Datum objave: 10. listopad 2022.

Tijekom građevinskih radova ili radova na obnovi mnogi se pitaju je li za grijanje stana ili kuće bolje koristiti struju ili prirodni plin.

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, potrebno je uzeti u obzir nekoliko parametara: instalacija, trošak energije, potrošnja, udobnost itd.

Plin i struja dva su energenta koja najviše koriste hrvatska kućanstva. Električno grijanje ima prednost što je jeftinije za ugradnju, plinsko grijanje ima prednost zbog povoljnijih cijena. Za ove dvije energije postavlja se pitanje održivosti i utjecaja na okoliš.

Koja je razlika između električnog i plinskog grijanja?

Postoji nekoliko razlika između električnih i plinskih sustava grijanja koje mogu odrediti koji je najprikladniji za vaš dom. Plinski sustavi grijanja obično se oslanjaju na zagrijavanje vode izgaranjem goriva u kotlu. Voda cirkulira kroz radijatore ili cijevi za podno grijanje i kako se podovi ili radijatori zagrijavaju, zagrijavat će zrak u prostoriji.

S druge strane, električni sustavi grijanja oslanjaju se na odvojene sustave grijanja u svakoj prostoriji, kao što su utični ventilator, radijatori, barska grijalica ili složenija mreža akumulacijskih grijača koji rade na struju izvan vršnog opterećenja. S napretkom u modernoj tehnologiji električnog grijanja, električni sustavi grijanja postaju popularna alternativa plinskom grijanju za dom.

 

Različite vrste uređaja i način na koji rade

Za odabir pravog sustava grijanja, izvor energije nije jedini kriterij koji treba uzeti u obzir. Posljednjih godina postignut je veliki napredak kako bi se ponudili uređaji koji nude veću toplinsku udobnost i manju potrošnju energije. Ovdje je kratak pregled različitih uređaja dostupnih za grijanje na plin ili struju.


Od električnih konvektora do najnovijih modela:
 

primjer planiranja korištenja dizalice topline za kuću

Primjer kućnog plana sustava grijanja i proizvodnje potrošne tople vode putem dizalice topline

 

Dizalica topline

Moderno rješenje s iznimnom efikasnošću i najvećim uštedama. Dizalica topline u startu zahtjeva projektiranje i investiciju ali vrlo brzo vraća uloženo kroz drastične uštede, pogotovo ukoliko koristite i fotonaponske panele.

Električni konvektor

Jednostavna metalna kutija koja sadrži otpornik za grijanje, konvektor zagrijava zrak koristeći princip Jouleovog efekta. Topli zrak je lakši od hladnog zraka, stvarajući kontinuiranu cirkulaciju za podizanje sobne temperature. Vrlo brzo se zagrijava, ali ima nedostatak isušivanja okolnog zraka.
Postoji i izvedba s pločama za pohranu topline koja je štedljivija i dodaje udobnost kroz isijavanje pohranjene topline.

Radiant ili zračeći panel

Ovi zračeći paneli emitiraju lokalnu toplinu zahvaljujući infracrvenim valovima koji zagrijavaju ne samo zrak, već i sva čvrsta tijela u blizini. Nude ugodniju, ali neujednačenu toplinu, ponekad prejaku u blizini uređaja. Njihov rad se uvelike poboljšao posljednjih godina i njihov sada ultra-ravni dizajn je dekorativan.

Električni radijatori

Dolaze u više izvedbi ovisno o vrsti grijačeg tijela u njima, a najpopularniji te ujedno i najefikasniji su oni koji kombiniraju direktno grijanje, djelomičnu pohranu topline i konvekcijsko grijanje. Trenutno na tržištu ovi uređaji pružaju najviše za ovu vrstu investicije te su sve popularnija zamjena za tradicionalno grijanje na vodu. 

Standardne grijalice

Razne grijalice u izvedbama poput keramičke i infracrvene a služe nam za dogrijavanje prostorija ili grijanje manjih prostorija. Međutim, postoje i modeli veće snage koji itekako mogu zagrijati i veću prostoriju, no ne efikasno kao radijator koji je veće površine.

 

Različite generacije plinskih kotlova:


centralno grijanje na plin
Sustav plinskog centralnog grijanja

 

Klasični plinski kotao

Koristi energiju proizvedenu izgaranjem plina za opskrbu kruga centralnog grijanja. Glavni nedostatak najstarijih kotlova je visoka emisija CO2 za učinkovitost koja ne prelazi 80%.

Niskotemperaturni plinski kotao

Njegova poboljšana učinkovitost (do 90%) omogućuje smanjenje potrošnje energije i utjecaja na okoliš.

Kondenzacijski kotao

Ako zahtijeva ugradnju kanala za odvod dima, plinski kondenzacijski kotao postiže 110% učinkovitosti iskorištavanjem energije dobivene kondenzacijom vodene pare iz dimnih plinova izgaranja.


 

Različite potrebe instalacije i održavanja

Kad se elektricitet rimuje s jednostavnošću – Instalacija sustava električnog grijanja ne zahtijeva nikakve posebne zahvate: dovoljno je spojiti uređaj na električnu mrežu kuće kako bi bio potpuno operativan. Jedina gesta koju treba usvojiti za njegovo održavanje: sezonsko brisanje prašine kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine na njegovim ventilacijskim rešetkama.

Grijanje na plin, složeniji sustav za postavljanje – Za ugradnju plinskog kotla, rad je važniji. Osim instalacije uređaja i njegovog spajanja na plin, bit će potrebno, ako je potrebno, stvoriti krug za opskrbu svih radijatora u kući. Osim toga, kotao će zahtijevati posjet stručnjaka svake godine kako bi se osigurala sigurnost i pravilan rad instalacije, kako bi se izbjegle bilo kakve kućne nezgode i kako bi se zajamčila njegova optimalna učinkovitost. Ako vaša regija nije opskrbljena gradskom plinskom mrežom, morat ćete također instalirati spremnik za propan, zračni ili podzemni, koji će se trebati povremeno puniti i održavati.

cijena održavanja plinskog sustava grijanja
Održavanje plinskog sustava od strane profesionalca

 

Prednosti i nedostatci grijanja na plin

Sada znate koja je razlika između plinskog i električnog grijanja, dopustite nam da navedemo prednosti i nedostatke svakog sustava kako biste znali koji će biti najprikladniji za vaš dom. U nastavku smo naveli prednosti i nedostatke plinskih sustava grijanja, prednosti i nedostatke električnih sustava grijanja možete pronaći niže u blogu.

Plinsko grijanje – prednosti:

Moderni plinski kotlovi postaju učinkovitiji

Ako tražite energetski učinkovit kotao, moderni plinski kotlovi su energetski učinkoviti do i preko 90%, što znači da ćete dobiti veći povrat na svaku jedinicu energije koju koristite.

Plinske bojlere je lako zamijeniti

Ako želite nadograditi svoj postojeći plinski kotao na novi moderni, to ćete vrlo lako učiniti. To je zato što već imate infrastrukturu za smještaj novog plinskog bojlera, bilo bi puno teže ako želite zamijeniti plin za struju.

Može brzo zagrijati vaš dom

Plinski kotlovi zagrijat će vaš dom puno brže od električnih bojlera i radijatora. To je zato što će plamenik proizvoditi maksimalnu toplinu od trenutka kada se uključi, što znači da nećete morati ostavljati grijanje uključeno dulje vrijeme, čime ćete uštedjeti novac.
 

Plinsko grijanje – nedostatci:

Plinski bojleri nisu 100% učinkoviti

Iako plinski kotlovi imaju učinkovitost do 90%, nisu 100% učinkoviti kao električni kotlovi. Sustavi električnog grijanja pretvorit će 1 kWh električne energije u 1 jedinicu topline što znači da su 100% učinkoviti, međutim plinski kotlovi to ne čine. Čak i potpuno novi plinski kotlovi mogu imati samo oko 90% učinkovitosti.

Kvarovi i održavanje bojlera mogu biti skupi

Plinsko grijanje zahtijeva održavanje koje može biti skupo, pogotovo ako vam se bojler pokvari. Ako još niste zamijenili svoj stari bojler, potencijalno imate neučinkovit sustav grijanja. Što je vaš kotao stariji, to će teže grijati vaš dom. Ostaviti kotao bez servisa znači da ga izlažete opasnosti od kvara i što je veći kvar, to će skuplje biti njegovo rješavanje.

Instalacija

U startu je instalacija i cijena cjelokupnog sustava daleko veća nego kod električnog grijanja, a također zahtjeva i velike unutarnje radove koji mogu podići troškove ukoliko se radi o adaptaciji. Dizanje poda, bušenje zidova, farbanje zidova itd.


 

Prednosti i nedostatci električnog grijanja

Kako bismo osigurali da imate sve informacije koje su vam potrebne za donošenje odluke o tome koji je sustav grijanja najbolji za vaš dom, u nastavku smo naveli prednosti i nedostatke električnih sustava grijanja.


technotherm tt-ks električni radijator s djelomičnom pohranom topline
Moderan Technotherm električni radijator s djelomičnom pohranom topline

 

Prednosti za električno grijanje:

Električno grijanje je gotovo 100% učinkovito

Za razliku od plinskih sustava, električni sustavi grijanja su gotovo 100% učinkoviti jer gotovo svu energiju pretvaraju u toplinu. To znači da su uređaji poput električnih radijatora idealni za prostorije kojima je potrebna dodatna toplina kada vam nije potreban ostatak centralnog grijanja, kao što su kupaonice, kućni uredi ili sobe za tretmane.

Električni radijatori su jeftiniji za održavanje

Električni radijatori griju vašu sobu jednako učinkovito kao i vaš sustav centralnog grijanja. Njihova glavna prednost je što nemaju pokretnih dijelova, što znači da je manja vjerojatnost da će se pokvariti i stoga će im trebati manje održavanja. Ne zahtijevaju servisiranje jer se napajaju iz električne mreže, što znači da ih nije potrebno održavati, tako da nema poziva vodoinstalatera i godišnjeg servisa.

Električni radijatori su jeftiniji i praktičniji za ugradnju

Trošak ugradnje električnog radijatora manji je od troška ugradnje sustava centralnog grijanja ili proširenja sustava na novu sobu ili vrtni ured. Ugradnja plinskog sustava centralnog grijanja veliko je i skupo iskustvo. Profesionalnom vodoinstalateru može trebati nekoliko tjedana da namjesti nove cijevi i radijatore. Ovo može biti neuredan posao koji uključuje podignute podne daske, oštećenje zidova, a ponekad i nekoliko tjedana s ograničenom količinom tople vode i grijanja. Električni radijatori jednostavni su za ugradnju, što znači da ne morate čak ni platiti instalatera jer ih možete sami postaviti u zid.

Električno grijanje je bez buke

Električni radijatori pružaju praktički tiho grijanje. Ovo je velika prednost u odnosu na električnu energiju u usporedbi s plinskim centralnim grijanjem koje često stvara znatnu buku jer se kotao i radijatori počnu zagrijavati. Nema pozadinske buke s električnim radijatorima, nema lupanja, zveckanja ili bućkanja iz cijevi ispod poda.

Električno grijanje je ekološki prihvatljivije

Električni radijatori ne proizvode emisije ugljika. Kada se napajaju električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora, električni radijatori nude ekološki prihvatljivo rješenje za grijanje. Ovo je temeljni čimbenik koji električno grijanje čini savršenim izborom za održivo grijanje i ekološki prihvatljiviji dom.


trotec električne infracrvene grijalice
Razne Trotec infracrvene grijalice

 

Električno grijanje – nedostatci:

Veća cijena električne energije

Troškovi električne energije na mnogim su mjestima vrlo skupi, a budući da ćete trošiti više električne energije u svom domu, vaša bi cijena električne energije mogla biti prilično skupa. Možda ćete otkriti da se tekući troškovi električne grijalice brzo povećavaju, osobito ako živite negdje gdje morate često grijati svoj dom. Međutim, situacija se i ovdje mijenja te se razlika u cijeni između plina i struje smanjuje s vremenom. Također, moramo napomenuti mogućnost spajanja fotonaponskih panela, proizvodnju vlastite energije i mogućnost drastičnog smanjanja troškova.

Sporije zagrijavanje vašeg doma

U usporedbi s plinskim centralnim grijanjem, električno grijanje sporije zagrijava prostorije u vašem domu jer je potrebno više vremena da se sustav pokrene. Dakle, ako želite brzo zagrijati sobu zimi, ovo možda nije najbolja opcija za vas.


 

Što je najisplativije za grijanje garsonijere, stana ili kuće?

Veličina stana glavni je kriterij koji treba uzeti u obzir kako bismo znali je li zanimljivije grijati se na plin ili prijeći na potpuno struju. Za srednje površine puno je zanimljivije ugraditi električne radijatore. Doista, čak i ako je cijena kWh prirodnog plina jeftinija od cijene električne energije, plinska instalacija zahtijeva mnoge popratne troškove, poput skuplje pretplate kao i obveznog održavanja bojlera. Stoga to u ovom slučaju ne vrijedi. Za veliki stan ili kuću plin se predstavlja kao odlično i isprobano riješenje rješenje, ali imajte na umu da dizalice topline predstavljaju efikasnije i dugoročnije riješenje, pogotovo ukoliko imate i fotonaponske panele. U zadnjih nekoliko godina električni radijatori s djelomičnom pohranom energije pokazali su se kao ozbiljna konkurencija, pogotovo kada se radi renovacija, budžet je manji i želi se fleksibilnost u izvedbi.

uštede grijanjem na struju
 

Zaključak

Iako se grijanje na plin i struju mogu pohvaliti raznim prednostima ali i nedostacima, smatramo da je dugoročno i za budućnost isplativije grijanje na struju. Mogućnosti izvedbe, kapaciteta, cijene, efikasnosti i možebitno besplatnog grijanja s fotonaponskim panelima jednostavno ne mogu biti zanemarene. Struja je budućnost i ulaganja u ove sisteme su enormna. Svake godine smo svjedoci novih napredaka, sustava kontrole i dizajnerskih modela. Plin je još uvijek tu, dostupan je i pouzdan, no ne zauvijek. Zakoni se mijenjaju u korist električne energije i uskoro će biti nezamislivo vidjeti novogradnju sa sustavima grijanja na plin, a neke države su ga već i zabranile. Na žalost i geopolitičke promjene donose poraste cijena i nesigurnosti oko dobavljivosti pa nam je teško preporučiti grijanje na plin, pogotovo ako gledate na budućnost.