Datum objave: 07. listopad 2022.

Električni radijator osvojio je mnoga kućanstva svojim značajnim prednostima: toplinskom udobnošću i energetskim performansama. Poznavanje osnova njegovog rada može vam pomoći da ga bolje koristite i uštedite novac.

 

Što je električno grijanje?

Električno grijanje u ovom slučaju može se shvatiti kao jedan ili više radijatora koji su spojeni na električnu mrežu u vašem domu (ili drugom prostoru kojem je potrebna toplina). Svaki tip električnog grijača sadrži električni element koji pretvara električnu energiju u toplinu, omogućujući grijaču da emitira toplinu na jedan ili drugi način. Ova metoda grijanja razlikuje se od standardnog sustava centralnog grijanja koji se oslanja na mrežu bakrenih cijevi za prijenos tople vode iz plinskog bojlera u radijatore.

 

Električni radijatori - što trebate tražiti

Prvo što biste trebali uzeti u obzir kada tražite električni radijator je ima li odgovarajuću snagu za grijanje vašeg prostora. Većim prostorijama trebat će proizvodi veće snage ili više radijatora kako bi se osiguralo odgovarajuće zagrijavanje. Uvijek preporučamo zaokruživanje na sljedeću najbližu snagu kada birate električni radijator kako biste izbjegli kupnju proizvoda koji bi mogao biti premali za veličinu vaše sobe. Nema štete u kupnji malo jačeg radijatora – sve to znači da će se grijalica češće gasiti nakon što se vaša soba ugodno zagrije. Radijator slabe snage, s druge strane, teško će zagrijati vaše prostore i trošiti više energije u tom procesu. Zamislite to ovako: ukoliko ste kupili malo jači radijator, on će prije postići željenu toplinu i ugasiti se te je razlika u potrošnji neznačajna. Ukoliko kupite slabiji, on će se konstantno paliti kako bi postigao željenu toplinu i time se neće moći postići ušteda koja se postiže radijatorima s djelomičnom pohranom topline.

Također ćete morati razmisliti o vrsti metode grijanja koju preferirate: neki radijatori koriste suhe toplinske elemente, koji se brzo zagrijavaju, ali brzo hlade; dok uljni električni radijatori dulje zadržavaju toplinu, ali sporije reagiraju na promjene. Tu su i radijatori s toplinskim elementima za brzo zagrijavanje i djelomičnom pohranom topline te na kraju najnapredniji modeli koji se sporije zagrijavaju ali puno duže zadržavaju pohranjenu toplinu. Mnogi su dizajnirani za montažu na zid, ali drugi mogu biti prijenosni ako se kupe s dodatnom opremom tako da možete slobodno odabrati željeni način postavljanja. Ako razmišljate o masovnoj ugradnji električnih radijatora, preporučujemo da se prvo posavjetujete s električarom kako biste bili sigurni da neće preopteretiti strujne krugove i osigurače. Profesionalac će moći izvršiti brzu procjenu i dati vam smjernice kada je u pitanju opremanje vaših jedinica.

 

Prednosti radijatora na struju

Učinkovitost i smanjen štetan utjecaj na okoliš

Električno grijanje je 100% učinkovito, što znači da se sva potrošena energija pretvara u toplinsku snagu. To čini električno grijanje učinkovitijim od centralnog grijanja. Plinski kotlovi, koji se oslanjaju na izgaranje za stvaranje topline, u procesu proizvode nusproizvode kao što su CO2 i vodena para. Ovo neučinkovito izgaranje znači da se stvara manje topline za svaku jedinicu plina, a čak i uzimajući u obzir najsuvremenije kotlove, inherentna priroda procesa znači da nikada neće biti potpuno učinkovit kao električni. Daljnji gubici u sustavu također se javljaju kroz cjevovod dok topla voda putuje kroz sustav. Neće sva toplina emitirana kroz cijevi završiti u vašim sobama: veći dio će se izgubiti na zidovima ili ispod poda. Električni radijatori ne proizvode emisije ugljika i mogu se napajati električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora, što ih čini jednim od rijetkih ekoloških rješenja za grijanje na tržištu. To električnu energiju čini održivim rješenjem za grijanje za budućnost, štiteći je od nestašice fosilnih goriva dok sve više gledamo na obnovljive, ekološki prihvatljive izvore.

Kontrola

Stavljanje standardnog programabilnog mjerača vremena donosi vam 75% puta u smislu potencijalnih ušteda. Ostalih 25% odnosi se na pametno zoniranje, kontrolu temperature u sobama i slično. Električni radijatori nude intuitivno upravljanje, kontrolirano pojedinačnim termostatima unutar svakog električnog radijatora. To omogućuje 'zoniranje', što se odnosi na zagrijavanje odvojenih područja unutar nekretnine na različite temperature, u različito vrijeme. Ovo je osobito korisno u slučajevima kada imate kućni ured, na primjer, koji će biti zauzet i zahtijevat će grijanje tijekom radnog vremena. Druge sobe tijekom tog vremena vjerojatno neće biti zauzete, pa bi njihovo grijanje bilo gubitak energije i novca. Za daljnju ilustraciju, električni radijator u vašem kućnom uredu može biti postavljen na 19 °C između 9 ujutro i 17 sati, dok se dnevna soba može postaviti na 21 °C između 17 i 22 sata.

prednosti elektricnog radijatora

Montaža

Električni radijatori mogu se postaviti pomoću „uradi sam“ uputa, što omogućuje brzu, jednostavnu i jeftinu instalaciju. Nema zahtjeva za kvalificiranim električarom, osim ako vam nije potreban ožičeni priključak. Električni radijatori mogu se koristiti zidni ili samostojeći, prema vašem prostoru i zahtjevima.  Zidni električni radijatori jednostavno se montiraju na zid i priključe u najbližu utičnicu, dok su neki modeli dostupni s opcijskim nožicama ili kotačićima za jednostavno postavljanje za samostojeću upotrebu. Priključi-i-kreni priroda električnih radijatora daleko je lakša alternativa  ugradnji radijatora za centralno grijanje . Kada razmatrate novo rješenje za grijanje doma, važno je uzeti u obzir ne samo početne izdatke, već i troškove implementacije i ugradnje. Jedan od najzastrašujućih aspekata instaliranja novog sustava centralnog grijanja obično su skupi i invazivni vodovodni radovi. To čini električne radijatore savršenim dodatnim sustavom grijanja na mjestima kao što su proširenja, koja često pate od neadekvatnog grijanja. Malo je vjerojatno da ćete se htjeti miješati u svježu žbuku kako biste postavili cijevi za dodatni radijator za centralno grijanje, ali brza instalacija električnog radijatora vlastitim rukama riješit će ta hladna mjesta s malo ili nimalo napora. Električni radijatori stvarno dolaze na svoje u zimskim vrtovima, koji su nešto poput sive zone kada je riječ o proširenju doma. Ovi prostori posebno trebaju grijanje koje može funkcionirati neovisno o bilo kojem postojećem sustavu kako bi se zadovoljili zahtjevi energetske učinkovitosti. Električni radijatori čine upravo to – svaki dolazi sa svojim vlastitim ugrađenim kontrolama tako da možete imati učinkovito grijanje u svom stakleniku bez troškova i rada proširenja cjevovoda.

Održavanje i sigurnost

Električni radijatori zahtijevaju malo ili nimalo održavanja. Budući da nemaju elemente s unutarnjim izgaranjem, ne postoji rizik od trovanja ugljičnim monoksidom, što nudi bezbrižnost u kućnim i komercijalnim uvjetima. Sustavi grijanja na gorivo, kao što je plinsko centralno grijanje, zahtijevaju godišnje servisiranje kako bi se provjerila njihova funkcionalnost i sigurnost. To mora obaviti stručnjak koji se plaća cijeli životni vijek kotla.

 

Odlična alternativa za centralno grijanje

U slučaju da ne možete u svom domu imati sustav grijanja na plinski kotao, onda su električni radijatori izvrsna alternativa. Moderni električni radijatori su ekonomični i isplativi te ih je profesionalni električar vrlo lako ugraditi. Ako već imate centralno grijanje, ali ne želite trošak i neugodnosti dodavanja cjevovoda u novu prostoriju (kao što je zimski vrt, preuređeni tavan ili ured), električni radijatori opet dolaze kao aduti. Električni radijatori su prije svega pametna investicija koja se s vremenom pokazala sve brže isplativa. Bez potrebe za instalaterima i radovima, praktički bez održavanja i s mogučnošću za korištenje u kombinaciji s fotonaponskim panelima. 

U nastavku su neke od najčešćih vrsta.

 

Električni radijatori s djelomičnom pohranom topline

Ovaj tip je ujedno i najmoderniji i najefikasniji tip električnog radijatora. Električni radijatori s djelomičnom pohranom topline TECHNOTHERM dizajnirani su korištenjem najnovije tehnologije za stvaranje elegantnog rješenja za sve situacije u kojima je teško grijati. Mogu se ugraditi u gotovo bilo kojem mjestu zbog fleksibilnosti proizvoda. Raspon je razvijen kako bi pružio prilagodljivo rješenje za električno grijanje u kućanstvima, zimskim vrtovima, kućama za odmor, uredima i svim ostalim situacijama gdje je potrebno zonsko ili centralno grijanje.

Jedinstvene patentirane Magmatic® ploče za grijanje osiguravaju izvor grijanja za radijator. Dok je radijator klasificiran kao 100% učinkovit uređaj s izravnim djelovanjem, grijaće ploče omogućuju djelomičnu pohranu kako bi se produljila udobnost grijanja i smanjili troškove rada. Radijator ima robusno tijelo koje uključuje točkasto zavarenu površinu s visokim rebrima kako bi se osiguralo da tijekom ciklusa grijanja nema zvukova širenja ili skupljanja, odnosno popularno nazvanog "pucanja". Dizajn s visokim perajima (fins) ima 6 puta veću površinu normalne radijatora kako bi se osigurala ravnoteža konvekcije i zračenja topline za dodatnu udobnost.

Električni radijatori s djelomičnom pohranom topline
Djelomični akumulacijski radijatori mogu se jednostavno spojiti na standardnu ​​strujnu utičnicu ili na postojeći vod. Dolaze s nosačima za zidnu montažu, ali se mogu postaviti i na noge/kotačiće kao opciju ekstra. Asortiman također uključuje djelomične skladišne ​​radijatore za zimski vrt koji štede prostor i lako se postavljaju ispod dubokih prozora zbog niske visine od samo 34 cm. Svi standardni modeli dolaze s ugrađenim, ručno kontroliranim sobnim termostatom. 

Ovi jedinstveni površinski termoakumulacijski radijatori dizajnirani su tako da se toplina izravno skladišti u posebnim keramičkim pločama gotovo bez gubitaka energije. Šest puta veća površina osigurava ispravnu ravnotežu zračenja i konvekcijske topline. Čim je površinski postigao svoju optimalnu temperaturu, toplina se može oslobađati max. 45 minuta bez struje, ovisno o vrijednosti postavljenoj na termostatu, a ovisno o programiranim postavkama, potrebno je 3-6 sati električne energije u prosjeku za 24 sata oslobađanje topline. Grijaći vodiči izrađeni od krom-nikal čelika (otporan do 1.100 °C, bolji kontaktni uvjeti) ugrađeni su direktno u Magmatic® ploče te se na taj način energija gotovo u potpunosti pretvara u toplinu izravno u samim pločama. Zaštita od pregrijavanja ugrađuje se više puta u uređaj, dok premazivanje lakom i prahom (također u svom unutarnjem prostoru) štiti uređaj od korozije.

 

Električni panelni radijatori (konvektori)

Vrlo česta vrsta električnih radijatora, ovi grijači sadrže električni element i uglavnom su izrađeni od materijala koji je dobar vodič topline. Električni element pretvara električnu energiju u toplinu koja se zatim 'konvektira' po prostoriji. Električni paneli obično imaju vrlo tanak profil, što ih čini savršenim za montažu na zid i ne smetaju im. Vrlo su dobri u brzom zagrijavanju i obično sadrže termostat i mjerač vremena za jednostavno dobivanje topline točno kada vam je potrebna. Postoje i modeli koji sadrže ploče za djelomičnu pohranu topline koji dodatno povećavaju efikasnost te pružaju dodatnu ugodnost grijanja isijavanjem.

Električni konvektor Technotherm CPH 1500

Odličan primjer je električni konvektor Technotherm CPH 1500; opremljen je patentiranim pločom za zadržavanje topline koji pruža veću energetsku učinkovitost od tradicionalnih konvektorskih grijača. Kućište je napravljeno od nehrđajućeg čelika visoke kvalitete te jamči dugotrajnost i sprječava hrđenje. Konvektor CPH 1500 željenu sobnu temperaturu regulira termoregulatorom ugrađenim u uređaj. U tu svrhu možete postaviti gumb regulatora na 6 različitih razina od razine 1 (5 °C, protiv smrzavanja) do razine 6 (približno 30 °C). Neke od funkcija su zaštita od pregrijavanja i funkcija zaštite od smrzavanja. Grijalica CPH 1500 snage 1500 W rješenje je za svaku sobu, bilo u stambenom ili komercijalnom sektoru, kućama za odmor, uredima itd.  Mogućnost ugradnje na zid ili na pod uz opcijske nogice (nogice nisu uključene u isporuku), te se pušta u rad po principu Plug In & Go, sve bez dodatnih troškova montaže. Uz to nema potrebe za dodatnim održavanjem uređaja, što čini ovaj proizvod još više pouzdanim i učinkovitim. Električni konvektor dolazi s odgovarajućim utikačem i kabelom duljine 0,75 m, te se priključuje na standardnu električnu utičnicu.

 

Električni radijatori punjeni uljem

Ove energetski učinkovite vrste električnih radijatora popularan su način grijanja doma u nedostatku sustava centralnog grijanja toplom vodom. Ovi radijatori obično su prijenosni (na kotačima) i sadrže posebnu vrstu termalnog ulja u rezervoaru iznutra. Ovo ulje potpuno prekriva unutarnji električni element tako da kada je radijator uključen, toplina se prenosi s elementa na termalno ulje koje struji oko radijatora. Ovo djeluje poput radijatora s toplom vodom, ali bez neugodnosti cijevi za toplu vodu koje vode protok vode u radijator i iz njega. Međutim, termalno ulje je zatvoreno iznutra i može se koristiti uvijek iznova za zagrijavanje radijatora. To ih čini doista prikladnim samostalnim načinom grijanja vaše sobe obično utikanjem u običnu utičnicu.

Uljni radijator Trotec TRH 21 E

Uljni radijator Trotec TRH 21 E svojim snažnim i tihim toplinskim učinkom, koji se mogu kontrolirati u 3 stupnja grijanja, TRH 21 E je pouzdan partner, na primjer kao dodatno grijanje u hladnim zimskim danima ili kao privremeno osnovno grijanje u prostorijama poput garaža ili podruma. Kako bi se osigurala sigurnost korisnika 24 sata, uljni radijator opremljen je ne samo zaštitom od pregrijavanja, već i zaštitom od naginjanja koja sprječava da uređaj ostane u radu u slučaju pada. Zahvaljujući svjetlosnom indikatoru rada moguće u svakom trenutku vidjeti radi li uređaj ili ne. Daljnja praktična značajka je premotavanje kabela s utičnicom, što čini dječjom igrom održavanje stvari uredno u svakom trenutku. Osim toga, integrirani kotači i ručka za nošenje osiguravaju siguran transport točno do mjesta gdje je potrebna toplina.