Datum objave: 07. prosinac 2023.

Domovi, uredi, hoteli, škole, maloprodajne trgovine, sportski objekti i druge vrste zgrada obično imaju prostorije koje se mogu učinkovito grijati upotrebom grijalica, poput konvektora, stropnih ploča ili infracrvenih grijača.

 

 

Konvektorske grijalice obično se koriste za grijanje cijele prostorije. Treba im neko vrijeme da zagriju cijelu prostoriju, ali toplina koju proizvode može trajati dugo. To ih čini idealnim za mjesta na kojima ljudi borave duže vrijeme, poput domova, ureda, tvornica i skladišta.

Baš kao i svaka druga vrsta grijača, konvektorske grijalice imaju jedinstvene značajke koje ih čine prikladnima za specifične primjene. U ovom ćemo članku pobliže pogledati što nude konvektorske grijalice, kako rade i jesu li sigurne za upotrebu. Također ćemo razmotriti neke prednosti i nedostatke te vrste koje možete izabrati ako želite kupiti konvektorsku grijalicu.

 

Što je konvektorska grijalica?

 

Konvektorske grijalice – koje se nazivaju i konvekcijske grijalice ili jednostavno  konvektori – su prisilne grijalice bez ventilatora koje koriste prirodnu konvekciju za povratak zagrijanog zraka u klimatizirani prostor, što ih čini mnogo tišim od grijalica s ventilatorom. Bez upotrebe ventilatora za upuhivanje zraka, konvektor je izvrstan izbor za smanjenje kruženja prašine i peludi, čime se stvara bolje radno okruženje.

Arhitekti troše nebrojene sate na dizajn interijera stvarajući željenu atmosferu u tim prostorima. Razmislite o tome kako korištenje svjetla i izbor boje, namještaja i materijala utječu na ambijent u hotelskom predvorju ili uredskoj sobi za sastanke. Posljedično, jedinice za grijanje moraju se uklopiti ili dopuniti okolinu koja ih okružuje.

U isto vrijeme, ove jedinice moraju pomoći riješiti probleme grijanja kao što je suzbijanje hladnih područja s propuhom u blizini prozora, smanjenje kondenzacije stakla i pomoć u destratifikaciji zraka u prostoru.

Konvektori su idealni za korištenje u prostorima s velikim rasponima prozora, kao što su uredi, škole i hotelska predvorja. Obično montirani u razini poda na vanjskim zidovima i ispod prozora, konvektori omogućuju kretanje zraka prema gore kako bi se suprotstavili hladnim strujanjima i smanjili kondenzaciju.

Dostupni u različitim veličinama, konfiguracijama i bojama, konvektori također nude svestranost dizajna i ugradnje. Mogu se iskoristiti prilagodljive značajke za razvoj konvektora koji odgovaraju prilagođenim specifikacijama projekta kao i riješiti probleme grijanja bez gubitka energije ili prostora.

 

Kako radi konvektorska grijalica?

 

Korištenjem prirodnog fenomena poznatog kao "konvekcija", zrak unutar konvektora se zagrijava i postaje manje gust od okolnog hladnog zraka, što mu omogućuje da se diže zbog uzgona. Kako se zagrijani zrak diže, hladniji zrak na podu se uvlači u konvektor, stvarajući stalan protok. Postavljanjem konvektora ispod prozora, zagrijani zrak se diže i blokira propuh hladnog zraka, stvarajući grijanu zračnu zavjesu.

Svi konvektori sadrže dvije komponente koje zajedno rade na sigurnom dopremanju zagrijanog zraka u prostor: element i granicu prekomjerne temperature.

Element pretvara električnu energiju u toplinu propuštanjem električne struje kroz posebno dizajniranu otpornu žicu. Elementi koji se koriste u konvektorima obloženi su metalom i izrađeni su od spiralno namotane otporne žice inkapsulirane u izolacijski prah (magnezijev oksid, MgO) omotane u metalni omotač.

Šipci elementa dodaju se rebra kako bi se poboljšao prijenos topline stvaranjem efekta dimnjaka, usmjeravanjem zraka da struji preko elementa i veće površine rebra za zagrijavanje zraka koji prolazi kroz jedinicu. Većina konvektorskih grijalica ima aluminijska rebra pričvršćena na šipku pod pritiskom. Međutim, konvektori za teške uvjete rada i konvektori otporni na eksploziju imaju prilagođena čelična rebra zalemljena na šipku kako bi bolje odgovorili na veće zahtjeve.

Ograničenja prekomjerne temperature su uređaji za mjerenje temperature koji se nalaze na ili u blizini elementa koji prekidaju protok električne energije do elementa ako dođe do nenormalno vrućeg stanja. U konvektorima, uređaj za ograničavanje prekomjerne temperature najčešće se aktivira kada je otvor za dovod ili ispuštanje zraka blokiran tkaninom ili namještajem, uzrokujući nakupljanje topline.

konvektorska grijalica

Upotreba konvektora: kada, gdje i kako?

 

Konvektori se obično postavljaju duž perimetra prostorija kako bi blokirali strujanje zraka izazvano hladnim vanjskim zidom koji hladi zrak uz njega i kako bi spriječili gubitke u prijenosu. U većini slučajeva, konvektori se montiraju na razini poda duž vanjskog zida i ispod prozora, dopuštajući zagrijanom zraku da se diže s vrha jedinice i blokira hladni "propuh" zraka.

Konvektori će izvući hladniji zrak iz poda, zagrijati ga i zatim pustiti prema stropu gdje se hladi, padajući natrag na pod kako bi dovršio ciklus. Ovaj efekt ciklusa ili rotacije najbolje funkcionira s niskim do srednjim stropovima.

Za dobro izolirane zgrade s malom količinom stakla može biti dovoljna uporaba kompaktnijih konvektora. Ovi grijači bi se montirali samo ispod područja prozora, što bi omogućilo ugradnju manjeg broja grijača i smanjilo početne troškove. Međutim, te bi jedinice još uvijek imale dvostruku funkciju suprotstavljanja silaznom strujanju i prijenosu.

Toplo radno mjesto

Komercijalne zgrade pokrivaju raspon od bolnica i stambenih objekata do škola, hotela i maloprodajnih trgovina. Kako bi se prilagodili vrlo različitim okruženjima u ovim objektima, mnogi proizvođači konvektora nude različite stilove i konfiguracije.

Slično kao u stambenim primjenama, konvektori u komercijalnim primjenama trebaju biti postavljeni na vanjski zid. Dekor prostorije kao i gubitak topline odredit će koji stil najbolje odgovara primjeni.

Održavanje ugodnog doma

Budući da konvektori nemaju pokretnih dijelova i koriste prirodni protok zraka umjesto prisilnog protoka zraka, idealni su za tihe stambene prostore. To uključuje spavaće sobe i kućne urede gdje se konvektori mogu postaviti duž vanjskih zidova ispod prozora kako bi se osigurala tiha, blaga toplina.

Međutim, prilikom postavljanja konvektora, mora se osigurati dovoljan prostor na zidu za postavljanje namještaja i zastora, a položaj električnih utičnica mora se uzeti u obzir kako bi se izbjegle opasne opasnosti. Konvektori s elektroničkim hidroničkim elementima imaju nižu površinsku temperaturu od standardnih konvektora, što ih čini sigurnim izborom za dječju sobu.

Za podrume treba postaviti standardne konvektore uz nadzemne zidove kako bi se eliminiralo hladno strujanje, kao i ispod prozora uz ostale zidove. Grijanje podruma ima dodatnu prednost zagrijavanja poda prostorija iznad, čime se povećava razina udobnosti glavnog poda.

Industrija

Tvornice, skladišta, sportski kompleksi i slični objekti zahtijevaju grijalice koji mogu izdržati velika opterećenja, ali i dalje ispravno funkcionirati uz malo održavanja.

U nekim industrijskim primjenama postoji potencijal prisutnosti opasnih plinova, a konvektori otporni na eksploziju mogu biti prikladniji za te prostore.

Konvektorske grijalice mogu zadovoljiti zahtjeve za grijanjem gotovo svake zgrade bez žrtvovanja estetike ili učinkovitosti.

grijalica u uredu

Jesu li konvektorske grijalice sigurne?

 

Poznato je da je bilo mnogo požara koji su započeli s grijalicama. Međutim, važno je razumjeti da opasnost nije u samoj grijalici, već u blizini zapaljivih predmeta uređaju. Zapaljivi predmeti poput zavjesa, tepiha i zapaljivih tekućina trebaju biti što dalje od grijalice. Općenito pravilo je da što je veća vaša grijalica, to bi udaljenost od zapaljivih predmeta trebala biti veća.

Također biste trebali imati na umu da neke konvektorske grijalice, posebno one koje uključuju izgaranje plina, nisu idealne za dugotrajnu upotrebu u zatvorenom prostoru. Grijalice koje rade na plin koriste kisik i proizvode ugljični monoksid, što prirodno utječe na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Što je još gore, udisanje opasnih razina ugljičnog monoksida može dovesti do trovanja koje može dovesti do vrtoglavice, mučnine ili drugih zdravstvenih problema. Možete pomoći da ostanete sigurni instaliranjem detektora ugljičnog monoksida.

Legitimni proizvođači grijalica poduzimaju postupke osiguranja kvalitete (QA) prije nego što svoje proizvode stave na tržište. Zbog toga je uvijek najbolje kupovati grijalice pouzdanih marki.

Nakon što dobijete pouzdanu grijalicu od proizvođača kojem vjerujete, trebali biste također zapamtiti da uvijek vodite računa o sigurnosnim mjerama opreza. Izvrstan prvi korak je pažljivo pročitati priručnik za vašu grijalicu i slijediti važne specifikacije poput odgovarajućeg napona, instalacije i postupaka održavanja. Strogo ih se pridržavajte i tako zaštitite osobno sebe, članove vaše obitelj, prijatelje i kolege, vašu imovinu, kao i vašu grijalicu.

Za dodatnu zaštitu, neke moderne konvektorske grijalice dolaze sa senzorom nagiba. U slučaju da se vaša grijalica slučajno sruši ili se postavi u nestabilan položaj, ovaj senzor automatski zaustavlja rad vašeg uređaja kako bi spriječio požar.

 

Učinkovitost i korištenje energije

 

Konvektorske grijalice su najučinkovitije vrste grijača za grijanje cijele prostorije. Iako im treba neko vrijeme prije nego što postignu željenu temperaturu, zagrijavaju zrak postupno, što biste trebali osjetiti čim uključite uređaj. To je zato što je sam zrak taj koji se zagrijava. Ostali grijači poput radijacijskih ili infracrvenih grijača rade drugačije, tako da izravno zagrijavaju predmete u njihovoj blizini. Kao rezultat toga, čak i nakon što isključite konvektorsku grijalicu, i dalje ćete moći osjetiti stalnu toplinu određeno vrijeme.

Međutim, imajte na umu da ugrađene energetski učinkovite komponente vašeg grijača nisu dovoljne za smanjenje vaše ukupne potrošnje električne energije. Imajte na umu da što je veća snaga grijača u vatima, to će biti veći trošak za rad. Kao takav, morat ćete voditi računa o nazivnoj snazi ​​grijača, koliko dugo ga koristite i koliko je prikladan za mjesto na kojem ste ga postavili.

ušteda energije grijalicom

Prednosti i mane električnih konvektorskih grijalica

 

Donosimo nekoliko stvari koje trebate znati kada razmatrate električne konvektorske grijalice kao rješenje za grijanje bez kanala.

Prednosti konvektorskih grijalica

Ravnomjerna raspodjela topline 

Konvektorske grijalice ravnomjerno zagrijavaju prostoriju dok topli zrak cirkulira prema gore, hladi se, vraća natrag i ponovno zagrijava. Sobe s radijacijskim grijačima toplije su pored izvora topline, a hladnije dalje.

Tihe su za rad

Većina modela konvektorskih grijalica je tiha ili gotovo tiha.

Prilagodljive

Poput mini-split dizalica topline, konvektorske grijalice ugrađuju se u pojedinačne prostorije, omogućujući vam da prilagodite temperaturu u svakom prostoru kako vam je potrebna. Ne koristite sobu? Smanjite postavku termostata i uštedite energiju.

Ušteda energije

U usporedbi s električnim grijanjem, prijenosni konvektorske grijalice mogu povećati uštedu energije za 10% ili više. Grijalice na podnožju obično se nalaze na vanjskim zidovima, što dovodi do gubitka topline, dok se prijenosne grijalice mogu postaviti bilo gdje u prostoriji.

Priuštivo

U usporedbi s drugim grijačima, konvektorske grijalice su jeftine, s mnogo jedinica koje možete izabrati između 25 i 450 Eura i jednostavni su za ugradnju.

Nedostaci konvektorskih grijalica

Sporo se zagrijavaju

Grijalice koje zrače i mini-split dizalice topline zagrijavaju vrlo brzo, dok je konvekcijsko grijanje postupnije.

Manja kvaliteta zraka

U konvektorskim grijalicama nema filtara za zrak, pa zrak koji cirkulira može podići prašinu i pogoršati alergije. Uparite svoju konvektorsku grijalicu s uređajem za obradu zraka kako biste povećali cirkulaciju i filtrirali zrak.

Neučinkovito za veće domove

Ako imate veliki dom, možda nema smisla imati konvekcijsku grijalicu u svakoj sobi.

Skupo za dugoročno korištenje

Električne konvektorske grijalice nisu dizajnirane da budu jeftino rješenje ako se koriste dulje vrijeme. Kao i druge vrste prijenosnih grijalica za grijanje prostora, one postaju skupe redovitom dugotrajnom upotrebom.

odabir boje grijalice

Vrste konvektorskih grijalica

 

Konvektorske grijalice dolaze u različitim vrstama, a svaka je dizajnirana da zadovolji specifične potrebe i želje grijanja. Evo nekih uobičajenih vrsta konvektorskih grijalica:

Električne konvektorske grijalice:

  • Konvektorske grijalice s ventilatorom: Ove grijalice imaju ugrađeni ventilator koji pomaže brže i učinkovitije distribuirati topli zrak kroz prostoriju.
  • Konvektorske grijalice punjene uljem: Ove grijalice sadrže dijatermičko ulje koje se zagrijava i cirkulira unutar jedinice. Poznate su po svojoj sposobnosti da zadrže toplinu i daju postupniju, ravnomjerniju toplinu.

Zidne konvektorske grijalice:

  • Tanke konvektorske grijalice: Dizajnirane za montažu na zidove, ove su grijalice često tanke i nenametljive, što ih čini dobrim izborom za prostore u kojima je prostor na podu ograničen.

Prijenosne konvektorske grijalice:

  • Samostojeće konvektorske grijalice: Ove grijalice su prijenosne i mogu se premještati iz jedne prostorije u drugu. Često su opremljeni ručkama i kotačićima za jednostavno kretanje.
  • Konvektorske grijalice za podnožje: Ove niskoprofilne grijalice dizajnirane su za postavljanje uz podnožje zida. Oni su vrsta električnih konvektorskih grijača.

Konvektorske grijalice na prirodni plin:

  • Plinski konvektorski grijači: Ove grijalice koriste prirodni plin kao izvor goriva. Često se postavljaju na fiksnim mjestima i mogu zahtijevati profesionalnu instalaciju.

Termostatske konvektorske grijalice:

  • Programabilne konvektorske grijalice: Opremljene termostatom i programabilnim postavkama, ovi grijači omogućuju korisnicima postavljanje specifičnih temperatura i rasporeda grijanja.

Pametne konvektorske grijalice:

  • Konvektorske grijalice s omogućenom Wi-Fi mrežom: Ovim se grijačima može daljinski upravljati putem pametnog telefona ili drugih pametnih uređaja, omogućujući korisnicima podešavanje postavki i praćenje potrošnje energije.

Hidrokonvektorske grijalice:

  • Hidrokonvektorske grijalice: Ovi grijači koriste zagrijanu vodu za grijanje. Često se postavljaju uz podnožje zidova i mogu se spojiti na sustav centralnog grijanja.

Prilikom odabira konvektorske grijalice, uzmite u obzir faktore kao što su veličina prostorije, energetska učinkovitost, mobilnost i sve specifične značajke koje mogu poboljšati udobnost ili kontrolu. Osim toga, uvijek slijedite smjernice proizvođača za instalaciju i korištenje kako biste osigurali sigurnost i optimalnu izvedbu.

trotec grijalice

Konvektorske grijalice na Kimatizaciji.hr

 

Na našem web-u nudimo velik izbor konvektorskih grijalica za razne potrebe i primjene. Izdvajamo ih nekoliko iz naše ponude:

Električna grijalica - konvektor Trotec TCH 22 E s 24-satnim programatorom

Konvektor TCH 22 E je savršeno rješenje za energetski efektivno prijelazno grijanje ili puno grijanje za manje do srednje prostorije sa vrlo lijepim dizajnom. Sa konvektorom TCH-serije neovisni smo o cijeni ulja ili plina, jer sve šta je potrebno za uporabu, je utičnica - postaviti, utaknuti, gotovo!

Preko tri stupnjeva grijanja (750 W, 1.250 W i 2.000 W) pomoću kojih može udobno, tiho i bez mirisa zagrijati. Integrirana zaštita od pregrijavanja garantira uvijek siguran pogon, jer se konvektor TCH 22 E gasi čim se pregrije.

Električna grijalica - konvektor Trotec TCH 2011 E – crni

Toplina za dobar osjećaj i ugodan pogled. Ako želite da vaš opskrbljivač toplinom bude postavljen u dnevni boravak , preporučujemo vam ovaj elegantan grijači uređaj TCH 2011 E. Idealno i estetički lijepo rješenje za grijanje kada u zatvorenim prostorijama trebate brzu i i tihu toplinu.

Prednja površina ovog elegantnog dizajnerskog uređaja izrađena je od sigurnosnog stakla - neosjetljivo na ogrebotine i osobito lagano za očistiti.

Visokokvalitetni stakleni konvektor iznimno je jednostavan za rad s integriranom dodirnom pločom ispod velikog LCD zaslona s pozadinskim osvjetljenjem.

Električna grijalica - kalorifer Trotec TFH 22 E

TFH 22 E ventilator grijač u trend kava boji, može se koristiti gdje god je potrebna toplina. Mala težina i praktična ručka za nošenje na vrhu uređaja čine promjenu mjesta brzo i jednostavno.

Grijač ima prekidač sa dvije faze grijanja (1.000 W / 2.000 W) i jednom fazom hlađenja (rad ventilatora). Za vrijeme toplijih dana, TFH 22 E može koristiti svoju funkciju hlađenja kao kompaktni stolni ventilator. Uređaj je izuzetno ekonomičan, jer pri hladnoj fazi nije potrebna toplina za proizvodnju energije.

Zidni grijači panel Technotherm VPS-Z 750 plus - s pločom za pohranu topline

Napredna njemačka tehnologija za učinkovitije grijanje vašeg doma. Proizvodi iz TECHNOTHERM VPS serije odlikuju se uštedom energije, iznimno atraktivnim dizajnom te prije svega, dokazanom njemačkom kvalitetom.

Neke od glavnih odlika uređaja Technotherm VPS-Z 750 plus su jednostavni 24-satni programabilni način kontrole kao i mogućnost dodatnog radiofrekvencijskog upravljanja.

Konvektor električni Technotherm CPH 1000 - s pločom za pohranu topline

Električni konvektor Technotherm CPH 1000 opremljen je patentiranom pločom za zadržavanje topline koji pruža veću energetsku učinkovitost od tradicionalnih konvektorskih grijača. Kućište je napravljeno od nehrđajućeg čelika visoke kvalitete te jamči dugotrajnost i sprječava hrđanje. Konvektor CPH 1000 željenu sobnu temperaturu regulira termoregulatorom ugrađenim u uređaj.

Zidni konvektor Technotherm CHM-Z 1000 plus - s pločom za pohranu topline

Napredna njemačka tehnologija za učinkovitije grijanje vašeg doma. Proizvodi iz TECHNOTHERM CHM serije odlikuju se uštedom energije, iznimno atraktivnim dizajnom te prije svega, dokazanom njemačkom kvalitetom.

Zidni konvektor Technotherm CHM-Z 1000 plus objedinjuje svojstva i dizajn zidnog konvektora i površinske termoakumulacijske grijalice. Zahvaljujući smanjenoj težini i posebnom obliku površine osigurano je veće oslobađanje topline, a visokokvalitetni akumulacijski kamen zadržat će i oslobađat toplinu čak i kada je grijalica ugašena.

 

Zaključak

 

Činjenica da su konvektorske grijalice i dalje popularne pokazatelj je njihove učinkovite izvedbe u pružanju topline domovima i radnim mjestima. Štoviše, novije tehnologije dovele su do manjih i elegantnijih dizajna grijalica. Ovi dizajni mogu se dobro uklopiti u bilo koju sobu ili radni prostor, što ih čini privlačnim izborom za svakoga kome je uz funkciju stalo do estetike.

Konvektorske grijalice pružaju prednosti koje druge vrste grijalica ne mogu, posebice njihovu sposobnost postupnog i ravnomjernog zagrijavanja cijele prostorije. Ovakvo grijanje nije moguće s drugim grijalicama, tako da su konvektorske grijalice u tom pogledu veliki „da“.

Ali baš kao i svaki predmet, svaki kupac ima osobne zahtjeve koje mora uzeti u obzir. Ovaj članak vam je pružio obilje informacija o konvektorskim grijalicama, a na vama je da odlučite odgovara li ova vrsta grijalica vašim potrebama.