Datum objave: 29. ožujak 2020.

Kompleksni dentalni zahvati, poput onih koje obavlja dr. Kalmar i liječnički tim Poliklinike Kalmar, zahtijevaju idealne uvjete klimatizacije i ventilacije

Štedljiva klimatizacija koja ne štedi na vrhunskoj usluzi

Kompleksni dentalni zahvati, poput onih koje obavlja dr. Kalmar i liječnički tim Poliklinike Kalmar, zahtijevaju idealne uvjete klimatizacije i ventilacije. Pogotovo kad je riječ o projektu koji ne pristaje na manje od maksimalnih standarda, baš poput njihove nove, treće poliklinike. Baš poput prve dvije, smještene u Rijeci i Dramlju, i ova je trebala vrhunski klimatizacijski sustav te su se obratili nama.

Odluka o izboru sustava, uz malo profesionalnog znanja i iskustva, nije bila teška. Relativno blagi klimatski uvjeti značili su da je mogućnost individualnog odabira režima rada (grijanja ili hlađenja) izuzetno bitna. A kako je riječ o investitoru koji izuzetno cijeni tehnologiju i želi maksimalnu uštedu energije, izbor je prirodno pao na Mitsubishi Electric Heat Recovery VRF sustavs mogućnošću istovremenog grijanja i hlađenja objekta. U režimu hlađenja, ovaj sustav iskorištava otpadnu toplinu za zagrijavanje potrošne tople vode na čak 70°C, osiguravajući tako korisnicima besplatnu toplu vodu za potrebe objekta ili sustava podnog grijanja.

Za sve ove navedene potrebe, VRF sustav Mitsubishi Electrica trenutno je bez premca na tržištu. U odnosu na konvencionalne VRF vanjske jedinice, osigurava uštedu u težini od 25 kg (kod modela učina 20,0 kW), a zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, zauzima 23% manje prostora. Na kraju, dubina od svega 740 mm omogućava jednostavno rukovanje vanjskom jedinicom te olakšan transport jer jedinica može ući i u lift koji je baždaren za prijevoz 6 osoba.

KONTROLA SUSTAVA

Kompletan sustav povezan je u KNX sučelje te je njime moguće upravljati s pametnog telefona, tableta ili računala. Ako vam se to čini nedovoljnim, nema problema. Postoji i opcija upravljanja putem centralnog touch-screen kontrolera AT-50A. O čemu je riječ? O kontroli nad 50 unutarnjih jedinica s jednog mjesta pomoću modernog centralnog upravljača. Osim upravljanja svim jedinicama u sustavu, njime se može podešavati i timer te odvojeni, različiti parametri za dnevni i noćni režim. Za fiksno radno vrijeme dentalne poliklinike, ovakve mogućnosti osiguravaju bezbrižnost i jednostavno upravljanje čitavim sustavom. Zauzvrat, taj sustav automatski održava zadanu temperaturu svim jedinicama te automatski prebacuje između režima hlađenja i grijanja. Ukratko, radi kako god poželite.

Cijeli objekt pokriven je podnim grijanjem

VENTILACIJA PROSTORA

Kako je riječ o zdravstvenoj ustanovi, nužan je bio poseban naglasak na ventilaciji zraka. Zato je u polikliniku Kalmar ugrađeno šest zasebnih rekuperatora zraka s mogućnošću izmjene 6000 m3 zraka na sat. Drugim riječima, apsolutno svaka prostorija ima osiguranu izmjenu zraka, a svi ugrađeni rekuperatori potpomognuti su DX izmjenjivačem topline kako bi maksimalno iskoristili energiju iz otpadnog zraka. Rekuperatori su također spojeni na vanjske jedinice VRF sustava i, između nas, ponose se s čak 70-80% iskorištenosti energije.

UGRAĐENA OPREMA:


VANJSKE JEDINICE

Mitsubishi Electric Heat Recovery VRF / 151 kW učina / 2 vanjske jedinice

UNUTARNJE JEDINICE

4-smjerne kazete / parapetne jedinice

OBRADA ZRAKA

Rekuperatori zraka sa DX izmjenjivačem

UPRAVLJANJE

AT50-A Touch / PAR-31 / KNX sučelje

A osim toga, još je tu razloga za ponos. Na primjer, iako je prema originalnom projektu objekt trebao imati klima komoru za obradu zraka na krovu, došlo je do dopune projekta i pronađeno je novo sjajno rješenje. Komora je zamijenjena dvama rekuperatorima koji bez ikakvih poteškoća odrađuju posao klima komore uz bitno manji financijski trošak i skromnije dimenzije. I da, jesmo li spomenuli i da svi ugrađeni rekuperatori imaju mogućnost ovlaživanja zraka kako bi objekt imao idealnu kvalitetu zraka?