Kondenzacijske sušilice s tehnologijom kompresora


Tehničke razlike i načelo funkcionalnosti kompresijskih rashladnih sušača. Budući da se većina zadataka odvlaživanja kod kuće provodi na temperaturama između 15 i 25°C, a zahvaljujući izvrsnom omjeru cijene, performansi i učinkovitosti, ovaj tip uređaja spada među najčešće korištene odvlaživače u privatnom sektoru i građevinskoj industriji. Kompresorski sušači rade na istom principu kao i hladnjak. Uređaj sadrži kompresijski rashladni sustav koji rashladno sredstvo prenosi kroz dva izmjenjivača topline - kondenzator i isparivač.

 

Omogućeno je naglim hladnim šokom
Pomoću kompresora i ekspanzionog ventila, radna tvar je izložena promjenama tlaka unutar tog zatvorenog kruga, što dovodi do zagrijavanja plina na strani kondenzatora tijekom kompresije i naglog hlađenja daleko ispod sobne temperature na strani isparivača tijekom dekompresija. Na isparivaču se temperatura doslovno zaustavlja - zrak se naglo ohladi ispod temperature rosišta, vlaga vezana u zraku se kondenzira i pretvara u kapljice vode koje kapaju u posudu za sakupljanje. Hladni, suhi zrak se sada vodi kroz vrući kondenzator, apsorbira toplinu i zatim se vraća natrag u prostoriju kao suhi, topli zrak prije ponovnog uzimanja vlage.

 

Led nema šanse
Ovisno o temperaturi okoline i razini vlažnosti, isparivač može biti izuzetno hladan i na površini može doći do zaleđivanja na sobnoj temperaturi ispod 15°C. Sve veće stvaranje leda praktički "začepljuje" peraje (zaleđivanje) i smanjuje kapacitet odvlaživanja uređaja. Zbog toga su svi kondenzacijski uređaji za sušenje kompresora opremljeni mehanizmima za redovito odmrzavanje isparivača - obično pomoću cirkulacije zraka ili vrućeg plina, kao što je opisano u donjem odjeljku „Vrste odmrzavanja“. Ako nije bilo odmrzavanja cirkulacijom zraka ili vrućim plinom, isparivač (rashladni element) bi se s vremenom potpuno zamrznuo sve dok punopravni "ledeni zid" ne bi onemogućio bilo kakav protok zraka.

 

 

Funkcionalni princip kompresijskih rashladnih sušačaKompresijska sušilica za rashladno sredstvo otvorena za servisiranje prikazuje izmjenjivač topline integriran u gornjem dijelu uređaja s isparivačem (1) na prednjoj strani, na čijoj hladnoj površini kondenzira zrak, a kanal (2) iza njega služi za pražnjenje. nakupljenog kondenzata u spremnik za prikupljanje vode. Kompresor (3) za rashladno sredstvo ugrađen je u donji dio uređaja.

 

 

Vrste odmrzavanja u kompresijskim rashladnim sušačima


 

Odmrzavanje cirkulacije zraka
Ovom metodom, odmrzavanje se obično odvija elektronski na vremenski ili senzorski kontrolirani način pomoću cirkulacije zraka, zbog čega se često naziva elektroničkim ili električnim odmrzavanjem: Ako se na isparivaču stvara sve veća količina leda, kompresor se isključuje i započinje proces odmrzavanja dok ventilator obično radi i cirkulira topli zrak u prostoriji oko isparivača kako bi uklonio led. Ova se tehnika dokazala i dobro funkcionira u zagrijanoj okolini iznad cca. 15°C.

Međutim, ako se takvi sušači koriste u hladnijim uvjetima - ispod 15°C, površinska temperatura isparivača je ispod 0°C. To dovodi do intenzivnog stvaranja leda na njegovoj površini, koji se mora gotovo trajno odmrznuti u slučaju odmrzavanja cirkulacije zraka jer oni zahtijevaju mnogo više vremena za odmrzavanje. U ovakvim hladnim uvjetima, redovito odvlaživanje postaje gotovo nemoguće s uređajem za odmrzavanje zraka opremljenim sustavom za odmrzavanje cirkulacije zraka, budući da su uređaji gotovo stalno zauzeti odmrzavanjem!

Zbog toga su - s ekonomskog stajališta - sušilice rashladnog sredstva sa sustavom odmrzavanja cirkulacije zraka gotovo uvijek dobro rješenje za sve uvjete rada u toplim prostorijama s umjerenim temperaturama zraka iznad 15°C.

 

Odmrzavanje vrućeg plina
Odvlaživači zraka koji su dizajnirani za uporabu u hladnjačama opremljeni su sustavom za odmrzavanje vrućeg plina koji se temelji na postupku premoštenja umjesto sustava za odmrzavanje cirkulacije zraka. Ovdje se vrući rashladni plin kompresijskog kruga aktivno koristi za brzo i učinkovito odmrzavanje. Čim se počne stvarati led, posebni solenoidni ventili se automatski otvaraju i preusmjeravaju vrući plin iz kompresora izravno u isparivač (umjesto u kondenzator) preko premosnice. Ventil se ponovno zatvara nakon završetka odmrzavanja, tako da se postupak odvlaživanja može nastaviti preko uobičajenog kruga rashladnog sredstva.

Za razliku od odmrzavanja cirkulacije zraka, automatsko odmrzavanje vrućim plinom omogućuje drastično kraće faze odmrzavanja od samo nekoliko minuta, što je bitan uvjet za učinkovito odvlaživanje u niskotemperaturnim prostorijama, kao što su nenaseljene prostorije. Naposljetku, stvarni proces odvlaživanja odvija se samo kada odmrzavanje nije u tijeku! Za odvlaživanje negrijanih prostorija na temperaturama ispod 15°C, ovlaživači zraka s automatskim uređajem za vrući plin uvijek su prikladniji i učinkovitiji od uređaja s funkcijom odmrzavanja cirkulacije zraka usprkos identičnim performansama kompresora.

Međutim, na temperaturama većim od 15°C, kapacitet ovih dviju vrsta odvlaživača se sve više asimilira dok se praktički ne pojavi na temperaturama iznad približno 18°C.

 

Zaključak

Sušilice za rashladno sredstvo s sustavom za odmrzavanje vrućeg plina su svestrani višenamjenski uređaji jer njihov sustav odmrzavanja omogućuje rad na temperaturama okoline od 5°C do 35°C. Zbog toga se uređaji mogu mijenjati u toplim i hladnim prostorima - i ljeti i zimi. S druge strane, zbog razloga povezanih s procesom, upotreba uređaja sa sustavom za odmrzavanje cirkulacije zraka razumna je samo na temperaturama između 15°C i 35°C s ekonomskog i energetskog gledišta.

 

 

Više informacija o kondenzaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1 : OSNOVNA ZNANJA O RELATIVNOJ VLAŽNOSTI...

Poglavlje 2: METODE ODVLAŽIVANJA...

Poglavlje 2.1.: Kondenzacijske sušilice s tehnologijom kompresora...

Poglavlje 2.2.: Kondenzatorske sušilice s peltier tehnologijom...

Poglavlje 2.3.: Isušivači vlage...

Poglavlje 3: FAKTORI ODABIRA ODVLAŽIVAČA...

Poglavlje 4: PELTIEROVI ODVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: KONDENZACISKI ODVLAŽIVAČ...

Poglavlje 6: ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČ...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077