rashladni uređaji, klima za hlađenje
Datum objave: 09. lipanj 2022.

Kada je riječ o rashladnim uređajima, oni dolaze u mnogim oblicima i veličinama, svi sa svojim jedinstvenim prednostima i nedostacima.

Najčešći sustavi klimatizacije uključuju prozorske klima uređaje, prijenosne klima uređaje, zidne split ili multi split sustave i kanalne klima uređaje. Postoje velike varijacije u kvaliteti i značajkama svakog klima uređaja, čak i unutar svoje klase. Moderna, energetski učinkovita podijeljena jedinica s više glava mogla bi biti učinkovitija od starijeg podijeljenog sustava s više glava, stoga je važno pažljivo pogledati svaki pojedinačni model. Sustav energetske ocjene izvrstan je način za usporedbu potrošnje energije klima uređaja, ali možete dobiti još više informacija gledajući izlazne i ulazne kapacitete.

Tipični rasponi kapaciteta rashladnih klima uređaja

Kao i mnoge druge vrste opreme, rashladni klima uređaji se često dijele na grupe koje se opisuju prema prikladnosti za različite korisnike, na primjer stambene, kućne, poslovne, uredske i industrijske. Ove grupe općenito označavaju veličinu jedinica, sposobnost i robusnost, a ne kako klima uređaj funkcionira. Tipične raspone kapaciteta hlađenja za ove generičke skupine su: stambeni/kućni od 2,0 do 5,8 kW, komercijalni/uredski od 3,5 do 14,65 kW te industrijski od 8,79 kW nadalje.

 

Glavne grupe rashladnih klima uređaja

Rashladni klima uređaji dijele se na tri velike glavne skupine te mogu biti:

  • monoblok, odnosno jedinice koje se sastoje od jednog bloka, jedinice (prozorska klima, prijenosna i sl.),
  • split sustavi koji imaju zasebnu unutarnju jedinicu, ali i povezanu jedinicu izvan zgrade,
  • multi split gdje za jednu vanjsku jedinicu postoje dvije ili više povezanih unutarnjih jedinica.

 

Rashladni klima uređaji bez vanjske jedinice - monoblok

Rad klima uređaja u osnovi se vrti oko protoka rashladnog sredstva iz jednog seta zavojnica gdje skuplja toplinu do drugog seta zavojnica gdje raspršuje toplinu. U monoblok klima uređajima dva seta zavojnica su kombinirana u istom kućištu. Jedinice su dizajnirane tako da budu smještene unutar zgrade, ali uvijek imaju zračnu cijev za povezivanje s vanjskim prostorom kako bi se zagrijani zrak mogao raspršiti prema van.

Jedna od vrsta monoblok klima uređaja jesu prijenosni ili mobilni rashladni klima uređaji. Većini potrošača je ovo možda i najpoznatija vrsta jer ne zahtijeva posebnu montažu. Dolazi s fleksibilnom zračnom cijevi koja se vodi kroz prozor ili rupu u zidu te se kroz nju ispušta vrućina kada se koristi. Budući da se kompresor nalazi unutar jedinice, a ne u slučaju podijeljenih jedinica u vanjskom elementu, mobilni monoblok klima uređaji imaju nedostatak što su prilično bučni i ograničenog kapaciteta. S druge strane ne zahtijevaju montažu i danas su relativno jeftini za kupnju.

Zidni monoblok klima uređaji ili klima uređaji bez vanjske jedinice, zgodno su rješenje za starije zgrade u kojima planiranje ne dopušta ugradnju vanjske jedinice kondenzatora. Zidni monoblok klima uređaj stoji nisko na zidu, a dvije zračne cijevi vode se sa stražnje strane izravno kroz zid. Nedostatak ovih klima uređaja je što su nešto veće dubine u odnosu na split zidnu jedinicu jer se kondenzator nalazi unutar jedinice za montažu na zid. Obično imaju toplinsku pumpu tako da se zrak može grijati zimi, kao i hladiti ljeti.

Prozorski klima uređaji bili su najrasprostranjenija konfiguracija klima uređaja. Dok osnovni mogu samo hladiti zrak, bolji i skuplji imaju način rada toplinske pumpe i daljinsko upravljanje. Glavni nedostaci prozorskih klima uređaja su povećana buka i potreba ugradnje u prozorski otvor ili najčešće kroz uski zid. S druge strane, razumne su cijene i lako se postavljaju. Prozorski klima uređaji se ponekad nazivaju „kroz zidni klima uređaji“, iako se općenito ne mogu montirati u zid deblji od 9cm jer tada dodatna dubina zida zadire i blokira protok zraka iz bočnih ventilacijskih otvora jedinica s vanjske strane. Novi europski propisi o učinkovitosti koji su stupili na snagu 2013. godine znače da su mnogi proizvođači prestali proizvoditi ovu vrstu klima uređaja, a zalihe jedinica napravljenih prije stupanja na snagu propisa su nestale.

 

Split rashladni klima uređaji

Postoji niz tipova klima uređaja koji se mogu opisati kao „split“. Split klima uređaji sastoje se od vanjske i unutarnje komponente koje su povezane električnim kabelom i dvije bakrene cijevi po kojima rashladno sredstvo teče prema i iz unutarnjih i vanjskih komponenti. Najbučniji i najglomazniji dio klima uređaja koji sadrži kompresor je vani dok je unutarnja komponenta puno lakša i tiša te se može postaviti (ovisno o dizajnu) u gotovo bilo koji dio unutarnjeg zračnog prostora. Suvremeni split sustavi klimatizacije opremljeni su daljinskim upravljanjem, a najčešće su opremljeni i toplinskom pumpom za grijanje u zimskim mjesecima. Kombinacija sofisticiranih kontrola i toplinske pumpe znači da se unutarnji zračni prostori mogu učinkovito kontrolirati i održavati sobnu temperaturu unutar 1-2 stupnja od postavljene temperature. Većina split klimatizacijskih sustava sada ima niz načina upravljanja i mjerača vremena tako da se rad jedinice može unaprijed programirati s dosta detalja. Ravnomjeran smjer i rad zamaha otvora za pražnjenje obično se može postaviti. Na unutarnjoj komponenti uvijek se nalazi filter grubog zraka koji štiti zavojnice od velikih čestica, a često su ugrađeni i fini filteri i oprema za pročišćavanje zraka za uklanjanje fine prašine, duhanskog dima, peludi biljaka, mirisa i kemijskih zagađivača itd.

Zidni klima uređaj – Najrasprostranjeniji uređaji za stambene potrebe. Cijenom i montažom su pristupačni i zadovoljavaju sve potrebe tipičnog kućanstva. Zidni klima uređaji obično se montiraju na visokoj razini (iznad visine glave) i mogu imati nekoliko načina rada, uključujući toplinsku pumpu, funkciju timera, daljinsko upravljanje i značajke pročišćavanja zraka. Uz jednostavne izvedbe sve su popularnije i dizajnerske jedinice koje bojom i izgledom nude i dodatni estetski faktor kod uređivanja prostora. O najboljem izboru zidnih klima uređaja za hlađenje pročitajte u našem blogu "Top 5 klima uređaja za hlađenje".

Stropni kazetni klima uređaj uobičajen je u uredima sa spuštenim stropovima, a obično je dizajniran za ugradnju unutar jednog ili dva prostora na stropu. Glavnina jedinice je nevidljiva jer se nalazi iznad stropne linije, a jedini vidljivi dio je dekorativna donja strana sa središnjom ulaznom rešetkom i četiri rubne izlazne lamele. Glavna prednost ovih jedinica je estetika, ali i to što centralno montirana jedinica može isporučiti povećani kapacitet hlađenja (ili grijanja) na širokom području zbog distribucije zraka u četiri smjera. Tipično, jedan stropni kazetni klima uređaj može obaviti isti posao kao i dvije ili tri zidne jedinice. Postoji još jedna vrsta stropnog klima uređaja, a to je klima uređaj ispod stropa. Koriste se tamo gdje nema spuštenog stropa za ugradnju kazete i gdje postoji dovoljna visina stropa za obješene podstropne jedinice. Budući da su oni dizajnirani da budu u potpunosti unutar prostorije, napravljeni su tako da budu i razumno estetski prihvatljivi. Općenito su dizajnirani za okomito podizanje zraka u jedinicu i ispuštanje obrađenog zraka vodoravno duž stropa izbjegavajući izravno ispuštanje izravno na putnike, a neki dopuštaju ispuštanje zraka s četiri strane.

Podni split klima uređaji mogu se podijeliti u dvije vrste. Prvi su stupni klima uređaji koji su velike jedinice velikog kapaciteta, a koriste se tamo gdje se velika prostorija treba hladiti i gdje mogu postojati razlozi zbog kojih se nekoliko manjih utičnica ne može koristiti. Tipične primjene uključuju predvorja, recepcije i čekaonice. Visoka snaga ovih klima uređaja znači da oni proizvode snažan protok hladnog zraka koji ne dopušta stanarima da budu u neposrednoj blizini klima uređaja. Drugo, postoje manji klima uređaji u stilu ormarića koji su daleko manji.

Kanalski klima uređaji postavljaju se tamo gdje zgrada ima kanalizirani zračni sustav. Kako se kanali obično skrivaju u šupljinama stropa, tako i kanalski sustav klimatizacije. Ponekad se nazivaju kanalnim ili centralnim klima uređajima. Također imaju prednost što mogu isporučiti klimatizirani zrak u brojne prostorije, ovisno o rasporedu zračnog kanala. Budući da ovi klima uređaji rade unutar sustava kanala, obično imaju mogućnost hlađenja svježeg zraka ili mješavine svježeg i recirkuliranog zraka, ovisno o rasporedu i kontroli sustava za dovod zraka. Ova vrsta klimatizacije uobičajena je u primjenama gdje postoji niz različitih prostorija ili zona ili čak zasebnih prostorija za hlađenje.

 

Multi split rashladni klima uređaji

Ovi sustavi klimatizacije u biti su isti kao i split sustavi, osim što postoji niz unutarnjih jedinica povezanih s istom vanjskom jedinicom. Ova vrsta klimatizacijskog sustava uvijek zahtijeva veliku moćniju kondenzatorsku jedinicu, ali dopušta istu vrstu varijanti unutarnjih jedinica za pojedinačne split sustave. Čak dopušta i pokretanje različitih tipova unutarnjih jedinica iz istog kondenzatora, npr. podna jedinica u jednoj prostoriji, stropna kazeta u drugoj i zidna u još jednoj prostoriji.

Multi split sustavi tipično se koriste za povezivanje između 2 i 4 unutarnje jedinice na jedan vanjski blok, ali sposobni su spojiti i više. Očigledno ograničenje ove konfiguracije klima uređaja je da ako se vanjski blok pokvari, svi unutarnji blokovi postaju nefunkcionalni. Iz tog razloga, gdje vanjski prostor dopušta, određeni broj standardnih split klima uređaja je poželjniji od multi split sustava. Također je slučaj da su multi split klima uređaji rijetko kada mnogo isplativiji od ekvivalentne konfiguracije standardnih split uređaja. To je zato što je trošak ugradnje multi split klimatizacijskog sustava obično dvostruko veći od pojedinačnih split sustava, a obično su i troškovi održavanja veći.

 

Koju vrstu odabrati?

Proces odabira klima uređaja ima tri glavna koraka od kojih je prvi da odredite koji vam je kapacitet hlađenja jedinice potreban. Zatim, odaberite vrstu jedinice koja vam je potrebna. Na samom kraju, uravnotežite ostale čimbenike, uključujući fizičku veličinu, funkciju, buku, estetiku i cijenu prije nego što odaberete model.

Kratki naputci pomoći će vam u odabiru vrste klima uređaja koji vam je potreban:

  • Za kućne i male uredske prostore izbor se gotovo uvijek svodi ili na zidne ili podne split sustave. Ako si možete priuštiti zidni ili podni split sustav, onda je pravi odabir jer obično imaju više funkcionalnosti i uvijek su tiši od prozorskih klima uređaja.
  • Ako imate ograničenja planiranja koja sprječavaju postavljanje vanjskog kondenzatora na ili blizu vaše zgrade, razmislite o monoblokovima, odnosno sustavima bez vanjske jedinice.
  • Ako tražite vrlo učinkovit izvor grijanja kao i rashladni kapacitet onda su vam potrebni klima uređaji s toplinskom pumpom. To općenito znači da je vaš izbor ograničen na split sustave, iako zidni i podni monoblokovi također imaju dizalice topline.
  • Ako želite imati pokretnu imovinu, na primjer ako iznajmljujete svoju nekretninu, onda su mobilni uređaji ili split klima uređaji poželjniji.
  • Za veće urede, trgovine i druge zgrade, tada dolaze u obzir druge, snažnije vrste klima uređaja.