Trotec evaporacijski ovlaživači


U našem asortimanu očekuje vas bogat izbor električnih ovlaživača zraka s raznim funkcijama i suvremenim dizajnom. Od kompaktnih početnih modela do modela prikladnih i za velike prostorije ili kod kojih zrak u prostoriji možete parfimirati dodavanjem mirisnih ulja – imamo prikladni evaporacijski ovlaživač zraka za sve zahtjeve.

 

 

Slobodno dišite


Previše vlažan ili previše suh zrak kod kuće nije samo štetan za nas; naše omiljene stvari poput antikviteta ili knjiga također mogu pretrpjeti štetu.Posebno suh zrak često dovodi do iritacije očiju, česte prehlade, suhog kašlja ili nadražene sluznice. 
Evaporacijski ovlaživač može se koristiti za dovođenje zraka u sobi do optimalne razine, omogućujući vam da ponovo lako dišete. Kolika je optimalna razina vlage u prostoriji i kako djeluje ovlaživač električnog isparavanja?...

 

 

Idealna razina vlage


Zimi se posebno često događa da je zrak u stanu presuh. Ima nekoliko razloga za to: s jedne strane, zrak izvana, koji tijekom prozračivanja uđe u stan, može prihvatiti manje vlage. S druge strane to bi bilo grijanje koje zimi često radi maksimalnom snagom. Grijanje grije zrak koji je ionako već topao te ga pokreće – a s njim i dosadnu kućnu prašinu. Ako se vlažnost zraka smanji na manje od 30 posto, moguće su ozbiljne posljedice po naše zdravlje. Astmatičari i alergičari često se bore s posljedicama presuhog zraka u prostoriji. Idealna vlažnost zraka prema navodima njemačkog Saveznog ureda za okoliš iznosi između 40 - 60 %. To je prema istraživanjima i područje u kojem se ljudi osjećaju posebno dobro. Astmatičari i alergičari često se nalaze u gornjem dijelu tog područja.

No vlažnost zraka u prostoriji ne bi smjela biti viša od 60 % jer će se u suprotnom vlaga početi skupljati na zidovima i namještaju što bi moglo uzrokovati stvaranje plijesni, posebno zimi.

 

 

 

Princip hladnog isparavanja za ovlaživanje zraka


Mnogi ovlaživači zraka zagrijavaju vodu koja se nalazi u njima – i tako neželjeno stvaraju savršeno podlogu za nastanak bakterija. To nije slučaj kod principa hladnog isparavanja na kojem rade naši evaporacijski ovlaživači zraka. Voda ostaje hladna i tako bakterijama ne pruža mogućnost razmnožavanja.

Pritom razlikujemo dvije opcije: isparivač sa saćastim filtrom i isparivač s rotirajućim bubnjem ovlaživača. Saćasti filtar ima posebnu strukturu saća pomoću koje se zrak uvlači u navlaženi filtar i „puni“ vlagom. Kod ovlaživača zraka s rotirajućim bubnjem ovlaživača pak ventilator usisava zrak koji se zatim provodi kroz bubanj koji se vrti s posebno navlaženim filtarskim flizelinom. Tako se zrak ne samo obogaćuje optimalnom količinom vlage, nego i čisti.

 

 

Karakteristike evaporacijskih ovlaživača:

  • malena potrošnja struje
  • tiši rad u usporedbi s drugim uređajima
  • modeli su često vrlo atraktivna dizajna
  • spremnik valja redovito čistiti

 

 

Evaporacijski ovlaživači

   
   
 

 

 

Više informacija o vlazi i ovlaživačima potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1: OPTIMALNA RAZINA VLAGE U PROSTORIJAMA...

Poglavlje 2: FAKTORI ODABIRA OVLAŽIVAČA...

Poglavlje 3: ULTRAZVUČNI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 4: EVAPORACIJSKI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: ISPIRAČI ZRAKA...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077