Datum objave: 28. ožujak 2024.

Osim učina klimatizacijske jedinice i načina na koji koristite svoj klima uređaj, ispravna briga o unutarnjoj i vanjskoj jedinici može utjecati na količinu energije koju klima uređaj koristi u radu te na učinkovitost i vijek rada vaše klime.

 

Vaš klima uređaj je kompleksan aparat koji se sastoji od niza pokretnih i statičnih dijelova što znači da sadrži kompresor sa unutarnjim motorom, isparivač, ekspanzijski ventil i ventilator kojeg također pokreće motor. Povremeno je potrebno provjeriti da li su svi ti dijelovi ispravni i da li obavljaju svoju funkciju kako je i zamišljeno.

Izbjegnite gužve u sezoni hlađenja i očistite svoj uređaj te dogovorite servis kod ovlaštenog  frigomehaničara na vrijeme! Klimatizacija.hr mreža ovlaštenih partnera pokriva cijelu RH.

 

Važnost održavanja klima uređaja

Klima uređaji sadrže filtere za zrak koje je potrebno čistiti i povremeno mijenjati radi učinkovitog rada. Ukoliko preskočite ovaj korak održavanja, filteri za zrak se začepe što otežava prolaz zraka. Zbog toga jedinica radi jače i tako troši više energije.

vanjska jedinica klime

Očistite i vanjsku jedinicu koja se može začepiti lišćem i drugim otpadom. Provjerite je li odvodna cijev čista i bez zapreka kako bi kondenzacija mogla slobodno teći.

 

Servis i jamstvo klima uređaja

 

Neka stručnjak za klimatizaciju pregleda vaš klima uređaj barem jednom godišnje. Serviser može dubinski očistiti jedinicu i potražiti potencijalne probleme koje možete popraviti prije nego što postanu veliki problemi.

Pravilna instalacija vašeg klima uređaja ključna je za produljenje njegovog vijeka trajanja. Zato je izuzetno važno raditi s kvalificiranim izvođačem kao što je Klimatizacija.hr koji ne samo da vam može pomoći odabrati pravu vrstu klima uređaja, već ga i profesionalno instalirati te servisirati cijelog životnog vijeka.

Svi klima uređaji kućne serije u našoj ponudi (izuzev QZEN modela) imaju tri godine tvorničkog jamstva uz mogućnost kupnje produljenog jamstva u trajanju 12 ili 24 mjeseca. Preduvjet za ostvarivanje jamstva/produljenog jamstva je obavezan godišnji servis vašeg klima uređaja od strane ovlaštenog frigomehaničara.

Prilikom servisa vašeg klima uređaja, ovlašteni će frigomehaničar prekontrolirati ispravnost svih sklopova i komponenti klima uređaja kako bi vi bili sigurni u njihovo besprijekorno funkcioniranje. Sam servis klima uređaja sastoji se od 6 koraka, a prva dva koraka možete odraditi i vi sami, ako imate odgovarajuća sredstva za čišćenje i dezinfekciju filtera i isparivača.

Stoga OVDJE pogledajte naš izbor sredstava za čišćenje klima uređaja!

ciscenje klima uredaja

U nastavku donosimo svih šest koraka pravilnog servisa klima uređaja.

1. ČIŠĆENJE FILTERA 

Svaki klima uređaj ima ugrađene neke od navedenih filtera putem kojih obrađuju zrak:

  • Antialergijski filter
  • Katehinski filter
  • Plasma filter

Prilikom servisiranja klima uređaja svi se filteri čiste, peru i dezinficiraju kako bi mogli besprijekorno odraditi svoju zadaću - pročišćivanje zraka u prostoriji. Uz same filtere, čisti se i dezinficira isparivač zraka što je izuzetno bitno. Čisti i dezinficirani filteri jamstvo su uklanjanja raznih bakterija i virusa iz zraka zajedno sa neugodnim mirisima.

ciscenje filtera

Napominjemo da se samo puko pranje antialergijskog filtera (filtera za prašinu) ne može smatrati servisom klima uređaja, već je to nešto što bi svaki korisnik klima uređaja trebao samostalno raditi periodički. Kompleksnije filterske sustave (plasma filter i katehinski filter) bi trebali servisirati i čistiti ovlašteni serviseri.

2. ČIŠĆENJE ISPARIVAČA

Isparivač je potrebno očistiti od prašine (usisavanjem ili ispuhivanjem), te ga na isti način obraditi kao i filterski sustav. Prvo ga je potrebno našpricati sredstvom za čišćenje, potom ga isprati vodom i kada se posuši našpricati sredstvom za dezinfekciju.

3. KADICA ZA KONDENZAT

Kadicu za kondenzat je potrebno temeljito oprati sredstvom za čišćenje i vodom. Po potrebi, možete u kadicu ubaciti tabletu za dezinfeciju kako bi spriječili razvijanje mirisa iz kadice.

dezinfekcija klima uredaja

4. ODVOD KONDENZATA

Potrebno je provjeriti i ispuhati odvod za kondenzat kako bi isti mogao nesmetano otjecati. Tijekom perioda nekorištenja klima uređaja, u cijev za odvod kondenzata mogu se uvući sitne životinje, ličinke ili nešto treće te vam na taj način zablokirati odvod kondenzata. Ako se odvod kondenzata zaštopa, tada će vam curiti voda po zidu ispod klima uređaja jer nema kuda otjecati.

5. TURBINA

Turbina je sastavni dio svakog klima uređaja. Nju je potrebno rastaviti i izvaditi iz klima uređaja te ju očistiti, isprati i dezinficirati.

U slučaju da je turbina prljava ili na sebi ima puno prašine i nečistoća, može se dogoditi da bude izvan balansa pa klima uređaj bude bučan i ne radi pravilno.

ciscenje vanjske jedinice klime

6. VANJSKA JEDINICA

Vanjsku jedinicu je potrebno očistiti, oprati sredstvom za čišćenje i vodom. Po potrebi se može koristiti visokotlačni uređaj za pranje.

Također je potrebno provjeriti količinu radne tvari u sustavu i po potrebi je dopuniti. Svaki klima uređaj koji ima manju količinu radne tvari od propisane neće raditi ispravno.

sredstva za ciscenje klima uredaja

Prilikom servisa klima uređaja koristili smo naša sredstva za čišćenje, dezinfekciju i ukljanjanje neugodnih mirisa.

Ponudu pogledajte OVDJE!