Kondenzatorske sušilice s peltier tehnologijom


Baš kao i kod kondenzatorskih sušilica na kompresorski pogon, unutar ovog tipa odvlaživača mora se stvoriti hladna površina. Temperatura ove površine mora se nalaziti ispod točke rosišta zraka tako da se na njoj kondenzira voda. Peltier-ovi odvlaživači, međutim, ne koriste kompresijski rashladni stroj za odvlaživanje zraka u prostoriji, već integrirani Peltier element - koji se ponekad naziva TEC (termoelektrični hladnjak). Ovi kompaktni termoelektrični pretvarači temelje se na istoimenom efektu Peltiera koji, ako struja teče između dva dijela ploče elementa, uzrokuje da se jedna strana elementa jako zagrije, a druga strana postane vrlo hladna - s temperaturnom razlikom do 70°C između hladne i vruće strane. Peltier elementi su iznimno kompaktni i koriste se, primjerice, u mini hladnjacima, mobilnim hladnjacima za kampiranje ili za hlađenje PC elemenata. Peltierovi kondenzatorski sušači imaju integrirani ventilator koji usisava zrak iz prostorije i vodi ga preko strane hladnog elementa, gdje se hladi ispod točke rosišta, kondenzira na površini i kaplje u spremnik za skupljanje. Suhi zrak se zatim vodi pored strane vrućeg elementa, apsorbira toplinu i teče natrag u sobu kao topao, suh zrak.

 

Kompaktan dizajn - ograničeni djelotvorni radijus
Zbog razloga vezanih uz proces, kondenzatorske sušilice s Peltierovom tehnologijom ne zahtijevaju odleđivanje i troše malo energije. Nadalje, mogu biti projektirani tako da budu izuzetno kompaktni i vrlo tihi zbog nedostatka buke kompresora. Međutim, ovi odvlaživači imaju relativno mali radni raspon i relativno nisku učinkovitost, trenutno ne više od jedne trećine učinkovitosti kompresora. Iz tog razloga, termoelektrika ne predstavlja istinsku alternativu široko rasprostranjenoj tehnologiji kompresije rashladnog sredstva, pogotovo i zato što se performanse pojedinih Peltier-ovih elemenata ne mogu povećati po želji. Zbog toga bi se usporedne vrijednosti učinkovitosti - npr. litara po kWh, koje se ponekad mogu naći za konkurentne uređaje - uzeti sa zrnom soli. To je kao usporedba jabuka s narančama, jer Peltier-ovi odvlaživači nisu skalabilni i ne mogu postići učinke odvlaživanja bilo gdje u blizini onih u sušilicama rashladnog sredstva. U praksi, 24-satni proces odvlaživanja neće donijeti više od male čaše vode.

Peltier-ovi ovlaživači i sušači rashladnog sredstva mogu se usporediti samo u ograničenoj mjeri jer su dizajnirani za različita područja primjene. Budući da je dugogodišnji lider na tržištu mobilnih sušača, smatramo da su Peltier-ovi uređaji prikladni samo za zatvorene prostorije s vrlo malim dimenzijama, npr. Ormari i ormarići za cipele, ostave ili mali toaleti bez prozora. Peltier-ovi uređaji ne mogu trajno ovlažiti cijeli stambeni prostor, čak i ako neki oglasi to mogu predložiti.

 

Napomena:
Kako bi se Peltier-ova sušilica nadogradila na način da ima istu snagu kao i sušilica za rashladno sredstvo, potrebno je paralelno instalirati 40 ili 80 Peltier-ovih elemenata u jednom uređaju - ovisno o željenom kapacitetu odvlaživanja npr. 10 ili 20 litara u 24 sata.

To bi ne samo značajno povećalo dimenzije sušača, nego i njegovu potrošnju energije. Alternativno, možete rasporediti 40 ili 80 pojedinačnih Peltier-ovih uređaja u cijeloj prostoriji. 

Primjerna usporedba koja pokazuje veličinu tipičnog Peltier elementa koji se koristi u malim odvlaživačima.

Unutarnji pogled na Peltierov odvlaživRashladne peraje su pričvršćene na hladnu stranu Peltier elementa. Vlažan zrak se kondenzira i kondenzat kaplje u spremnik ispod.


Funkcionalni princip Peltier-ovog odvlaživača

 

 

Više informacija o kondenzaciji potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1 : OSNOVNA ZNANJA O RELATIVNOJ VLAŽNOSTI...

Poglavlje 2: METODE ODVLAŽIVANJA...

Poglavlje 2.1.: Kondenzacijske sušilice s tehnologijom kompresora...

Poglavlje 2.2.: Kondenzatorske sušilice s peltier tehnologijom...

Poglavlje 2.3.: Isušivači vlage...

Poglavlje 3: FAKTORI ODABIRA ODVLAŽIVAČA...

Poglavlje 4: PELTIEROVI ODVLAŽIVAČI...

Poglavlje 5: KONDENZACISKI ODVLAŽIVAČ...

Poglavlje 6: ADSORPCIJSKI ODVLAŽIVAČ...

 

 

←  povratak

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077