Sobna temperatura


Prosječna temperatura zraka u prostoriji koja će se održavati suhom najvažniji je kriterij za odabir prikladnog odvlaživača.

 

Temperatura ispod 8°C
U nezagrijanim podrumima, vikendicama ili hladnijim prostorijama s prosječnom sobnom temperaturom ispod 8°C tijekom zime preporučujemo korištenje sušila za sušenje. Njihovo funkcionalno načelo omogućuje trajno i učinkovito sušenje okoliša čak i na niskim temperaturama. Čak i ako povremeno temperatura naraste do 12°C, ovi uređaji i dalje rade na zadovoljavajući način. Iznad 12°C, međutim, njihova energetska ravnoteža se pogoršava, a njihova uporaba više nije razumna s ekonomskog stajališta.

 

Svi spremnici od 5 do 35°C
S prosječnom sobnom temperaturom od 8°C, općenito je moguće koristiti sušače rashladnog sredstva za odvlaživanje. Ako temperature tijekom zimskih mjeseci trajno padnu ispod 15°C, apsolutno je potrebno koristiti uređaj sa sustavom za odmrzavanje vrućeg plina . Ovi univerzalni uređaji mogu se varijabilno koristiti u vrlo velikom temperaturnom rasponu, dok je upotreba sušila za hlađenje sa sustavom za odmrzavanje cirkulacije zraka za odvlaživanje prihvatljiva samo pri prosječnim temperaturama iznad 15°C

U slučaju sušača rashladnog sredstva, modeli sa sustavom za odmrzavanje cirkulacije zraka - za razliku od sustava za odmrzavanje s sustavom za odmrzavanje vrućeg plina - mogu se koristiti samo kod temperatura okoline iznad 15°C.

 

 

Operativni troškovi


Kada je riječ o učinku troškova i koristi i učinku odvlaživanja u odnosu na potrošnju energije, kondenzatorska sušilica na kompresorski pogon može vrlo jasno zahtijevati pobjedu u gotovo svim stambenim prostorima. Peltierove kondenzatorske sušilice imaju nižu cijenu i štede energiju na prvi pogled, ali se također odlikuju znatno nižim performansama odvlaživanja i približno trostruko veća potrošnja energije za svaku proizvedenu litru kondenzata. Potrošnja sušila za sušenje može biti i do 100% viša u izravnoj usporedbi s kompresijskim sušilicama rashladnog sredstva. Međutim, operativni troškovi radije zauzimaju stražnje sjedalo pri odabiru dehumidifera za sušenje, budući da se određeni zahtjevi primjene mogu ostvariti samo pomoću ovog tipa odvlaživača.

 

 

Učinkovit radijus


Kompresorske sušilice za rashladno sredstvo - izvrsno za svaku veličinu sobe Što je prostorija za sušenje veća, isplativija je upotreba kompresorskog rashladnog sušača . Ova grupa uređaja nudi najveći raspon različitih moćnih kombinacija ventilatora / kondenzatora za privatne korisnike. Da bi se velike prostorije održale suhim, odvlaživač se mora napajati velikim količinama vlažnog zraka, što zahtijeva snažan ventilator. A da bi se ove količine zraka učinkovito odvlažile, kondenzator uređaja mora biti jednako snažan. Stoga pri odabiru uređaja ne obratite pažnju samo na prikladnost veličine prostora koju je naveo proizvođač, već također provjerite ove vrijednosti za razumnost na temelju protoka zraka, potrošnje energije i specifikacija odvlaživanja.

 

Peltierovi odvlaživači - stručnjaci za male količine
Peltierovi odvlaživači nisu konvencionalni uređaji za sušenje zraka u prostoriji, jer nisu dizajnirani za odvlaživanje cijelih prostorija, već za održavanje suhih područja. Kompaktna konstrukcija, niska potražnja za električnom energijom i tihi rad predviđaju ovu klasu uređaja da se koristi u ormarima i ormarima za cipele, smočnicama ili u nekim slučajevima u malim kupaonicama bez prozora bez velikog prodora vlage (bez tuša), budući da su Peltierovi odvlaživači uključeni princip prikladan samo za okruženja bez dodatnog vanjskog prodora vlage (pogledajte odjeljak "Infiltracija" u nastavku) .

 

Granule
Takva sredstva za sušenje uglavnom se koriste za zaštitu robe osjetljive na vlagu tijekom transporta i skladištenja. Svatko zna ove male vrećice koje se mogu naći u otpremljenoj robi kao što su elektronički predmeti, torbe, kovčezi, cipele ili lijekovi. Vrećice za granule su vrlo prikladne za držanje takve robe u zatvorenim spremnicima suhim. No, tu su i veće vreće u kombinaciji s posudom dostupnom na tržištu kao "odvlaživači". Granule su, međutim, neprikladne za tu svrhu iz nekoliko razloga.

S jedne strane, njihov učinak je ograničen na samo nekoliko kubičnih metara ambijentalnog zraka i može se uočiti samo u područjima bez dodatnog vanjskog prodora vlage (vidi odjeljak “Infiltracija” u nastavku) . Osim toga, odvlaživači zrnaca su vrlo skupi u odnosu na njihovu učinkovitost sušenja, jer su rješenje za jednokratnu uporabu koje zahtijeva od korisnika da redovito kupuje nove vrećice za granule. Iznad toga, zrnca ostaju tiha i jednostavno prestaju s radom nakon što su zasićena vodom. Nema prethodnog upozorenja, nema indikacije "pun spremnika", jednostavno nema više sušenja ;-)

 

Isušivači zraka - profesionalna tehnologija za male, hladne prostorije
Osobito u hladnim podrumima, nezagrijanim ili samo privremeno zagrijanim unutarnjim prostorima, praktički nema alternative ovoj klasi uređaja. Snažni sušači kompresora za rashladno sredstvo mogu i dalje raditi prilično učinkovito u okolinama s temperaturama od najmanje 12°C, ali ako je prosječna sobna temperatura konstantno ispod 8 ° C, sušila za sušenje mogu postići učinak odvlaživanja potreban za sušenje u suhom. učinkovit način.

 

 

Raspon funkcija


Konačno, jednako važan kriterij za odabir prikladnog odvlaživača može biti i njegov raspon funkcija. Uređaji iste klase performansi ponekad se razlikuju s obzirom na opremu za udobnost koja može biti važna za korisnikovu specifičnu svrhu primjene. Za periodično automatsko odvlaživanje potrebno je integrirati 24-satni mjerač vremena te je potrebna funkcija automatskog isključivanja ako želite da se uređaj isključi nakon određenog vremenskog razdoblja. Nadalje, mnogi uređaji imaju automatski upravljani s higrostatskim upravljanjem, koji se, međutim, postavlja preko rotirajućeg prekidača u nekim uređajima, dok drugi uređaji omogućuju korisniku da unese ciljanu razinu vlažnosti kao stvarnu vrijednost.

I mjesto djelovanja može biti presudno. Ako želite koristiti uređaj u neprekidnom radu bez nadzora, npr. Tijekom vikenda ili kuće za odmor, odvlaživač treba biti opremljen odvodnim priključkom tako da se kondenzat ispusti u odvod umjesto u spremnik za vodu koji se redovito prazni.

Bilo da ste zainteresirani za kondenzacijske sušare s automatskim sustavom za odmrzavanje vrućeg plina, sušilice za sušenje, sušilice za sušenje Peltier ili sušilice rashladnog sredstva za cirkulaciju zraka - s najvećim svjetskim izborom zraka, Trotec može pružiti idealan odvlaživač zraka za svaki zahtjev. Klikom na sliku bit ćete preusmjereni na cijeli naš asortiman ovlaživača zraka.

 

 

Posljednje, ali ne i najmanje važno: infiltracija


Ono što zvuči kao pojam iz špijunskog romana ne odnosi se na infiltraciju neprijateljskih subjekata, već na vlažan ambijentalni zrak. Što se tiče izračuna kapaciteta odvlaživača, "infiltracija" se odnosi na vanjski ulazak dodatne vlage u prostoriju koja se treba odvlažiti. Stoga čimbenik infiltracije igra važnu ulogu pri izračunavanju potrebnog kapaciteta odvlaživanja. Uostalom, vlaga ne sadrži samo zrak u prostoriji. Dodatna vlaga prodire u prostoriju izvana, na primjer zbog stanja izolacije zgrade, kroz praznine vrata, ili kada su vrata, prozori itd. Otvorena.

Na primjer, ako želite odzračiti sobu s temperaturom od 20°C od relativne vlažnosti od 80% do 60%, sadržaj vode mora se smanjiti s 13,8 g / m³ (80% RH) na 10,4 g / m³ ( 60% RH), tj. 3,4 g po kubičnom metru zraka. To iznosi 340 g ili ml u prostoriji sa 100 kubičnih metara zraka, zar ne? Vlagu koja se unosi izvana također treba uzeti u obzir.

Ako pretpostavimo vanjsku klimu od 25°C i 70% RH, sadržaj vode u vanjskom zraku iznosi 16,2 g / m³, odnosno 5,8 g više nego unutar. Neobavezno govoreći, ova se vlaga voli miješati s unutarnjim zrakom, koji se, međutim, događa samo djelomično jer je soba zatvorena i dobro izolirana. To je mjesto gdje dolazi do infiltracije čimbenik, što je 0,3 za dobro izolirane sobe, na primjer.

Stoga bi se svakih sat vremena iz vanjske strane uveo 5,8 g / m³ x 100 m³ x faktor infiltracije 0,3 l / h = 174 g / h (0,174 l), što odgovara dnevnom volumenu vode od 4,176 litara u 24 sata (0,174 lx 24)

 

"Ljudsko biće - tvornice vlage"
Prilikom spavanja svako ljudsko biće proizvodi cca. 50 ml vlage na sat!

Dodatna vlaga također se unosi iznutra. Kao i u slučaju infiltracije, ovaj faktor dodatno povećava opterećenje vlage. Jedna biljka u posudi svakodnevno dodaje oko 150 ml vlage u prostoriju. Međutim, faktor opterećenja vlagom postaje još utjecajniji ako su prisutne osobe.Tijekom sna svako ljudsko biće proizvodi cca. 50 ml vlage po satu koja se ispušta zraku u prostoriju kroz kožu. Ova vrijednost se povećava na 70 ml tijekom laganih sjedilačkih aktivnosti i prelazi 100 ml tijekom kućanskih aktivnosti. Ulaz vlage mora se stoga uzeti u obzir pri odabiru odvlaživača. Razumije se da ne možete koristiti Peltierovu napravu za održavanje suhe spavaće sobe ako samo dvije osobe koje spavaju dodaju 800 ml vlage u zrak tijekom osam sati spavanja, dok Peltierov odvlaživač ima kapacitet od samo 300 ml.

S obzirom na to da se u ambijentalni zrak ispušta do 2 litre vode prilikom kuhanja hrane, pa čak i 2,5 litre pri tuširanju, uskoro postaje jasno da su sve primjene s dodatnim opterećenjem vlage beznadni napor za Peltierove uređaje ili granule! Stoga kod planiranja zahtjeva uvijek uključite rezerve snage za dodatno opterećenje vlagom. Najlakši način je da se oslonite na Trotecove preporuke za primjenu za dotični uređaj, jer su ovdje već uzeti u obzir svi tipični parametri uporabe.

 

 

Više informacija o kondenzaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1 : OSNOVNA ZNANJA O RELATIVNOJ VLAŽNOSTI...

Poglavlje 2: METODE ODVLAŽIVANJA...

Poglavlje 2.1.: Kondenzacijske sušilice s tehnologijom kompresora...

Poglavlje 2.2.: Kondenzatorske sušilice s peltier tehnologijom...

Poglavlje 2.3.: Isušivači vlage...

Poglavlje 3: FAKTORI ODABIRA ODVLAŽIVAČA...

Poglavlje 4: PELTIEROVI ODVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: KONDENZACISKI ODVLAŽIVAČ...

Poglavlje 6: ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČ...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077