Konvektorski radijatori griju isključivo konvekcijom i dobro su poznati po svojoj trenutnoj, ugodnoj toplini. Dok zrak prolazi kroz tijelo konvektora, zagrijavaju ga topli elementi iznutra, prije nego što cirkulira po prostoriji. Električni konvektor možda nije energetski najučinkovitiji izvor topline, ali njegovo brzo i temeljito zagrijavanje čini ga izvrsnim rješenjem za prostorije koje se rjeđe koriste ili kao rezervu za tradicionalne sustave centralnog grijanja. Kada je riječ o instalaciji, možete se odlučiti za električni konvekcijski zidni radijator koji se može koristiti kao trajno učvršćenje ili možete odabrati samostojeće rješenje za fleksibilnost - izbor je vaš.

 

Kako rade konvektori?

Konvektorima se mogu pripisati ugodna toplina i brzi rezultati. To su proizvodi za kojima posežemo kada nam treba grijanje na zahtjev i nalaze se gotovo posvuda. Povećajte temperaturu na satu joge, zagrijte kućni zimski vrt ili osigurajte brzo zagrijavanje u malo korištenoj sobi za sastanke – konvektori su nevjerojatno prilagodljivi. Nisu tako energetski učinkoviti kao električni radijatori i skuplji su ako se koriste redovito, ali za potpunu praktičnost iznimno su učinkoviti.

Konvektori koriste izloženi metalni element u podnožju koji se brzo zagrijava i širi toplinu na okolni zrak. Topli zrak se zatim diže kroz rešetku grijača i počinje kružiti prostorijom, stvarajući konvekcijsku struju koja će osigurati da vaš prostor bude dobro zagrijan. Njihov osnovni dizajn znači da su konvektorske grijalice lagane i lako ih je uzeti i postaviti gdje god želite. Međutim, njihovo oslanjanje na konvekcijsku toplinu znači da su puno manje učinkoviti u radu. Svaki put kad izađete iz sobe ili otvorite prozor, gubite akumuliranu toplinu i prekidate ciklus konvekcije. To znači da grijač mora više raditi kako bi pokušao nadoknaditi izgubljenu toplinu.

technotherm električni konvektor cph

Prednosti konvektora

Korištenje konvektorskih uređaja u grijanju kuće ima niz neporecivih prednosti:

  • Za početak - aktivnosti grijanja - dovoljno je samo kupiti uređaj u trgovini i spojiti ga na elektroenergetski sustav, neće biti potrebne dozvole.
  • Ne zahtijeva periodično održavanje i popravak za održavanje u radnom stanju, rad uređaja je jednostavan i dostupan svima.
  • Konvektori rade tiho i ne ometaju tišinu, čuju se samo klikovi automatskog prebacivanja načina rada, koji nisu uvijek čujni u smislu glasnoće.
  • Nakon uključivanja uređaja, zrak u prostoriji vrlo brzo podiže temperaturu, nakon pola sata već možemo govoriti o početku ugodnih uvjeta.
  • Prema recenzijama potrošača, uočavaju se značajne uštede nakon odabira optimalnog načina grijanja, koji se postavlja pomoću modernih regulatora temperature.
  • Niska nabavna cijena, priključak i potrošnja uređaja, u usporedbi s drugim vrstama grijanja.
  • Električni konvektori sa zatvorenim grijaćim elementima ne isušuju okolnu atmosferu, kisik u zraku ne izgara.
  • Zagrijavanje elemenata ne dovodi do oslobađanja štetnih tvari i otrovnih plinova.
  • Pri radu u automatskom - ekonomičnom načinu rada, vijek trajanja električnog konvektora određuje se za nekoliko desetljeća.

Kao i svaki uređaj za grijanje, električni konvektor će potrošiti manje energije za rad ako imate visokokvalitetnu izolaciju koja okružuje kuću.

 

Upotreba konvektora

Konvektori se obično postavljaju duž perimetra prostorija kako bi blokirali strujanje zraka izazvano hladnim vanjskim zidom koji hladi zrak uz njega i kako bi spriječili gubitke u prijenosu. U većini slučajeva, konvektori se montiraju na razini poda duž vanjskog zida i ispod prozora, dopuštajući zagrijanom zraku da se diže s vrha jedinice i blokira hladni „propuh“ zraka.

Konvektori će izvući hladniji zrak iz poda, zagrijati ga i zatim pustiti prema stropu gdje se hladi, padajući natrag na pod kako bi dovršio ciklus. Ovaj efekt ciklusa ili rotacije najbolje funkcionira s niskim do srednjim stropovima visine od 2,5 do 3 metra.

Za učinkovito grijanje zgrada s velikim prozorima na više katova, drugi niz konvektora može se uključiti na svakoj razini poda kako bi se spriječio kaskadni učinak strujanja. Dok dižući zagrijani zrak blokira strujanje prema dolje, on također stvara zavjesu toplog zraka koja djeluje kao tampon koji sprječava gubitak topline iz prostora na hladni zid.

Za dobro izolirane zgrade s malom količinom stakla može biti dovoljna uporaba kompaktnijih konvektora. Ovi grijači bi se montirali samo ispod područja prozora, što bi omogućilo ugradnju manjeg broja grijača i smanjilo početne troškove. Međutim, te bi jedinice još uvijek imale dvostruku funkciju suprotstavljanja silaznom strujanju i prijenosu.

technotherm električni konvektor cph

Što tražiti pri odabiru konvektora?

U početku je potrebno jasno definirati vrstu konvektora koji će se koristiti u prostoriji. U pravilu se uzima u obzir energija s kojom će raditi. Zatim morate obratiti pozornost na snagu, ako je soba dobro izolirana, onda je dovoljno kupiti konvektor male snage.

Mnogi ljudi kupuju konvektorske grijalice. Prednosti i nedostaci u radu ovih jedinica uvelike ovise o proizvođaču, stoga je najbolje ne eksperimentirati, već se odlučiti za tvrtke koje su odavno poznate po svojoj klimatskoj tehnologiji. Slijedeći ove jednostavne smjernice, možete kupiti pouzdan, funkcionalan i izdržljiv proizvod.

Važna je i vrsta instalacije. Na primjer, u nekim je sobama bolje instalirati zidne ili podne konvektore. Vrijedno je obratiti posebnu pozornost na dodatne opcije, to uključuje mjerač vremena, daljinski upravljač i sigurnosni sustav.

 

Kako biste bili sigurni da kupujete kvalitetne proizvode, na Klimatizacija.hr možete pronaći konvektore vrhunske kvalitete, marke Technotherm - napredna njemačka tehnologija za učinkovitije grijanje vašeg doma. U ponudi možete pronaći konvektore s učinkom grijanja od 500 W do 2400 W, zidne i podne konvektore, kao i one koji dolaze s pločom za pohranu topline.

 

 

Više informacija o grijačima potražite i u sljedećim poglavljima:

Poglavlje 1. Konvektorske grijalice

Poglavlje 2. Infracrvene grijalice

Poglavlje 3. Keramičke grijalice

Poglavlje 4. Infracrvene panel grijalice

Poglavlje 5. Uljni radijatori

 

 


 

Imate li pitanja? 

Rado ćemo vam pružiti dodatne informacije:
 
Poslovanje: +385 1 234 25 25
Industrija: +385 1 234 25 25
Krajnji potrošači: 0800 0077