Datum objave: 06. lipanj 2024.

Bilo u kući ili na radnom mjestu, klimatizacija je neophodna za stvaranje ugodnog okruženja tijekom toplijih mjeseci u godini.

 

Postoji niz klima uređaja koje možete izabrati, a različite vrste odgovaraju određenim okruženjima bolje od drugih. S jedne strane, možda biste poželjeli u svom prostoru postaviti parapetni (podni) klima uređaj, dok bi s druge strane zidni klima uređaj mogao više odgovarati vašim potrebama.

Kada se suočite s ovom odlukom, preporučljivo je odvagnuti prednosti i nedostatke povezane s ovim uređajima.

 

Kako radi klimatizacijski sustav?

Klimatizacijski uređaji rade tako što obrađuju topli zrak iz vašeg doma, istovremeno ispuštajući hladan zrak natrag u prostoriju.

Točnije, topli zrak se uvlači u klimatizacijski sustav, prelazi preko hladnih cijevi isparivača, što hladi zrak dok odvlaživač uklanja višak vlage.

Dok se to događa, rashladno sredstvo koje teče kroz cijevi apsorbira vrući zrak i isparava - mijenjajući se iz hladne tekućine u topli plin.

 

Što je parapetni (podni) klima uređaj?

Fujitsu parapetna klima

Parapetni klima uređaj je na mnogo načina sličan zidnom klima uređaju. Osnovna razlika između ova dva je u tome što se podni klima uređaj montira blizu poda ili stoji na samom podu. Postoje čak i slučajevi gdje se parapetni klima uređaji postavljaju na uvučene podove. Parapetnim klima uređajima lakše je pristupiti i ne zauzimaju dragocjeni zidni prostor, osobito u manjim domovima.

Parapetna jedinica svoju najveću vrlinu ima u fuknciji grijanja, kada zbog dvostrukog otvora za ispuh zraka, pruža efekt toploga poda te postiže veći komfor za korisnika. Topli zrak je lakši od hladnog zraka te uvijek ima tendenciju podizanja, pa je tom problemu najjednostavnije doskočiti ugradnjom parapetnih klima uređaja koji imaju ugrađen ispuh zraka na donjoj strani jedinice, odnosno uz sam pod.

Jedinice parapetnih klima uređaja zauzimaju malo prostora u usporedbi s drugim vrstama klima uređaja. Zbog toga se često nalaze u komercijalnim objektima kao što su restorani, moteli, podatkovni centri i dvorane. Međutim, oni također mogu biti dobar izbor za stambene objekte, osobito ako ne možete ništa pričvrstiti na zid.

Većina parapetnih klima uređaja ima kapacitet hlađenja koji se kreće od 2,5 do 7 kW, što je idealno za klimatizaciju prostorije od 10 m2 do 65 m2. Njihove točne mogućnosti ovisit će o modelu koji odaberete za kupnju.

 

Kako radi parapetni klima uređaj?

Proces rada parapetnih klima uređaja isti je kao i kod zidnih split sustava klima uređaja. 

Poput jedinice podijeljenog sustava, parapetna klima ima jedinicu za filtriranje za uklanjanje čestica prašine, ventilator, rashladno sredstvo i kompresor za hlađenje i grijanje. Imaju otvore za distribuciju zraka na vrhu i dnu jedinice. Neke jedinice imaju rešetke s automatskim zakretanjem za podešavanje smjera hlađenja. Značajka automatskog podešavanja osigurava ravnomjernu raspodjelu hladnog zraka u svim dijelovima prostorije.

Za stvaranje hladnog zraka, rashladno sredstvo cirkulira kroz jedinicu, stvarajući ciklus isparavanja i kondenzacije dok se rashladno sredstvo mijenja iz tekućeg u plinovito. Tijekom isparavanja, rashladno sredstvo apsorbira toplinu; nakon kondenzacije oslobađa se toplina.

Drugim riječima, parapetni klima uređaji funkcioniraju na isti način kao split sustav klimatizacije, nudeći većinu značajki i prednosti bez potrebe za montiranjem na zid.

 

Prednosti i mane parapetnog klima uređaja

Toshiba parapetna klima

Prednosti parapetnih klima uređaja

Efikasnost u grijanju

Zahvaljujući niskom ispuhu toploga zraka, parapetni uređaji su osjetno bolji za grijanje prostora.

Ušteda prostora

Nemaju svi domovi dovoljno zidnog prostora za veliki zidni klima uređaj.

Svestranost

Bez obzira koje je doba godine, vaš parapetni klima uređaj zaslužit će svoje mjesto. Korištenjem tehnologije detekcije temperature, ne samo da se jedinica može koristiti za grijanje zimi i hlađenje ljeti, već može otkriti što je vašem domu potrebno i automatski to osigurati.

Dizajn

Dizajn podnih klima uređaja čini ih vizualno privlačnijim izborom za kontrolu kućne klime u usporedbi s glomaznim jedinicama montiranim na zid. Ove jedinice su male, tanke i lako ih je čistiti.

Nedostaci parapetnih klima uređaja

Sporiji rad

Zbog veličine i položaja parapetnih klima uređaja, općenito im treba više vremena da veće prostorije dovedu do željene temperature.

Problemi s cirkulacijom zraka

Budući da su ove jedinice tako nisko pri tlu, njihov je protok zraka ponekad lošiji. Ovisno o rasporedu vašeg doma, veliki komadi namještaja mogu utjecati na cirkulaciju zraka u prostoriji.

 

Razumijevanje zidnih klimatizacijskih sustava

Fuiitsu klima uređaj

Zidni klima uređaji rade tako što obrađuju topliji unutarnji zrak, hlade ga kroz ciklus hlađenja i zatim ga ponovno uvode u prostoriju.

Instalacija ovih klimatizacijskih sustava je svestrana, udovoljava različitim strukturnim specifikacijama i željama kupaca.

Njihova funkcionalna raznolikost naglašava njihovu sve veću popularnost.

 

Prednosti i mane zidnih klima uređaja

Prednosti zidnih klima uređaja

Ušteda prostora

Zidni klima uređaji postavljaju se na zid, oslobađajući dragocjeni podni prostor u usporedbi s podnim jedinicama. Ovo je osobito korisno u sobama s ograničenim prostorom.

Učinkovito hlađenje

Zidni klima uređaji dizajnirani su za učinkovito hlađenje određenog područja ili prostorije. Mogu učinkovito hladiti male do srednje velike prostore.

Jednostavnost ugradnje

Ugradnja zidnog klima uređaja obično zahtijeva manje truda i građevinskih radova u usporedbi sa centralnim klimatizacijskim sustavima. Nakon postavljanja nosača za montažu, jedinica se može jednostavno pričvrstiti i spojiti na električni sustav.

Svestranost

Zidni klima uređaji dolaze u različitim veličinama i kapacitetima, što ih čini prikladnima za različite veličine prostorija i zahtjeve hlađenja. Mogu se instalirati u stambenim zgradama, uredima, hotelima i drugim poslovnim prostorima.

Isplativost

U usporedbi s parapetnim  klima uređajima, zidni klimatizacijski uređaji općenito su pristupačniji za kupnju.

 

ušteda energije klima uređaja

Nedostaci zidnih klima uređaja

Ograničena pokrivenost

Zidni klima uređaji obično su dizajnirani za hlađenje jedne prostorije ili određenog područja. Možda nisu prikladni za hlađenje više soba ili velikih otvorenih prostora.

Estetski učinak

Dok su neki zidni klima uređaji dizajnirani da budu vizualno privlačni, drugi mogu narušiti estetiku prostorije, posebno ako su glomazni ili imaju otvorene otvore i komponente.

Ograničenja ugradnje

Ugradnja zidnog (a i svih ostalih) klima uređaja zahtijeva bušenje rupa u zidu za montažne nosače i spajanje jedinice na električni sustav. Ovo možda neće biti izvedivo u određenim situacijama.

Razina buke

Jeftiniji zidni klima uređaji neprovjerenih proizvođača mogu proizvoditi buku tijekom rada, što može smetati, posebno u tihim okruženjima kao što su spavaće sobe ili učionice.

Ograničena pokretljivost

Jednom instalirani, zidni klima uređaji su fiksirani na mjestu i ne mogu se lako premjestiti na drugo mjesto u sobi ili u drugu prostoriju.

 

Koja je razlika između zidnih i parapetnih klima uređaja?

Zidni i podni klima uređaji razlikuju se prvenstveno po načinu postavljanja i pozicioniranju unutar prostorije:

Mjesto instalacije

Zidni klima uređaji montiraju se na zid, najčešće 15-20 cm ispod stropa. Obično se postavljaju iznad vrata ili na središnje mjesto na zidu.

Parapetni klima uređaji, s druge strane, postavljaju se na pod sobe. Obično ispod prozora ili na središnje mjesto na zidu.

Kruženje zraka

Zidni klima uređaji sa svog povišenog položaja pušu ohlađeni zrak horizontalno preko prostorije.

Parapetni klima uređaji pušu ohlađeni zrak prema gore, obično prema stropu. Taj protok zraka zatim cirkulira i postupno hladi prostoriju.

Iskorištenost prostora

Zidni klima uređaji prikladni su za prostorije u kojima je prostor ograničen ili gdje postoje određena arhitektonska ograničenja.

Parapetni klima uređaji zahtijevaju prostor na podu i možda nisu prikladni za sobe s ograničenim tlocrtom.

Estetska razmatranja

Zidni klima uređaji mogu se bolje vizualno integrirati u dizajn prostorije, posebno ako su ugrađeni u ravnini sa zidom ili skriveni unutar ugradbenog ormara.

Parapetni klima uređaji su vidljiviji i mogu utjecati na estetiku prostorije, iako su neki modeli dizajnirani s elegantnim profilima kako bi se smanjio njihov vizualni utjecaj.

Zahtjevi za montažu

Zidni klima uređaji zahtijevaju čvrste zidne nosače ili nosače kako bi se osigurala pravilna ugradnja i stabilnost.

Parapetni klima uređaji ne zahtijevaju montažu i mogu se postaviti izravno na pod, iako će ih možda trebati učvrstiti kako bi se spriječilo prevrtanje.

montaža klima uređaja

 

Je li parapetni klima uređaj jednako snažan kao i drugi klima uređaji?

Stambeni parapetni klima uređaji mogu biti jednako snažni kao i oni koji se montiraju na zidove. Većina parapetnih klima uređaja ima kapacitet hlađenja koji se kreće od 2,5 do 7 kW, što bi rashladilo prostoriju od 10 m2 do 65 m2 .

Ovisno o marki i modelu koji odaberete, njihova će se snaga razlikovati. Međutim, kada im je zadatak rashladiti malu prostoriju, posao obave odlično.

Različiti modeli i marke parapetnih klima uređaja razlikuju se po snazi. Naravno, razlika u maksimalnoj snazi ​​dvaju različitih klimatizacijskih uređaja posljedica je njihove namjene. Kako je većina zidnih klima uređaja dizajnirana za stanovanje, male sobe i uredske prostore, tako dolaze u nižim rasponima snage. S druge strane, osim za stambenu upotrebu, većina parapetnih klimatizacijskih jedinica dizajnirana je za velike prostore kao što su dvorane, sobe za sastanke i druge komercijalne ustanove.

 

Je li parapetni klima uređaj bolji od zidnog?

Parapetni klima uređaj može biti bolji od zidnog klima uređaja u nekoliko scenarija, primjerice ako vam je klima uređaj primarno bitan za grijanje prostora. .

Što se tiče snage, parapetni klima uređaj nije nužno bolji od zidne jedinice, no u grijanju svakako ima prednost te će lakše i efikasnije zagrijati prostor.

Zidni klima uređaji još uvijek se više koriste od parapetnih jer rade u prostorima s mnogo prepreka. Jedna od najčešćih kritika parapetnih klimatizacijskih jedinica je da prepreke i zapreke mogu lako ugroziti strujanje zraka na podu. Oni mogu biti u obliku namještaja ili uređaja. Ova prepreka dovodi do neravnomjerne raspodjele hladnog zraka kroz prostor koji se hladi.

Budući da većina prostora ima neki oblik prepreka koje mogu smetati protoku zraka, tradicionalni zidni klima uređaji i dalje su najčešće korišteni klimatizacijski sustavi, posebno među stambenim prostorima.

Mitsubishi Electric parapetna klima

Zašto biste trebali odabrati parapetni klima uređaj umjesto zidne jedinice?

Glavna razlika između zidnih i parapetnih split sustava je lokacija unutarnje jedinice, a postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli preferirati jedan nad drugim.

Parapetni sustavi često se preferiraju kada:

Nedostaje vam prostora na zidu

Ako su vaši zidovi već ispunjeni umjetninama, obiteljskim portretima, policama za knjige, televizorima i drugim ukrasima za dom, možda nemate mjesta za zidni klima uređaj.

Imate spušteni strop

Ako prostorija u koju želite dodati grijanje i hlađenje ima strop pod niskim kutom, možda neće biti moguće instalirati zidni klima uređaj, ali jedinica bliže podu može biti prikladna.

Imate prozore od poda do stropa ili druge probleme s instalacijom

U nekretninama s prozorima od poda do stropa ili velikim prozorima na zidovima može biti zabranjeno postavljanje zidnih split sustava.

Osim prostora na zidu, niskih stropova i prisutnosti velikih prozora, mogu postojati i drugi razlozi zašto se ne možete ili ne želite odlučiti za zidne jedinice. Na primjer, određene vrste stambenih nekretnina ograničene su u tome gdje mogu instalirati split sustave.

Bitan vam je izgled

Za neke vlasnike domova odabir parapetnog sustava može se svesti na njihovu želju. Zidni klima uređaji nalaze se visoko na zidu, obično u središtu prostorije, pa ih je teško ne vidjeti. Parapetni sustavi nisu baš estetski ugodni, ali često su manji i obično nisu u razini očiju. Omogućuju vam da zidovi budu čisti, a mogu biti dostupne i poluuvučene opcije.

Sviđa vam se pristupačnost

Ako tražite praktičnost kada je u pitanju čišćenje, parapetni sustav može biti idealan. Budući da su ovi sustavi blizu poda, lakše ih je brisati i održavati.

Želite grijati svoj dom – posebno s visokim stropovima

Vrući zrak prirodno se diže, pa je stoga parapetna jedinica idealna jer ima ispuh pri samom dnu uređaja te će tako ravnomjernije rasporediti topli zrak.

Topli zrak iz ovih sustava raspršuje se na razini tla što znači da će vas prije zagrijati. S druge strane, zidnom sustavu može trebati više vremena da zagrije prostoriju, budući da se sustav nalazi više na zidu i vrući zrak će se dizati. Iz tog razloga, podni sustavi često se preferiraju u domovima s visokim stropovima.

Međutim, moderni zidni klima uređaji split sustava imaju niz trikova za prevladavanje toga, od položaja žaluzina do inteligentnih senzora. Ova tehnologija stvara brzi cirkulirajući protok zraka koji se brzo kreće preko stropa, niz zid, preko poda i natrag do drugog zida. Ovo kruženje zraka zapravo osigurava brže rezultate i ravnomjerniju raspodjelu temperature uz održavanje niske potrošnje energije.

 

Zašto biste odabrali zidni klima uređaj umjesto parapetne jedinice?

Iznijeli smo argument za parapetne split sustave, ali postoje razlozi zašto je zidni sustav mnogo češći.

Dakle, evo samo nekoliko razloga zašto biste se trebali držati zidnog klima uređaja.

Hyundai zidna klima

Nedostaje vam prostora

Dok zidni prostor može biti problem za tradicionalne split sustave, mnogo je vjerojatnije da će vam nedostajati prostora na podu. Između kauča, otomana, naslonjača, stolića za kavu, TV ormarića i kutija za igračke, vjerojatno nemate mjesta za nešto drugo na podu. Parapetni klima uređaj bio bi samo nepotreban dodatak.

Dok su zidni split sustavi vizualno istaknuti, obično su visoko na zidu i ne zauzimaju prostor koji biste inače koristili!

Imate mali dom

Ako imate veći dom, uvijek možete osloboditi prostor kako biste napravili mjesta za parapetnu jedinicu (ako baš morate!)

U manjem prostoru uvijek ćete vidjeti parapetnu jedinicu jer ona zauzima značajan dio prostorije, a veća je vjerojatnost da ćete i vi naletjeti na nju!

Ako trebate imati unutarnju jedinicu klima uređaja, a imate ograničen prostor, ne biste li je radije postavili visoko na zid gdje se ne možete spotaknuti o nju, a i ne zauzima koristan prostor?! Još bolje, ljudi često instaliraju zidne split sustave iznad svojih kauča ili kreveta, tako da kada sjedite ili ležite, ne možete ga ni vidjeti!

Zabrinuti ste zbog cirkulacije zraka na razini tla

Kada je riječ o grijanju i hlađenju, fizičke barijere su neprijatelji dobre cirkulacije zraka.

Budući da su zidne jedinice smještene visoko na zidu, daleko je manja vjerojatnost da će ih ometati fizičke barijere.

Budući da su parapetne jedinice mnogo bliže tlu, vjerojatnije je da će ih ometati kraj kauča, noga stolića za kavu ili čak usisavač ili set za igru ​​koji se nađe direkto ispred.

Ovo je još jedan način na koji parapetne jedinice zauzimaju prostor na podu i također ograničavaju mjesto na koje možete postaviti druge predmete po sobi.

Zaključak

Najbolja unutarnja okruženja u kojima se koriste parapetni klima uređaji imaju minimalne prepreke protoku hladnog zraka. U situacijama kada montaža klima uređaja na zid nije moguća, oni su jedina dostupna opcija. 

Međutim, ako je prostor na zidu dostupan, bolje je koristiti zidne klima uređaje jer oni osiguravaju ravnomjerniju raspodjelu hladnog zraka u zgradama s preprekama protoku zraka, što uključuje većinu poslovnih i stambenih objekata.

No, ako kupujete klima uređaj za prostor u kojem vam je grijanje ili dogrijavanje prioritet, onda su parapetni klima uređaji svakako u prednosti.