Datum objave: 22. siječanj 2019.

Ljeto ste pregurali u sobi bez klima uređaja i rekli nikad više! Niste u mogućnosti postaviti zidnu klimu, a niste ni u sustavu zajedničke klimatizacije cijele zgrade ili kuće…

Prijenosni klima-uređaj je idealno rješenje za osobe kao što ste vi. Hlade manje prostore, nisu teške za postavljanje i nisu potrebni nikakvi dodatni radovi oko njene instalacije. Posljednjih godina vrlo su popularne i tražene iz praktičnih razloga. Objasnit ćemo njihove pojedinosti, ali vas i uputiti u mane kako ne biste nasjeli na brojne reklame.

Osnovne karakteristike prijenosnog klima uređaja

Prijenosni ili pokretni klima uređaj idealan je za hlađenje manjih prostora. Samo se smjesti na pod, a većina ima kotače tako da se mogu premještati po potrebi iz jedne prostorije u drugu. Funkcionira na isti način kao i zidna klima, otpušta svjež, a topli zrak izbacuje iz prostorije. Ove klime su veoma lagane, vrlo jednostavne za korištenje pa samim tim i lako pokretne. Imaju nekoliko načina rada, postoje one koje samo hlade, ali i one koje imaju u sebi integriran i sustav ventiliranja te odvlaživanja prostora. Kao i zidne klime, njima se može upravljati daljinskim upravljačem, imaju podešavanja za samoisključivanje, ili stanje “spavanja”. Ima ih različite jačine i o tomu ovisi koliku prostoriju mogu ohladiti. Možda se pitate gdje je takvim uređajima jedinica koja prerađuje zrak? Sve je tu na jednom mjestu, i kompresor i kondenzator su unutar prostorije, odnosno u samom prijenosnom klima uređaju. Opremljeni su spremnikom koji skuplja višak kondenzacije. Može se isprazniti ručno ili se crijevo može iskoristiti za odvod tekućine vani ili u pumpu za kondenzat.

Prijenosne klime mogu hladiti, odvlaživati ili raditi u režimu ventilacije

 

Kome su namijenjene?

Prvenstveno ih se koristi za manje prostore, za prostorije od 15 do 25 kvadrata, a ima prijenosnih uređaja i za prostorije do 35 kvadrata. Ovakvi uređaji vrlo su zahvalni za podstanarske sobe ili stanove kada se želite rashladiti, a ne želite sa stanodavcem pregovarati o zidnoj klimi. Praktične su pa ih lako možete prenijeti kada mijenjate stanove.

Za neke od prijenosnih klima uređaja kažu da mogu rashladiti i dvije prostorije, međutim iskustvo pokazuje da je to rijetkost ako je vani više od 30 Celzijevih stupnjeva. Zato bi preporuka bila da se za dobar učinak ovakvi uređaji koriste samo za pojedinačne prostorije.

Isto tako, ovi uređaji su popularni za objekte gdje nije moguće ugraditi zidni klima uređaj zbog vanjske jedinice koja narušava izgled ambijentalne sredine šo je najčešće slučaj u primorskim gradovima. Također, uvijek se kod prodavača treba raspitati kolika je razina buke koju proizvode jer neki stariji modeli znaju biti previše bučni.

AirLock - rukavac za prozor/vrata

Klima uređaj s jednom ispusnom cijevi vrlo je lako postaviti, samo je potrebno mjesto gdje se može postaviti cijev da izbacuje topli zrak van sobe. Najbolje je tu cijev postaviti da ide kroz prozor, no prozor bi onda trebao biti napola otvoren kako bi stala cijev što i nije baš najpraktičnije rješenje. No, postoji rješenje i za ovu situaciju, a zove se AirLock 100 za prozore ili AirLock 1000 za balkonska vrata i veće prozore. Riječ je o posebnoj navlaci koja s jednostavno montira na okvir prozora kako bi spriječio nepotreban ulazak toplog zraka izvana a prijenosnoj klimi omogučio da izbaci topli zrak iz prostora koji se hladi.

Airlock dodatak za okvir prozora idealno je rješenje za prijenosne klima uređaje kako bi spriječili ulazak toplog zraka izvana

Instalacija

Ugradnja pokretnih klima uređaja je prilično jednostavna, a za neke gotovo da nije ni potrebna. Prijenosni uređaji s ispušnom cijevi postavljaju se na način da im je potreban jedan izlaz kako bi se postavio odvod za vruć zrak. Ako uz kupljeni klima uređaj dolazi i okvir s odgovarajućom rupom za cijev, ugradnja je još jednostavnija. Uređaj uključite u struju i proces hlađenja počinje. Ovo je najčešći način instalacije iako se okvir može postaviti i na vrata. Malo je teže ako okvir ne dolazi u opremi pa se cijev mora izbaciti kroz prozor ili vrata te se tako rizikuje da vruć zraka ponovno ulazi u prostoriju.

Ispušnu cijev pokretnog klima uređaja potrebno je kroz prozor ili vrata izvesti izvan prostorije koja se klimatizira

 

Cijene i usporedba s drugim klima uređajima

Cijene pokretnih klima uređaja su ranije bile dosta niže od zidnih, ali poboljšanjem tehnologije cijene su se skoro izjednačile.

Prijenosni klima uređaj koji spada među najprodavanije modele, sa tri načina rada (klima uređaj, ventilator i odvlaživač zraka), s digitalnim očitavanjem i mjeračem vremena košta svega 2.480,00 kn.

Hyundai mobilni klima uređaji

   

 

Trotec mobilni klima uređaji

   
   
   
   

 

Grijanje prostorija uz pomoć prijenosnog klima uređaja

Prijenosni klima uređaji su prvenstveno dizajnirani za rashlađivanje prostora. Novije generacije uređaja izrađene su u izvedbi dizalice topline tako da korisnicima omogućavaju hlađenje i grijanje putem istog uređaja. Budući da ovi uređaji nemaju vanjske jedinice kao klasični split sustavi, otpadnu toplinu ili hladnoću ( ovisno o modu rada) koja se generira na uređaju, potrebno je izbaciti van objekta.

Za izbacivanje otpadnog zraka koristi se jedna PVC flexibilna cijev promjera od fi100 do fi 200 ( ovisno o snazi uređaja ) koja dolazi u standardnoj isporuci uz svaki mobilni klima uređaj. Flexibilna cijev može se jednostavno spojiti na svaki prozor uz ugradnju Air Lock sustava, a moguća je i izvedba tj. spajanje spomenute cijevi direktno kroz zid, u ventilacijsko okno objekta ili dimnjak koji se ne koristi.

Često postavljana pitanja

Kako izabrati veličinu klima uređaja?

Po njezinoj snazi. Ima jačih i slabijih uređaja, ali su klime najčešće dizajnirane za prostore do 25 četvornih metara jer im je tako učinak najbolji. Što je više kilovata, to klima bolje hladi i veći prostor.

Je li ugradnja zaista tako jednostavna?

Pokretni klima uređaji uz koji ste dodatno kupili okvir za prozor Airlock su jako lagani za ugradnju jer okvir treba samo pričvrstiti na prozor i spojiti cijev. Također, još je jednostavnije ako se cijev može bez okvira izbaciti kroz prozor. No, ako se ne želi držati pritvoren prozor cijelo vrijeme, a uz opremu nije došao okvir za prozor, onda se sami morate postarati da napravite rupu za cijev ili se pomiriti da će zbog cijevi prozor stalno biti lagano otvoren.

Mogu li se produžiti ispusnu cijev?

To nikako ne bismo preporučili. Produživanje cijevi može uzrokovati pregrijavanje samog uređaja jer što je cijev kraća, hlađenje je bolje, a i jamstvo na uređaj više neće vrijediti ako samostalno radite preinake.

Može li prijenosna klima ohladiti veće prostore?

Ovisi od snage i veličine prostorija. Ako je snaga veća i dizajnirana za prostoriju od 45 kvadrata, onda se možda u drugoj prostoriji može osjetiti svježiji zrak, ali općenito ovakvi uređaji su namijenjeni za manje pojedinačne prostorije.

Koliko troše električne energije?

Stariji modeli troše dosta električne energije. U novije vrijeme se o tome dosta vodi računa pa samim time postoje mobilni klima uređaji koji troše manje električne energije od zidnih uređaja.

Koliko su glasni ovi uređaji?

Stariji modeli su bili dosta bučni, ali u novije vrijeme proizvode se prijenosne klime poboljšanih funkcija s nižom razinom buke čija se jačina može provjeriti u pratećoj dokumentaciji samog proizvoda..

 

Neki modeli prijenosnih klima uređaja opremljeni su daljinskim upravljačem pa klimom možete upravljati bežično

Zaključak

Kupovina klima uređaja ovisi od potrebe i želje korisnika. Prijenosni klima uređaji su odlični za podstanarske sobe ili manje stanove, za prostorije od dvadesetak kvadrata gdje nije moguće ugraditi zidnu klimu ili iz estetskih razloga nije moguće postaviti vanjsku jedinicu . Prijenosne klime su jednostavnije za instalaciju. Ono što im ne ide u prilog jeste da kod nas još uvijek na tržištu postoje klima uređaji koji stvaraju veliku količinu buke, da uz njih kao oprema ne dolazi okvir za prozor i da ne mogu ohladiti veće prostore.

Do vaših želja i mogućnosti je, tržište nudi pregršt opcija!