Brz izračun potrebne snage hlađenja za stambene i uredske prostorije


Koliko je snage potrebno za hlađenje neke prostorije?
Za to postoji jednostavna formula:

 

Svaki kubni metar volumena prostorije treba snagu hlađenja od 30 W.

Ova formula omogućuje brzo i jednostavno utvrđivanje potrebnog učinka hlađenja kao što je u nastavku izračunato za oglednu prostoriju površine 35 m² i visine 2,5 m:

35 m² x 2,5 m visine prostorije = 87.5 m³
87,5 m³ zapremnine prostorije x 30 W =
2.625 W

No, to je samo formula za približan izračun za moderne izolirane stanove i urede (standard pasivne kuće). Potreban učinak hlađenja ovisi o mnogim drugim faktorima i o toplinskom opterećenju prostorije. Tako su za odabir klima-uređaja vrlo važni sunčevo zračenje, izolacija, veličine prozora, broj osoba i izvora topline.

 

30 W po kubnom metru
za idealno tipične standardne prostorije s izolacijom za pasivnu kuću, normalnom površinom prozora, koje upotrebljava mali broj osoba

dodatno 10 W po kubnom metru
u slučaju lošije izolacije

dodatno 10 W po kubnom metru
za više od 3 osobe u prostoriji

dodatno 10 W po kubnom metru
u slučaju natprosječno velike površine prozora

dodatno 10 W po kubnom metru
ako su prozori / vanjski zidovi na jugu

55 W po kubnom metru
za uporabu klima-uređaja u građevinskim kontejnerima

50 W po kubnom metru
za prostorije u stanovima u potkrovlju. Utvrditi potreban kapacitet hlađenja posebno je teško u stanovima u potkrovlju starogradnje jer nedostaju pojedinosti o toplinskoj izolaciji krova. Sigurnosti radi tada treba računati s 60 W po kubnom metru a kod loše izoliranih krovova i u slučaju većeg broja krovnih prozora čak i više.

 

 

Svako pravilo ima iznimku


Nitko zapravo nema 1,27 djece. No, to je primjerice statistički prosjek. Isto tako, u stvarnosti rijetko nalazimo idealnu tipičnu standardnu prostoriju na kojoj se temelji izračun kapaciteta hlađenja klima-uređaja u pravilu od 30 W. Pa ipak, statistički gledano ta je prostorija najčešća, zbog čega služi kao temelj za izračun.

Sličan je princip proizvođačevih podataka o potrošnji goriva nekog automobila. U praksi nikada nećete 100 % postići te vrijednosti, ali se svi proizvođači pridržavaju istog zakonom propisanog postupka izračuna kako bi bilo moguće međusobno uspoređivati različita vozila. Slično je i kod klima-uređaja.

Preporuke za prikladnost za veličine prostorija temelje se na idealnim tipičnim uvjetima koji vladaju u statističkom prosjeku, ali rijetko u stvarnosti. No jedno je sigurno: uređaj označen kao prikladan za 30 kvadratnih metara ima više ili manje jednak kapacitet hlađenja kod svih proizvođača, a eventualna preporuka za veličinu prostorije u pravilu se uglavnom temelji na pravilu od 30 W po kubičnom metru.

 

 

Hlađenje čitavih stanova


Sobni klima-uređaji, kao što im i samo ime govori, koncipirani su za klimatiziranje samo jedne prostorije, a ne više njih. Čak i ako je riječ o jednoj velikoj prostoriji primjerice od 70 m², učinak hlađenja izračunat za tu prostoriju ne može se jednostavno prenijeti na stan od 70 m² s više soba. Klima-uređaj, čiji je kapacitet dimenzioniran za tu veličinu prostorije, postiže željeno hlađenje samo uz preduvjet potpune cirkulacije zraka u prostoriji  - u slučaju stana u pojedinim prostorijama. Jedan klima-uređaj ne može ravnomjerno rasporediti zrak na više soba u stanu.

 

 

Planiranje na temelju prakse i uračunavanje rezervi


Ako želite postići efekt hlađenja koji ćete snažno osjetiti, pri planiranju kapaciteta radi sigurnosti krenite od pretpostavke da vaša prostorija ne odgovara statističkom standardu po svim parametrima te stoga uračunajte rezerve kapaciteta. I zbog toga što se broj korisnika prostorije može smanjiti, a i zato što u međuvremenu mogu nastupiti meteorološke faze s posebno velikom vrućinom.

A osim toga, i o individualnim zahtjevima ovisi hoćete li moći postići i održati ugodnu klimu u prostoriji čak i u promjenjivim uvjetima.

Kao što je prikazano na sljedećoj slici, na preporučenu veličinu prostorije mogu utjecati razni čimbenici tako da više ne treba računati s 30 W po kubičnom metru, nego sa 60 W ili čak i više. To znači da klima-uređaj koji je primjerice preporučen za prostoriju veličine 40 m² pod promijenjenim uvjetima može učinkovito hladiti samo prostorije do 20 m².

 

Dobro planiranje čini pola posla


„Samo nakratko uključi i malo rashladi“ – to je vjerojatno najčešća početnička pogreška, a vjerojatno i uzrok negodovanja zbog navodne nedovoljne snage uređaja.

Kako bi primjerice spavaća soba noću bila svježa, klima-uređaj se često pušta da radi samo nekoliko sati navečer te se zatim isključi pred odlazak u krevet. U tom trenutku je sve ugodno svježe i savršeno.

No, to neće ostati dugo tako jer klima-uređaj rashlađuje samo postojeći zrak u prostoriji dok se 95 % toplinske energije skupljene preko dana ne nalazi u zraku, nego je pohranjeno u zidovima, podovima, stropovima i namještaju. Oni tu toplinu tijekom noći neprestano predaju zraku u prostoriji koji se pak zatim ponovno zagrijava zato što je klima-uređaj isključen.

Ako je moguće, u takvim slučajevima pustite da vaš klima-uređaj radi preko dana kako bi se u zidovima, podovima, stropovima i namještaju nakupilo manje topline jer će se tako spremljena toplina neprestano prenositi na zrak u prostoriji i tada hladiti pomoću klima-uređaja. Zahvaljujući toj metodi prostorije će ostati ugodno svježe noću čak i ako navečer isključite klima-uređaj.

„Spremanje topline“ u zidovima ne možete sami u potpunosti spriječiti čak niti trajnom klimatizacijom jer se zidovi izvana uvijek iznova „pune“ toplinom.

 

 

Savjet za praksu

Čak i ako je to moguće s uređajem koji upotrebljavate, temperatura prostorije ne smije se previše smanjiti. Time bi se nepotrebno povećala potrošnja energije, a k tome biste bili izloženi i prehladama ljeti zbog hladnog šoka pri ulasku u rashlađenu prostoriju. Stoga preporučujemo da temperaturu prostorije namjestite za 3 °C, a svakako ne više od 5 °C, manju od vanjske temperature.

 

Jeste li znali?

Čovjek postiže učinkovitost od 100 % na temperaturi okoline 20 °C. Na 28 °C učinkovitost se smanjuje na 70 %, a na 33 °C čak na 50 %.

 

 

Više informacija o mobilnoj klimatizaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1: KLIMATIZACIJA - ZNANJE IZ PRAKSE...

Poglavlje 2: POSTUPAK HLAĐENJA KOD MOBILNIH KLIMA-UREĐAJA ...

 

Prijenosni klima-uređaji...

   
   
   
   

 

Dodatna oprema...

   

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077