Datum objave: 21. studeni 2018.

Rasprostranjenost Wi-Fi tehnologije te razvitak digitalnih tehnologija i aplikacija za pametne telefone stvorili su preduvjete za koncepte “smart home” i “smart living” - okruženja u kojem klimom možemo upravljati na daljinu putem aplikacija na mobitelu

Rasprostranjenost Wi-Fi tehnologije te razvitak digitalnih tehnologija i aplikacija za pametne telefone stvorili su preduvjete za koncepte “smart home” i “smart living” - okruženja u kojem uređaji poput bijele tehnike, rasvjete, alarma ili klimatizacije mogu biti upravljani "na daljinu", putem aplikacija na mobitelu, tabletu ili računalu.

Vratiti se doma s posla i ne misliti je li stan klimatiziran jer smo mi već našu klimu podesili na uključivanje malo prije dolaska, je li moguće? Pogotovo usred ljeta ili zime? Sve je itekako moguće, i to jednim klikom jer uređaj, na kraju krajeva, mora služiti nama, a ne mi njemu, tako da od sada mi imamo kontrolu.

Zagrijan stan kada djeca dolaze iz škole – nikakav problem, rashlađen apartman na moru dok se satima vozimo po vrućini – također nikakav problem!

Pametno življenje ili „smart living“ u svijetu je zaživjelo upravo zbog ovoga - vaš stan ili kuća će biti klimatizirani i ako niste u njemu, tj. jednim klikom na svom telefonu regulirate klimatizaciju u stanu. A to je sve moguće zbog Wi-Fi tehnologije. Ovom tehnologijom se omogućava i pametnije trošenje električne energije, ali o tome nešto kasnije. Hajdemo vidjeti kako uopće funkcionira Wi-Fi na klima uređajima.

Klima uređaji s Wi-Fi priključkom su nova klasa pomagala koji kontroliraju klimatizaciju u vašem domu ili uredu lakše nego ikad, a sve uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu, tabletu ili računalu. Klime koje imaju mogućnost za Wi-Fi upravljanjem, mogu posjedovati Wi-Fi ready ili integrirani Wi-Fi. Wi-Fi ready znači da postoji dio opreme koji se kupuje odvojeno od klima uređaja i tako se omogućava korištenje Wi-Fi opcije, primjer takvog uređaja je Fujitsu Super Eco Inverter serija.

Klima uređaji s integriranom Wi-Fi opcijom, kako i samo ime kaže, imaju već ugrađenu Wi-Fi funkciju te tako nema dodatnih troškova.

Ilustracija na jednostavan način objašnjava princip rada WiFi upravljanja vašim klima uređajem

Zašto izabrati pametnu klimu?

Recimo da ste u situaciji kada u kasno jesensko ili zimsko vrijeme odlazite u vikendicu i ne želite da sljedećih sat vremena provedete u kući čekajući da se prostorija počne zagrijavati. Ili, vraćate se s posla u „goloj vodi“ i dolazite u stan gdje se preznojavanje nastavlja jer treba čekati dok klima uređaj ne počne proces hlađenja. U takvim slučajevima, ali i u puno drugih, sigurno želite „smart living“, a on uključuje Wi-Fi tehnologiju. Mitsubishi Electric Kirigamine Style inverter klima  s ugrađenom funkcijom za Wi-Fi ima niz mogućnosti i pogodnosti. Energetski razred od A +++ ga čini izuzetno štedljivim, a opcija da se njime upravlja preko mobilne aplikacije, tableta ili računala još i više pogoduje štedljivosti uređaja. Osim opcije tihog rada, ima filtar te je zgodan za osobe sa zdravstvenim problemima uzrokovanih nečistoćama u zraku. Preko mobitela se podešava temperatura, vrijeme uključivanja i isključivanja te dodatne opcije koje uređaj ima.

Prikaz WiFi aplikacija za pametni telefon za klima uređaje Mitsubishi Electric

 

Kada su u pitanju vikendice u unutrašnjosti ili apartmani na moru, ako želite podesiti da vas dočeka rashlađen ili topao prostor, a želite manje novca izdvojiti za prostor u kojemu ne boravite često, preporučujemo Hyundai Elite Inverter seriju klima uređaja. Ovaj model je Wi-Fi ready, no trenutna akcija osigurava vam da uz ovu klimu dobivate WiFi sustav gratis.

Za potpuni i vrhunski komfor te istu takvu kvalitetu, poznavatelji klima uređaja se slažu da je Fujitsu Nocria X Inverter pravi zmaj od klime.

Uređaj spada u skuplji cjenovni rang, ali nema mu premca. Izuzetno je tih, najviši energetski razred čini ga jako štedljivim, a osim toga ima senzor prisutnosti osoba koji se isključuje ako ne detektira nikoga u prostoriji. A ako ste ga kojim slučajem zaboravili ugasiti pri izlasku iz kuće, mobilna aplikacija sve rješava. Jednim klikom na mobitelu, vaša klima je ugašena.

Svi navedeni klima uređaji nesumnjivo štede električnu energiju. To su klime koje spadaju u više energetske razrede, imaju najmanje A++ oznaku i samim tim su dizajnirane da štede. Kada se tome pripiše upravljanje na daljinu i još neke pametne opcije koje ove klime posjeduju, korisnici se slažu da je ušteda električne energije dva do tri puta manja. Kako štedimo ako imamo klima uređaj s Wi-Fi ready ili već integriranim priključkom? Već smo rekli da Wi-Fi priključak omogućava da se klimom upravlja i ako nismo u kući, dakle aplikacijom na mobitelu uključimo klimu samo pola sata prije dolaska kući. To znači da klima uređaj ne mora raditi cijeli dan kako bi klimatizirao prostoriju nego samo kada mi to želimo. Nakon pola sata klima postiže željenu temperaturu te se sama i gasi. Ovakve klime imaju opciju da prepoznaju prisutnost u prostoriji. U slučaju da u prostoriji ne borave osobe, uređaj se prebacuje u režim uštede energije te po povratku u postoriju sustav se pokreće.

Usporedba funkcija sustava za WiFi ready klima uređaja. MelCloud je namijenjen klima uređajima proizvođača Mitsubishi Electric, dok se AirPatrol može ugraditi na klima uređaje proizvođača Fujitsu i Toshiba. Hyundai klima uređaji imaju vlastiti sustav

 

Još jedna prednost upravljanja preko aplikacije je što možete kontrolirati više klima uređaja istovremeno. Dakle, na jednu aplikaciju je povezano više klima uređaja. Istovremeno kontrolirate i kuću i vikendicu, ili poslovni prostor. Nadalje, preko mobilne aplikacije možete prilagoditi brzinu ispuhivanja zraka ako ste se iznenada odlučili vratiti kući. I ovo je odličan način štednje.

Putem aplikacije na vašem telefonu možete upravljati s više klima uređaja odjednom, pa je tako u jednu cjelinu moguće povezati sve prostorije u vašoj kući ili uredu

 

Tehnologija je evoluirala u našu korist i trebamo iskoristiti svaki njezin aspekt. Kontrolirajte svaki aspekt svoga klima uređaja gdje god imate pristup Wi-Fi konekciji i posjedujete pametni telefon.

I da se vratimo na početak priče… kada krenete s posla kliknite i uključite svoju klimu u stanu. Dok putujete doma, vaša klima radi na tome kako biste „pametno živjeli“.