Datum objave: 09. studeni 2018.

Grijete li se na struju? Klima uređaj vam je presudan kako biste zimi u svome stanu ili kući uživali u toliko željenoj toplini? Saznajte koje klime griju najbolje!

Došli ste na pravo mjesto, jer vam mi donosimo 5 najboljih klima uređaja za grijanje. Uz to, pojasnit ćemo vam na što trebate pripaziti prilikom odabira klima uređaja s kojim ćete se grijati. Jer funkcija grijanja kod klima uređaja nije tako jednostavno kao funkcija hlađenja. Dok će više manje svi klima uređaji ohladiti prostor, rijetki će modeli taj prostor adekvatno zagrijati.

VAŽNI FAKTORI PRILIKOM IZBORA KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)

Ovaj koeficijent direktno pokazuje koliko će klima uređaj trošiti električne energije, odnosno koliko može stvoriti toplinske energije iz 1 kW električne energije koju uzme iz mreže.

Što je brojka veća, to će biti potrošnja električne energije manja. Osim toga, SCOP utječe na energetski razred samog uređaja.

ENERGETSKI RAZRED

Faktor koji je povezan sa prijašnjim faktorom (SCOP). Uređaji su klasificirani u energetske razrede prema SCOP-u, a da bi upali u najviši A+++ energetski razred, moraju imati SCOP od minimalno 5,1 (1 kW električne energije pretvore u 5,1 kW toplinske energije).

RASPON UČINA GRIJANJA

Podatak koji vam otkriva koliko je snažan vaš klima uređaj i koje su mu stvarno mogućnosti. Slabiji uređaji imaju učin grijanja koji tek neznatno prelazi deklarirani učin u grijanju, dok primjerice top modeli imaju mogućnost postizanja duplo većeg učina od deklarirane vrijednosti. Pogledajte primjer Fujitsu Nocria X Invertera.

KOMPRESOR I VELIČINA VANJSKE JEDINICE

Ovo je laički pristup, no veličina vanjske jedinice vam može otkriti koliki se kompresor skriva unutar jedinice, a što je kompresor veći, veća je i vanjska jedinica i pogađate - veći joj je kapacitet i bolje radi u režimu grijanja.

CIJENA

U pravilu su japanski klima uređaji (Mitsubishi Electric, Fujitsu, Toshiba...) najbolji izbor za hladne dane, iako i kod nekih japanskih brendova treba izbjegavati ulazne modele ako ih mislite koristiti za grijanje. No, i kod povoljnijih brendova (poput Hyundai klima uređaja) postoje modeli koji će u režimu grijanja raditi odlično. 

IZBOR ADEKVATNE JEDINICE

Kod grijanja vrijedi pravilo - nijedna jedinica nije prejaka, pa stoga nemojte očekivati da ćete jedinicom učina 2,5 kW zagrijati prostor od 50 m². Pri padu vanjske temperature ispod 7⁰C, jedinice gube na učinu, pa treba uzeti u obzir da za hladnih dana imati bitno manji učin od deklariranoga. Zato je nužno konzultirati se s stručnjakom koji će vas savjetovati pri izboru idealne jedinice za vaš objekt sukladno prostoru koji želite grijati i lokaciji vašeg objekta.

 

Ako želite pročitati više informacija o raznim opcijama grijanja na električnu energiju, pročitajte naš članak na tu temu - GRIJANJE NA STRUJU NIJE NAJSKUPLJA OPCIJA!

 

TOP 5 KLIMA UREĐAJA ZA GRIJANJE

FUJITSU ADVANCE INVERTER 4,0 kW UČIN GRIJANJA (klikni na sliku za više detalja o uređaju)

 

HYUNDAI ELITE INVERTER 4,1 kW UČIN GRIJANJA (klikni na sliku za više detalja o uređaju)

 

MITSUBISHI ELECTRIC SUPER INVERTER + 4,0 kW UČIN GRIJANJA (klikni na sliku za više detalja o uređaju)

 

TOSHIBA PARAPETNI INVERTER 3,2 kW UČIN GRIJANJA (klikni na sliku za više detalja o proizvodu)

 

FUJITSU SUPER INVERTER 4,0 kW UČIN GRIJANJA (klikni na sliku za više detalja o proizvodu)