montaža klima uređaja
Datum objave: 20. lipanj 2022.

Montaža klime detaljan je i kompliciran proces. Postupak instalacije može značajno utjecati na životni vijek i učinkovitost vašeg klima uređaja. Važno je dobro se informirati prije postavljanja klime o samom procesu i troškovima. Osim toga, bitno je odabrati stručne osobe za vašu instalaciju, kako bi cijeli proces bio što lakše i profesionalnije obavljen.

 

Proces montaže klima uređaja

Ako klima uređaj ne postavljate prvi puta, već stari zamjenjujete novim, najprije slijedi proces procjene i uklanjanja starog klima uređaja. Prije ugradnje novog klima uređaja, stari sustav mora biti uklonjen, osobito ako ga zamjenjujete sličnim modelom.

Moderni klima uređaji su nešto veći po visini, dužini i širini. To omogućuje veću zavojnicu što, zauzvrat, čini klima uređaj učinkovitijim. Zbog veće veličine modernih klima uređaja, trenutna lokacija vašeg postojećeg klima uređaja možda neće odgovarati novom. Ponekad se klima uređaj mora premjestiti. Kao vlasnik kuće morate uzeti u obzir da to može zahtijevati premještanje opreme ili modificiranje cijevi vašeg doma.

Tijekom procesa uklanjanja, instalater klima uređaja će se pobrinuti za zaštitu okolnog područja i čišćenje svih ostataka uzrokovanih uklanjanjem. U većini slučajeva, vaš instalater može riješiti zbrinjavanje vaše stare klimatizacijske jedinice. Nakon uklanjanja, instalater klima uređaja također će izvršiti potpunu procjenu postojeće infrastrukture za hlađenje vašeg doma kako bi potražio curenje zračnih kanala ili druge probleme koji bi mogli utjecati na performanse vašeg novog sustava. Ako su popravci potrebni, bit ćete obaviješteni prije nego što budu riješeni.

Nakon što uklonite vaš stari sustav, počet će instalacija vašeg novog klima uređaja. Ovaj proces može zahtijevati nove cijevi ili električne i kanalske priključke, ovisno o vašim starim i novim klima uređajima i jesu li spojevi isti. Tijekom ovog procesa, svi električni spojevi će se provjeriti i sustavu će se dodati rashladno sredstvo prema specifikacijama proizvođača. Vaš novi klima uređaj će biti testiran kako bi se osiguralo da radi ispravno kako biste ga mogli početi koristiti čim vaš tehničar završi s poslom.

Zatim, unutarnja jedinica isparivača dolazi na svoje mjesto. Zakačena je na kanale, spaja se na odvodni vod za odvod kondenzata i povezuje se na vod rashladne tekućine koji će ići van na kondenzatorsku jedinicu.

Vanjska jedinica u kojoj se nalazi kondenzatora i kompresor, postavljena je i pričvršćena na čvrst temelj. Na nju se spajaju rashladna tekućina i strujni vodovi.

Instalateri pregledavaju sve električne spojeve. Budući da klima uređaji koriste veliku snagu za pokretanje kompresora, potrebno ih je provjeriti kako se ne bi isključili prekidači.

Kada je cijeli klima uređaj priključen i napunjen rashladnim sredstvom, instalateri pokreću klima uređaj i provjeravaju protok zraka, snagu hlađenja i kontrolu termostata.

Profesionalci neće napustiti vaš dom dok nisu 100% sigurni da vaš klima uređaj radi kako treba, bez kvarova ili nepotrebnog stresa koji bi mogao dovesti do popravaka u bliskoj budućnosti. Nakon toga imate svoj čvrsti i moćni novi klima uređaj spreman za rad koji će vaš dom održavati hladnim za mnoga ljeta koja dolaze.

Iznimno je važno da montažu klima uređaja obavi firma, odnosno ovlašteni instalater, jer jedino je u tom slučaju osigurano tvorničko jamstvo na uređaj i montažu. Ukoliko montažu obavi osoba koja nije ovlaštena, ista preuzima i odgovornost za eventualne kvarove i neispravnost na uređaju i montaži te u tom slučaju prodavatelj nije odgovoran za nastalu štetu.

 

Odabir najboljeg mjesta za vaš klima uređaj

Instalateri će vas svakako savjetovati o najboljoj mogućoj poziciji za vaše jedinice, kako unutar vaših prostorija tako i na otvorenom, kako bi se povećala učinkovitost i zadržali što niži troškovi.

Unutarnja jedinica klima uređaja mora biti postavljena na odgovarajuće mjesto. Nekoliko je stavki na koje trebate pripaziti. Jedna od njih je da se zbog boljeg hlađenja klima uređaj uvijek postavlja na vrh zida. Zbog lakšeg spajanja, na bočnoj strani klima uređaja mora ostati barem 30cm prostora, dok od stropa klima uređaj mora biti udaljen barem 10cm.

Klima uređaj ne preporuča se postavljati na mjesta gdje dolazi do velikog isparavanja, odnosno u kuhinju. Klima bi mogla upijati masnoće i prašinu. Ne preporuča se postavljanje ni u prostorije gdje spavate, kao ni u uske hodnike, nasuprot drugom zidu ili iznad ormara ili police.

Važno je da se klima postavi na mjesto na kojem neće puhati izravno u vas. Idealne prostorije su veći hodnici i dnevne sobe. Na taj način će se pokriti velik dio stana, a zrak iz klime će se ravnomjerno rasporediti i u ostale prostorije. Ako pak imate stan na dvije etaže, važno je napomenuti da se topli zrak uvijek penje gore, a hladan ide dolje.

Ako imate klimu sa split sustavom, najbolji položaj uvelike ovisi o tome gdje je vanjska jedinica pozicionirana jer obično želite izbjeći dugi niz cjevovoda između unutarnje i vanjske jedinice. Općenito, računajte na tri ili četiri metra cijevi, inače bi vam i troškovi instalacije mogli biti veći.

Vanjsku jedinicu izbjegavajte postavljati u zatvorene lođe i korisne balkone jer će vam smetati, a moguć je smanjeni učinak klime zbog lošijeg provjetravanja vanjske jedinice. Za bolji učinak u hlađenju vanjsku jedinicu treba postaviti u sjenu i hladniju poziciju, na primjer pod balkon ili na sjevernu stranu objekta. Za bolji učinak u grijanju vanjsku jedinicu treba postaviti na topliju poziciju, npr. na južnu stranu objekta.

Vaša bi vanjska jedinica idealno trebala biti u zaštićenom položaju i pričvršćena na zid pomoću nosača ili na betonskoj podlozi. Imajte na umu da zidni nosači ili poli/betonske baze za vašu jedinicu mogu povećati vaše troškove instalacije. Ako imate ograničen vanjski prostor za jedinice, možete razmisliti o multi-split sustavu klimatizacije koji može povezati nekoliko različitih unutarnjih jedinica na jednu vanjsku jedinicu.

 

Čimbenici koji utječu na troškove instalacije

Montaža klime i njezina cijena ovisi od kućanstva do kućanstva. Ono što se uzima u obzir prilikom određivanja cijene je sljedeće:

  • broj jedinica koje se ugrađuju, kao i vrsta, veličina i marka,
  • složenost instalacije – tj. koliko je cjevovoda ili kablova potrebno i gdje se jedinice nalaze u vašem domu,
  • nadogradnja vašeg električnog sustava, ako je potrebno.

 

Troškovi instalacije i što montaža klima uređaja uključuje

Klimatizacija.hr pruža usluge kvalitetne montaže klima uređaja. Dugogodišnje iskustvo, suradnja sa stručnjacima i mnogobrojne edukacije, dovele su do stvaranje mreže koja vam pruža personaliziranu i sigurnu pomoć. Cijene za montažu klima uređaja razlikuju se ovisno o veličini vašeg prostora i jačine klima uređaja, kao i postavlja li se klima na već postojeće instalacije ili ne.

Kod montaže klima uređaja nekoliko je ponuđenih opcija ovisno o vrsti potrebne instalacije, a s tim se razlikuju i cijene.

Usluga montaže klima uređaja uključuje:

  • jedan proboj zida - cigla do 50 cm ili beton do 30 cm debljine,
  • do 3 metra duljine instalacija između unutarnje i vanjske jedinice izvedenih od predizoliranih bakrenih cijevi i elektro instalacija,
  • PVC kanalice određene veličine za instalacije do 3 metra duljine – nadžbukno,
  • PVC kanalice 17×15 mm i kabel elektro napajanja do 3 metra duljine – nadžbukno,
  • par odgovarajućih pocinčanih nosača za montažu vanjske jedinice,
  • do 3 metra cijevi za odvod kondenzata, slobodnim padom u pripremljeni odvod,
  • spajanje električnog napajanja na postojeću električnu instalaciju,
  • potrošni materijal (izolacijska traka, vezice, silikon, gips i ostali potrebni potrošni materijal za navedenu montažu),
  • puštanje u rad, ovjeru Jamstvenog lista i obuka korisnika o korištenju klima uređaja.

 

Kada se radi o montaži klima uređaja na već postavljene instalacije, cijene su s obzirom na to, naravno, nešto niže.

Usluga montaže klima uređaja uključuje:

  • postavljanje unutarnje i vanjske jedinice,
  • spajanje uređaja na postavljenu freonsku instalaciju,
  • spajanje el. napajanja na postojeću električnu instalaciju,
  • potrošni materijal (izolacijska traka, vezice, silikon, gips i ostali potrebni potrošni materijal za navedenu montažu),
  • puštanje u rad, ovjeru Jamstvenog lista i obuka korisnika o korištenju klima uređaja.

 

Postojeća priprema instalacija za klima uređaje podrazumijeva:

  • predizolirane bakrene cijevi određenog priključnog promjera ovisno o jačini klime i o modelu unutarnje jedinice koja se ugrađuje,
  • napajanje - el. kabel 3x1,5 mm2 (3x2,5 mm2),
  • međuveza - el. kabel 4×1,5 mm2,
  • odvod kondenzata od unutarnje jedinice, slobodnim padom u pripremljeni odvod,
  • odgovarajući nosač vanjske jedinice.

 

Montaža klima uređaja na pripremljenu instalaciju podrazumijeva postavljenu freonsku instalaciju (bakrene cijevi sa izolacijom) koja u promjeru i dužini odgovara klima uređaju koji se montira kao i postavljeni nosač vanjske jedinice na odgovarajućim pozicijama. Postavljena freonska instalacija na krajevima mora biti propisno zatvorena ili zavarena bez mogućnosti atmosferskih utjecaja.

U slučaju da postavljene instalacije u potpunosti ne odgovaraju, iste je potrebno prilagoditi ili zamijeniti što povećava cijenu montaže.

U gore navedene cijene također nije uključena možebitna nadopuna rashladnim medijem R410A ili R32 ovisno o modelu uređaja i dužini instalacije. Isti će se obračunati prema trenutnom cjeniku.

Montaža klima uređaja  u nijednom slučaju ne obuhvaća uporabu skele ili auto dizalice niti eventualne dodatne fine ili grube građevinske, elektro, bravarske ili staklarske radove.

Za ispravan rad inverter klima uređaja u režimu hlađenja i grijanja potrebna je minimalna duljina cjevovoda od 2 metra.

Ukoliko je montaža zahtjevnija od standardne montaže, cijena svih ostalih dodatnih radova naplaćuje se po cjeniku radova i usluga.

 

Kada naručiti ugradnju

Najvažniji savjet je da istražite i planirate unaprijed prije nego što počne vrućina ili hladnoća. Instalateri su obično vrlo zaposleni tijekom glavnih sezona. Pretpostavka je da tokom jako vrućeg vremena dolazi do značajnog razdoblja čekanja, stoga instalaciju treba obaviti na vrijeme. Prednost je ako kupujete klimu kod prodavača koji nudi i instalaciju jer tako nemate dodatan posao traženja instalatera za vašu vrstu klima uređaja.

 

Zaključak

Postavljanje klima uređaja može biti zahtjevan i dug proces. No ako se pravilno informirate na vrijeme, taj proces će naše stručne osobe svesti na minimum čekanja te na maksimum profesionalnosti i elegancije obavljenog posla.