Datum objave: 05. lipanj 2018.

Da grijanje radi čak i na -28°C? I to za 30 kn na dan? Može.

Uz pomoć Mitsubishi Electric dizalice topline!

Kad je počela priča o projektu dizajniranja i gradnje obiteljske kuće uz maksimirsku šumu, zvučalo je to kao popriličan izazov. Prostranost i dojam veličine unatoč skromnoj površini parcele, moderna građevina koja svim svojim dijelovima naglašava jedinstvo dizajna i suvremenost moderne jednoobiteljske kuće te, za kraj, sve to s jako niskim troškovima grijanja? Ma može.

Stvarno, nema problema. Mladi zagrebački arhitekt Igor Presečan i njegov ured Public Design uhvatili su se dizajna građevine prostornim oblikovanjem kubusa u L formi te posebno dizajniranim prostorijama i vrtom. Mi smo, pak, pripremili planove za projekt niskoenergetske kuće i u pomoć pozvali Mitsubishi Electric Zubadan, moderni sustav grijanja koji se sastoji od vanjske jedinice – koja izgleda baš poput klasične vanjske jedinice klima uređaja – te sustava izmjenjivača topline, nekoliko pumpi, zatim spremnika PTV-a, elektronike koja nadzire rad ovog visokoučinkovitog sustava i, dakako, jako puno ugodne atmosfere. A ona je počela još i prije nego su stanari došli. Naime, grijanje je pušteno u pogon netom pred useljenje kako bi se objekt postupno zagrijavao. Na kraju, iako je vanjska temperatura bila vrlo niska, sustav je već od prvih dana boravka u kući podigao temperaturu interijera na iznimno ugodnih 22°C – bez ikakvih poteškoća.

Niskotemperaturna grijača tijela

Treba tu i reći kako su grijača tijela (podno grijanje i ventilokonvektori) isključivo niskotemperaturna. To znači da je toplina u cijelom objektu stabilna i ravnomjerno raspoređena. A da bi moderan niskoenergetski objekt bio sasvim u koraku s vremenom, sustav je nadograđen posebnim mjeračem utrošene električne energije. On u svakom trenutku, putem aplikacija na računalu, tabletu ili pametnom telefonu, omogućuje uvid u trenutnu, dnevnu, tjednu ili mjesečnu potrošnju električne energije. Kako, kad i gdje god poželite.

No, to nije jedini razlog zašto je praćenje potrošnje ugodno kao sama temperatura. Sami troškovi čine atmosferu još ugodnijom. Iako smo s mjerenjem krenuli već u prosincu, kad su i temperature bile najniže, podatak o prosječnoj dnevnoj potrošnji iznenadio je čak i nas – kuća Zubadan je krajem prosinca i početkom siječnja 2015. godine u prosjeku trošila oko 30 kuna na dan. Za objekt te veličine, s velikim površinama staklenih otvora, to je izniman rezultat. Tako su vlasnici mogli bezbrižno dočekati i najniže temperature tog prosinca (do -15°C) kada je dizalica Mitsubishi Electric održavala zagrijanost interijera na spomenutih 22°C, a potrošnu toplu vodu na čak 50°C.

Želite pratiti troškove?

A tijekom sunčanih dana, unatoč zimskom zubatom suncu oko kuće Zubadan, od velike je koristi bio i solarni sustav koji je vodu u spremniku zagrijavao na 45°C čime se pokazao kao odlična investicija. Štoviše, tijekom veljače 2015., kad su se temperature uglavnom kretale oko ništice, objekt na grijanje utrošio 900 kuna. U ožujku je taj iznos pao na 700 kuna. Sve su to razlozi iz kojih su investitori iznimno zadovoljni potrošnjom.

Najbolje od svega, cijeli je taj projekt i isplativa investicija. Naime, uračunate li u nabavnu vrijednost subvenciju koju daju gotovo sve županije u Hrvatskoj (subvencije su dostupne za dizalice topline i za solarni sustav), lako je izračunati period povratka investicije. U slučaju solarnog sustava, on iznosi oko 2 godine, dok će vam se investiranje u dizalicu topline isplatiti već za oko 7 godina. Nije loše, zar ne?

Ako se slažete s nama i već polako razmišljate o nečemu sličnom, više informacija o ugrađenom sustavu grijanja te o materijalima koji su korišteni u toplinskoj ovojnici kuće Zubadan možete pronaći na web portalu www.dizalica-topline.hr.

UGRAĐENA OPREMA:


GRIJANJE / HLAĐENJE

Dizalica topline Mitsubishi Electric Zubadan / podno grijanje / ventilokonvektori

PLANIRANA UŠTEDA NA GODIŠNJOJ RAZINI: 5500-6500 kn
PLANIRANI POVRAT INVESTICIJE: 7- 8 godina

SOLARNI SUSTAV

PLANIRANA UŠTEDA NA GODIŠNJOJ RAZINI: 2500 kn
PLANIRANI POVRAT INVESTICIJE: 5-6 godina

OBRADA ZRAKA

Rekuperator zraka Mitsubishi Electric

UPRAVLJANJE

Mitsubishi Electric