Kriteriji za odabir pravog ovlaživača


Nije svaki ovlaživač isti. Povremeno se pojedini modeli uvelike razlikuju u pogledu cijene, imaju različite standarde kvalitete i nude različite značajke opreme. Ali koji su na kraju aspekti na koje morate stvarno paziti? Koje su karakteristike važne i koje se komponente opreme jednako lako mogu izostaviti? Osvijetlit ćemo malo ovih pitanja. U nastavku su opisani svi faktori koje vrijedi uzeti u obzir pri odabiru.

 

Veličina sobe
Odnos mora odgovarati. Ako je ovlaživač zraka u prostoriji preslab za neku prostoriju, zrak se neće dovoljno ovlaživati. Ako je pak presnažan, raste rizik od stvaranja plijesni. Prednosti snažnog ovlaživača zraka možete iskoristiti samo ako valja brzo ovlažiti sobu te ako ga nakon toga valja isključiti.

Filtracija
Filtar je važan čimbenik jer on filtrira kamenac i bakterije iz vode. Tako one više ne mogu ući u zrak pa na taj način postižete higijensko ovlaživanje zraka. Dobri filtri jamče manje izbacivanje bakterija za više od 97 posto.

Upravljanje
Prednost je digitalno upravljanje. Kod uređaja visoke kvalitete, precizno upravljanje osigurava aktiviranje ovlaživača zraka čim se relativna vlaga prostorije spusti ispod zadane vrijednosti. Pazite na to da upravljačka jedinica ima visok stupanj preciznosti mjerenja. Preporučljiva je digitalna, kapacitivna tehnika mjerenja. Koristan je i funkcionalni automatski način rada. Pritom se ovlaživač zraka po potrebi isključuje i tako osigurava uvijek konstantnu razinu vlažnosti u zraku. Uz to je na taj način isključeno prekomjerno ovlaživanje.

Razina zvuka
Ovlaživač zraka u prostoriji nije potpuno nečujan, no većina uređaja ne smeta posebno bukom. Ovako se možete orijentirati: Ovlaživač zraka smije biti glasan između 25 i najviše 40 dB(A). Za usporedbu: Glasnoća sobe iznosi otprilike 50 dB(A).

Ionizacija
Željeli biste duboko udahnuti? Osjetiti svježinu? Nema problema. Integrirani ionizator omogućuje obogaćivanje zraka negativno nabijenim ionima. Ta vam ionizacija pruža osjećaj da udišete svjež morski i planinski zrak. To pojačava osjećaj ugode.

Integrirane funkcije
Ako želite povećati osjećaj ugode, odlučite se za ovlaživač zraka s dodatnim funkcijama. Izbor je velik. Možete odabrati uređaje primjerice s raspršivačem mirisa s eteričnim uljima ili specijalnom LED tehnikom izmjena boja. Takve funkcije značajno povećavaju komfor, ali nemaju nikakav utjecaj na neposredan rad ovlaživača zraka te stoga nisu nužne.

Stvaranje kondenzata
Pri povećanju vlažnosti zraka u presuhim prostorijama može doći do stvaranja kondenzata. Ako se odlučite za kvalitetan ovlaživač zraka koji je opremljen učinkovitom regulacijom vlažnosti, vlažnost zraka možete savršeno prilagoditi situaciji. To omogućuje ovlaživanje zraka u potpunosti bez stvaranja kondenzata.

Naslage kamenca
Baš ovlaživači zraka iz kategorije isparivača mogu biti skloni nakupljanju kamenca zbog utjecaja temperature. No neki kvalitetni modeli imaju komponente opreme koje sprečavaju naslage kamenca. Za to se upotrebljavaju primjerice patrone za rastvaranje kamenca. One mijenjaju čitavu molekularnu strukturu kamenca. On se stoga više ne može taložiti na ovlaživaču zraka odnosno hvatati za nj.

 

 

Više informacija o vlazi i ovlaživačima potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1: OPTIMALNA RAZINA VLAGE U PROSTORIJAMA...

Poglavlje 2: FAKTORI ODABIRA OVLAŽIVAČA...

Poglavlje 3: ULTRAZVUČNI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 4: EVAPORACIJSKI OVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: ISPIRAČI ZRAKA...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077