Datum objave: 15. lipanj 2019.

Klima uređaji su postali sastavni dio našeg života bez kojih ljetne mjesece ne možemo, a ni ne želimo zamisliti. Ljetne vrućine ponekad imaju posljedice po ljudsko zdravlje te se tako i povećava važnost klima uređaja koji postaju investicija vrijedna truda. Kupnja klime jeste veliko ulaganje.

Osim toga što za dobru klimu treba izdvojiti određenu veću svotu novca, ona i određuje koliko će nam u domu ili na radnom mjestu biti ugodno. Svatko tko se odluči za kupovinu klime, sigurno misli da dobiva učinkovit uređaj lagan za rukovanje, ali to nije uvijek tako. Događa se da su klima uređaji vrlo često nepravilno instalirani pa je i njihova učinkovitost smanjena, a to vodi i do kraćeg vijeka trajanja. Isto tako, to sve može dovesti do drugih problema kao što su slaba cirkulacija zraka, problemi s vlažnošću u klimatiziranoj prostoriji itd. Općenito se tako narušava prvotna namjena klima uređaja, a to je udobnost boravka. Klime su naprosto postale nužne ne samo zbog rashlađivanja nego i zbog dodatnih opcija koje imaju, a koje utječu na svakodnevni život, održavaju zrak svježim i čistim, imaju opciju paljenja neposredno prije našeg dolaska itd.

Je li vrijeme za novi klima uređaj?

Vrijednost klima uređaja ovisi o više čimbenika, energetskoj učinkovitosti, cijeni, snazi, a njihov rok trajanja je petnaestak godina. Kada se približi toj brojci, treba obratiti pozornost na znake koji bi mogli upućivati da vam treba nov uređaj. Kako razvoj tehnologije ne prestaje te time daje nova i prihvatljivija rješenja za veću učinkovitost i poboljšanje zdravlja, kupci postaju svjesniji svojih potreba te im se nudi cijela lepeza brendova. Ako je vaš klima uređaj stariji od deset godina, pozovite servisera te popričajte u kakvom je stanju i je li bolje kupiti novi umjesto popravke staroga. Postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir pri odabiru novog klima uređaja i bez obzira ako želite zamijeniti stari ili jednostavno prvi put kupujete klima uređaj, pobrojat ćemo stvari o kojima trebate voditi računa prilikom kupovine.

Novi uređaj - viši energetski razred

Ako imate klimu koja je radila desetak godina, sigurno ste počeli primjećivati da je vremenom njena učinkovitost smanjena. Redoviti servis i održavanje čine da se gubici svedu na minimum, no nakon deset godina korištenja svaki klima uređaj zastarijeva te sam smanjuje svoju učinkovitost. Prva prednost kupovine novog klima uređaja je energetski razred. Ako imate klima uređaj star desetak godina, vrlo je vjerojatno da on ima energetski razred B, a s obzirom da se u prodaji više i ne mogu naći klime ovog razreda, kupovinom novog uređaja sigurno dobivate na učinkovitosti. Ako sada kupujete novi klima uređaj, on mora biti energetskog razreda A i više što znači da je njegova energetska učinkovitost bolja i veća. Na naljepnici za energetski razred, koju svaki klima uređaj mora imati, pisat će koliki je SEER i SCOP koeficijent. Što je veća vrijednost SEER i SCOP, to je učinkovitiji klima uređaj i ima viši energetski razred. Poboljšani uređaji s novim tehnologijama čine život laganijim i sigurno učinkovitijim. Klima uređaji s ugrađenom Wi-Fi opcijom ili Wi-Fi ready, opcijom za naknadnu ugradnju, daju odličnu mogućnost upravljanja vašom klimom preko mobilne aplikacije, tableta ili računala, tako čine ove uređaje još učinkovitijima jer uređaj ne mora raditi onda kada niste u domu, već se može preko aplikacije podesiti da se pali prije vašeg dolaska. Tu je i opcija tihog rada pa u odnosu na starije bučne tipove, ovo je pravo osvježenje. Također, tu su i posebni filtri koji zrak u zatvorenom prostoru čine puno ugodnijim i zdravijim, posebno za alergičare i osobe s respiratornim tegobama. Kada se sve ovo zbroji, nameće se zaključak da je cilj klima uređaja novije generacije ugodniji život i bolja učinkovitost.

Savjeti za kupovinu klima uređaja

Prije kupovine novog klima uređaja, treba voditi računa o nekoliko stvari. Ako pretpostavimo da već znate hoćete li klimu koristiti samo za hlađenje ili i za grijanje te da ste odabrali inverter ili običnu ON/OFF klimu, evo tri savjeta za lakšu kupovinu i sužavanje izbora.

1. Jačina klima uređaja

Jedna od vrlo čestih pogreški koje kupci rade je da kupuju jedinice koje su ili prevelike ili premale za njihove prostore kako bi učinkovito hladile ili grijale dom. Klima uređaji dolaze u različitim kapacitetima, odnosno različite jačine kako biste lakše odabrali što je prihvatljivo za prostorije koje želite klimatizirati. Ako je klima uređaj nedovoljne jačine, on rasipa električnu energiju, a bori se s rashlađivanjem prostora. Ako je prejak, platit ćete više za nešto što vam i nije potrebno, manji model bi bio energetski učinkovitiji. Dakle, potrebno je naći balans te vidjeti koja je veličina prostora koju želite klimatizirati te će vas stručnjak znati i posavjetovati. Također, sve to možete sračunati i online, koristeći naš savjetodavni alat 'KOJI KLIMA UREĐAJ ODABRATI' na naslovnici portala klimatizacija.hr.  

2. Potrošnja

Ovo je vrlo značajna stavka od koje ovisi kupovina novog klima uređaja. Energetski razred je vrlo bitna stavka o kojoj ovisi potrošnja klima uređaja. Ima ih sedam, ali u Europskoj uniji se više ne mogu kupiti uređaji energetskog razreda ispod A iako se i dalje proizvode. Dakle, gledamo uređaje od energetskog razreda A i više, a to više znači da imaju dodatnu oznaku +, ++, ili +++. Ovi plusevi znače da uređaj ima veću energetsku učinkovitost od one koja se zakonskim propisima odnosi na kategoriju A. Uređaji energetske učinkovitosti A i više u startu jesu skuplji, ali se dugoročno isplate. Primjer uređaja energetskog razreda A +++ izuzetne energetske učinkovitosti je ovaj. Ranije spomenuti SEER i SCOP znače sezonski omjer energetske učinkovitosti, prvi za sezonu hlađenja, drugi za sezonu grijanja. Što su veći SEER i SCOP to su bolje performanse uređaja, tj. uređaj je učinkovitiji.

3. Dodatne opcije

Koliko buke proizvodi uređaj? Općenito, klime novije generacije su izuzetno tihe i ne proizvode nikakvu buku. To nisu više oni stari bučni uređaji pored kojih nije moguće raditi. Neki vrlo dobri modeli klima uređaja imaju gotovo bešumnu unutarnju jedinicu.  Što se tiče zdravlja, klime imaju filtre koje pročišćavaju zrak te, pravilnim održavanjem, mogu izuzetno poboljšati kvalitetu zraka i pomoći osobama s respiratornim problemima. Filtri su tu da zadržavaju bakterije, gljivice, plijesan, pelud te pročišćeni zrak izbacuju u prostoriju. Neki uređaji imaju i ionizatore koji neutraliziraju negativne utjecaje magnetskog i električnog zračenja. Novije klime opremljene su senzorima pokreta, vremenskim programiranjem, brzim opcijama hlađenja i grijanja, i to su sve dodatne opcije koje dižu cijenu uređaju, ali koje itekako mogu poslužiti te se dugoročno isplatiti. Na primjer, ova klima s ugrađenom Wi-Fi opcijom te izuzetno tihim radom i uz dodatne filtre je vrlo dobar izbor.

Općenito, možda i jedina prava odluka koju možete donijeti jeste obratiti se stručnjacima s iskustvom koji će vam znati postaviti prava pitanja te vas u kratkom roku učiniti zadovoljnim kupcem.