Datum objave: 09. veljača 2023.

Nije potrebno spominjati da svoj dom želite grijati na zdrav, udoban i energetski učinkovit način. Da biste to učinili, za nadolazeću kupnju potražite pomoć stručnjaka koji će vas savjetovati hoćete li se odlučiti za podno grijanje, dizajnerske radijatore i/ili električne radijatore.

U nekim će slučajevima preporučiti radijatore s pohranom topline. Ti radijatori spajaju dvije različite tehnologije grijanja i kombiniraju ih u jednom operativnom sustavu. Ova inovativna hibridna rješenja mogu omogućiti kućanstvima s tradicionalnim sustavima fosilnih goriva (na primjer plin ili nafta) uvođenje ekološki prihvatljivijih, održivijih tehnologija (poput toplinske pumpe zraka) u grijanje doma.

Što je radijator s djelomičnom pohranom topline?

To su električne grijalice/električni radijatori koji kombiniraju nekoliko načina prijenosa topline. Imaju ravne površine s rebrastim uzorkom za ostvarivanje što veće grijače površine i dizajnom podsjećaju na najmodernije "obične" radijatore, ali rade bez tekućine koja prenosi toplinu, odnosno ne spajaju se na bojlere i druge izvore grijanja. Zagrijavanje zraka vrši se izravno grijaćim elementom unutar radijatora. Osim konvekcije, ovi grijači također koriste druge načine prijenosa topline poput zračenja (isijavanja) i akumulacije topline koja se polagano otpušta nakon aktivnog zagrijavanja. Svojom površinom emitiraju zračeću (infracrvenu) toplinu, koja omogućuje izravnu opskrbu toplinom predmeta ili ljudi.

tt-ks paleta električni radijator

Technotherm električni radijatori s djelomičnom pohranom topline

 

Pravi hibrid: centralno grijanje kao i električno pomoćno grijanje

Radijator s djelomičnom pohranom topline radi točno isto što i „obični“ radijator, ali za razliku od običnih radijatora svaki od njih može raditi i zasebno, bez spajanja na bojler i druge izvore. Na ovaj način uz glavno grijanje može poslužiti i za dodatno grijanje, pomoćno grijanje, privremeno grijanje itd. Dovoljno je imati električni priključak u prostoriji. Ukoliko želite, može se spojiti i na centralni sustav upravljanja i time efektivno dobivate kontrolu istu kao kod standardnog centralnog grijanja.

 

Kada odabrati ovaj tip radijatora?

Moderni električni uređaji za grijanje u nekim slučajevima mogu biti energetski učinkoviti kao i grijanje vašeg doma tipičnim plinskim centralnim grijanjem, međutim nude lakšu, bržu i povoljniju montažu te mogućnost korištenja u kombinaciji s fotonaponskim pločama. Također predstavljaju i nižu početnu investiciju. U kombinaciji s fotonaponskim pločama mogu osigurati najpovoljinije grijanje, pa čak i potpuno besplatno ukoliko ste dobro odredili i prilagodili svoju proizvodnju putem fotonaponskih ploča.

Neki od slučajevi kada se isplati razmisliti o grijanju na struju s električnim radijatorima:

  • ne želite/možete provesti tipičnu vodenu instalaciju
  • želite nižu početnu investiciju
  • nakon nekog vremena želite promjeniti lokaciju radijatora
  • planirate korištenje fotonaponskih ploča

 

električni radijator s pohranom topline

Prednosti ovog tipa grijanja

Tri su velike prednosti ovog modernog sustava grijanja:

  • Smanjeni računi za energiju
  • Niže emisije ugljika
  • Dugotrajniji i pouzdaniji sustav grijanja

 

Stvari koje trebate razmotriti:

  • Ako tražite potpuno obnovljivo rješenje, ovaj tip radijatora može biti idealno riješenje za vas, ukoliko ga spojite na instalaciju s izvorom električne energije pomoću fotonaponskih ploća
  • Instalacija ovog sustava predstavlja nižu investiciju naspram drugih sustava, međutim ukoliko već posjedujete postojeći sustav centralnog grijanja na vodu, isplati se razmisliti o energetski efikasnijim dizalicama topline
  • Ovi radijatori zagrijavaju prostoriju na vrlo sličan način kao i standardni radijatori na vodu, potrebno im je neko vrijeme da se prostorija polagano zagrije te se tada ostavljaju upaljenima kako bi na što efikasniji način održavali zadanu temperaturu
  • Vaš će dom morati biti adekvatno izoliran s minimalnim gubicima topline kroz zidove, prozore, krov itd. kako bi električni radijator mogao raditi s optimalnom učinkovitošću.
  • Dizalice topline još su učinkovitije rješenje kada su uparene s podnim grijanjem