Datum objave: 15. ožujak 2023.

Za zatvoreni prostor u kojem boravimo većinu dana, vrlo je bitno da udišemo čist zrak. Bio to ured, spavaća soba ili dnevni boravak. 

 

Što je i kako radi ionizatorski pročišćivač zraka?

Ionizatori se također nazivaju "ionizatorski pročišćivači zraka", "ionizirajući pročišćivači zraka", "ionizatori zraka", "ionski generatori" i "ionski pročišćivači zraka". Osim toga, postoje pročišćivači zraka koji se nazivaju "elektrostatski pročišćivači zraka" ili "elektrostatski precipitatori", koji rade slično ionizatorima. Radi jednostavnosti, sve ove vrste ionizirajućih pročišćivača zraka zovemo "ionizatorima".

Ionizatori koriste visoki napon da daju električni naboj (obično negativan) česticama koje se kreću kroz ionizator ili molekulama u zraku. Te nabijene molekule nazivaju se ioni, a ioni će se tada zalijepiti za čestice. U oba slučaja, krajnji rezultat su čestice s električnim nabojem.

Nabijene čestice privlače čestice ili površine s suprotnim nabojem. To uzrokuje da se čestice skupljaju, tvoreći veće, teže čestice koje se talože iz zraka na obližnje površine. Alternativno, čestice se mogu privući i zalijepiti za nabijene površine poput tepiha ili zavjesa koje su dobile pozitivan naboj kroz statički elektricitet. Elektrostatski pročišćivači zraka iskorištavaju ovu činjenicu dajući pozitivno nabijenu kolektorsku ploču koja privlači čestice. Obični ionizatori nemaju ploču, pa čestice završe na podu ili se zalijepe za zavjese negdje drugdje u prostoriji.

Ionizatori se mogu izraditi u mnogo različitih oblika. Neki su bez ventilatora, oslanjajući se na zračne struje u prostoriji kako bi pronijele čestice kroz njih. Kao takvi imaju prednost što su vrlo tihi, ali je potrebno puno vremena da ionizator bez ventilatora pročisti sav zrak u prostoriji. Drugi koriste ventilator da ubrzaju proces. Ionizatori se također mogu kombinirati s drugim tehnologijama pročišćavanja zraka, kao što je HEPA filter za uklanjanje više čestica iz zraka ili ugljični filter za uklanjanje hlapljivih organskih spojeva (VOC), mirisa i drugih plinovitih zagađivača. Ponekad je filter napunjen, pa djeluje kao kolektorska ploča u elektrostatičkom pročistaču. U mnogim hibridnim jedinicama, ionizirajuća funkcija je izborna i može se isključiti neovisno o ostalim funkcijama pročistača.

 

Razlika između običnih pročišćivača zraka i ionizatora

Pročišćivači zraka i ionizatori imaju istu funkciju - čiste zrak, uklanjajući alergene i onečišćujuće tvari. Oboje mogu ukloniti čestice veličine tisuću puta manje od milimetra, ali način na koji to rade vrlo je različit. Pročišćivači zraka sastoje se od jednog ili više filtera i ventilatora. Kako oni rade? Unutarnji ventilator povlači sobni zrak preko filtera. Čestice se zatim hvataju unutar mnogih slojeva i nabora filtera. Kada se taj proces završi, čisti zrak cirkulira u prostoriji. Pročišćivači zraka s visokoučinkovitim filtrima čestica zraka (HEPA) hipotetski mogu ukloniti najmanje 99,97% čestica u zraku veličine 0,3 mikrona, uključujući prašinu, pelud, plijesan i bakterije.

Nasuprot tome, ionizatori zraka iskorištavaju kemijska svojstva iona za uklanjanje čestica i mikroba iz zraka. Ionizatori pomoću struje stvaraju negativne ione i ispuštaju ih u zrak. Negativni ioni se vežu za pozitivno nabijene čestice u prostoriji kako bi stvorili gustu česticu koja je dovoljno teška da padne na pod. Negativni ioni koje koriste ionizatori mogu zaustaviti rast virusa, dok ozon koji nastaje interakcijom negativnih iona i drugih čestica može ubiti bakterije, gljivice i plijesan . Međutim, ionizatori zraka relativno relativno u manjoj količini uklanjanju veće čestice poput prašine i peludi, a prikladniji su za uklanjanje manjih čestica poput duhanskog dima i smoga, čija je veličina između 0,01 i 0,1 mikrona.

trotec pročišćivač zraka

Pozitivan učinak na zdravlje

Pročišćivači zraka smanjuju alergije

U ovo doba godine svi se počinju prisjećati svojih alergija. Pročišćivači zraka mogu pomoći u smanjenju alergijskih reakcija. Ako u svom domu imate pročišćivač zraka, on može očistiti zrak od peludi, peruti kućnih ljubimaca, prašine ili bilo čega drugog na što biste mogli imati alergijsku reakciju. To će vam pomoći ublažiti alergije i smanjiti nečistoće koje se nalaze u zraku.

Pročišćivači zraka mogu ublažiti neugodne mirise

Iako ćete možda dočekati neke mirise u svojoj kući, poput svježe pečenih kolačića ili slatkog mirisa proljeća na povjetarcu, možda biste se htjeli riješiti drugih mirisa. Ponekad mirisi kućnog ljubimca ili prljavog rublja mogu doći posvuda i ne možete se otresti mirisa. Mnogi pročišćivači zraka bore se protiv mirisa i alergena koji se uvlače u vaš dom i svuda oko njega. Ova dodatna zdravstvena korist također čini da se bolest poput astme ili drugih problema s disanjem potaknuta nekvalitetnim zrakom s mirisima i alergenima uokolo ne pojavljuje tako često i pomaže zdravlju i dobrobiti vas i vaše obitelji.

Pročišćivači zraka pomažu eliminirati bolesti koje se prenose zrakom

Pročišćivači zraka izrađeni su s HEPA filterima u njima koji filtriraju onečišćujuće tvari ili onečišćenja. Ova značajka pročišćivača zraka je najkorisnija kada nema pristupa dodatnoj ventilaciji vanjskog zraka, kao što su prozori, ili ako je kvaliteta zraka vani loša. Mnogi pročišćivači zraka imaju ugrađene značajke koje omogućuju uklanjanje i čišćenje iz zraka česticama veličine od 0,01 qm.

Pročišćivači zraka poboljšavaju san

Toliko ljudi ne može ići u krevet bez bijele buke (sušilo za kosu, usisavač…) koja će ih smiriti. Dok je većina pročišćivača zraka koje nađete diskretna i neprimjetna, pročišćivači zraka stvaraju laganu buku poput oceana koja omogućuje savršenu zvučnu podlogu koja će vam pomoći da zaspite. Pročišćivači zraka emitiraju ružičasti šum, koji je sličan bijelom šumu, ali nešto manjeg intenziteta. Ružičasti šum ima više frekvencije, tako da se vaše uši mogu naviknuti na zvuk, a on postaje još manje sličan pozadinskoj buci i ponekad se gotovo ne čuje.

Pročišćivači zraka mogu ubiti klice

U današnjem svijetu trebamo što više ubojica klica. Dok većina pročišćivača zraka radi na uklanjanju toksične prirode zraka ili bilo kakvih zagađivača koji bi mogli doći u vaš dom, neki pročišćivači zraka imaju ultraljubičasto svjetlo, što im omogućuje da skupljaju i ubijaju mikroorganizme još brže i učinkovitije. Dok vam obični pročišćivači zraka već pomažu da vi i vaša obitelj bude sigurni, ovi pročišćivači ultraljubičastog svjetla poduzimaju sve dodatne mjere kako bi ubili klice umjesto da ih jednostavno filtriraju.

Pročišćivači zraka smanjuju stres

Ne samo da je lijepa bijela buka odlična za spavanje, već je i izvrsna ako ste pod stresom ili vam misli postanu preglasne. Pročišćivači zraka također ublažavaju stres jer se rješavaju toksina iz zraka i uzrokuju povećanje razine stresa. Ako živite s puno zagađenog zraka oko sebe, vaša razina stresa je najvjerojatnije veća nego da živite u kući s čistim zrakom. Znajući da poduzimate preventivne mjere kako bi vaš dom bio siguran i zdrav, također pomaže smanjiti vašu napetost i stres.

Pročišćivači zraka štite vas od plijesni

Iako je ponekad plijesan neizbježna, opasnost koja može proizaći iz propadanja nije. Ako uložite u pročišćivače zraka, oni će apsorbirati spore plijesni i ubiti ih. Zrak koji je pročišćen i filtriran također će vam pomoći da ne reagirate na plijesan ako je već u vašoj kući ili mjestu u kojem živite. Ako je vlaga problem u vašem domu, možda ćete imati povećanu vjerojatnost da ćete uskoro naići na plijesan. Nabavka pročišćivača zraka dramatično će smanjiti te šanse.

Pročišćivači zraka ublažavaju simptome astme

Zbog svih elemenata koji pročišćivači zraka uklanjaju iz domova koji mogu izazvati napade astme, pročišćivači zraka su neki od najboljih alata za uklanjanje ili ublažavanje simptoma astme. Ne samo da pročišćivači zraka uklanjaju okidače astme iz zraka koji udišete, već i dezinficiraju zrak. To znači da udišete samo čiste čestice zraka i da svoj zrak oslobađate od zagađivača.

Pročišćivači zraka smanjuju štetne kemikalije iz unutarnjeg okruženja

Mnogi pročišćivači zraka dolaze s aktivnim ugljenom u sebi. Ovaj aktivni ugljen dolazi od drvenog ugljena koji se "aktivirao" zagrijavanjem. Proces zagrijavanja isušuje ugljik i popunjava se pukotinama. U tim pukotinama plinovi i kemikalije ostaju zarobljene kada dođu u dodir s ugljikom.

pročišćivač zraka

Karakteristike i cijene 

Svi stambeni pročišćivači zraka imaju funkciju čišćenja zraka od raznih štetnih tvari. Ipak, razlikuju se po cijeni, kvaliteti i namjeni za određene prostorije i njihove veličine.

Pročišćivač zraka AirgoClean 10 E iz jeftinije je cjenovne skupine, no omogućava sve što je potrebno kvalitetnom snu i odmaranju te nesmetanom dnevnom radu. Namjenjen je za prostorije do 16m². Izuzetno kompaktna konstrukcija čistača zraka sadrži dva posebno efikasna snažna filtera visoke efikasnosti filtriranja zraka sistemom pomoću Dacron i HEPA filtera. Dacron sistem zahvaljujući alergo-neutralizaciji sintetičkih vlakna, idealan kao predfilter. Ovaj filter u kombinaciji sa HEPA filterom osigurava efikasnost filtriranja 95% svih zagađivača prisutnih u zraku. Osim toga, AirgoClean 10 E je opremljen integriranim ionizatorom za još bolju kvalitetu zraka. On proizvodi negativne ione sa antistatičkim rezultatom koji negativno utječu na čestice koje se prenose u zrak i padaju na dno jer su teži od okolnog zraka. Tamo se lako mogu apsorbirati u uređaj. Na taj način zrak u prostoriji se čisti efikasnije i dodatno obogaćuje aktivnim kisikom.

Za prostorije do 25m², idealan je Pročišćivač zraka Trotec AirgoClean 100 E. Odlikuje se elegantnošću i trendi bijeloj boji, a sa svojim HEPA sustavom filtra, uključujući DACRON® predfilter i ugljenim filter, uređaj pouzdano uklanja zagađivače, nečistoće i neugodne mirise iz prostora u sobi koji nas opterećuju u svakodnevnom životu. Tri brzine ventilacije i visoka cirkulacija zraka od 180 m³/h omogućuju brzu izmjenu zraka. Prikladna značajka je optički senzor kvalitete zraka koji pokazuje trenutnu kvalitetu zraka u bojama. Ako se kvaliteta zraka pogorša, na primjer zbog otvorenog prozora ili uzrokovana mirisima iz kuhinje, uređaj automatski prilagođava intenzitet čišćenja zraka. Udobna oprema pročišćivača zraka upotpunjena je svjetlosnom lampicom za filtar, iznimno tihim noćnim načinom rada, timerom za vremenski kontrolirano uključivanje i isključivanje i praktičnim IC daljinskim upravljačem. Performanse filtera već su iznimno učinkovite, ali još više povećane potpuno automatskom ionizacijom. Tijekom procesa ionizacije oslobađaju se negativno nabijeni ioni. Njihov statički naboj veže sav pelud, prašinu, viruse i bakterije. Kao rezultat toga, te čestice potonu na tlo gdje ih odmah privlači struja zraka trostupanjskog ventilatora kako bi se na kraju uklonile. Na taj se način zrak u prostoriji čisti još učinkovitije i dodatno obogaćuje aktivnim kisikom.

 

Zaključak

Pročišćivači zraka imaju toliko dobrobiti za zdravlje kojih je jako malo ljudi svjesno. Posjedovanje pročišćivača zraka gotovo je ključno za zdrav i siguran dom i od vitalnog je značaja za održavanje zdravog načina života u današnjem svijetu. Pročišćivači zraka čine vaš život lakšim za život smanjujući negativne tvari i elemente koji mogu ući u vašu kuću i čuvajući vas sigurnim i zdravim. Možete se opustiti znajući da vaš pročišćivač zraka brine o vama, a vi ćete uskoro udisati svjež i čist zrak, osloboditi se svih toksina i zagađivača oko sebe.