Datum objave: 07. travanj 2020.

Vrhunska klimatizacija za najbolji hotel na svijetu. Da, dobro ste pročitali, istarski hotel hladi i grije Mitsubishi Electric VRF sustav i dizalica topline

Kada je 2000. zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo kupio napuštenu stanciju u Balama, obitelj i prijatelji mislili su da je ‘prolupao’. No, g. Plišo slijedio je svoj unutarnji poriv i viziju koju je gajio još od malih nogu kada je u rodnom Travniku bio na sličnom imanju obiteljskog prijatelja, te je odlučio da će jednog dana nešto slično imati za sebe, svoje prijatelje i goste koji će dolaziti sa svih strana svijeta.
Premotamo li film 15 godina unaprijed, stancija Meneghetti prostire se na 120.000 m2, na imanju je posađeno oko 750 maslina, vinom svake godine napune 80.000 butelja te je nedavno otvoren wine hotel sa 26 luksuzno uređenih apartmana i vrhunski restoran sa 70 sjedećih mjesta. Booking.com svrstao ga je na 8. mjesto najboljih malih, luksuznih hotela na svijetu.

Vrhunski smještaj, odlično vino i najbolje maslinovo ulje

Turistima smo odlučili ponuditi vrlo sadržajnu ponudu kojoj je potpora naša osnovna djelatnost – vrhunski smještaj, odlično vino i nagrađivano maslinovo ulje, ističe g. Plišo. U ponudi su spa i wellness tretmani kao i korištenje dva bazena (unutarnji i vanjski koji se griju kako bi se mogli koristiti tokom cijele godine).

Čitav projekt radio se u fazama, dok je posljednja završena prošle godine i bila je ujedno najveća investicija do sada. Kako je projekt zahtijevao vrhunsku energetsku učinkovitost te mogućnost istovremenog grijanja i hlađenja u smještajnim kapacitetima, investitor je odabrao Mitsubishi Electric R2 VRF sustav koji dvocjevnom tehnologijom omogućuje istovremeno grijanje i hlađenje te rekuperaciju topline u režimu hlađenja.

VRF i dizalice topline

U stanciju Meneghetti ugrađeno je ukupno 6 vanjskih VRF jedinica ukupnog kapaciteta 160 kW te jedna dizalica topline učina 45 kW koja služi isključivo za pripremu potrošne tople vode. Razvod instalacije vršio se preko ugrađenih 6 BC kontrolera. Ukupno je ugrađeno 58 unutarnjih jedinica, zidnog i kanalnog tipa. Upravljanje je riješeno žičanim daljinskim upravljačima sa LED zaslonom. Ugrađena su i dva rekuperatora kapaciteta 1000 m3/h, koji učinkovito izmjenjuju zrak u interijeru.

Izvođenje ovog zahtjevnog projekta odradila je tvrtka Fi 22 d.o.o. iz Zagreba, koja iza sebe ima već čitav niz VRF projekata i koja je partner tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u ugradnji i održavanju kompletnog asortimana Mitsubishi Electric klimatizacijske opreme.

 

UGRAĐENA OPREMA:


VANJSKE JEDINICE

Mitsubishi Electric Heat Recovery VRF / 7 jedinica / 205 kW

Mitsubishi Electric dizalice topline

UNUTARNJE JEDINICE

Zidne i kanalne jedinice / 58 jedinica

OBRADA ZRAKA

Rekuperator zraka Mitsubishi Electric / 6 komada kapaciteta 1000 m3/h

UPRAVLJANJE

Mitsubishi Electric PAR-31