Datum objave: 24. siječanj 2024.

Najveća potrošnja energije u europskim kućanstvima je za grijanje doma, koja iznosi preko 62%. Daljnjih 15% koristi se za grijanje vode za kućanstvo.

 

Jasno je dakle da je grijanje doma ključno područje u kojem alternative za uštedu energije mogu značajno utjecati na našu potrošnju energije i troškove.

Dok su nekoć kotlovi i radijatori na fosilna goriva bili popularan izbor, ljudi se sada okreću modernijoj tehnologiji kao što su dizalice topline i klima uređaji za grijanje svojih domova.

Neki klima uređaji su toliko učinkoviti u zagrijavanju naših domova da se mogu mjeriti čak i s instalacijama centralnog grijanja, barem kada je u pitanju zagrijavanje malih do srednje velikih prostorija.

Ovo stoga postavlja pitanje, trebamo li svi žuriti s zamjenom postojećih sustava grijanja ili postoji alternativni način za poboljšanje održivosti bez ogromnih troškova i prekida instaliranja potpuno novog sustava grijanja doma?

 

Što je klima uređaj ?

Klima uređaji nude i hlađenje i grijanje kako bi pružili vrhunsku kontrolu klime tijekom cijele godine. Umjesto stvaranja energije poput konvencionalnih sustava grijanja i hlađenja, klima uređaji apsorbiraju vanjski zrak i koriste rashladni plin za hlađenje ili zagrijavanje zraka. Ovo je energetski vrlo učinkovita tehnologija.

 

Kako radi klima uređaj ?

Klima uređaji s obrnutim ciklusom filtriraju i odvlažuju okolni zrak kako bi zagrijali vaš dom zimi i rashladili vaš dom ljeti. Pogledajmo pobliže kako rade klima uređaji s obrnutim ciklusom.

Grijanje

Zimi sustav izvlači toplinu iz vanjskog zraka i uvlači je unutra. Vani ne mora biti toplo da bi jedinica to učinila, dobar klima uređaj s automatskim ciklusom odmrzavanja učinkovito će grijati vaš dom, čak i kada vanjska temperatura padne na -15 ℃.

Kada je sustav postavljen na grijanje, rashladni plin prolazi kroz vanjski izmjenjivač topline, apsorbirajući toplinu iz vanjskog zraka. Kompresor ga zatim komprimira dalje u kondenzator. Kako se rashladno sredstvo komprimira, ono se zagrijava. Ovaj topli zrak se zatim raspršuje ventilatorom u prostoriju. Kada se to završi, rashladno sredstvo prolazi kroz drugi izmjenjivač kako bi se ohladilo prije ponovnog ciklusa.

Hlađenje

Jednim pritiskom prekidača klima uređaj može raditi u načinu hlađenja.

Kada je proces obrnut, jedinica će apsorbirati toplinu iz zraka u vašem domu i izbacivati je van, ostavljajući vaš dom hladnijim. Moderni klima uređaji može rashladiti vaš dom pri vanjskim temperaturama do + 46 ℃.

 

Koje su prednosti klima uređaja?

Glavna prednost klimatizacijskog sustava je isplativost u smislu potrošnje električne energije tijekom rada.

To je zato što sustav koristi toplinu apsorbiranu iz zraka iz okoline, dok plinski ili električni grijači stvaraju toplinu trošeći gorivo.

Kao posljedica toga, klima može prenijeti do tri ili više jedinica topline iz svake jedinice električne energije korištene tijekom rada. Stoga će klima uređaj biti za jednu trećinu jeftiniji od izravnih grijača.

troškovi ugradnje klima uređaja

Treba li zamijeniti radijatore klima uređajima za grijanje?

Prema Izvješću o tržištu grijanja za 2021. Europske unije, hidraulični (na bazi vode) emiteri topline mogu se naći u gotovo 130 milijuna zgrada diljem EU, što znači da se većina sustava grijanja koji se trenutno koriste oslanjaju na vodu za distribuciju topline do emitera ugrađenih u svaku sobu. Iako ovaj broj također uključuje podno grijanje i konvektorsko grijanje, većina vodenih sustava centralnog grijanja su oni koji se sastoje od tople vode iz bojlera, obično grijane prirodnim plinom, koja cirkulira do radijatora uz pomoć električne pumpe.

Prosječni životni vijek kotla i radijatora procjenjuje se od 10 do 15 godina i ako vaš sustav pokazuje svoju starost, možda je vrijeme da razmislite o njegovoj potpunoj zamjeni. S druge strane, ako vaš trenutni sustav nije toliko star, dobro je održavan i nema problema s radom, promjena kotla i radijatora za potpuno novu tehnologiju grijanja može se činiti nepotrebnom.

 

Prednosti zamjene radijatora klima uređajima

Dok su kotlovi i radijatori na fosilna goriva još uvijek primarni način grijanja u srednjoj Europi, tehnologija koja stoji iza centralnog grijanja više ne ispunjava potrebu za dugoročnom održivošću. Zajedno s povećanjem troškova goriva, ovo je jedan od glavnih razloga za ljude koji traže alternativne načine grijanja svojih domova u hladnijim mjesecima.

Iako se ljeti češće smatraju sredstvom za hlađenje, klima uređaji su zapravo odlično rješenje za grijanje doma. Klima uređaji su iznimno učinkoviti, proizvodeći približno 5 kW topline za svaki kW utrošene električne energije, u usporedbi s manje od 1 kW topline po kW energije iz bojlera. Ovo je odmah dobar pokazatelj da je tijekom dugotrajne uporabe klima uređaj isplativiji. Važno je napomenuti da će učinkovitost klima uređaja varirati s promjenom temperature okoline. Iz tog razloga SCOP i SEER ocjene se koriste za obračun sezonskih razlika.

Moderni klima uređaji, poznati i kao dizalice topline zrak-zrak, uzimaju toplinsku energiju iz vanjskog zraka i unose je u vaš dom kako bi zagrijali zrak u njemu. Toplina se crpi iz okolnog zraka umjesto da se stvara izgaranjem goriva, a ova upotreba obnovljive energije je ono što smanjuje tekuće troškove i čini klima uređaje mnogo boljom opcijom za budućnost našeg planeta.

Iako mogu postojati druga održiva rješenja kada je u pitanju zamjena vašeg sustava grijanja, učinkovita dizalica topline vjerojatno je najbolja opcija ako već planirate opsežne renovacije, a obično su preferirani izbor za novogradnje. Međutim, cijena i, u nekim slučajevima, veliki radovi potrebni za ugradnju dizalice topline kao dio obnove, mogu se na prvi pogled činiti manje privlačnima ili pristupačnima.

 

Korištenje i klime i radijatora

Instalacija bilo kojeg novog sustava grijanja uključivat će određene smetnje i bit će potrebno početno ulaganje za kupnju i montažu vaših novih uređaja. Ako su vaš kotao i radijatori stari, možda je sada vrijeme da promijenite cijeli sustav. Alternativno, ako samo tražite opcije za smanjenje tekućih troškova i da budete održiviji u korištenju energije, tada, umjesto zamjene radijatora, možete razmisliti o dodavanju klima uređaja koji će raditi uz njih.

Zamjena radijatora klima uređajima u cijelom domu možda nije uvijek najpraktičnija opcija, stoga se dodavanjem jednog ili dva u prostorije u kojima provodite najviše vremena troškovi mogu znatno smanjiti. Kao rezultat toga možete nastaviti koristiti svoj sustav centralnog grijanja za toplu vodu, dok se vaši radijatori koriste samo u prostorijama u kojima nema klima uređaja. Još uvijek imate mogućnost koristiti svoj radijator kao brzu rezervu ako je potrebno. Na ovaj način možete iskoristiti prednosti svog klima uređaja za grijanje koje vam je potrebno u glavnim stambenim prostorima vašeg doma.

grijanje na klimu

Korištenje klima uređaja za zamjenu radijatora u nekim od vaših prostorija može imati sljedeće prednosti:

Mnogo jeftinije od zamjene cijelog sustava grijanja

Instalacijski radovi potrebni za ugradnju jednog split-a za jednu prostoriju ili multi-split-a za više prostorija znatno su smanjeni u usporedbi sa zamjenom cijelog sustava.

Poboljšanje učinkovitosti

Korištenje vašeg klima uređaja za grijanje glavnog stambenog prostora vašeg doma koštat će manje nego korištenje vašeg bojlera za generiranje iste količine topline. Centralno grijanje je skupo, posebno s rastućim cijenama goriva, pa ćete korištenjem klima uređaja uz radijatore u vašem domu pomoći u ravnoteži troškova.

Raznovrsnost

Možete odabrati instalaciju jedne jedinice klima uređaja u jednoj prostoriji. Međutim, ako razmišljate unaprijed i postoji vjerojatnost da ćete se u nekom trenutku u budućnosti potpuno prebaciti na klimatizaciju za rješenje za udobnost svog doma, tada biste mogli razmisliti o multi-split sustavu. Ovo će zahtijevati više posla za instalaciju, ali s mogućnošću povezivanja do šest unutarnjih jedinica, ovo je idealno ako želite napraviti prijelaz s radijatora na klima uređaj u cijelom domu.

Cjelogodišnja regulacija klime

Zamjenom radijatora klima uređajima ne samo da ćete imati učinkovit i ekonomičan sustav grijanja zimi, već ćete imati i mogućnost koristiti klima uređaj za hlađenje u vrućim ljetnim danima.

Borba protiv vlage

Zimi se mnogo vlage nakuplja na prozorima i vratima - pokretanjem klima uređaja odvlažuje se zrak u kući.

Ušteda prostora

S klima uređajem za sva godišnja doba dobit ćete dodatni prostor koji bi inače bio zauzet opremom za grijanje, što vam daje mogućnosti korištenja ovog prostora na učinkovitiji način.

Sigurnost djece

Budući da se klima uređaj općenito postavlja na visini daleko od dohvata djece, možete biti bez stresa. Međutim, u slučaju grijača na ulje i druge opreme za grijanje, uvijek morate biti oprezni da ih djeca ne dodiruju.

 

Mjere opreza za pokretanje klima uređaja zimi

Kada je vanjska temperatura okoline u minusu, vlaga u zraku smrzava se na izmjenjivaču topline vanjske jedinice dok ventilator puše zrak preko njega. Ciklus odmrzavanja je u osnovi sustav koji prepoznaje da se led stvorio ili se počeo stvarati i automatski to popravlja, što je potrebno za redovit i zdrav rad sustava. Kada je u načinu rada odmrzavanja, toplinska pumpa može ispuštati hladan zrak iz svojih ventilacijskih otvora 1 ili 2 minute (prije nego što se uključi pomoćna toplina). To omogućuje zagrijavanje vanjskog izmjenjivača topline, topeći inje ili led koji se nakupio.

redoviti servis klime

Uvijek preporučujemo da pozovete stručnu pomoć barem jednom godišnje radi redovnog održavanja učinkovitog rada sustava. Međutim, postoji nekoliko osnovnih koraka koje možete poduzeti za učinkovito pokretanje klima uređaja tijekom zimske sezone:

  • Standardna temperatura klima uređaja trebala bi biti postavljena na oko 18 do 22 stupnja u načinu rada grijanja za grijanje zimi. Time se osigurava maksimalna energetska učinkovitost vaše jedinice.
  • Brzina ventilatora klima uređaja trebala bi biti između niske do srednje.
  • Lopatica klima uređaja ne smije biti usmjerena prema ljudskom tijelu jer bi zrak mogao biti prilično vruć što može uzrokovati suhoću

 

Kako se mogu smanjiti troškovi grijanja zimi?

Prva i najvažnija stvar koju trebate učiniti je pobrinuti se da vaš dom bude dobro odzračen. Ako iz vašeg doma stalno propušta topli zrak i propušta hladan zrak unutra, vaš će sustav morat više raditi kako bi zagrijao vaš prostor, zbog čega će trošiti više energije.

Bez daljnjeg odlaganja, evo dokazanih trikova za uštedu energije za zimu:

Držite vrata zatvorena

Držeći zatvorena unutarnja vrata, spriječit ćete raspršivanje toplog zraka kroz manje važne dijelove vašeg doma, kao što su hodnici, itd.

Iskoristite višak topline

Ostavite kupaonicu i vrata pećnice otvorena kada završite s pokazivanjem ili kuhanjem. To će omogućiti dodatnoj toplini da uđe u druge dijelove vašeg doma.

Odjenite deblju odjeću

Pokretanje termostata i nošenje ljetne odjeće tijekom zime može biti vrlo ugodno: međutim, također može stvarno povećati vaše račune za grijanje. Postavljanjem termostata na samo nekoliko stupnjeva niže i odijevanjem udobnije odjeće dugoročno ćete značajno uštedjeti bez ugrožavanja udobnosti.

Redovito održavajte svoj klima uređaj

Lako je zaboraviti da klima uređaji zahtijevaju održavanje. Ako želite maksimalno povećati učinkovitost, trebali biste zakazati redoviti servis kod certificiranog servisera klima uređaja.

Serviser može očistiti ili zamijeniti sve prljave filtre i provjeriti ima li oštećenja ili istrošenosti na dijelovima koji mogu uzrokovati njihovo pregrijavanje, smanjujući energetsku učinkovitost i djelotvornost. Pobrinite se da imate učinkovit klimatizacijski uređaj kako biste bili sigurni da ne gubite novac svaki mjesec.

 

Koju temperaturu trebate postaviti na svom klima uređaju zimi?

Idealna zimska noćna temperatura za odrasle je između 15,6°C i 19,4°C , a za bebe između 20°C i 22,2°C. Postavite termostat u skladu s tim temperaturama, uzimajući u obzir odjeću za spavanje i zimsku posteljinu.

Međutim, najbolji raspon temperature u spavaćoj sobi ovisi o nekoliko čimbenika, poput lokacije vaše sobe (sobe okrenute prema sjeveru obično su hladnije), koje je doba dana (dnevni rasponi su viši od noćnih) i između ostalog koliko često otvarate svoje prozore.

Noću se ne preporučuje pad ispod 18°C ​​niti iznad 24°C. Previsoke noćne temperature mogu vam otežati miran san noću, što negativno utječe na vaše zdravlje, budnost i sposobnost funkcioniranja tijekom dana.

Međutim, ponekad će vam biti draže malo više temperature, osobito ako patite od bolova koji se pogoršavaju kada ste izloženi hladnijem zraku. Ako je tako, razmislite o korištenju električne deke dok spavate umjesto da povećavate postavke termostata kako biste sačuvali energiju.

zimska temperatura klime

 

Koji klima uređaj za grijanje odabrati?

Pronađite pravu veličinu za vaše potrebe

Prije nego što počnete kupovati klima uređaj, važno je znati kolika je vaša trenutna jedinica i koja veličina vam je potrebna kako biste bili sigurni da vam odgovara:

  • Prvo izmjerite unutrašnjost svake sobe u kojoj ćete koristiti klima uređaj.
  • Zatim znajte koliko će ljudi koristiti klima uređaj u jednom trenutku
  • Na kraju, razmislite o tome gdje biste točno željeli montirati svoj novi klima uređaj tako da mjerite mjesto na kojem će biti postavljen

Odaberite energetski učinkovitu opciju

Kada je riječ o odabiru klima uređaja za vaš dom, energetska učinkovitost trebala bi vam biti glavni prioritet.

SEER je kratica za sezonski omjer energetske učinkovitosti (najčešće), SEER ocjena = snaga hlađenja tijekom ljeta ÷ energija potrošena tijekom ljeta. Prosječni raspon za dobru SEER ocjenu je 13 do 21. Međutim, to se temelji na specifičnim klimatskim uvjetima vašeg područja.

Budući da je specifičan za stroj, SEER je standardizirano mjerenje energetske učinkovitosti. SEER olakšava usporedbu različitih klima jedinica prilikom kupnje.

Razmislite gdje ćete postaviti svoju klima jedinicu

Kada birate najbolju klima jedinicu za svoj dom, pobrinite se da bude postavljena na odgovarajuće mjesto. Trebali biste postaviti jedinicu na mjesto koje nije blokirano namještajem ili zidovima kako bi zrak mogao ispravno cirkulirati prostorijom. Osim toga, jedinici bi trebao biti jednostavan pristup i trebala bi se lako čistiti.

Provjerite jamstvo

Kao i kod većine kupnji, bit ćete sigurni da klima uređaj koji odaberete ima jamstvo. Većina klima uređaja dolazi s jednogodišnjim jamstvom na sve dijelove i rad, no važno je provjeriti detalje ovog jamstva prije kupnje. Neka jamstva pokrivaju samo određene dijelove vašeg klima uređaja. Provjerite pokriva li jamstvo sve što bi potencijalno moglo poći po zlu s vašim klima uređajem prije nego što je kupite!

 

Zaključak

Posjedovanje klima uređaja u svom domu prednost je jer koristite isti sustav za hlađenje i grijanje svog doma. Osim što su ekonomični i energetski učinkoviti, ovi sustavi su sigurniji od tradicionalnih jedinica jer nemaju elemente izložene vremenskim prilikama. Njihova izdržljiva konstrukcija i dug životni vijek jamče da ćete uštedjeti energiju i troškove održavanja tijekom životnog vijeka vaše jedinice.