Datum objave: 27. svibanj 2024.

Postojalo je vrijeme kada se ugradnja klima uređaja smatrala luksuzom, ali danas je to postalo više potreba. Odabir pravog klima uređaja za vaš dom vrlo je važan. To će omogućiti pravilno hlađenje prostorije, kao i pomoći u osiguravanju da nema prekomjerne potrošnje energije, čime ćete uštedjeti troškove i održati svoju kuću energetski učinkovitom.

 

Nakon što ste identificirali dostupne opcije koje zadovoljavaju vaše kriterije, sljedeće važno razmatranje je veličina klima uređaja, a mi vam donosimo izbor onih za prostorije do 50m².

 

Zašto je veličina klima uređaja važna?

Kada uzmete u obzir svrhu vaše klimatizacijske jedinice, veće ne znači nužno i bolje, a preopterećenost klima uređaja može ugroziti njegovu učinkovitost i smanjiti životni vijek.

Klima uređaj koji je premalen za vaš prostor morat će raditi puno više kako bi učinkovito hladio. Jedinica koja je prevelika može biti jednako neučinkovita. Skuplja je za kupnju i prebrzo će ohladiti prostor. Klima uređaj koji prebrzo hladi neće uspjeti ukloniti vlagu iz zraka, zbog čega ćete se osjećati hladno i vlažno umjesto hladno i ugodno. Kada se jedinica prebrzo hladi, često se uključuje i isključuje umjesto da radi ujednačenim tempom. Ovi brzi trzaji u radu uzrokuju opterećenje sustava.

Klima uređaj koji nije odgovarajuće veličine neće raditi kako treba.

veličina klima uređaja

Čimbenici koji utječu na veličinu klima uređaja

Iako je kvadratura glavni čimbenik u određivanju veličine klimatizacijske jedinice koja vam je potrebna, to nije jedini čimbenik. Svaki od ovih čimbenika i način na koji će utjecati na vaše potrebe za hlađenjem također treba uzeti u obzir.

Visina stropa

Standardna visina stropa za domove obično je oko 2,5 metara, a izračuni veličine klima uređaja dizajnirani su za do 3 metra. Ako imate zasvođene ili visoke stropove, vaš klima uređaj će imati više prostora za hlađenje.

Klima

Klima jedinice rade više na hlađenju domova u toplijim klimama, čineći mogućnosti uštede energije osobito važnim u ovim regijama.

Uređaji koji dodatno stvaraju toplinu u domu

Veliki uređaji obično stvaraju toplinu tijekom upotrebe, što otežava hlađenje prostorija u kojima se nalaze. Na primjer, uobičajeno je dodati dodatni 1 kW više za kuhinju.

Obloga doma

Vanjska obloga vašeg doma može utjecati na količinu topline koju apsorbira od sunca. Tamnije boje i gusti materijali apsorbiraju toplinu, zbog čega je unutrašnjost takvih domova teže hladiti.

Izolacija

Što više izolacije imate u svom domu, manje zraka može izaći. Ako je vaš dom stariji, možda nema preporučene količine izolacije, što zahtijeva da tražite jedinicu koja ima veću snagu.

Orijentacija

Kuće s dovoljno hlada lakše je rashladiti, dok će one na punom suncu i okrenute prema jugu apsorbirati više topline i treba im više vremena da se ohlade.

Prozori i vrata

Domovi s mnogo prozora iskorištavaju prirodno svjetlo, ali su manje učinkoviti za grijanje i hlađenje. Broj prozora i vrata u vašem domu i njihova razina energetske učinkovitosti utjecat će na to koliko hladnog zraka izlazi iz vašeg doma.

 

Top 5 klima uređaja za prostorije do 50m²

 

1. Hyundai Performance Inverter Plus 5.3 kW

Filozofija ovog proizvođača je smanjiti potrošnju električne energije uz povećanje učinkovitosti, te s takvim motom proizvode klima uređaje. Izuzetno su učinkoviti s minimalnom potrošnjom, no ono što je najvažnije, cijenom koja zadovoljava većinu kupaca. Svi njihovi klima uređaji imaju tvorničko jamstvo od tri godine. U slučaju kvara, rezervni dijelovi su nam na raspolaganju, što jamči dugovječnost uređaja, čak i pod teškim uvjetima korištenja. Hyundai klima uređaji imaju rotacijski kompresor koji jamči nisku potrošnju energije, pa će precizna regulacija Hyundai klima uređaja biti iznimno ekonomična u svim principima rada. Također imaju najviše energetske razrede i samim time nižu potrošnju energije, a njihovim se uređajima može upravljati i s pametnog telefona jer imaju integrirano ili opcionalno Wi-Fi sučelje. Na korejskom, Hyundai znači "sa stilom", a njihovi uređaji su upravo to.

Prijedlog Hyundai klima uređaja za prostorije do 50m² je linija Performance Inverter, kao na primjer:

Hyundai Performance Inverter Plus 5.3 kW - ASCI-188CBW4B/ASCO-188CBW4B

Hyundai performance inverter plus

Osnovni model Hyundai klima uređaja hladi vrući zrak u prostoriji na željenu temperaturu i pritom odlično izgleda. Klima uređaj Hyundai Performance Inverter Plus ASCI-188CBW4B/ASCO-188CBW4B u prostorijama do 55 m² osigurava ugodnu klimu. Istovremeno filtrira zrak u prostoriji pomoću filtarskog sustava koji se sastoji od filtera visoke gustoće, aromatizirajućeg filtera i filtera s aktivnim ugljenom. Dodatnu kvalitetu zraka ovom modelu Hyundai klima uređaja osigurava i ionizator zraka. Također, ova serija koristi ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i pridonosi energetskoj učinkovitosti uređaja.

Ovaj moderno dizajnirani klima uređaj ima mogućnost odvlaživanja zraka u prostoriji za vrijeme vrućih ljetnih dana, a ujedno nudi i mogućnost dogrijavanja u prijelaznim razdobljima. Pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente.

Klima uređaj radi potpuno automatski i nudi svojim mikroprocesorskim reguliranjem veliki broj opcija: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Slijedi me, 5 brzina ventilatora vanjske jedinice, Noćni način rada...

Upravljanje uređaja omogućeno je pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i WiFi modula (ovaj odlični dodatak omogućuje upravljanje i podešavanje funkcija klima uređaja putem posebne aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu) koji su uključeni u cijenu proizvoda.

2. Fujitsu Standard Eco Inverter 5.2 kW

Fujitsu klimatizacijske jedinice izrađene su s obvezom da budu na čelu vrhunske tehnologije klima uređaja. Zapravo, Fujitsu je ponosan što je tijekom godina stekao nekoliko patentiranih tehnologija za svoje klimatizacijske jedinice. To uključuje samočisteće filtere (prvi u industriji koji je ovu tehnologiju ugradio u klimatizacijske jedinice 2003.), tehnologiju uštede energije, tehnologiju optimizacije protoka zraka, sustav zapovijedanja i podrške u nuždi i još mnogo toga.

Kada proizvodi svoju liniju klima uređaja, Fujitsu je predan očuvanju energije i prirodnih resursa. To se postiže prakticiranjem 3R pristupa (reduce/reuse/recycle - smanjenje/ponovna upotreba/recikliranje) kako bi se stvorili najbolji, ekološki prihvatljivi proizvodi. Dakle, sljedeći put kada uključite Fujitsu klima uređaj, znajte da on radi na tehnologijama i sustavima koji nadopunjuju okoliš.

Serija Standard Eco Inverter preporuka je klima uređaja za prostorije do 50m²:

Fujitsu Standard Eco Inverter 5.2 kW - ASYG18KLCA/AOYG18KLCA

Fujitsu standard eco inverter

Ulazni Fujitsu Standard Eco Inverter model koji koristi rashladni medij R32 oduševit će vas jednostavnim, nenametljivim dizajnom koji skriva brojne tehnološke novitete. Uređaj postiže A++ energetski razred u hlađenju, te može grijati sve do -15 ºC. Snagom od 5.2 kW zadovoljit će sve potrebe hlađenja i grijanja u prostorijama do 55 m².

Odličnim filterskim sustavom osigurati će svjež i čist zrak, a velikom lamelom tih rad i ugodan ispuh zraka po čitavoj prostoriji. Također, prednji panel lako je ukloniv pa će održavanje čistoće filtera biti brzo i jednostavno, a za pravovremeno čišćenje biti ćete obaviješteni na vrijeme pomoću signalne lampice u znaku filtera.

Brza i jednostavna je i sama kontrola uređaja pomoću infracrvenog daljinskog upravljača i brojnih funkcija. U slučaju potrebe klimatizacije pred ili za vrijeme spavanja možete koristiti funkciju „Sleep“, dok se recimo u odsustvu možete poslužiti funkcijom „Programski timer“ i ne brinuti o tome da li je vaš klima uređaj ostao upaljen ili ugašen. Na ovaj način dodatno ćete uštedjeti na vremenu i potrošnji električne energije pravovremenim gašenjem klima uređaja i izbjegavanjem nepotrebnog rada.

Za udobnost svakodnevnog korištenja tu su i sve najbitnije programske značajke poput: Ekonomski režim rada, Režim snažnog rada, Automatska brzina ventilatora i Automatsko ponovno pokretanje.

3. Mitsubishi Electric Comfort Inverter 5.0 kW

Ulazni model Mitsubishi Electric Comfort Inverter 5.0 kW - MSZ-DW50VF/MUZ-DW50VF iz palete uređaja Mitsubishi Electric koristi novi, ekološki prihvatljiv rashladni medij R32 i upravo zahvaljujući njemu i naprednoj inverterskoj tehnologiji spada u uređaje odlične energetske učinkovitosti razreda SEER A++ i SCOP A+. Mitsubishi Electric Comfort Inverter MSZ-DW50VF/MUZ-DW50VF odlikuje se jednostavnošću korištenja, kompaktnim dimenzijama i funkcijama nužnim za visoku razinu komfora.

Snagom od 5.0 kW osigurava pouzdano hlađenje i grijanje u prostorima do 55 m², a naprednim filtracijskim sustavom izuzetnu kvalitetu zraka. Zahvaljujući dodatnom filteru sa ionima srebra drastično je smanjena količina peludi, bakterija i drugih alergena.

Za dodatnu ugodu prilikom korištenja tu su automatske horizontalne lamele koje osiguravaju ravnomjernu raspodjelu protoka zraka po prostoriji i Econo Cool funkcija koja prilagođava količinu zraka usmjerenu prema tijelu na temelju temperature izlaznog zraka. Zahvaljujući ovome, temperatura podešavanja može se povisiti za čak 2 °C bez gubitka udobnosti. Na taj način također se postiže i 20% -tni porast energetske učinkovitosti.

Mitsubishi electric comfort inverter

Lako upravljanje omogućeno je infracrvenim daljinskim upravljačem i dodatnim opcionalnim rješenjima koja se prodaju zasebno:

  • WiFi sučelje za bežičnu kontrolu klima uređaja putem MEL Cloud aplikacije na vašem računalu, tabletu ili pametnom telefonu
  • Žičano upravljačko sučelje sa proširenim mogućnostima kontrole

Za vašu ugodu korištenja tu su funkcije poput: Automatsko ponovno pokretanje, Timer, Samodijagnostika, Automatsko podešavanje brzine ventilatora i naravno tihi rad samog klima uređaja.

4. AUX J-Smart 5.3 kW

Ulazni model AUX J-Smart 5.3 kW - ARI-18JEH/ARO-18JEH  klima uređaja svojom ponudom i brojnim “smart” rješenjima neće vas ostaviti ravnodušnima. Odlikuju ga niska potrošnja električne energije, vrhunska obrada zraka i tihi rad. AUX J-Smart lako će rashladiti željenu prostoriju i za vrijeme visokih vrućina, a u prijelaznim mjesecima može vam poslužiti i za dogrijavanje prostora. Naravno, ne smijemo zaboraviti napomenuti da ova serija koristi ekološki prihvatljiviji rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i sam uređaj čini učinkovitijim.

Ukoliko tražite uređaj koji pouzdano i štedljivo hladi kada je to najpotrebnije, tada je AUX J-Smart pravi izbor za vas. S visokom energetskom učinkovitošću i A++ energetskim razredom predstavlja odličan odabir za štedljivo hlađenje. Na pouzdan rad možete računati tokom cijele godine, pa i za vrijeme posebno hladnih zimskih dana, jer AUX J-Smart dolazi s dodatnim grijačima kompresora i kadice u vanjskoj jedinici. Oni će se pobrinuti da kompresor ispravno radi i da se kondenzat u kadici ne smrzava. Na ovaj se način osigurava ispravno grijanje i dodatno smanjuje potrošnja energije.

Pouzdan i nesmetan rad osiguravaju pozlaćene lamele isparivača i kondenzatora koje učinkovito sprječavaju razvoj bakterija, poboljšavaju učinkovitost grijanja ubrzanim odmrzavanjem vanjske jedinice, te mogu izdržati slani zrak, kišu i druge korozivne elemente. Ono što je zaista posebno kod AUX uređaja je mogućnost samočišćenja, odnosno postizanje dodatne 99.9% sterilizacije zagrijavanjem lamela isparivača na 57°C, što ujedno pomaže i kod “defrost” funkcije, odnosno da se lamele odmrznu u slučaju smrzavanja kod visoke vlage i niske temperature.

No, ovo ne bi bio vrhunski klima uređaj da ne nudi i vrhunsku filtraciju zraka, nešto što je sve informiranijim kupcima postalo itekako bitno. Kao odgovor na sve zahtjevnije zdravstvene situacije, AUX J-Smart dolazi opremljen s ugrađenom UV lampom, odnosno ultraljubičastom lampom koja je dobro poznato i efikasno rješenje za sterilizaciju u brojnim industrijama i vrstama poslovanja. Neutralizira viruse, bakterije i gljivice (plijesan) te nadopunjuje već odličnu postojeću filtraciju.

Za tako efikasnu filtraciju pobrinuti će se filter s aktivnim ugljenom i filter s vitaminom C. Zajedno pružaju zaista visoku razinu zaštite i kvalitete zraka te pomažu u prevenciji bolesti dišnih puteva, alergija i neugodnih mirisa.

Aux j-smart

Uz sve već navedene vrhunske karakteristike moramo spomenuti i to da je korištenje ovog uređaja jednostavno užitak. Uz direktnu kontrolu nad radom uređaja po vašim željama, ukoliko dobro podesite njegove brojne funkcije on je u mogućnosti raditi praktički automatski. Samo neke od brojnih funkcija su: Održavanje 8°C u prostoru, Timer, Turbo, Slijedi me, Automatski restart, 4D protok zraka, Samodijagnostika te brojne druge.

I za šećer na kraju, naravno da ovaj model uz standardni infracrveni daljinski upravljač dolazi s WiFi modulom (ovaj odlični dodatak omogućuje upravljanje i podešavanje funkcija klima uređaja putem posebne aplikacije na vašem pametnom telefonu ili tabletu) i naravno da je već uključen u cijenu.

5. QTherm Flash Inverter 5.1 kW

Ulazni model QTherm Flash Inverter 5.1 kW + WIFI - TAC-18FVO/TAC-18FVW+WIFI svojom ponudom i brojnim rješenjima neće vas ostaviti ravnodušnima. Odlikuju ga niska potrošnja električne energije, vrhunska obrada zraka i tihi rad. QTherm Flash Inverter lako će rashladiti željenu prostoriju i za vrijeme visokih vrućina, a u prijelaznim mjesecima može vam poslužiti i za dogrijavanje prostora. Naravno, ne smijemo zaboraviti napomenuti da ova serija koristi ekološki prihvatljiviji rashladni medij R32 koji ne samo da pomaže pri očuvanju okoliša, već i sam uređaj čini učinkovitijim.

Ukoliko tražite uređaj koji pouzdano i štedljivo hladi kada je to najpotrebnije, tada je QTherm Flash Inverter pravi izbor za vas. S visokom energetskom učinkovitošću i A++ energetskim razredom predstavlja odličan odabir za štedljivo hlađenje.

Ono što je zaista posebno kod QTherm klima uređaja je mogućnost samočišćenja, odnosno postizanje dodatne 99.9% sterilizacije zagrijavanjem lamela isparivača na 57°C, što ujedno pomaže i kod “defrost” funkcije, odnosno da se lamele odmrznu u slučaju smrzavanja kod visoke vlage i niske temperature.

QTherm flash inverter

Za efikasnu filtraciju pobrinuti će se filter s aktivnim ugljenom i anti-alergijski filter. Zajedno pružaju zaista visoku razinu zaštite i kvalitete zraka te pomažu u prevenciji bolesti dišnih puteva, alergija i neugodnih mirisa.

Uz sve vrhunske karakteristike moramo spomenuti i to da je korištenje ovog uređaja jednostavno užitak. Uz direktnu kontrolu nad radom uređaja po vašim željama, ukoliko dobro podesite njegove brojne funkcije on je u mogućnosti raditi praktički automatski. Samo neke od brojnih funkcija su: Timer, Turbo, Slijedi me, Noćni način, Automatski restart, Samodijagnostika, te brojne druge.

 

Zaključak

Klima uređaj koji odaberete za svoj dom je investicija koja se višestruko isplati. Ako odvojite vrijeme da napravite pravi izbor, možete kupiti klimatizacijski sustav koji učinkovito hladi vaš dom i pomaže vam uštedjeti električnu energiju