Datum objave: 12. svibanj 2023.

Promjene vremena obično su prilično drastične, pa ćete se naći ili mokri od znoja ili smrznuti do kostiju prije nego što to shvatite. Ako vaša zgrada nema centralnu klimatizaciju ili je klima uređaj u vašem apartmanu prestao raditi, vrijeme je da uložite u dobar klima uređaj.

Međutim, kupnja novog klima uređaja je nezgodan posao. Postoji nekoliko novih modela, mnoštvo marki i brojne stvari koje morate uzeti u obzir. Na primjer, koji je klima uređaj energetski najučinkovitiji? Ili koji je najbolji proračunski klima uređaj?

Ovdje smo sa svime što trebate znati o klimatizacijskim jedinicama, kao i s popisom pomno odabranih klimatizacijskih uređaja za apartman koji će zasigurno održati ugodu u njegovim prostorijama. Ali prvo se trebate upoznati sa svim stvarima na koje trebate paziti prije ulaganja u novi klima uređaj za apartmane.

 

Kako klima uređaji rade da bi vaš apartman bio rashlađen?

Klima uređaji postoje već jako dugo, zapravo, prvi klimatizacijski sustav razvijen je 1902. godine. Osnove rada klima uređaja slične su radu hladnjaka. Klima uređaji koriste unutarnji rashladni sustav za primanje vrućeg zraka i njegovo hlađenje. Vrući zrak, koji klimatizacijska jedinica apsorbira kroz različite zavojnice i sustave, pretvara se u plin. Odatle ga jedinica pretvara natrag u tekućinu.

Zatim se vrući zrak gura straga kroz ventilacijske otvore ili prozor, a hladan zrak ulazi u vaš stan. Pojednostavljeno, objašnjavaju stručnjaci, razmišljajte o tome kao o beskrajnom, elegantnom ciklusu: tekuće rashladno sredstvo, fazna konverzija u plin/apsorpcija topline, kompresija i fazni prijelaz natrag u tekućinu.

 

Stvari koje treba uzeti u obzir pri kupnji klima uređaja za apartmane

Kupnja klima uređaja za apartmane koristit će vam samo ako nabavite onu koja odgovara vašem prostoru. Ako dođete u iskušenje da nabavite najmoćniju jedinicu ili onu s najnižom cijenom, mogli biste završiti u još većoj frustraciji. Evo nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolji klima uređaj za svoj apartman.

Kvadratura apartmana

Prvo što trebate izračunati je kvadratura vašeg apartmana kako biste dobili savršenu veličinu klima uređaja. To se može učiniti jednostavno pomoću ove formule za kvadratna ili pravokutna područja: površina = duljina × širina.

Kapacitet hlađenja vašeg klima uređaja

Snaga klima uređaja mjeri se britanskom toplinskom jedinicom, također poznatom kao BTU. Ova jedinica se koristi za određivanje snage hlađenja/grijanja klima uređaja. Što je veći BTU, to je klima uređaj snažniji i veći prostor može grijati ili hladiti.

Općenito pravilo je da vam je potrebno 20 BTU za svaki kvadratni metar vašeg stana. Dakle, za apartman od 100 kvadratnih metara trebat će vam klima uređaj od 2000 BTU.

Veličina klimatizacijske jedinice

Ako pokušavate pronaći klima uređaj za mali apartman, mogli biste doći u iskušenje da kupite najjači klima uređaj na tržištu i odustanete od toga. No, klima uređaj koji je prevelik za vaš apartman ili prostor neće vam pomoći. Zauzet će dodatni prostor i potrošiti više energije.

S druge strane, ako je klima uređaj premali za vaš apartman, neće uspjeti održati željenu temperaturu i razinu vlažnosti. Dakle, pobrinite se da klima uređaj koji nabavljate odgovara vašem apartmanu.

Raspored prostorija

Što se tiče postavljanja, puno toga ovisi o rasporedu vašeg prostora. Trebat će vam prozor za ugradnju prijenosnog ili split klima uređaja.

Priuštivost

Ne može se poreći da vaš proračun odlučuje što možete ili ne možete kupiti. Najbolje bi bilo da pokušate odabrati klima uređaj koji je dovoljno snažan da održava klimu u vašem apartmanu, ali vam neće biti izvan proračuna.

Prozorski klima uređaji su jeftini, split uređaji malo su skuplji, ali njihova visoka energetska učinkovitost pomaže vam da uštedite mnogo na računima. Stoga je ulaganje u pouzdani klima uređaj uvijek pravi izbor.

Energetska učinkovitost

Tehnologija napreduje iz dana u dan i stalno se nude inovativna rješenja. Današnji klima uređaji imaju dosta novih opcija koji život čine komfornijim i zdravijim. Pri kupovini, kupac će, uz ostale potrebne informacije, saznati i kako se štedi električna energija i vodi li uređaj računa o životnoj sredini. Odabrat ćete proizvod odgovarajuće jačine te vidjeti na energetskoj naljepnici sve potrebne karakteristike klima uređaja. Da bismo se dobro ugrijali ili rashladili, a pri tome ne potrošili svu silu novca, trebamo voditi računa koji energetski razred imaju naši klima uređaji te na oznake SEER i SCOP jer ako uštedimo na početku, to ćemo vratiti plaćajući veći račun za potrošenu struju. SEER i SCOP su oznake koje ima svaki klima uređaj. Što su SEER i SCOP veći, to dobivate više rashladne ili toplinske energije za 1 kWh uložene električne energije, performanse uređaja su bolje, odnosno operativni troškovi su manji.

Dodatne značajke

Tko ne bi volio klima uređaj koji nudi nešto više od samog grijanja ili hlađenja vašeg prostora? Danas mnogi klima uređaji dolaze s dodatnim značajkama. Na primjer, mnogi klima uređaji sada nude način rada Follow Me koji vam može pomoći da postignete ujednačeniju temperaturu u cijelom prostoru. Osim toga, eko način rada, način samočišćenja, turbo način rada i funkcije timera također su jako zgodne.

 

Apartman na moru

 

Vrste apartmanskih klima uređaja

Prijeđimo na detalje svih tipova klima uređaja idealnih za korištenje u apartmanu. Možete odabrati bilo koji od ovih sustava hlađenja ovisno o rasporedu vašeg apartmana, trudu koji možete uložiti za instalaciju i proračunu koji imate.

 

Kanalski klima uređaj

Ako su vaša primarna briga udobnost vaših stanara kao i učinkovitost, onda je ovo pravi izbor. Ako gradite novi dom ili apartmane, trošak projektiranja sustava grijanja i hlađenja s kanalima možda neće biti znatno viši od ostalih opcija. Ako naknadno opremate apartmane, ovo može biti najskuplja od uobičajenih opcija.

Pozitivni aspekti kanaliziranih sustava uključuju to što izgledaju bolje i mogu pomoći u preprodajnoj vrijednosti kuće. Vaši će stanari također biti u vrhunskoj udobnosti zbog količine kontrole koju daju. Pravilno konfiguriran kanalski klimatizacijski sustav također će biti najučinkovitiji, pa će im uštedjeti novac i smanjiti utjecaj na okoliš. Da, početni troškovi mogu biti visoki, ali također ćete učiniti dobru stvar za planet.

 

Split sustav klimatizacije

Ako su troškovi ugradnje kanalskog klima uređaja previsoki, split sustav bi mogao biti bolji. Split sustavi mogu se koristiti za regulaciju temperature pojedinih prostorija ili stambenih prostora. Jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da ako planirate staviti dva ili više split sustava u apartman, troškovi instalacije mogu se usporediti s kanalskim klimatizacijskim uređajima. One mogu biti manje učinkovite od kanalskih klimatizacijskih uređaja i ne dopuštaju istu razinu kontrole u cijeloj kući.

Split klima uređaji su najučinkovitiji klima uređaji bez kanala. U usporedbi sa svim drugim klima uređajima, oni mogu grijati ili hladiti vaš stan, a da pritom koriste samo mali dio energije koju troše drugi klima uređaji. Osim toga, moderni modeli dovoljno su snažni da rashlade male stanove i apartmane i dovoljno elegantni da ne narušavaju interijer. Kada je riječ o ugradnji split klima uređaja, postupak je prilično jednostavan u usporedbi s ugradnjom kanalskog klima uređaja, a možete ga napraviti i sami.

Split klima uređaji imaju dva dijela

Unutarnju i vanjsku jedinicu. Unutarnja jedinica postavljena je visoko na zid unutar vaše prostorije, dok je vanjska jedinica koja drži kompresor montirana izvana.

Prednosti ovog sustava su jednostavna instalacija, energetski je učinkovit, nema potrebe za prozorom i proizvodi minimalnu buku. Nedostaci bi mogli biti visoka početna cijena i što unutarnja jedinica može izgledati neprivlačno, no to nije čest slučaj kod modernijih klimatizacijskih jedinica.

 

Prijenosni klima uređaji

Ako želite klima uređaj koji možete premještati po apartmanu, odlučite se za prijenosni klima uređaj. Čak i ako imate mogućnost centralne klimatizacije u svom apartmanu, možda postoje neki kutovi i mjesta u vašem apartmanu gdje temperatura nije odgovarajuća. Dobar prijenosni klima uređaj može vam pomoći riješiti ovaj problem. Štoviše, korištenje prijenosnog klima uređaja ima više smisla ako trebate klima uređaj u jednoj ili dvije sobe vašeg apartmana. Na ovaj način nećete morati grijati ili hladiti cijeli stan da biste dobili pravu temperaturu u sobi.

Proces postavljanja prijenosnih klima uređaja također je prilično jednostavan. Mogu se postaviti pomoću kompleta prozora uključenog u paket. Samo trebate izvući ispušno crijevo kroz prozor, priključiti ga i spremni ste.

Na tržištu su dostupne dvije vrste prijenosnih klima uređaja:

Prijenosni klima uređaj s jednim crijevom: Ovi klima uređaji imaju jedno crijevo odgovorno za dovod i odvod zraka. Ne zauzimaju puno prostora i jeftini su.

Prijenosni klima uređaj s dva crijeva: Ovo je najbolji prijenosni klima uređaj za apartman ili stan. Ima odvojene crijevne cijevi za indukciju i usis zraka. Kao rezultat toga, hlade se mnogo brže i učinkovitiji su od jedinica s jednim crijevom.

Prednosti ovog sustava su laka pokretljivost, izvrsna je opcija za male prostore i jednostavna je instalacija. Nedostatci ovog sustava su manja energetska učinkovitost, mogu proizvoditi buku i zauzimaju prostor na podu.

 

 

Top 5 klima uređaja za apartmane u 2024. godini

 

Hyundai Performance Inverter Plus 2.6 kW

klima uređaj za apartman Hyundai Performance Inverter Plus 2.6 kW

Klima uređaj Hyundai Performance Inverter Plus HRH-09BMV/HRO-09BMV u prostorijama do 25 m² osigurava ugodnu klim i lijepog je izgleda. Istovremeno filtrira zrak u prostoriji pomoću filtarskog sustava koji se sastoji od filtera visoke gustoće, aromatizirajućeg filtera i filtera s aktivnim ugljenom. Dodatnu kvalitetu zraka ovom modelu Hyundai klima uređaja osigurava i ionizator zraka. Također, ova serija koristi ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i pridonosi energetskoj učinkovitosti uređaja. 

Ovaj moderno dizajnirani klima uređaj ima mogućnost odvlaživanja zraka u prostoriji za vrijeme vrućih ljetnih dana, a ujedno nudi i mogućnost dogrijavanja u prijelaznim razdobljima. Pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente.

Klima uređaj radi potpuno automatski i nudi svojim mikroprocesorskim reguliranjem veliki broj opcija: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Slijedi me, 5 brzina ventilatora vanjske jedinice, Noćni način rada.

Upravljanje uređaja omogućeno je pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i WiFi modula (ovaj odlični dodatak omogućuje upravljanje i podešavanje funkcija klima uređaja putem posebne aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu) koji su uključeni u cijenu proizvoda.

Uz Hyundai zidne klima uređaje ostvarujete ukupno 5 godina garancije na cijeli uređaj i 10 godina na kompresor.

 

 

Fujitsu Standard Eco Inverter 3.4 kW

klima uređaj za apartman Fujitsu Standard Eco Inverter 3.4 kW

Klima uređaj Fujitsu Standard Eco Inverter ASYG12KPCE/AOYG12KPCA oduševit će vas jednostavnim, nenametljivim dizajnom koji skriva brojne tehnološke novitete. Uređaj postiže A++ energetski razred u hlađenju, podržava opcionalno WiFi upravljanje koje se kupuje zasebno, te može grijati sve do -15 ºC. Snagom od 3.4 kW zadovoljit će sve potrebe hlađenja i grijanja u prostorijama do 35 m².

Brza i jednostavna je i sama kontrola uređaja pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i brojnih funkcija. U slučaju potrebe klimatizacije pred ili za vrijeme spavanja možete koristiti funkciju „Sleep“, dok se recimo u odsustvu možete poslužiti funkcijom „Programski timer“ i ne brinuti o tome da li je vaš klima uređaj ostao upaljen ili ugašen. Na ovaj način dodatno ćete uštedjeti na vremenu i potrošnji električne energije pravovremenim gašenjem klima uređaja i izbjegavanjem nepotrebnog rada.

Za udobnost svakodnevnog korištenja tu su i sve najbitnije programske značajke poput: Ekonomski režim rada, Režim snažnog rada, Automatska brzina ventilatora i Automatsko ponovno pokretanje.

 

 

AUX Q-Premium - 3.5 kW

klima uređaj za apartman AUX Q-Premium - 3.5 kW

Klima uređaj AUX Q-Premium ARI-12QFHB/ARO-12QFH podići će razinu estetike i hlađenja na zavidni nivo. Prije svega, odlikuju ga niska potrošnja električne energije, vrhunska obrada zraka i tihi rad. AUX Q-Premium s lakoćom će rashladiti željenu prostoriju i za vrijeme visokih vrućina i sparine, a u prijelaznim mjesecima poslužit će vam i za dogrijavanje prostora.

S odličnom energetskom učinkovitošću i visokim energetskim razredom A++ predstavlja idealan omjer snage i uštede energije. Na pouzdan rad računajte i tokom cijele zime i najhladnijih dana, jer AUX Q-Premium dolazi s dodatnim grijačima kompresora i kadice u vanjskoj jedinici.

Uz sve već navedene vrhunske karakteristike moramo spomenuti i to da je korištenje ovog uređaja jednostavno užitak. Uz direktnu kontrolu nad radom uređaja po vašim željama, ukoliko dobro podesite njegove brojne funkcije on je u mogućnosti raditi praktički automatski. Samo neke od brojnih funkcija su: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Turbo, Slijedi me, Automatski restart, 4D protok zraka, Samodijagnostika te brojne druge. 

I za šećer na kraju, naravno da ovaj model uz standardni infracrveni daljinski upravljač dolazi s WiFi modulom (ovaj odlični dodatak omogućuje upravljanje i podešavanje funkcija klima uređaja putem posebne aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu) i naravno da je već uključen u cijenu.

 

 

Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 2.5 kW

klima uređaj za apartman Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 2.5 kW

Srednji model iz palete uređaja Mitsubishi Electric koristi novi, ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 i upravo zahvaljujući njemu i naprednoj inverterskoj tehnologiji spada u uređaje odlične energetske učinkovitosti razreda SEER A++ i SCOP A+. Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter MSZ-HR25VFK/MUZ-HR25VF odlikuje se jednostavnošću korištenja, kompaktnim dimenzijama i funkcijama nužnim za visoku razinu komfora.

Snagom od 2.5 kW osigurava pouzdano hlađenje i grijanje u prostorima do 25 m², a naprednim filtracijskim sustavom izuzetnu kvalitetu zraka. Zahvaljujući dodatnom filteru sa ionima srebra drastično je smanjena količina peludi, bakterija i drugih alergena.

Za dodatnu ugodu prilikom korištenja tu su automatske horizontalne lamele koje osiguravaju ravnomjernu raspodjelu protoka zraka po prostoriji i Econo Cool funkcija koja prilagođava količinu zraka usmjerenu prema tijelu na temelju temperature izlaznog zraka. Zahvaljujući ovome, temperatura podešavanja može se povisiti za čak 2 °C bez gubitka udobnosti. Na taj način također se postiže i 20% -tni porast energetske učinkovitosti.

 

 

Mobilni klima uređaj Hyundai HRM-12HMPV

Mobilni klima uređaj za apartman Hyundai HRM-12HMPV

Hyundai je za vas stvorio, u punom smislu riječi, sve-u-jedan uređaj: Mobilni klima uređaj Hyundai HRM-12HMPV. Mobilnost, jednostavno korištenje, grijanje, hlađenje, ventilaciju i odvlaživanje spojili su u moderan i lijep dizajn koji će se s lakoćom uklopiti u svaki vaš interijer.

Prije svega, Hyundai HRM-12HMPV iznimno je praktičan i jednostavan za instalaciju, a sve što vam je potrebno su električni priključak i mjesto za instalaciju cijevi za odvod zraka. Kako je uređaj sam po sebi kompaktan i nalazi se na kotačićima, već u nekoliko koraka možete ga premjestiti u željenu prostoriju i uživati u savršenoj klimi.

Kupnjom ovog uređaja osigurali ste si idealnu klimu tokom čitave godine. Jednostavnom kontrolom prebacite klima uređaj iz hlađenja u grijanje i obrnuto. U ljetnim mjesecima omogućuje vam ugodno rashlađivanje tokom vrućih ljetnih noći i sparnih dana, a ako vam je temperatura već ugodna, može poslužiti i samo za ventilaciju.

 

 

Zaključak

Pronalaženje pravog klima uređaja za vaš apartman nije toliko lak posao. Međutim, traženje savršenog klima uređaja za apartman postaje lakše kada znate veličinu svog stana, raspored prostorija i proračun. Gledanje mjernih podataka kao što su energetska učinkovitost klima uređaja i dodatne značajke koje klima uređaj nudi može vam pomoći da odaberete pravu jedinicu. Kako biste održali idealnu klimu, uparite svoj klima uređaj u apartmanu s pametnim klimatizacijskim regulatorima i uživajte u naprednim značajkama automatizacije.