Datum objave: 14. lipanj 2024.

Klima uređaji dizajnirani su za pružanje i održavanje udobnosti u zatvorenom prostoru. Međutim, iznimno je važno odabrati uređaj koji je učinom (snagom) adekvatan za vaš prostor.

 

 

Ako je jedinica prevelika, klima uređaj će ohladiti zrak tako brzo da ciklus hlađenja završava čak i prije nego što dođe do kondenzacije. Predimenzionirane klimatizacijske jedinice također imaju tendenciju obavljanja kraćih ciklusa što pridonosi lošoj kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru.

Suprotno tome, premali klima uređaj također pogoršava problem udobnosti. Prvo, ne može raditi dovoljno dobro da rashladi dom. Da bi se postigla željena temperatura, jedinica će morati raditi duže nego što je potrebno. Čak i ako klima uređaj radi jače, ipak neće uspjeti postići ciljanu temperaturu.

Dakle, vrlo je bitno odabrati adekvatan klima uređaj, a mi vam donosimo izbor onih za prostorije do 35m2.

 

Zašto je veličina klima uređaja važna?

Kada uzmete u obzir svrhu vaše klimatizacijske jedinice, veće ne znači nužno i bolje, a preopterećenost klima uređaja može ugroziti njegovu učinkovitost i smanjiti životni vijek.

Klima uređaj koji je premalen za vaš prostor morat će raditi prekovremeno kako bi učinkovito hladio. Ova pretjerana uporaba uzrokuje znatno trošenje sustava, skraćuje njegov životni vijek i može dovesti do toga da unutrašnjost vašeg doma ne bude udobna.

Jedinica koja je prevelika može biti jednako neučinkovita. Skuplja je za kupnju i prebrzo će ohladiti prostor. Klima uređaj koji prebrzo hladi neće uspjeti ukloniti vlagu iz zraka, zbog čega ćete se osjećati hladno i vlažno umjesto hladno i ugodno. Kada se jedinica prebrzo hladi, često se uključuje i isključuje umjesto da radi ujednačenim tempom. Ovi brzi trzaji u radu uzrokuju opterećenje sustava.

Klima uređaj koji nije odgovarajuće veličine neće raditi kako treba. Kao rezultat toga, trošit će više energije, neće održavati udobne prostorije i imati će kraći životni vijek.

veličina

 

Čimbenici koji utječu na veličinu klima uređaja

Iako je kvadratura glavni čimbenik u određivanju veličine klimatizacijske jedinice koja vam je potrebna, to nije jedini čimbenik. Svaki od ovih čimbenika i način na koji će utjecati na vaše potrebe za hlađenjem također treba uzeti u obzir.

Visina stropa

Standardna visina stropa za domove obično je oko 2,5 metara, a izračuni veličine klima uređaja dizajnirani su za do 3 metra. Ako imate visoke stropove, vaš klima uređaj će imati više prostora za hlađenje, što automatski znači da morate odabrati jedinicu većeg učina.

Klima

Klima jedinice rade više na hlađenju domova u toplijim klimama, čineći mogućnosti uštede energije osobito važnim u ovim regijama.

Izolacija

Što imate bolju izolaciju u svom domu, manje zraka može izaći iz njega. Ako je vaš dom stariji, možda nema dobru izolaciju, što zahtijeva da tražite jedinicu koja ima veću snagu.

Osobe

Izračuni veličine klima uređaja temelje se na osobama koje borave u tom prostoru. Ako grijete dom s mnogo stanara, svom ukupnom iznosu morate dodati dodatne kW za svaku dodatnu osobu.

Orijentacija

Kuće s dovoljno hlada lakše je rashladiti, dok će one na punom suncu i okrenute prema jugu apsorbirati više topline i treba im više vremena da se ohlade.

Prozori i vrata

Domovi s mnogo prozora iskorištavaju prirodno svjetlo, ali su manje učinkoviti za grijanje i hlađenje. Broj prozora i vrata u vašem domu i njihova razina energetske učinkovitosti utjecat će na to koliko hladnog zraka izlazi iz vašeg doma.

izolacija

 

TOP 5 klima za prostore do 35 m2

1. Mitsubishi Electric Comfort Inverter 3.4 kW

Ulazni model iz palete uređaja Mitsubishi Electric koristi novi, ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 i upravo zahvaljujući njemu i naprednoj inverterskoj tehnologiji spada u uređaje odlične energetske učinkovitosti razreda SEER A++ i SCOP A+. Mitsubishi Electric Comfort Inverter MSZ-DW35VF/MUZ-DW235VF odlikuje se jednostavnošću korištenja, kompaktnim dimenzijama i funkcijama nužnim za visoku razinu komfora.

Snagom od 3.4 kW osigurava pouzdano hlađenje i grijanje u prostorima do 35 m², a naprednim filtracijskim sustavom izuzetnu kvalitetu zraka. Zahvaljujući dodatnom filteru sa ionima srebra drastično je smanjena količina peludi, bakterija i drugih alergena.

Za dodatnu ugodu prilikom korištenja tu su automatske horizontalne lamele koje osiguravaju ravnomjernu raspodjelu protoka zraka po prostoriji i Econo Cool funkcija koja prilagođava količinu zraka usmjerenu prema tijelu na temelju temperature izlaznog zraka. Zahvaljujući ovome, temperatura podešavanja može se povisiti za čak 2 °C bez gubitka udobnosti. Na taj način također se postiže i 20% -tni porast energetske učinkovitosti.

Lako upravljanje omogućeno je infracrvenim daljinskim upravljačem i dodatnim opcionalnim rješenjima koja se prodaju zasebno:

  • WiFi sučelje za bežičnu kontrolu klima uređaja putem MEL Cloud aplikacije na vašem računalu, tabletu ili pametnom telefonu
  • Žičano upravljačko sučelje sa proširenim mogućnostima kontrole

Za vašu ugodu korištenja tu su funkcije poput: Automatsko ponovno pokretanje, Timer, Samodijagnostika, Automatsko podešavanje brzine ventilatora i naravno tihi rad samog klima uređaja.

Mitsubishi Electric Comfort Inverter

2. Hyundai Performance Inverter Plus 3.5 kW

Performance Inverter Plus model Hyundai klima uređaja hladi vrući zrak u prostoriji na željenu temperaturu i pritom odlično izgleda. Klima uređaj Hyundai Performance Inverter Plus ASCI-128CBW4B/ASCO-128CBW4B u prostorijama do 35 m² osigurava ugodnu klimu. Istovremeno filtrira zrak u prostoriji pomoću filtarskog sustava koji se sastoji od filtera visoke gustoće, aromatizirajućeg filtera i filtera s aktivnim ugljenom. Dodatnu kvalitetu zraka ovom modelu Hyundai klima uređaja osigurava i ionizator zraka. Također, ova serija koristi ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i pridonosi energetskoj učinkovitosti uređaja.

Ovaj moderno dizajnirani klima uređaj ima mogućnost odvlaživanja zraka u prostoriji za vrijeme vrućih ljetnih dana, a ujedno nudi i mogućnost dogrijavanja u prijelaznim razdobljima. Pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente.

Klima uređaj radi potpuno automatski i nudi svojim mikroprocesorskim reguliranjem veliki broj opcija: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Slijedi me, 5 brzina ventilatora vanjske jedinice, Noćni način rada...

Upravljanje uređaja omogućeno je pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i WiFi modula (ovaj odlični dodatak omogućuje upravljanje i podešavanje funkcija klima uređaja putem posebne aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu) koji su uključeni u cijenu proizvoda.

A donosimo vam i savjet za uštedu. Načini rada ventilacija i odvlaživanje mogu se odabrati čak i kada je funkcija hlađenja deaktivirana. Tako se klima uređaj Hyundai Performance Inverter Plus može upotrebljavati čitave godine kako bi se postigla ugodna i zdrava klima u stambenom prostoru - uz istovremenu uštedu energije. Time se dodatno smanjuje potrošnja energije ovog ionako štedljivog uređaja, zbog čega nećete morati kupiti zaseban odvlaživač zraka niti ventilator.

Više vremena za ono bitno! Namješteni radni parametri kao što su način rada uređaja, ciljana temperatura i snaga ventilacije ostaju pohranjeni i nakon gašenja uređaja te se automatski preuzimaju pri sljedećem uključenju.

Hyundai Performance Inverter Plus

3. QTherm Flash Inverter 3.4 kW + WIFI

Ulazni model QTherm Flash Inverter svojom ponudom i brojnim rješenjima neće vas ostaviti ravnodušnima. Odlikuju ga niska potrošnja električne energije, vrhunska obrada zraka i tihi rad. QTherm Flash Inverter lako će rashladiti željenu prostoriju i za vrijeme visokih vrućina, a u prijelaznim mjesecima može vam poslužiti i za dogrijavanje prostora. Naravno, ne smijemo zaboraviti napomenuti da ova serija koristi ekološki prihvatljiviji rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i sam uređaj čini učinkovitijim.

Ukoliko tražite uređaj koji pouzdano i štedljivo hladi kada je to najpotrebnije, tada je QTherm Flash Inverter pravi izbor za vas. S visokom energetskom učinkovitošću i A++ energetskim razredom predstavlja odličan odabir za štedljivo hlađenje.

Ono što je zaista posebno kod QTherm klima uređaja je mogućnost samočišćenja, odnosno postizanje dodatne 99.9% sterilizacije zagrijavanjem lamela isparivača na 57°C, što ujedno pomaže i kod “defrost” funkcije, odnosno da se lamele odmrznu u slučaju smrzavanja kod visoke vlage i niske temperature.

Za efikasnu filtraciju pobrinuti će se filter s aktivnim ugljenom i anti-alergijski filter. Zajedno pružaju zaista visoku razinu zaštite i kvalitete zraka te pomažu u prevenciji bolesti dišnih puteva, alergija i neugodnih mirisa.

Uz sve vrhunske karakteristike moramo spomenuti i to da je korištenje ovog uređaja jednostavno užitak. Uz direktnu kontrolu nad radom uređaja po vašim željama, ukoliko dobro podesite njegove brojne funkcije on je u mogućnosti raditi praktički automatski. Samo neke od brojnih funkcija su: Timer, Turbo, Slijedi me, Noćni način, Automatski restart, Samodijagnostika, te brojne druge.

QTherm Flash Inverter

4. Fujitsu Airstage Basic Eco Inverter - 3.4 kW

Fujitsu Airstage Basic Eco Inverter model koji koristi rashladni medij R32 oduševit će vas svojim novim pametnim dizajnom koji eliminira mehaničke elemente i nudi sofisticiran, vrhunski dojam. Njegova kompaktna veličina, sa širinom od 770 mm i visinom od 250 mm, omogućuje fleksibilnu ugradnju u ograničen prostor. Uređaj postiže A++ energetski razred u hlađenju, podržava opcionalno WiFi upravljanje koje se kupuje zasebno, te može grijati sve do -15 ºC, a u hlađenju sve do ekstremnih +52ºC. Snagom od 3.4 kW zadovoljit će sve potrebe hlađenja i grijanja u prostorijama do 35 m².

Prednji panel lako je ukloniv pa će održavanje čistoće filtera biti brzo i jednostavno, a za pravovremeno čišćenje biti ćete obavješteni na vrijeme pomoću signalne lampice u znaku filtera.

Brza i jednostavna je i sama kontrola uređaja pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i brojnih funkcija. U slučaju potrebe klimatizacije pred ili za vrijeme spavanja možete koristiti funkciju „Sleep“, dok se recimo u odsustvu možete poslužiti funkcijom „Programski timer“ i ne brinuti o tome da li je vaš klima uređaj ostao upaljen ili ugašen. Na ovaj način dodatno ćete uštedjeti na vremenu i potrošnji električne energije pravovremenim gašenjem klima uređaja i izbjegavanjem nepotrebnog rada.

Za udobnost svakodnevnog korištenja tu su i sve najbitnije programske značajke poput: Ekonomski režim rada, Režim snažnog rada, Automatski režim rada, Automatska brzina ventilatora i Automatsko ponovno pokretanje.

Fujitsu Airstage Basic Eco Inverter

5. AUX J-Smart 3.5 kW

Ulazni model AUX klima uređaja svojom ponudom i brojnim “smart” rješenjima neće vas ostaviti ravnodušnima. Odlikuju ga niska potrošnja električne energije, vrhunska obrada zraka i tihi rad. AUX J-Smart lako će rashladiti željenu prostoriju i za vrijeme visokih vrućina, a u prijelaznim mjesecima može vam poslužiti i za dogrijavanje prostora. Naravno, ne smijemo zaboraviti napomenuti da ova serija koristi ekološki prihvatljiviji rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i sam uređaj čini učinkovitijim.

Ukoliko tražite uređaj koji pouzdano i štedljivo hladi kada je to najpotrebnije, tada je AUX J-Smart pravi izbor za vas. S visokom energetskom učinkovitošću i A++ energetskim razredom predstavlja odličan odabir za štedljivo hlađenje. Na pouzdan rad možete računati tokom cijele godine, pa i za vrijeme posebno hladnih zimskih dana, jer AUX J-Smart dolazi s dodatnim grijačima kompresora i kadice u vanjskoj jedinici. Oni će se pobrinuti da kompresor ispravno radi i da se kondenzat u kadici ne smrzava. Na ovaj se način osigurava ispravno grijanje i dodatno smanjuje potrošnja energije.

Pouzdan i nesmetan rad osiguravaju pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora koje učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente. Ono što je zaista posebno kod AUX uređaja je mogućnost samočišćenja, odnosno postizanje dodatne 99.9% sterilizacije zagrijavanjem lamela isparivača na 57°C, što ujedno pomaže i kod “defrost” funkcije, odnosno da se lamele odmrznu u slučaju smrzavanja kod visoke vlage i niske temperature.

No, ovo ne bi bio vrhunski klima uređaj da ne nudi i vrhunsku filtraciju zraka, nešto što je sve informiranijim kupcima postalo itekako bitno. Kao odgovor na sve zahtjevnije zdravstvene situacije, AUX J-Smart dolazi opremljen s ugrađenom UV lampom, odnosno ultraljubičastom lampom koja je dobro poznato i efikasno rješenje za sterilizaciju u brojnim industrijama i vrstama poslovanja. Neutralizira viruse, bakterije i gljivice (plijesan) te nadopunjuje već odličnu postojeću filtraciju.

Za tako efikasnu filtraciju pobrinuti će se filter s aktivnim ugljenom i filter s vitaminom C. Zajedno pružaju zaista visoku razinu zaštite i kvalitete zraka te pomažu u prevenciji bolesti dišnih puteva, alergija i neugodnih mirisa.

Uz sve već navedene vrhunske karakteristike moramo spomenuti i to da je korištenje ovog uređaja jednostavno užitak. Uz direktnu kontrolu nad radom uređaja po vašim željama, ukoliko dobro podesite njegove brojne funkcije on je u mogućnosti raditi praktički automatski. Samo neke od brojnih funkcija su: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Turbo, Slijedi me, Automatski restart, 4D protok zraka, Samodijagnostika te brojne druge.

I za šećer na kraju, naravno da ovaj model uz standardni infracrveni daljinski upravljač dolazi s WiFi modulom (ovaj odlični dodatak omogućuje upravljanje i podešavanje funkcija klima uređaja putem posebne aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu) i naravno da je već uključen u cijenu.

AUX J-Smart

 

Zaključak

Odabir klima uređaja nije odabir najvećeg i najimpresivnijeg ili najmanjeg i najpovoljnijeg. Bilo koji izbor neće jamčiti optimalnu izvedbu. Svaki dom je drugačiji i vlasnici imaju različite potrebe. Najbolji klima uređaj je onaj koji odgovara jedinstvenim potrebama doma kojemu je namijenjen. Veličina klima uređaja kritičan je čimbenik koji treba pažljivo razmotriti prije ugradnje klima uređaja. Utječe na udobnost, određuje učinkovitost i na kraju utječe na cijenu.