Datum objave: 22. veljača 2019.

Kada je vrijeme za novi klima uređaj? Treba li ga mijenjati čim vidimo prve znake dotrajalosti ili ga koristiti dok se jednostavno sam ne ugasi zauvijek? Kako procijeniti da je došlo pravo vrijeme za zamjenu?

Prije nego odgovorimo na ova pitanja, podsjetit ćemo se nekih prednosti koje donosi redovito održavanje klima uređaja kako se on ne bi mijenjao prije nego je to zaista potrebno.

U svim tekstovima naglašavamo da je redoviti servis za klima uređaje nužnost te se čak i garancija na uređaj uvjetuje godišnjim servisom ili kod nekih i produžava pri godišnjem servisu uređaja. Zašto raditi redoviti servis? Prvi razlog je zdravlje, čistoća zraka koji udišete u prostoriji je i primarni razlog klimatizacije. Drugi razlog je čistoća uređaja jer bez nje nema ni čistog zraka u prostoriji. 

O čemu ovisi čistoća zraka u prostoriji? Najviše od filtera u unutarnjoj jedinici, koliko su oni čisti i kvalitetni. Nekada se događa da serviser prilikom pregleda uređaja zaključi kako filteri nisu uopće čišćeni pa je koncentracija mikroorganizama jednostavno previsoka. Stoga je održavanje filtera jedna od osnovnih radnji koju treba redovito raditi kako bismo od klime dobili najviše što možemo. Ovisno o filterima, namjeni prostorije te broju pušača ili kućnih ljubimaca u njoj, neke filtere (koji nisu zamjenjivi nego perivi) treba čistiti jednom mjesečno. Također, ako u prostoriji borave alergičari, osobe s osjetljivim dišnim putevima, ili nekim drugim zdravstvenim problemima, o filterima i njihovoj čistoći treba još i više voditi računa. Kako smo već pisali podrobnije o održavanju klima uređaja valja samo napomenuti da se redovitim čišćenjem filtera produžava rok trajanja klime. Sam postupak čišćenja filtera je vrlo jednostavan. Skinete poklopac unutarnje jedinice, izvadite filtere te ih potopite u mlaku vodu u koju se može dodati neko sredstvo za čišćenje, ali nije neophodno. Ostavite ih tridesetak minuta, posušite te vratite na mjesto.

Vrhunski klima uređaji opremljeni su vrhunskim filterskim sustavima. Na slici je plasma filterski sustav koji efikasno uklanja 99% štetnih čestica iz zraka

Sve ostale radnje pri održavanju klima uređaja treba uraditi ovlašteni serviser. On će jednom godišnje napraviti servis vašeg klima uređaja te dezinficirati unutarnju i vanjsku jedinicu. Često se dogodi, još ako se filteri ne čiste redovito, da bakterije prođu kroz njih i ostanu na drugim dijelovima klima uređaja (izmjenjivaču topline) koje mi sami ne možemo održavati. Na taj način se, zbog unutarnje i njima pogodne klime, te bakterije razmnožavaju i čine štetu i zdravlju i kvalitetnom radu klima uređaja. Za godišnji servis ne treba čekati da primijetimo kako klima uređaj ne radi pravilno, širi neugodan miris ili pokazuje bilo kakve vidljive promjene. Ako se klima uređaj najviše koristi za rashlađivanje prostorije, onda servis treba napraviti pred početak ljetne sezone. Ako se uređaj koristi u prostorijama gdje boravi više ljudi, trgovinama, uredima ili previše zadimljenim prostorijama, servis treba raditi više puta godišnje, a serviser će znati koliko je to često.

Svi klima uređaji opremljeni su jednostavnim katehinskim (ili sličnim) filterima koje je potrebno redovito čistiti i prati koristeći adekvatna sredstva

Godišnji servis treba raditi na vrijeme i jednostavno staviti u svoj podsjetnik kako bi se preduhitrile sve neugodne situacije. No, nekada i godišnji servisi nisu dovoljni, jer jedinica postaje sve bučnija ili troši previše struje, tada treba priznati da je uređaj odslužio svoje. Mnogi od nas zapravo i ne znaju “čitati” znakove koje pokazuje pokvareni klima uređaj pa ga koriste iako od njega zapravo više koristi nema. Neki uređaji izdrže i petnaestak godina, ali kako znati kada je došlo vrijeme za kupovinu novog klima uređaja?

 

1.Unutarnja jedinica je previše bučna

Jeste li primijetili da je zvuk vaše klime više nalik bušenju? Ili da iz njega čujete udaranje, cvrčanje, zveckanje, zvukove koje ne bi trebao proizvoditi? Isključite ga i pozovite servisera jer ti zvukovi obično pokazuju ozbiljnije kvarove, kao što je kvar motora, što traži veće popravke ili zamjenu kompletnog klima uređaja.

2. Računi za električnu energiju su sve veći

Kako vrijeme prolazi, učinkovitost klima uređaja se smanjuje. Uređaji koji se danas mogu kupiti koriste puno manje električne energije nego svoji prethodnici. Klima uređaji višeg cjenovnog ranga koriste do 50 posto manje električne energije nego oni koji su prodavani npr. osamdesetih godina prošlog stoljeća. Ako ste se pridržavali svih uputa o načinima korištenja klima uređaja, i dalje se ništa ne mijenja u potrošnji struje, onda je to sigurno znak da on više ne funkcionira učinkovito. Zamjena klima uređaja koji je star petnaestak godina može vam pomoći da dugoročno uštedite pa kako uređaj iz godine u godinu sve lošije radi, tako prestaje biti učinkovit, što vodi do većih računa za električnu energiju, a samim time je narušena i udobnost vašega doma. Ako klima nije adekvatno održavana, moguće je da će taj rok za zamjenu biti i kraći.

3. Klima se stalno kvari

Ako su pozivi serviseru postali redoviti, definitivno je vrijeme za novi klima uređaj. Zapravo je i bolje investirati u novu klimu nego popravljati ili mijenjati dijelove ako je to prečesto. Općenito, kao neka smjernica, stručnjaci kažu da ako su troškovi popravke klima uređaja više od 50 posto cijene nove klime, jednostavno staru trebate zamijeniti. Serviser bi trebao dolaziti jednom godišnje zbog održavanja jedinice, ali ako neplanirani popravci prerastu u uobičajenu pojavu, sami izračunajte koliko se to isplati umjesto kupovine nove klime.

Godišnji servis je nužan za ispravno funkcioniranje klima uređaja

4. Klima više ne može rashladiti prostoriju

Ako vaša prostorija u kojoj boravite u ljetnim mjesecima više nije rashlađena kao prije, te se ne osjećate ugodno, dva su moguća uzroka. Prvi je prljava ili loše održavana jedinica koja zahtijeva više pažnje. Ako se niste pridržavali uputa za održavanje uređaja, klima će akumulirati prljavštinu te se problemi mogu pojaviti i na nekim drugim dijelovima uređaja, ne samo u filterima. Uzrok može biti i u nedostatku freona, no da ne biste nagađali, serviser će vam reći točni uzrok. I u ovom slučaju se može dogoditi da su popravke dosta skupe te da je bolje rješenje kupnja novog klima uređaja.

5. Vlaga oko klima uređaja

Pojava kondenzacije oko klima uređaja je normalna, no preveliko curenje vode iz klime može predstavljati puno veći problem. Ako uočite da iz jedinice curi voda ili da se stvara velika vodena mrlja oko nje, trebali biste odmah pozvati servisera. Osim što curenje vode može izazvati zdravstvene probleme vama i vašoj obitelji, čini štetu i namještaju te utječe na stvaranje gljivica. U ovakvim slučajevima se zna dogoditi da, ako su klime starije, kvarovi budu veliki pa je isplativije kupiti novi uređaj.

 

Ovo je pet najčešćih problema koji dovode do kupnje novog klima uređaja. Valja napomenuti da kvaliteta klime ovisi o proizvođaču te nizu drugih čimbenika. Općenito, stručnjaci kažu da uobičajene zidne klime traju 12 do 15 godina pa kada se približi taj broj, uzmite u obzir gore navedene faktore i procijenite da li je vrijeme za kupovinu novog, štedljivijeg i modernijeg klima uređaja.