti usmjerenu toplinu na određena područja, omogućujući korisnicima ciljano grijanje tamo gdje je najpotrebnije.

Dok su keramičke grijalice općenito sigurne i učinkovite, bitno je slijediti upute proizvođača i sigurnosne smjernice. Prikladni su za korištenje u manjim do srednje velikim prostorima, pružajući praktično i energetski učinkovito rješenje grijanja.

Infracrvene panel grijalice

Infracrvene panelne grijalice su vrsta sustava grijanja koji koristi infracrveno zračenje za zagrijavanje površina i predmeta u prostoriji, umjesto zagrijavanja zraka. Ovi paneli dizajnirani su za montažu na zidove ili stropove i poznati su po svojoj energetskoj učinkovitosti i ravnomjernoj raspodjeli topline.

infracrvene panel grijalice

Evo kako infracrvene panelne grijalice općenito rade:

Infracrveno zračenje

Kao i druge infracrvene grijalice, infracrveni panelni grijači emitiraju infracrveno zračenje, koje je oblik elektromagnetskog zračenja s valnim duljinama dužim od onih vidljive svjetlosti. Infracrveno zračenje nije vidljivo ljudskom oku, ali proizvodi toplinu kada dođe u dodir s površinama.

Grijaći element

Infracrvene panelne grijalice sadrže grijaći element koji je obično izrađen od materijala poput ugljika, koji je poznat po svojoj sposobnosti učinkovitog emitiranja infracrvenog zračenja. Grijaći element je ugrađen unutar ploče.

Zračenje topline

Grijaći element u infracrvenoj ploči emitira infracrveno zračenje koje putuje kroz zrak i zagrijava površine i predmete na koje nailazi. To se često naziva toplinom zračenja. Za razliku od konvekcijskih grijača koji zagrijavaju zrak, toplinsko zračenje izravno zagrijava ljude i predmete u prostoriji.

Instalacija

Infracrvene panelne grijalice obično se postavljaju na zidove ili stropove, što im omogućuje da projiciraju toplinu prema dolje ili preko sobe. Mjesto postavljanja važno je za optimalnu izvedbu, a ploče bi trebale biti postavljene tako da osiguraju učinkovitu pokrivenost.

Tihi rad

Infracrvene panelne grijalice rade tiho jer se ne oslanjaju na ventilator za distribuciju topline. To ih čini tihim i nenametljivim rješenjem za grijanje.

Energetska učinkovitost

Budući da infracrvene panelne grijalice izravno zagrijavaju predmete i površine, gubitak topline kroz cirkulaciju zraka je minimalan. To može rezultirati uštedom energije, jer se ploče fokusiraju na zagrijavanje specifičnih područja gdje je potrebna toplina.

Zonsko grijanje

Infracrvene panelne grijalice omogućuju zonsko grijanje, gdje možete selektivno grijati određena područja ili prostorije bez potrebe za grijanjem cijelog prostora. Ova fleksibilnost može doprinijeti energetskoj učinkovitosti i uštedi troškova.

Upravljanje termostatom

Mnoge infracrvene grijalice dolaze s kontrolama termostata, što korisnicima omogućuje postavljanje i održavanje željene temperature. To pomaže regulirati snagu grijanja i poboljšati energetsku učinkovitost.

Infracrvene panelne grijalice često se biraju zbog svoje estetske privlačnosti, budući da se mogu dizajnirati tako da se besprijekorno stapaju s dekorom sobe. Uobičajeno se koriste u stambenim i poslovnim prostorima kao dopunski izvor grijanja ili kao primarni sustav grijanja, posebno u dobro izoliranim zgradama.

Uljni radijatori

Uljni radijatori, također poznati kao uljni grijači ili uljne grijalice, vrsta su električnih grijača prostora koji koriste ulje kao spremnik topline. Ovi su grijači poznati po svojoj sposobnosti da daju dugotrajnu ravnomjernu toplinu.

uljni radijatori

Evo kako radijatori punjeni uljem općenito rade:

Konstrukcija

Radijatori punjeni uljem sastoje se od niza metalnih rebara ili stupova koji su napunjeni uljem koje provodi toplinu, obično dijatermičkim uljem. Grijaći element je uronjen u ovo ulje, a cijela jedinica je zabrtvljena kako bi se stvorio zatvoreni sustav.

Grijaći element

Grijaći element u radijatoru punjenom uljem obično je otpornik koji se zagrijava kada kroz njega prolazi električna struja. Kako se otpornik zagrijava, on prenosi toplinu na okolno ulje.

Prijenos topline na ulje

Grijaći element zagrijava ulje unutar radijatora. Budući da ulje ima visoku sposobnost zadržavanja topline, ono učinkovito pohranjuje toplinu, dopuštajući radijatoru da nastavi emitirati toplinu čak i nakon što se grijaći element isključi.

Konvekcijske struje

Nakon što se ulje zagrije, ono počinje cirkulirati kroz radijator, stvarajući prirodne konvekcijske struje. Toplo ulje se diže do vrha jedinice, oslobađajući toplinu kroz metalna rebra ili stupove. Kako se ulje hladi, ono teče natrag kako bi se ponovno zagrijalo, stvarajući kontinuirani ciklus konvekcije.

Toplina zračenja

Osim konvekcije, radijatori punjeni uljem također emitiraju toplinu zračenja. Metalna rebra ili stupovi radijatora postaju vrući i zrače toplinu u okolni zrak i predmete u prostoriji.

Kontrola termostata

Mnogi radijatori punjeni uljem dolaze s ugrađenim termostatima koji korisnicima omogućuju postavljanje i održavanje određene temperature. Nakon što se postigne željena temperatura, termostat kontrolira grijaći element kako bi održao stalnu razinu topline.

Tihi rad

Radijatori punjeni uljem rade tiho jer nemaju ventilator za distribuciju topline. To ih čini prikladnima za korištenje u spavaćim sobama, uredima ili drugim područjima gdje buka može biti problem.

Prenosivost

Iako su radijatori punjeni uljem relativno teški zbog konstrukcije punjene uljem, često dolaze s kotačima ili ručkama za lakšu mobilnost. To olakšava premještanje grijača iz jedne prostorije u drugu.

Sigurnosne značajke

Mnogi radijatori punjeni uljem imaju sigurnosne značajke kao što su zaštita od pregrijavanja i prekidači za prevrtanje. Zaštita od pregrijavanja automatski isključuje grijač ako dosegne temperaturu koja nije sigurna, a prekidač za prevrtanje isključuje jedinicu ako se slučajno prevrne.

Radijatori punjeni uljem često se biraju zbog svoje sposobnosti pružanja postojane topline tijekom duljeg razdoblja. Obično se koriste kao dodatni izvori grijanja u domovima, uredima i drugim prostorima.

Radijatori s djelomičnom pohranom topline

Radijatori s djelomičnom pohranom topline, također poznati kao dinamički akumulacijski grijači, vrsta su električnog sustava grijanja dizajniranog za iskorištavanje cijena električne energije izvan vršnog opterećenja. Ovi grijači uključuju element za pohranu, obično izrađen od materijala visoke gustoće s dobrim svojstvima zadržavanja topline, kao što su keramičke cigle ili kamenje.

radijatori s djelomicnom pohranom topline

Evo kako općenito rade radijatori s djelomičnom pohranom topline:

Materijal za pohranu

Ključna značajka ovih radijatora je materijal za pohranu, koji može apsorbirati i zadržati toplinu. Uobičajeni materijali uključuju keramičke opeke ili kamenje visoke gustoće. Materijal za skladištenje obično se nalazi unutar tijela radijatora.

Punjenje izvan vršnog opterećenja

Radijatori s djelomičnim skladištenjem topline dizajnirani su da iskoriste niže cijene električne energije tijekom sati izvan vršnog opterećenja. Tijekom tih vremena, grijaći elementi u radijatoru su pod naponom i zagrijavaju materijal za skladištenje.

Apsorpcija topline

Kako se grijaći elementi zagrijavaju, materijal za skladištenje apsorbira i pohranjuje toplinsku energiju. Ta pohranjena toplina se zatim postupno oslobađa tijekom duljeg razdoblja, osiguravajući toplinu okolnom prostoru čak i kada grijaći elementi aktivno ne crpe električnu energiju.

Otpuštanje pohranjene topline

Pohranjena toplina otpušta se u prostoriju konvekcijom i zračenjem. Konvekcijske struje nastaju dok se zrak oko grijanog skladišnog materijala zagrijava i diže, stvarajući prirodno strujanje toplog zraka. Zračenje topline također se emitira s vrućih površina materijala za pohranu.

Termostatske kontrole

Radijatori s djelomičnim skladištenjem topline često dolaze opremljeni termostatskim kontrolama. Ove kontrole omogućuju korisnicima postavljanje željene temperature, a grijač prilagođava svoj rad kako bi održao tu temperaturu. Kada sobna temperatura padne ispod zadane razine, aktiviraju se grijaći elementi za ponovno punjenje materijala za pohranu.

Učinkovito korištenje energije

Punjenjem izvan vršnih sati kada su cijene električne energije niže, ovi grijači promoviraju učinkovitiju upotrebu energije i uštedu troškova. Pohranjena toplina može se osloboditi tijekom vršnih sati bez potrebe za neprekidnim radom, što pomaže u učinkovitom upravljanju potrošnjom energije.

Tihi rad

Radijatori s djelomičnim skladištenjem topline obično rade tiho. Za razliku od sustava s prisilnim dovodom zraka, oni nemaju ventilatore koji stvaraju buku, što ih čini prikladnima za tiho grijanje u različitim postavkama.

Kontrolirano otpuštanje topline

Postupno otpuštanje pohranjene topline omogućuje kontroliranije i ugodnije iskustvo grijanja. Toplinska masa materijala za skladištenje pomaže u održavanju stabilne temperature u prostoriji.

 

Koliko su sigurne prijenosne električne grijalice?

Najvažnije je da nikada ništa zapaljivo ne stavljate na ili preblizu uređaja. Ako koristite grijalicu s ventilatorom, razmislite može li nešto u blizini biti u neposrednoj blizini ispred ventilatora (također vrijedi napomenuti da grijalice s ventilatorom treba postaviti na dovoljno prostora kako bi se omogućio protok zraka straga).

Mnoge grijalice dolaze sa zaštitom od naginjanja: ako ih netko prevrne, poput kućnog ljubimca ili malog djeteta, isključit će se. Većina također ima zaštitu od pregrijavanja, koja isključuje uređaj prije nego dosegne zapaljive temperature ako se, na primjer, kaput slučajno stavi na grijalicu.

sigurnosne mjere za grijalice

Postoji nekoliko drugih sigurnosnih mjera koje treba primijeniti:

  • Nikada ne ostavljajte prijenosne grijalice bez nadzora.
  • Nikada ih ne ostavljajte uključene dok spavate.
  • Postavite ih dalje od svega što ih može srušiti.
  • Držite se najmanje metar od zapaljivih materijala.
  • Redovito provjeravajte svoj grijač i nemojte ga koristiti ako je oštećen.

Koliko dugo grijalice mogu biti uključene?

Moderne grijalice općenito se mogu ostaviti uključene bez brige – čak i preko noći (iako se možete brinuti o svom računu za grijanje!) Povijesno gledano, mnogi kućni požari izbijali su zato što su ljudi ostavili odjeću ili zavjese na vrhu grijalice. Iako to nikada ne biste trebali činiti, moderni modeli imaju toplinske senzore koji će isključiti grijalicu ako dođe do problema ili ako se prevrne.

 

Optimiziranje performansi vaše grijalice

U ovom trenutku možda se pitate: „Kako mogu svoju električnu grijalicu učiniti jeftinijom?“ Odgovor ne leži samo u vrsti grijalice koji koristite, već i u načinu na koji ju koristite. Jednostavne prakse, poput korištenja vremenskog programatora, održavanja grijalice i grijanja samo prostorija koje se koriste, mogu uvelike pomoći u smanjenju troškova energije. Naravno, držanje vrata i prozora zatvorenima, poboljšanje izolacije vaše sobe, a u nekim slučajevima i smanjenje temperature za samo nekoliko stupnjeva, mogu učiniti veliku razliku.

 

Koja grijalica troši najmanje električne energije?

Dakle, natrag na goruće pitanje: „Koja grijalica troši najmanje električne energije?“ To nije odgovor koji odgovara svima. Učinkovitost grijalice ovisi o veličini prostora, koliko dugo je grijalica uključena i specifičnim potrebama vašeg kućanstva za grijanjem. Međutim, u smislu energetske učinkovitosti, infracrvene grijalice su gotovo uvijek najjeftinije za korištenje, budući da griju vas, a ne zrak. Drugo mjesto zauzimaju grijalice na ulje, a slijede ih ostale standardne grijalice.

 

Kako izvući maksimum iz grijalice?

gdje postaviti grijalicu

Gdje postaviti grijalicu prostora?

Kada je riječ o pozicioniranju, naša prva briga je sigurnost. Nikada ne stavljajte grijalicu ispod zavjesa ili neka bilo što dodiruje vrući dio grijalice. Budući da su grijalice za manje prostorije ili prostore, postavite ih tamo gdje će svima biti najkorisnije. Pokušajte ju izbjegavati stavljati blizu često otvaranih vrata ili prozora s propuhom.

Načini za povećanje učinkovitosti grijalica prostora

Postoji nekoliko savjeta koje možete slijediti kako biste maksimalno iskoristili svoju grijalicu i uštedjeli na računu za struju:

Izolacija

Provjerite je li prostor koji grijete izoliran. Izbjegavajte zidove tanke poput papira ili prozore s jednostrukim staklom.

Provjerite ima li propuha.

Zatim provjerite ima li propuha koji može isisati vaš vrući zrak. Posebno u blizini prozora i vrata. (Savjet: Provjerite tako da spustite svijeću i vidite je li plamen treperi).

Usredotočite se na područje

Dobro razmislite gdje je najbolje postaviti grijalicu. Pokušajte da vas nikakvi objekti (kauči ili veliki stolovi) ne blokiraju od njega – pogotovo ako je infracrveno. Dobra taktika je da ga jednostavno imate blizu sebe ili blizu vrata sobe kako biste ga zarobili na vrućini.

Brzo zagrijavanje

Kada koristite nižu postavku topline, trošite manje električne energije. Često je najučinkovitiji način staviti grijač na najveću snagu kako bi se brzo zagrijao, a zatim održavati temperaturu koristeći niske postavke.

Koristite vremenske programatore (timere)

Zagrijte prostoriju prije nego dođete kući ili isključite grijanje sat vremena nakon što ste zaspali pomoću digitalnih vremenskih programatora. Ako se vratite kući u toplu sobu, možda ćete potrošiti manje energije nego kad se smrzavate i potrebno vam je puno vremena do toga da biste se osjećali kao u peći!

Zaključak

U konačnici, vaše će želje ovisiti o pronalasku grijalice koji odgovara vašim potrebama, kao i o onome koji se može učinkovito koristiti.

Važno je imati na umu da ako se električne grijalice za prostorije koriste dulje vrijeme, mogu postati skupe zbog veće cijene električne energije u usporedbi s plinom. Ovi uređaji proizvode intenzivnu i brzu toplinu koju treba uključivati ​​samo povremeno kako bi zagrijali prostor za razliku od dugotrajnog korištenja sustava centralnog grijanja.