mini klima uređaj | pokretna klima | prijenosna klima
Datum objave: 09. lipanj 2022.

Mini, odnosno mobilni klima uređaji osjetno su napredovali zadnjih nekoliko godina i tehnološki su u koraku sa stambenim zidnim jedinicama.

Iako će fiksne zidne jedinice uvijek predstavljati efikasnije i tiše rješenje, za tu prednost morat ćete u startu izdvojiti puno više novaca i obaviti potrebne građevinske radove za potrebe instalacije. Za one s ograničenim budžetom, iznajmljivače i one koji usred ljeta traže brzo rješenje za svoj vrući dom, mini klima uređaj čini se dobrim rješenjem.

Što su mini klima uređaji?

Mini ili prijenosni klima uređaji su samostalne klimatizacijske jedinice koje mogu osigurati hlađenje za one koji trebaju posebnu prostoriju s više hlađenja ili nemaju centralni klima uređaj. Rade na isti način kao i centralni klima uređaji, samo u manjem obimu. Oni uzimaju zrak iz prostorije, kruže ga kroz kompresor, rashlade i puštaju u prostoriju dok vrući zrak šalju van kroz odvodnu cijev. Mini klima uređaji opcija su za one koji moraju premještati klima uređaj iz sobe u sobu ili ne žele blokirati previše prirodnog svjetla.

 

Kako rade mini klima uređaji?

Za razliku od centralnih klima uređaja, svi mehanički dijelovi prijenosnog mini klima uređaja nalaze se u prostoriji koju pokušavate rashladiti. To doprinosi buci. To je također razlog za manje nego sposobno hlađenje. Dok centralni klima uređaji koriste vanjski zrak za hlađenje zavojnica na vanjskom dijelu jedinice, mini klima uređaji koriste klimatizirani zrak iz prostorije u kojoj se nalazi za hlađenje mehanike. To stvara negativni tlak koji uzrokuje da topli, nekondicionirani zrak iz obližnjih prostorija ili vani teče u prostoriju koju pokušavate rashladiti.

 

Čimbenici koji utječu na djelotvornost mini klima uređaja

Vrijeme

Što je vani toplije, to ćete više vrućeg zraka morati ukloniti iz svoje kuće. Nije potrebno toliko energije da se soba ohladi na 21 stupanj na dan od 24 stupnjeva, koliko da se ohladi na dan od 30 stupnjeva. Možete ublažiti trošak energije tako da u najtoplijim danima pojačate termostat. I dalje ćete se osjećati hladnije unutra nego na otvorenom, ali vaš mini klima uređaj neće morati toliko raditi. Također možete pomoći svom klima uređaju da obavi svoj posao tako da se pobrinete da vaš prostor bude dobro izoliran i da zatvorite rolete i zavjese kako biste spriječili jako sunce.

Veličina sobe

Da bi vaš klima uređaj imao dovoljnu snagu hlađenja da vaše sobe zapravo učini osjetno udobnijim, potrebno ga je pravilno dimenzionirati. Jedan split klima uređaj, na primjer, također nikada neće osigurati dovoljno hlađenja za cijelu kuću, a mini klima uređaj mu za manje prostorije može uvelike pomoći. Kako biste bili sigurni da je vaš prijenosni mini klima uređaj pravilno dimenzioniran za prostoriju koju namjeravate hladiti, trebate pogledati njegovu snagu u kW, koja mjeri snagu hlađenja jedinice. Za manje prostorije do 25m², jedinica s 2 kW snage trebala bi biti dovoljna. Za veliku prostoriju, na primjer, do 35m² potražite prijenosni klima uređaj s 2,6 kW snage. Ako pokušavate ohladiti kuhinju, trebali biste povećati veličinu kada je u pitanju snaga hlađenja. Svi ti uređaji stvaraju mnogo dodatne topline, zbog čega će vaš uređaj raditi još teže kako bi obavio posao.

Trošak električne energije

Koliko ćete potrošiti za pokretanje mini klima uređaja uvelike će se razlikovati ovisno o cijeni električne energije u vašem području. Ako ste podložni cijenama koje variraju, možda će biti jeftinije pokretati prijenosni klima uređaj noću nego danju.

 

Prednosti mini klima uređaja

Omogućuje vam pristup vašim prozorima

Za stanove sa samo nekoliko prozora, blokiranje jedinog izvora prirodnog svjetla prozorskom jedinicom ne bi bilo najbolje rješenje. Mini klima uređaji vam omogućuju fleksibilnost oko toga gdje ćete postaviti jedinicu u bilo kojem trenutku.

Spreman je za korištenje odmah iz kutije

Ne trebate pomoć pri instalaciji prijenosnog klima uređaja niti plaćati instalatera da vam ga dođe postaviti. Sve što trebate je postaviti otvor za odvod zraka uključiti ga kako bi počeo raditi. To ih čini dobrom opcijom za iznajmljivače jer nije potrebno bušenje ili ugradnja.

Cijena

Razumljivo, veliki dio privlačnosti prijenosnog mini klima uređaja proizlazi iz cijene. One nisu toliko visoke kao kod centralnih klima uređaja, a mogu zadovoljiti vaše potrebe kao isplativija opcija za hlađenje.

Mogu se relativno lako premjestiti

Većina modela daje vam mogućnost okretanja jedinice tamo gdje vam je potrebna, što je čini izvrsnom opcijom za ljude koji žele slobodu korištenja hlađenja tamo gdje im je potrebno. Potencijal za to je ogroman, ako idete na odmor, ili radite u garaži ili vrtnoj šupi. Također je znatno lakši za pomicanje i rukovanje od prozorskih ili split jedinica. Prozorskim jedinicama obično je potrebno više od jedne osobe za pomicanje, dok se mini klime mogu kotrljati s jednog mjesta na drugo. Prijenosne jedinice znaju biti teške pa ih premještajte oprezno.

 

Nedostatci mini klima uređaja

Općenito je manje učinkovita

Mini klima uređaji često uzimaju više snage u kW i stoga koriste više električne energije za hlađenje istog kvadratnog prostora kao prozorska jedinica. To je vjerojatno zato što stvaraju otpadnu toplinu u zatvorenom prostoru umjesto izvana, stvarajući više ukupne topline s kojom se jedinica može nositi. Općenito, prijenosni klima uređaji ne rade dobro za hlađenje prosječnih do velikih prostora. Ovisno o njihovoj učinku, oni mogu imati poteškoća s hlađenjem dnevne sobe, a to može značiti da su skupi i neučinkoviti za rad - osobito u vrlo vrućim danima kada su najpotrebniji. Uz to, oni su učinkoviti u hlađenju male spavaće sobe i radne sobe, no na vrlo vrućem danu to može značiti sjedenje blizu same jedinice.

Bučnije od ostalih klima uređaja

Budući da su sve komponente smještene u istoj jedinici, mini klima uređaji su bučniji od drugih sustava koji obično imaju vanjsku jedinicu. To može ometati spavanje, razgovor ili dok pokušavate gledati televiziju. Možete podesiti postavke kako biste usporili brzinu ventilatora kako biste pomogli u tome, ili možete premjestiti jedinicu u dalji kut ako je vaše ispušno crijevo dovoljno dugo.

Izlaz vode

Prijenosni klima sustavi stvaraju kondenzaciju u zatvorenom prostoru, koja se skuplja u posudi za kapanje. Kod drugih modela moraju se postaviti blizu prozora kako bi kondenzacija mogla pobjeći kroz crijevo. To ograničava mjesto na kojem se mogu postaviti, ili kod modela posude za kapanje, znači redovito pražnjenje kako bi se spriječilo curenje vode na pod.

Nisu energetski učinkoviti

Iznenađujuće, iako mini klima uređaji osiguravaju hlađenje malih prostora, to ne znači da su energetski učinkoviti. Ako se oslanjate na prijenosni klima uređaj kao svoj primarni izvor hlađenja, možda ćete primijetiti da će vam se računi za struju značajno povećati. Ako  je energetska učinkovitost prioritet za vaš dom, onda je ulaganje u model koji nudi programabilni termostat najbolja opcija. Održavanje čistoće i održavanja vaše jedinice također će pomoći da vaš prijenosni klima uređaj radi na najbolji mogući način i izbjeći bilo kakvo održavanje u nastavku.

Više održavanja

Premda je mini klima uređaj jednostavan za ugradnju, svakako zahtijeva više održavanja kako bi učinkovito radio. Morat ćete osigurati da je usisno/ispušno crijevo čisto i da nema krhotina, kao i da filtar zraka održavate čistim. Većina prijenosnih klima uređaja uključuje i odvlaživač zraka koji ima posudu za vodu u kojoj se voda skuplja. Ovu posudu za vodu potrebno je redovito prazniti kako bi se spriječilo curenje i oštećenje vodom.

Hlade samo male prostore

Mini klima uređaji mogu hladiti samo male prostore. Kako biste učinkovito ohladili cijeli dom, morat ćete kupiti više jedinica za nekoliko soba. Trošak energije potrebne za korištenje tih jedinica može se brzo zbrojiti, a potrebno održavanje možda čak i ne zaslužuje trošak. Ako tražite rješenje za hlađenje cijelog doma ili poslovnog prostora, bolje je razmotriti centralni klima uređaj.

 

Ako se odlučite za mini klima uređaj

Instalirajte ga ispravno - Svi prijenosni uređaji dolaze s kompletom koji ugrađujete u prozor. Sastoji se od plastične ploče s priključcima za ispušno crijevo, a može se ugraditi vodoravno u dvostruki prozor ili okomito u klizni prozor. Provjerite jesu li svi spojevi čvrsti i zatvorite sve zračne praznine.

Nabavite stropni ventilator - Stvorite povjetarac pokretanjem stropnog ventilatora. To će učiniti da se soba osjeća hladnije.

Blokirajte sunce - Zatvorite zavjese i sjenila kako vam sunce ne bi pregrijalo sobu.

 

Najbolja upotreba mini klima uređaja

Dakle, je li klima uređaj pravi za vas? Morat ćete pokrenuti vlastite izračune kako biste utvrdili točne troškove na temelju vaših uvjeta, ali definitivno postoje određene situacije u kojima mini klima uređaj ima puno smisla.

Mini klima uređaji sjajna su opcija kada:

Imate nezgodne prozore – Bez obzira na to jesu li premali, previsoki ili se ne otvaraju kako treba, u ovim neugodnim situacijama možete puno lakše postaviti ispušno crijevo nego cijeli prozor.

Volite prirodno svjetlo – Ako ne želite blokirati svoj prozor cijelo ljeto s prozorskim jedinicama - bilo zato što ga želite povremeno otvoriti za svježi zrak ili želite pustiti sunce unutra -prijenosna jedinica neće blokirati vaše prozore. Ovo je posebno važno u sobama u kojima postoji samo jedan prozor.

Trebate dodatno hlađenje u dijelu vaše kuće – Ako imate centralni klima uređaj koji ne radi dobro u nekim sobama, mini klima uređaj može pomoći da i ta mjesta budu udobna. To je izvrstan dodatni sustav, posebno u malim sobama koje možete zatvoriti.

Želite se dobro naspavati – Ako ste jedna od onih izdržljivih osoba kojima ne smeta vrućina tijekom dana, prijenosna jedinica vjerojatno je dobro prikladna za korištenje u vašoj spavaćoj sobi. Ako ga koristite samo dio dana i u ograničenom prostoru, smanjit ćete troškove, a istovremeno će vam omogućiti da ohladi prostor kada vam je najpotrebnije.

Živite u vlažnoj klimi – Mini klimatizacijske jedinice također pomažu u odvlaživanju vašeg prostora, što vašu sobu može učiniti još ugodnijom u kišnim danima.

 

Cijene

Prijenosni mini klima uređaji Hyundai, Trotec i Olimpia Splendid uz jednostavnu i brzu instalaciju osiguravaju mobilno hlađenje svake prostorije u trenu. U ponudi imamo širok izbor modela raznih kapaciteta i cjenovnih razreda, pa čak i izvedbe s grijanjem koje će vas oduševiti mogućnostima i performansama tokom cijele godine. Mobilni klima uređaji branda Hyundai, Trotec i Olimpia Splendid nude pouzdanu kvalitetu i odlikuju se jednostavnim održavanjem uz konkurentne cijene.

U nešto niži cjenovni rang spada Mobilni klima uređaj Hyundai HRM-09CMPV koja manjim prostorima osigurava nezaobilaznu mobilnost, jednostavno korištenje, hlađenje, ventilaciju i odvlaživanje, sve unutar kompaktnog kućišta modernog dizajna. Prije svega, Hyundai HRM-09CMPV iznimno je praktičan i jednostavan za instalaciju, a sve što vam je potrebno su električni priključak i mjesto za instalaciju cijevi za odvod zraka. Snagom od 2,7 kW s lakoćom će klimatizirati prostorije od 15 do 25 m² pa vam je i izbor prostorija u kojima ga možete koristiti povećan, radilo se tu o vašem domu, radionici, uredu ili bilo kojem drugom poslovnom prostoru. Kupnjom ovog uređaja osigurali ste si idealnu klimu za svaku željenu prostoriju. U ljetnim mjesecima omogućuje vam ugodno rashlađivanje tokom vrućih ljetnih noći i sparnih dana, a ako vam je temperatura već ugodna, može poslužiti i samo za ventilaciju i odvlaživanje. Rad je u potpunosti automatiziran, a kompresor se sam isključuje i pauzira rad kada se postigne zadana temperatura. Na ovaj način postići će se dodatna ušteda i izbjeći nepotreban rad i buka.

U sličnom cjenovnom rangu nalazi se i Mobilni klima uređaj Trotec PAC 2010 SH. Komforni klima uređaj s dodatnom funkcijom grijanja, ne pruža samo osvježavajuće hlađenje tijekom vrućine dana, već i ugodnu toplinu u večernjim satima. Sve je uključeno samo s jednim uređajem, ventilacijom i odvlaživanjem. Tajna ove svestranosti temelji se na integriranom funkcionalnom principu reverzibilne toplinske pumpe, što znači da se rashladno sredstvo može zamijeniti prema potrebi u takvim opremljenim uređajima. Ovisno o prevladavajućoj sobnoj temperaturi, klima uređaj automatski prebacuje između funkcija hlađenja i grijanja na način kontroliran termostatom kako bi u svakom trenutku održao unaprijed odabranu temperaturu prostorije. Ovaj uređaj karakterizira kapacitet hlađenja od 2 kW te snaga grijanja 1,8 kW, a dobivate i jamstvo 24 mjeseca.

Za velike prostore idealan je Mobilni klima uređaj Trotec PAC 3900 X koji ima funkcije hlađenja, ventilacije i odvlaživanja. Udoban raspon funkcija i tehnologija hlađenja najnovije generacije čine višenamjenski klima uređaj PAC 3900 X pravim sveobuhvatnim uređajem. Izuzetno kompaktan klima uređaj ispunjava sve zahtjeve optimalne unutarnje klime. S rashladnim kapacitetom od 3,9 kW, klima uređaj serije PAC preporučuje se kao rashladno rješenje za velike prostorije do 55m². Opremljen je najmodernijom mikroprocesorskom kontrolom s raznim prilagođenim programibilnim funkcijama. Po želji, uređaj preuzima samu regulaciju klime u sobi. Čak i troškovi energije automatski se smanjuju inteligentnom klimatizacijskom jedinicom automatski isključujući kompresor klima uređaja i ventilator kada dosegne zadanu ciljnu temperaturu. Jednostavno upravljanje ovog klima uređaja obavlja se putem upravljačke ploče na uređaju ili putem isporučenog infracrvenog daljinskog upravljača.

 

Zaključak

Mini klima uređaji mogu biti izuzetno praktični za mnoge vlasnike kuća i iznajmljivače, a pristupačan su način da unesete malo hladnog zraka u svoj životni prostor. Oni također mogu biti spas ako vam je obični klima uređaj pokvaren - možete ih brzo pokrenuti dok čekate popravke. Ako odlučite isprobati prijenosni klima uređaj, svakako izmjerite svoju sobu kako biste kupili jedinicu koja je odgovarajuće veličine za prostor i vjerojatno ćete uživati ​​u udobnom domu cijelo ljeto.