Datum objave: 28. listopad 2022.

Za razliku od plinskog ili električnog centralnog grijanja s radijatorima koji uglavnom zagrijavaju zrak koji zatim putuje oko vašeg doma (zvano konvekcija), podno grijanje pruža mješavinu topline koja zrači iz poda i konvekcijske topline - stvarajući ugodnu i stalnu temperaturu između poda i stropa.

 

Kako radi podno grijanje?

Električno podno grijanje radi tako da se ispod razine poda ugradi grijaći kabel ili prostirka. Sustav grijanja se zagrijava kada je sustav uključen, zagrijavajući površinu poda i stvarajući toplinu koja se ravnomjerno raspoređuje i zagrijava prostoriju od temelja. Vodeni sustavi koriste hidraulične cijevi za podno grijanje koje nježno pumpaju zagrijanu vodu ispod površine poda. Uz toplinu koja zrači, udobnost se obično osjeća prije i na nižoj temperaturi. Postoji minimalan protok zraka, održavajući ugodnu i ravnomjernu temperaturu posvuda u prostoriji.

 

Koliko različitih vrsta podnog grijanja postoji?

U osnovi postoje dvije vrste podnog grijanja koje treba razmotriti – mokro (vodeno) ili električno:

Topla voda ili mokri sustavi

Ovi sustavi rade zajedno s vašim sustavom centralnog grijanja i topla voda se gura kroz sustav malih cijevi na podu kako bi zagrijala prostoriju. Cijevi su kontinuirane, što znači da ne postoji velika mogućnost curenja kroz spojeve, a vaša se podna obloga postavlja iznad njih. Budući da sustav centralnog grijanja ne mora zagrijavati vodu na visoku temperaturu kao radijator, također ćete uživati ​​u nižim troškovima grijanja.

Mokri sustavi mogu pokretati bilo koji sustav centralnog grijanja pod uvjetom da je dovoljno velik, iako su općenito dizalice topline najučinkovitije. Svakom se prostorijom može zasebno upravljati putem pojedinačnih termostata (obično montiranih na zid) ili putem termostatskog čvorišta smještenog na jednom mjestu. Obično je potrebno više podnog prostora za ugradnju mokrih sustava jer su viši od svojih električnih parnjaka, što znači da će vaš pod biti viši. Dakle, ako biste ovo instalirali u kuhinji, na primjer, možda ćete morati uzeti u obzir da razina poda možda neće biti jednaka onima u susjednim sobama.

mokro ili vodeno podno grijanje na toplu vodu

Električno podno grijanje

Električno podno grijanje dolazi u dva formata: kompleti prostirki i kompleti labavih kabela. Prvi se sastoji od sustava prethodno raspoređenih grijaćih elemenata montiranih na prostirku otvorenog tkanja (koja dolazi u kontinuiranom kolutu) i radi na isti način kao i električna deka. S druge strane, labavi kabelski sustavi jednostavno su kontinuirani kabli koji se mogu položiti ispod završnih obloga poda (nije ograničeno rasporedom/dimenzijama prostirke) koji stvaraju toplinu kada su uključeni. Obje ove vrste podnog grijanja stoje niže od mokrih sustava zbog nedostatka glomaznih cjevovoda, što znači da su električni setovi mnogo svestraniji budući da se vaša podna podloga ne mora prilagođavati za bilo kakve cijevi. Električno podno grijanje jednostavno se montira, spaja na vašu električnu mrežu i na njih se postavlja završna podna obloga. Prije instaliranja električnog podnog grijanja iznimno je važno osigurati da ste pravilno izmjerili prostor u kojem će se instalacija nalaziti i kupili odgovarajuću količinu prostirke ili kabla.

električno podno grijanje

Prednosti električnog podnog grijanja:

  • Električno podno grijanje mnogo je tanje i obično zauzima manje prostora od mokrog sustava podnog grijanja. Vjerojatno će vam trebati podložna ploča za izolaciju kako biste ograničili gubitak topline prema dolje, ali žice su mnogo tanje i cijeli sustav može sjediti bliže površini.
  • Sustav koji je bliže površini također znači da može puno brže reagirati.
  • Ako vam je potrebna mala količina topline na kratko vrijeme, primjerice u vlastitoj kupaonici, ovo bi moglo biti idealno.
  • Nema potrebe za razdjelnikom s električnim podnim grijanjem. To znači da ga je jednostavno postaviti u jednu prostoriju bez ometanja susjednih prostora.

Nedostaci električnog podnog grijanja:

  • Električno podno grijanje može potencijalno stvoriti vruće točke u prostoriji u kojoj se nalazi drugi generator topline, poput štednjaka ili plamenika na cjepanice
  • Električno podno grijanje također može biti skupo ako se njime ne upravlja pravilno. Koju god količinu topline pokušavate unijeti u svoj pod, ako je uključen dulje vrijeme, rad električnog sustava koštat će više.
  • Ako su vam potrebni samo kratki udari topline i ne pokušavate zagrijati strukturu zgrade, onda bi električno rješenje moglo biti prava opcija.
  • U slučaju kvara na sustavu, kao što je puknuće žice, vrlo je teško odrediti gdje je prekid kako bi se izvršio popravak. Na mokrom sustavu podnog grijanja vidjeli biste curenje i iako može biti malo ometajuće, lakše ga je pronaći i popraviti.

 

Gdje koristiti podno grijanje?

Zbog zahtjeva za dovoljnim kapacitetom podloge, mokri sustavi obično se najbolje koriste u prizemljima ili u novogradnji, ali zapravo možete koristiti podno grijanje u gotovo svim postavkama pod uvjetom da podloga može primiti sustav. Podno grijanje se također može koristiti s gotovo svim vrstama podova – čak i s tepisima, pod uvjetom da tepih i podloga imaju dovoljnu otpornost na toplinu – ali postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada koristite podno grijanje s pločicama i drugim vrstama podova.

ugodna toplina doma

Korištenje podnog grijanja s pločicama

Ako želite koristiti podno grijanje ispod pločica, tada će vrijeme potrebno za zagrijavanje vaše prostorije ovisiti o debljini vaših pločica. Debljim pločicama će naravno trebati više vremena da se zagriju, ali kada se postigne temperatura, gotovo da nema razlike u toplinskoj snazi ​​koja se postiže kada se postavljaju ispod tanjih pločica. I mokri i električni sustavi mogu se koristiti u kombinaciji s pločicama, ali može li se svaka vrsta postaviti u određenoj situaciji sve će ovisiti o podlozi i je li podloga na koju će se postaviti pločice prikladna. Električno podno grijanje može se koristiti s keramičkim i porculanskim pločicama, kao i s pločicama od prirodnog kamena uključujući vapnenac, mramor, škriljevac, terakotu i pločice od kamenoloma. Također je važno uvijek koristiti fleksibilno ljepilo. U nastavku teksta saznajte koje su prednosti i nedostaci podnog grijanja naspram klasičnog plinskog ili električnog grijanja.

 

Prednosti podnog grijanja

  • Udobnost - kada je sredina zime i pomisao na ustajanje iz kreveta je zastrašujuća, ali barem možete hodati bosi do WC-a bez vrištanja. A izlazak iz tuša na toplo tlo jednostavno je divan.
  • Sigurnost - s podnim grijanjem nećete imati besane noći dok vaša djeca ili mladi članovi obitelji udaraju o oštre rubove ili opeku ruke na vrućim radijatorima.
  • Jednostavan za korištenje - zahtijeva vrlo malo ili nimalo održavanja i često dolazi s doživotnim jamstvom. Nema više pretvaranja da znate kako odzračiti radijator...
  • Bolja toplinska učinkovitost - toplina se sada ravnomjerno raspoređuje po svakoj prostoriji i radi na nižoj temperaturi od tradicionalnog radijatora, tako da bi se vaši računi za energiju zapravo mogli smanjiti. A vaši će podovi ostati topli čak i ako su prozori otvoreni ili u prostoriji ima jakog propuha.
  • Povećana vrijednost kuće - budući da je podno grijanje poželjna značajka za kupce kuća, vaša će nekretnina vrijediti više kada se radi o prodaji. Nije izgubljena investicija ako se preselite prije nego što ste planirali.
  • Više prostora i slobode dizajna - bez radijatora i skrivenog sustava grijanja, imat ćete više prostora na zidovima.
  • Montaža - barem za električnu verziju postoji mogućnost da ju postavite sami, a budući da sustavi podnog grijanja dobro funkcioniraju s pločicama i kamenom, idealan je izbor za kuhinje i kupaonice, odnosno tamo gdje će biti najpotrebniji.

 

Nedostaci podnog grijanja

  • Trošak - početni trošak može biti znatan, a instalacija sustava može izazvati mnogo potresa u vašem domu. U starijim zgradama stvaranje pravih uvjeta ispod poda također može biti skupo.
  • Vrijeme - podnom grijanju potrebno je više vremena da se pokrene nego radijatoru, pa morate koristiti mjerač vremena kako biste predvidjeli kada želite toplinu u određenim prostorijama.
  • Namještaj - ne možete ga koristiti ispod nekih dijelova namještaja ili opreme koji ograničavaju način na koji postavljate svoj dom. Veliki i teški predmeti će se možda morati ukloniti.
  • Instalacija - ako se odlučite za sustav na bazi vode, morat ćete platiti profesionalca da ga instalira. U međuvremenu, manji sustavi možda neće dovoljno grijati prostoriju pa će ionako zahtijevati radijatore.

 

Trošak

Troškovi ugradnje mogu uvelike varirati, ovisno o tome jeste li odabrali suhi ili vodeni sustav, broju prostorija koje želite grijati, uklapate li se u novoizgrađenu kuću, dogradnju ili stariju zgradu i kakvu vrstu podovi koje imate.

Cijene prostirača za podno električno grijanje kreću se od oko 1500kn za 10 m2 plus troškovi izolacijske ploče, podne obloge i kontrole grijanja. Ova vrsta sustava podnog grijanja opcija je za vještog majstora, koji bi pomogao smanjiti troškove. Cijena ugradnje mokrog sustava može varirati ovisno o čimbenicima poput toga nalazi li se prostorija koju grijete u prizemlju ili koliko je blizu bojleru. Međutim, to će gotovo sigurno biti skuplje od postavljanja električnih otirača za suhi sustav. Bilo bi dobro prvo razgovarati s inženjerom koji će vam pomoći da odlučite hoće li zbog rada i cijene sustava biti previsoki za vaš dom.

pametna investicija ušteda na računima

 

Savjeti kako odabrati pravo grijanje za vas

Savjet 1: Odabir pravog pristupa instalaciji

Tehnologija mijenja način na koji se različite komponente koriste u sustavima podnog grijanja, kao i najbolje metode ugradnje sustava.

Sustav mokrog ili vodenog podnog grijanja radi tako što topla voda cirkulira u cijevima položenim u podlogu i grije prostoriju iznad. Jednom bi jedino rješenje bilo udubiti cijevi u podlogu i dodati sloj estriha ili betona preko vrha koji bi služio i kao zaštitni omotač i kao čvrsta paluba na koju ste postavili odabranu podnu oblogu.

Međutim, betonu i estrihu treba vremena da se stvrdnu. Sada postoje drugi načini oblaganja plastičnih cijevi u mokrom podnom sustavu, uključujući ploče od šperploče ili gipsa koje imaju unaprijed postavljene kanale, spremne za držanje petlji plastičnih cijevi. S tankim slojem šperploče na vrhu, možete postaviti tepih, pločice, vinil, laminat ili drvo i biti vrlo topli u tren oka.

montaža sustava podnog grijanja

 Savjet 2: Odaberite najučinkovitiji sustav

Podno grijanje najbolje funkcionira kada se postavlja u domove s najvišom mogućom razinom izolacije. Iako radi na nižoj temperaturi od sustava centralnog grijanja, i dalje pruža istu razinu udobnosti.

Komplet za podno grijanje instaliran ispod vaših nogu grije cijelu podnu površinu, ali kod radijatora oni griju zrak. Ovaj vrući zrak kruži prostorijom, vraćajući se natrag kada se ohladi. To također znači da prašina također kruži okolo, što je loša vijest za osobe koje pate od alergija.

 Savjet 3: Može se koristiti s alternativnim izvorima energije

Ako postavljate podno grijanje, također ćete razmotriti mjere izolacije kako biste poboljšali svoj dom. Možda također tražite alternativne izvore energije i postoje mnoge mogućnosti uključujući solarne panele, toplinske pumpe sa zemljom, zajedno s toplinskim pumpama na zrak ili vodu i tako dalje.

Mnogi od ovih alternativnih oblika energije dobro funkcioniraju s podnim grijanjem. Dizalice topline su najučinkovitije pri niskim izlaznim temperaturama vode. To znači da pumpe za vodu, zrak ili zemlju i podno grijanje čine idealnu kombinaciju.

Zapravo, pumpe ove vrste su učinkovitije s kompletima za podno grijanje od modernih kombiniranih kotlova. No, ako imate moderan kotao, razveselit će vas podatak da se na njih u većini slučajeva može spojiti sustav mokrog podnog grijanja – te da sustav može biti sam primarni izvor topline ili, ako želite, može raditi i uz vaš sustav centralnog grijanja.

No, s dobro izoliranim domom, možete otkriti da korištenje oba sustava čini vaš dom previše vrućim i zagušljivim.

podno grijanje odlično ide uz fotonaponske panele

 Savjet 4: Mokri podni sustavi mogu biti jeftinija opcija

Postoje dvije vrste sustava podnog grijanja: mokri, vodeni ili hidroponski sustav podnog grijanja cirkulira toplu vodu kroz cijevi položene ispod gornjeg sloja poda te sustavi električnog ili suhog podnog grijanja koriste niz prostirača koji se nalaze ispod površine poda.

Iako je električne sustave lakše i brže instalirati, problem je u tome što mogu biti skuplji za rad osim ako ne proizvodite električnu energiju putem fotonaponskih ili solarnih panela i drugih sredstava izvan nacionalne mreže.

Ljepota podnog grijanja, bez obzira za koji se sustav odlučite, je u tome što se sustav može zonirati, uz mogućnost kontrole topline u odvojenim prostorima. Savršeno kada radite u uredu, ali nema nikoga u salonu – povećajte temperaturu u uredu, ali je smanjite drugdje u svom domu.

A budući da nema potrebe za radijatorima, one manje prostorije koje su bile prekrivene radijatorom na zidu ili, još gore, nisu imale izvor topline, imat će veliku korist od podnog grijanja.

 Savjet 5: Odaberite renomiranog dobavljača

Neki proizvođači jamče za svoje cjevovode za sustave mokrog podnog grijanja 50 godina, a također ćete htjeti osigurati da imate i jamstva za druge sastavne dijelove sustava.

U cjelini, kompleti za podno grijanje nude najbolje u sustavima i komponentama. Možete odlučiti da sami postavite sustav – opsežne upute su uključene – ili će specijalizirana tvrtka za ugradnju podnog grijanja osigurati da imate pravi sustav, savršen za vas i vaš dom.

 

Zaključak

Ugradnja podnog grijanja kao zamjene za radijatore nije samo iznimno ugodna vizualno, već je i olakšanje kada je u pitanju održavanje čistoće vašeg doma jer bez radijatora znači da nema magneta za prašinu ili prljavštinu s kojima morate upravljati. Obje vrste sustava podnog grijanja nemaju izložene vruće površine ili oštre rubove što ih čini sigurnom opcijom za malu djecu, starije osobe i kućne ljubimce. Također su izvrsni za osobe koje pate od alergija jer pružaju toplinu bez propuha i kretanja prašine koji mogu pogoršati ova stanja. Podno grijanje jednostavan je i energetski učinkovit način da zagrijete svoj dom i da vam bude ugodno. Iako je trošak ugradnje podnog grijanja veći od troška ugradnje tradicionalnih radijatora, dostupne su razne opcije koje odgovaraju vašem proračunu i vrijedi imati na umu da podno grijanje dugoročno omogućuje značajne uštede na računima za energiju.