Datum objave: 28. ožujak 2023.

Ovo ljeto moguće je održavati svoj dom rashlađenim, a da pritom ne dovedete do pregrijavanja računa za struju.

Smanjenje računa za klimatizaciju ne samo da pomaže u uštedi mjesečnih troškova, već i smanjuje štetne emisije stakleničkih plinova. Budući da globalno zatopljenje dostiže svoj vrhunac, vrijeme je da svi usvojimo ekološki prihvatljiviji način života. Mnogo je čimbenika koji utječu na to koliko je učinkovit vaš klima uređaj i koliko energije koristi, uključujući starost i stanje jedinice, raspored vašeg prostora, dizajn zračnih kanala, kolika je nepropusnost prostora i prozora te naravno, vrijeme. Učenje kako ekonomično koristiti klima uređaj može vam pomoći da se rashladite fizički i proračunski.

Pojačajte klimu za jedan stupanj

Razlika između sobe postavljene na 20 stupnjeva i sobe postavljene na 21 stupanj nije velika. Dakle, ako pokušavate smanjiti potrošnju energije, pokušajte postaviti termostat samo jedan stupanj iznad onoga što bi inače bio. To će pomoći da vaš klima uređaj radi rjeđe i troši manje energije. Ova praksa će vam steći naviku da budete svjesni na što je podešen vaš termostat. Potrošnja energije klima uređaja se jako povećava za svaki stupanj iznad vanjske temperature, pa će se te male promjene dugoročno zbrajati. Pobrinite se da svi na vašem radnom mjestu znaju za vaše ciljeve energetske učinkovitosti. Započnite održavanjem sastanka kako biste objasnili korake koje ćete poduzeti i kako svatko može doprinijeti. Nećete moći smanjiti potrošnju energije klima uređaja ako ste jedini koji radi na tome. Navedite sve promjene (kao što je standardna uredska temperatura) ili jednostavne korake u kojima svatko može sudjelovati.

Koristite pametni termostat i programirajte raspored

Kako biste učinkovito koristili svoj klima uređaj, morate biti sigurni da radi samo kada je to potrebno i da je temperatura stalno postavljena na odgovarajući način. Srećom, to ne morate sami pratiti. S automatiziranim ili pametnim termostatom može se lako smanjiti potrošnja energije klima uređaja. Upotrijebite termostat s programabilnim rasporedom kako biste postavili klima uređaj da se ne hladi kada nitko nije u prostoru. Neki termostati mogu naučiti vaš raspored tijekom vremena i sami programirati. Pametni termostati dolaze s aplikacijom koja vam omogućuje daljinsko upravljanje temperaturom u slučaju da ste je zaboravili postaviti. Mnogi od ovih termostata dizajnirani su s uštedom energije na umu, tako da vam mogu pomoći da dobijete više detalja o potrošnji energije.

Održavajte kanale i protok zraka čistim

Vaš klima uređaj će trošiti manje energije ako se ne bori protiv prljavih ventilacijskih otvora i blokiranog protoka zraka. Održavanje ventilacijskih otvora i kanala čistima pomoći će vašem klima uređaju da radi učinkovitije. Pobrinite se da vaš namještaj i raspored sobe također ne blokiraju ventilacijske otvore.

Zakažite redovite posjete održavanja

Kad biste mogli vidjeti što tehničari klima uređaja vide kada dođu na servis zanemarenog klima uređaja, shvatili biste zašto je redovito održavanje toliko važno. Čišćenje komponenti, popravljanje električnih priključaka i zamjena istrošenih dijelova čine da vaš sustav radi učinkovitije i troši manje električne energije. Zapravo, studije pokazuju da održavanje klima uređaja pomaže vašoj jedinici da održi do 95% svoje izvorne učinkovitosti.

Promijenite filtere zraka

Možda ne mislite da bi blokiran filtar klima uređaja mogao uzrokovati porast potrošnje energije klima uređaja. Ali začepljen filter je poput začepljenog sudopera, možda nešto prolazi, ali će raditi mnogo lakše ako je čist. Filtri se mogu začepiti prašinom, a ako su puni preko granice, prašina će se skupiti na ventilatorima i motorima i usporiti vaš sustav, zbog čega će raditi dulje i trošiti više energije. Vaš tehničar klima uređaja će po potrebi promijeniti vaše filtere tijekom redovitih posjeta održavanja. Međutim, ovisno o korištenju vašeg sustava, možda ćete ih morati češće mijenjati.

Izolirajte svoj prostor kako biste u njemu zadržali hladan zrak

Nećete izvući maksimum iz svog energetski učinkovitog klima uređaja ako pustite sav taj hladan zrak da ode. Izolacija također može biti koristan korak prema smanjenju potrošnje energije klima uređaja ako još ne možete zamijeniti klimatizacijski uređaj. Vaša klima se neće morati toliko truditi da postigne istu temperaturu ako ste marljivi oko zatvaranja mjesta koja propuštaju u kući. Komponente kao što su cijevi, kanali i utičnice mogu biti neka od najvažnijih – prioritetnih mjesta za dodatnu izolaciju.

Nadogradite svoj klima uređaj na energetski učinkovit način

Ako želite zamijeniti svoju klimatizacijsku jedinicu, nemojte samo automatski nabaviti isti tip sustava koji ste imali prije. Iako će novi biti energetski učinkovitiji, možda ćete moći dodatno smanjiti potrošnju energije klima uređaja s drugom vrstom opreme. Postoji mnogo načina na koje možete smanjiti potrošnju energije klima uređaja, a da se ne riješite trenutnog, uključujući dodavanje više ventilacije, kontrole ventilatora kondenzatora ili zamjenu kompresora. Dodatna oprema može biti dobra opcija za vas ako se vaš sustav puno koristi, troši puno energije i redovito se održava (tako da je još uvijek u dobrom stanju). Nadogradnja je dobar kompromis kako biste dobili neke od prednosti novijeg sustava bez ulaganja velikog iznosa u potpunu zamjenu. Na primjer, mnoge vrste domova i poduzeća mogu postići bolje uvjete udobnosti i bolju energetsku učinkovitost sa sustavom varijabilnog protoka rashladnog sredstva (VRF). Većina klima uređaja radi punom snagom cijelo vrijeme. VRF sustav se prilagođava za rad s kapacitetom potrebnim za trenutne uvjete. Osim toga, može se postaviti za individualnu kontrolu različitih zona u vašem prostoru, pa čak i ponovno korištenje preostale topline iz procesa hlađenja kako bi osigurao toplinu u drugim područjima. Ovaj pametni dizajn znači da sustav koristi manje energije.

Oživite svoje prozore

Ako vaš dom ima stare prozore, oni vjerojatno nisu toliko energetski učinkoviti. Troškove hlađenja svojih domova možete smanjiti ulaganjem u nove energetski učinkovite prozore. Neka početna ulaganja bit će potrebna unaprijed; međutim, uštede koje će donijeti dugoročno će to više nego nadoknaditi. Noviji prozori imaju energetski učinkovit premaz koji će minimizirati infracrveno i ultraljubičasto svjetlo koje prolazi kroz staklo i ulazi u dom. Ovaj premaz pomaže i zimi i ljeti. Tijekom zime ovi prozori zadržavaju unutarnju toplinu i ne dopuštaju joj da pobjegne. S druge strane, tijekom toplijih mjeseci, prozori odbijaju toplinu i tako sprječavaju zagrijavanje prostorija. To značajno smanjuje opterećenje vašeg klima uređaja, što znači smanjenje računa za struju.

Zabrtvite prozore zbog propuštanja zraka

Loše zatvoreni prozori propuštaju zrak. To znači da dragocjeni zrak koji je upravo ohlađen napušta prostoriju i dopušta ulazak hladnog zraka. Vaš klima uređaj morat će puno više raditi na hlađenju vaše sobe i kontinuiranom održavanju potrebne temperature. Brtvljenje propuštanja ili pukotina sprječava curenje hladnog zraka kroz vaše prozore, smanjujući potrebu za korištenjem klima uređaja – čime se štedi energija. Prije nego počnete zatvarati i zatvarati sva curenja i pukotine u svojim domovima, prvi korak je locirati otvore u kući. U nastavku su neki od najčešćih izvora curenja i praznina: vodovod i komunalni pristup, ulazi u potkrovlje, spušteni stropovi, okviri za vrata i prozore, utičnice i prekidači, dimne cijevi za vodu i peći… Provjerite što više područja i uhvatite svaku prazninu!

Otvorite prozore za noćnu ventilaciju

Postoji tehnika hlađenja bez napora i besplatna - kružna ventilacija. Otvaranje nekoliko prozora u kući ili samo jednoj prostoriji pomaže cirkulaciji svježeg zraka. To dovodi hladniji zrak iz vana kako bi se zamijenio topliji zrak u zatvorenom tijekom noći. To je posebno povoljno za ona kućanstva koja žive u sjevernijim, hladnijim predjelima zemlje.

Napomena – ne ostavljajte klima uređaj uključen noću ako otvorite prozore. Ostavljanje otvorenih prozora dovodi do stresa na klima uređaj, što rezultira dodatnom upotrebom klima uređaja i povećanim računima za režije. Možete isključiti klima uređaj i otvoriti prozore ako temperatura dopušta.

Isključite klima uređaj kada vam ne treba

Da, ovo zvuči očito, no iznenadili biste se koliko nemarna kućanstva postaju kada je u pitanju isključivanje klima uređaja. Kada ne koristite određene prostorije u domu, ne ostavljajte klima uređaj uključen. Ako izlazite iz kuće, isključite klimu kako ne bi radila dok ste vani ili na poslu tijekom dana. Zvuči jednostavno, zar ne? Nažalost, mnogi vlasnici kuća zaborave isključiti klima uređaje dok idu na posao, u školu ili na godišnji odmor.

Koristite pametnu tehnologiju

Pametna tehnologija implementira pametne značajke koje mogu značajno pomoći u uštedi energije. Na primjer, pametni klima uređaji  ili pametni termostati omogućuju vam postavljanje rasporeda za vaš klima uređaj ili postavljanje inteligentnih okidača koji pomažu u održavanju klime u prostoriji. Čim se dobije željena temperatura, klima se isključuje, što pomaže u uštedi. Mnogi se ljudi ne trude namjestiti termostate po vrućem vremenu. Uključuju ga na minimalnu moguću temperaturu i ostavljaju da radi cijeli dan. Programabilni termostat može samostalno izvršiti ovu malu prilagodbu. Kada ste odsutni, može osjetiti, povećati zadanu temperaturu za nekoliko stupnjeva ili potpuno isključiti klima uređaj. Štoviše, možete postaviti raspored tako da klima uređaj poveća zadanu temperaturu za nekoliko stupnjeva kada spavate i ponovno je snizite kada ćete se probuditi. Iako pametni klima uređaji mogu biti skupi, bilo koji obični klima uređaj možete učiniti pametnim koristeći pametne kontrolere klima uređaja.

Koristite stropne i prijenosne ventilatore

Stropni ventilatori cirkuliraju svježi zrak, preuzimajući dio tereta s vaših klima uređaja. Korištenje postojećih stropnih ventilatora (ili njihovo postavljanje u cijelom domu) siguran je način povećanja energetske učinkovitosti doma. Stropni ventilatori mogu se smatrati niskotehnološkim; međutim, oni čine čuda kako bi sobe bile hladne. Stropni ventilator ne samo da smanjuje potrebe za klimatizacijom u kući, već i štedi do 40% troškova električne energije. Prijenosni ventilatori također su prikladna opcija. Mogu se strateški pozicionirati oko kuće ili sobe i postaviti blizu prozora ili vrata te održavati prostoriju dobro prozračenom.

Ipak, imajte na umu da  postoji razlika između ventilatora i klima uređaja. Ventilatori ne hlade zrak sami po sebi; čine da se sobe osjećaju svježije i hladnije jer odmiču zrak (a potom i toplinu) od kože. S obzirom da ventilatori koriste samo mali dio energije koju koriste klimatizacijske jedinice, štedi mnogo više troškova energije i itekako se isplati. Dodatni savjet: ako nabavite stropni ventilator, pazite da su lopatice nagnute tako da se zrak gura prema dolje prema primateljima, a ne prema gore.

Provjerite je li vaš klima uređaj prikladne veličine

Odgovarajuća veličina klima uređaja prema području također igra bitnu ulogu u računima za struju. Jedinica premala za mjesto morala bi raditi više, a prevelika bi trošila više energije nego što je potrebno za klimatizaciju prostorije.

Strateški smjestite svoje kućanske aparate

Mnogi kućanski aparati, kao što su zamrzivači, hladnjaci i štednjaci, emitiraju znatnu količinu topline kada se koriste. Prilikom postavljanja ovih uređaja preporuča se držati ih u dobro prozračenim i manje naseljenim prostorima doma. Ako imate hladnjak u dnevnom boravku kuće, to će ga znatno zagrijati, prisiljavajući vas da smanjite temperaturu klima uređaja, što dodatno povećava troškove energije. Slično tome, kada koristite svoj štednjak, držite kuhinjska vrata zatvorena ili držite kuhinju dobro prozračenom kako biste spriječili zagrijavanje drugih dijelova doma jer to može spriječiti naprezanje vašeg klima uređaja.

Koristite rolete, zavjese i sjenila

Klima radi jače u prostorijama koje hvataju sunce i griju se poput staklenika. Rješenje za blokiranje sunca je ugradnja roleta, osobito onih svijetlih boja. Čak i svijetle zavjese ili tende pomoći će blokirati sunce. Kreativna upotreba zavjesa, tendi i drugih tretmana sjenila za prozore može pomoći u održavanju hladnoće u kući, a time i pod kontrolom vaših računa za klima uređaj. Pametno upravljanje prozorskim oblogama može smanjiti dobivanje topline do 77%.

 

Zaključak

Ovo su samo neke od mjera koje možete poduzeti kako biste smanjili troškove klima uređaja. Ako ih se držite nekoliko mjeseci, zasigurno ćete uštedjeti vrijedan novac na računima za režije. Sada kada znate kako smanjiti troškove za klima uređaj, možete uživati ​​u ljetima bez brige o svojim računima za struju!