Datum objave: 23. listopad 2018.

Koja je razlika između mono-split i multi-split sustava klima uređaja te koji je sustav idealan za vaše potrebe, saznajte u ovom informativnom članku

Bilo da vam klima uređaj pruža toplinu za vjetrovitih zimskih večeri ili osvježava na vrhuncu ljetnih vrućina, jedno je sigurno - klima uređaji su pravi blagoslov. To su najučinkovitiji uređaji na koje se možemo osloniti za vrijeme vrućina, a od velike su pomoći i u zimskim mjesecima. A oni najčešći u našim domovima su klima uređaji sa split sustavom.

ŠTO SU MONO/MULTI SPLIT KLIMA UREĐAJI?

Mono i multi split je samo stručniji naziv za klima uređaje široko rasprostranjene na našim prostorima. Južni krajevi klimatski su pogodni za ove uređaje jer zimske temperature ne padaju često ispod nule.

IMATE LI DODATNIH PITANJA?

Riječ „split“ upućuje na činjenicu da su to uređaji koji imaju razdvojene jedinice. I mono i multi split klime su fiksne, nepomične i obje vrste imaju vanjske i unutarnje jedinice.  Vanjske jedinice sadrže kompresor, kondenzator, spremnik radne tvari itd., a u unutarnjoj jedinici su isparivač, ventilator, filter. Koja je razlika? Mono sustav ima jednu unutarnju jedinicu, dok multi split sustav ima nekoliko unutarnjih jedinica – dvije, tri, četiri, pet, šest ili osam – i sve su povezane na jednu vanjsku jedinicu. I jedne i druge mogu hladiti i grijati prostorije. Multi split sustav može imati do osam unutarnjih jedinica postavljenih u različitim prostorijama kuće ili stana.

KAKO FUNKCIONIRAJU OVE KLIME?

Vanjska jedinica prenosi toplinu vani kroz centrifugalni ventilator, dok unutarnja jedinica puše hladan zrak u prostoriju. Zahvaljujući reverzibilnom ventilu, proces se može preokrenuti tako da se uključuje način rada dizalice topline, što znači da vanjska jedinica služi kao isparivač koji oduzima toplinu iz okoline i podiže je na višu razinu i time je upumpava u prostor, dok unutarnja jedinica radi kondenzaciju i upuhuje topli zrak u prostoriju.

KOJE SU IM PREDNOSTI I MANE?

Mono split klime imaju fleksibilnu ugradnju, razina buke u sobi je smanjena s obzirom da je jedinica vani i nema nekih posebnih zahtjeva za zatvoreni prostor. Ono što im ne ide u prilog jeste da ovakvi klima uređaji mogu klimatizirati samo jednu prostoriju te vanjska jedinica estetski narušava izgled zgrade. Sve ovo važi i za multi-split klime osim što one mogu klimatizirati više prostorija, energetski su učinkovitije, ali ako dođe do kvara u vanjskoj jedinici, ni jedna od unutarnjih jedinica ne radi.

KAKO IH INSTALIRATI?

Klimatizacijski sustav mora biti profesionalno instaliran. Bez obzira o kojim se klima uređajima radi, mono ili multi split, mora ih instalirati ovlašteni stručnjak. Ono što biste vi trebali prvo učiniti jeste razmotriti gdje želite da vanjska i unutarnje jedinice budu postavljene. S obzirom da se kod nas većina ljudi odlučuje za zidne klima uređaje, treba voditi računa da je jedinica blizu stropa, ali ne tik uz njega. Također je vrlo važno razmotriti gdje postaviti vanjsku kompresorsku jedinicu. Idealno bi bilo da je u sjeni, da nema izravne sunčeve svjetlosti te da je postavljena na čvrstu površinu ili pričvršćena na zid.

Nikada ne treba pokušati samostalno postaviti klima uređaj jer zbog nestručnosti može doći do ispuštanja radne tvari u atmosferu, što se više ne dopušta. Redovita kontrola uređaja, servisiranje i ispitivanje freonskih instalacija je ono o čemu vi kao korisnici trebate voditi računa.

 

TIPOVI „SPLIT“ KLIMA UREĐAJA I NJIHOVA PRIMJENA

Više je tipova klima uređaja koji se mogu okarakterizirati kao split. Svi split sustavi sastoje se od vanjske jedinice i jedne ili više unutarnjih. Bučniji dio uređaja nalazi se vani i to je kompresorska jedinica, dok je unutarnja jedinica, ili više njih, dosta tiha i može se postaviti gotovo svugdje.

Namjenski, mogu biti za kućnu upotrebu, a to su stanovi i kuće, i komercijalnu kao što su poslovni prostori, uredi, trgovine, kafići itd. Podijelili smo ih na tipove pa ćemo vidjeti koje su vrste klima uređaja pogodne za pojedinu namjenu.

S obzirom da je vanjska jedinica jedna, osim u iznimnim slučajevima kada se mogu postaviti dvije zbog blizine unutarnjih jedinica ili slično, unutarnje jedinice možemo podijeliti na više tipova, i to:

  • zidne

Zidnih jedinica ima različitih kapaciteta i funkcionalnosti, a odlikuje ih jednostavna montaža i održavanje. U kućanstvima su vrlo česti.

 

  • kazetne

Ove vrste su uobičajene u uredima sa spuštenim stropovima, a tzv. kazetni tip je dizajniran tako da se uklopi u jednu stropnu pločicu. Većina jedinica je nevidljiva jer su uklopljene u strop i jedino je vidljiv dekorativni dio klime koji se sastoji od rešetki. Korisnici hvale estetsku riješenost ovih klima uređaja, ali i njihovu učinkovitost te neki čak naglašavaju da, s obzirom da sa stropa hladi ili grije prostoriju u četiri pravca, svojim načinom klimatizacije može zamijeniti tri ili četiri zidne klime. Uglavnom se ugrađuju u poslovnim prostorima, hotelima, konferencijskim dvoranama itd.

 

  • podstropne

U slučajevima kada želimo klimatizaciju sa stropa, a ne može se ugraditi stropni klima uređaj i strop nije toliko nizak, postavljaju se ovakve klime. Dizajnirane su što je moguće ljepše, ali korisnici navode da vrlo često izgledaju kao neprirodni dio stropa. Ovi su uređaji izrađeni tako da ne ispuštaju zrak izravno na jednom mjestu tako da nismo na udaru klimatizacije, a neki su napravljeni da ispuhuju zrak sa četiri strane.

 

  • podne, tj. parapetne

Ove unutarnje jedinice ugrađene su na zid do poda i to je viša klasa klima uređaja jer ima bolji učinak te je i skuplja. Zbog samog smještaja, na grijanju pruža veću ugodu jer uzima zrak bliže podu gdje je najhladniji pa ga zagrijava i ispuhuje u prostoriju. Pogodni su za veće prostore tipa recepcija tvrtki, hotela, u predvorjima itd.

 

  • kanalne

Kanalne klime su vrlo dobro estetsko rješenje, slično kao stropne. One imaju tzv. kanalni sustav zraka i odlične su za prostore gdje je poželjna neizravna distribucija zraka. Ovakvi klima uređaji su idealni za skrivenu ugradnju jer su im vidljive samo rešetke. Njihova je prednost što mogu klimatizirani zrak prenositi u više prostorija ovisno o rasporedu zračnih kanala. S obzirom da ovakvi uređaji rade u sustavu kanala, imaju mogućnost hlađenja svježeg zraka ili mješavine svježeg i recikliranog zraka, ovisno o kontroli sustava za ispuštanje zraka. Kanalni sustav hlađenja je odličan kada se treba klimatizirati više prostorija ili čak više odvojenih prostora. Mogu se koristiti i u našim domovima, ali najčešći su u hotelskim sobama, bankama i sličnim prostorima gdje želimo diskretnu klimatizaciju. Ravnomjerna je raspršenost ohlađenog zraka, a zrak se ne ispuhuje na jednom mjestu već kroz sustav koji obuhvaća cijeli prostor.

CIJENE SPLIT KLIMA U ODNOSU NA OSTALE

S obzirom da su mono split klima uređaji najčešće korišteni uređaji u kućanstvima, tako ima različitih cjenovnih razreda te se može za relativno malo novca uživati u klimatiziranom prostoru. Na tržištu je zaista ponuda raznovrsna i dostupna za svačiji džep. Najvažnije su vaše želje, želite li klimatizirati jednu prostoriju ili više njih, kakav želite filtarski sustav, koliko se cjenovno možete uklopiti u ono što želite itd. Kao i o svim drugim vrstama klima uređaja, i o ovima razmišljajte da dobijete maksimalno za prihvatljivu cijenu.

Vrlo je važno voditi računa o energetskoj učinkovitosti, tj. tražiti veći energetski razred jer je tako i potrošnja električne energije manja. Nadalje, razina buke je važan parametar, a filtar zraka možda i najvažniji jer vi ćete boraviti u tom prostoru i radi se o zdravlju vas i vaših ukućana. Mono i multi split klime se mogu naći od oko 2.000,00 kuna pa naviše.

Neki srednji cjenovni razred je od 5.000,00 kuna pa naviše za klime koje imaju energetski razred A ++, predviđene su za prostorije od dvadesetak kvadrata i jačine 2,5 kW za hlađenje i 3,2 za grijanje. Ovakvi uređaji najčešće imaju Wi-Fi upravljanje, ne stvaraju buku te bolje zadržavaju kapacitet pri visokim i niskim temperaturama.

Split sustavi koji su u višem cjenovnom rangu su od otprilike 8.000,00 kn i odlikuje ih ionizator zraka, izrazito niska razina buke, izuzetno visoko zadržavanje kapaciteta pri ekstremnim temperaturama, izrazito dobra funkcija grijanja itd. Kada bismo ih cjenovno uspoređivali s drugim vrstama klima, ne možemo reći da postoje ogromne razlike jer dobivate onoliko koliko tražite. Ako uzmemo neki srednji cjenovni rang, možemo zaključiti da su ove klime malo skuplje od prijenosnih, ali imaju i više pogodnosti.

Na tržištu je šuma različitih proizvoda i raspona cijena i često je vrlo teško odabrati pravi. Definitivno gledajte na energetski razred, jačinu, razinu buke i veličinu prostorije koju želite klimatizirati.

Saznajte više o temi kako odabrati idealan klima uređaj

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

  • Koja je razlika između split klima uređaja i invertera?

Osnovna razlika jeste u brzini. Inverteri imaju različite brzine i dizajnirani su tako da smanjuju brzinu okretaja kompresora, a samim tim i toplinski učinak kada se približe željenoj temperaturu. Split sustav klimatizira prostoriju stalno istim toplinskim učinkom/kapacitetom.

  • Je li bolje uvijek koristiti jači klima uređaj bez obzira na veličinu prostorije?

Jačina klime se mora prilagoditi prostoru. Ako se postavi preslaba klima neće moći učinkovito rashladiti prostoriju, dok će jača klima imati češća paljenja i gašenja pa tako i veću potrošnju električne energije. Broj startova kompresora utječe na njegov vijek trajanja. Najčešća jačina kućnih klima uređaja je 3,5 kW. Neko opće pravilo bi bilo da kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen treba podijeliti s deset čime se dobiva broj potrebnih kilovata. E sad, osim toga, treba imati u vidu koliko će osoba boraviti u prostoriji, kvalitetu otvora, stranu svijeta, namjenu prostorije u kući. Ono što se preporučuje jeste uvijek birati viši energetski razred.

  • Troši li zidna unutarnja jedinica više električne energije od stropne?

Zidne jedinice su u startu jeftinije, ali ako vam je potrebno više jedinica, onda je bolje ugraditi stropne. One su energetski učinkovitije, a također će prostor bolje ohladiti nego više zidnih.

  • Je li učinkovitije držati stalno uključen klima uređaj?

Za vrijeme ekstremno hladnih ili toplih dana bolje je držati ih uključene na nižoj temperature, recimo na grijanju na 18 na hlađenju na 28. Poslije će klimi biti lakše nadoknaditi toplinsko opterećenje prostorije da bi bio ugodan za boravak. Nedostatak ovih klima uređaja je pad kapaciteta pri niskim temperaturama, 0°C i niže, i visokim temperaturama, 35 °C i više, a tada su toplinski zahtjevi prostorija najveći.