Datum objave: 20. ožujak 2019.

Kako biste ocijenili vlažnost u vašem domu? Ima li kondenzacije na prozorskim staklima i slavinama? Je li se možda već nakupila plijesan na zidovima?

Kako se osjećate kad ste u kući? Kašljete, kišete, oči su vam crvene? Vaša djeca često imaju respiratornih problema? Sve su to znači da je relativna vlažnost u vašem domu velika i da morate naći rješenje kako biste je smanjili te bili zdravi i osjećali se ugodno.

Odvlaživači zraka su uređaji koji pomažu na više načina, a ono najvažnije je da održavaju relativnu vlažnost zraka u vašem domu optimalnom. Ovaj uređaj biste trebali početi koristiti kada nikakav drugi način otklanjanja vlage više ne pomaže. Ako ste probali nakon tuširanja odzračiti kupatilo, čistiti podove i zidove nakon kupanja ili kuhanja, i vlaga je uporna te se stalno vraća, onda će vam u pomoć priskočiti odvlaživač zraka. Kondenzacija je najčešći oblik vlage, a nastaje jer vlaga toplog zraka stvara kondenzaciju na hladnim zidovima, i to najčešće u prostorijama koje po svojoj namjeni imaju dosta vlage, kao što su kuhinje i kupaonice. To je najčešće, ali ne i stalno, problem zimi kada su zidovi hladniji od unutarnjeg zraka. Kondenzacija se može pogoršati centralnim grijanjem kada se jako ugrije prostorija i onda ohladi što dalje stvara kondenzaciju zbog velike promjene temperature. Stalno prisutna vlaga na zidovima dovodi do pojave plijesni a to u svom stanu nikako ne želite. Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti savjetuje da se relativna vlažnost zraka u domu održava na oko 50 posto te da se koriste odvlaživači kako bi se to postiglo, a rađena su i istraživanja kako izloženost unutarnjem zraku utječe na respiratorne smetnje gornjih dišnih puteva. Korištenjem klima uređaja za vrijeme ljetnih vrućina se može prevenirati stvaranje vlage, ali i ne mora. Odvlaživači su ipak najbolje rješenje za dugoročno održavanje relativne vlažnosti zraka optimalnom.

Ovo je dobar primjer problema vlage u stanu.

Što ćete pronaći kod najboljih odvlaživača?

Raspon cijena odvlaživača je velik, ali ima stavki koje odvlaživač definitivno mora imati kako bi zadovoljio svoju svrhu. Prvo je sigurno opcija koja omogućava da se izabere željena razina vlažnosti zraka, a odvlaživač radi po potrebi kako bi održao odabranu razinu vlažnosti. To je slično kao kada podesite termostat na željenu temperaturu i vaš klima uređaj je samo održava. Razina buke je bitan element, a kvalitetni odvlaživači imaju vrlo tihi rad te i na to treba itekako obratiti pozornost pri kupovini. Zračni filteri su odlična stvar ako ih ima vaš odvlaživač, a mnogi od najboljih odvlaživača imaju visok energetski razred koji znači da rade učinkovito, dobri su za okoliš te vam „čuvaju“ i novčanik. Najbolji odvlaživači su i najjednostavniji, bitno je da se spremnik s vodom lako izvlači i prazni te da je sam uređaj primjerene veličine. Kako se testiraju pročitajte ovdje.

Što se nudi na našem tržištu?

Na našem tržištu su zastupljeni različiti proizvođači, a spomenut ćemo neke od njih koji su ispitivani te se pokazali kao dobra rješenja za isušivanje zraka. Trotec, Sinclaire, Gorenje, Airel su neki od proizvođača zastupljeni na našem tržištu i njihovi modeli se mogu naći po relativno pristupačnim cijenama. Ima ih za prostorije od 15 četvornih metara do onih od 75 kvadrata. Birajte one stalno zastupljene kod nas, provjerene, za koje imate dobru podršku i servis.

Trotec je apsolutni lider na našem tržištu jer ima veliki raspon uređaja za različite veličine prostorija te različitih kapaciteta svejedno treba li vam za kućanstvo ili ured. Njihove nove E serije, kada se gleda omjer cijene i učinka, su u samom vrhu te su, što se tiče funkcija, apsolutno opremljeni i estetski moderni. Korisnici za ove proizvode imaju samo riječi hvale te im je jedna od vrlo bitnih stavki da se vrlo rijetko kvare, a i ako se to dogodi, s obzirom da je jako zastupljen kod nas, dijelovi su lako dostupni.

Ako se ne možete riješiti vlage, a želite praktičan uređaj malih dimenzija čiji se moderni dizajn lako uklapa u vaše kućanstvo, onda bi vam mogao pomoći Olimpia Splendid Aquaria Slim 12 P. Ovaj mali uređaj namijenjen je prostorijama do 25 kvadrata, a ima veliku moć odvlaživanja te dvobrzinski ventilator i snažan kompresor. Digitalni displej omogućava korisniku da jednostavno postavi željenu vlažnost prostorije. Već smo govorili da je velika prednost odvlaživača ako imaju perive filtre zraka, a ovaj uređaj ih ima, te kotačiće kako biste ga lako mogli pomijerati iz jedne prostorije u drugu. Uređaj posjeduje spremnik za vodu kapaciteta 2,5 litre i automatski se isključuje kada se on napuni.

Trotec TTK 60E model odvlaživača zraka. Za više detalja kliknite na sliku.

Uređaj za malo veće prostorije, ali s dodatnom opcijom sušenja odjeće je Trotec TTK 60 E. Kod ovog uređaja novina je da se na zaslonu boja LED svjetla mijenja u ovisnosti o tomu je li vlažnost zraka zadovoljavajuća ili ne. Plavi, zeleni i crveni LED pokazuju kada je relativna vlažnost zraka ispod 55%, kada je optimalna, odnosno kada je iznad 70%. Njegova još jedna odlična osobina je mogućnost sušenja rublja, što je izuzetan plus kada je i vanjska vlažnost velika. Također, kada se spremnik napuni vodom, lampica signalizira te se uređaj automatski isključuje.

Trotec TTK 127 E model odvlaživača zraka. Za više detalja kliknite na sliku.

Svi naši odvlaživači imaju jamstvo od dvije godine, a korisnici koji ih već imaju naglašavaju i da su izuzetno tihi. Upravo se iz ove kompanije i vode normom čistog komfora.

Za kraj je još važno naglasiti da jeftiniji modeli odvlaživača zraka mogu privući cijenom, ali njihova dorada je slaba, plastika vrlo jeftina, a o nepoznatoj elektronici i kompresoru da ni ne govorimo. Ovo isto važi i za kupovinu preko interneta. Ovakve uređaje je jednostavno najbolje kupiti uživo gdje se možete uvjeriti u njihov način rada na licu mjesta.